Η Μπαρτσελόνα έχει χάσει την ανθρωπιά της

Η Μπαρτσελόνα έχει χάσει την ανθρωπιά της

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η Μπαρτσελόνα έχει χάσει την ανθρωπιά της

bet365

Με αφορμή το τελευταίο κατάντημα, της διαφαινόμενης δικαστικής διαμάχης με τον Κίκε Σετιέν, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον Μπαρτομέου, τον πρόεδρο που αφαίρεσε από την Μπαρτσελόνα όλα τα mes que un club ιδανικά της και την έκανε να συμπεριφέρεται πιο άσχημα και από τις απρόσωπες πολυεθνικές.

Τούτες τις μέρες γράφεται στη Βαρκελώνη άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της προεδρίας του Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, ο οποίος αλλοιώνει τον χαρακτήρα και μολύνει τις αξίες της Μπαρτσελόνα ακόμη και σήμερα, που τυπικά δεν βρίσκεται στη θέση του προέδρου. Η Μπαρτσελόνα φτάνει να αποφασίζει να πάει στο δικαστήριο και να συκοφαντήσει και να προσβάλει σε επαγγελματικό επίπεδο τον προπονητή που εκείνη απέλυσε το περασμένο καλοκαίρι μετά από ένα σκάρτο εξάμηνο συνεργασίας - τον Κίκε Σετιέν. Κι αν πράγματι το κάνει, όπως τα ρεπορτάζ έγκυρων ισπανικών Μέσων Ενημέρωσης αποκαλύπτουν, τότε θα γράψει ιστορία, δεδομένου ότι δεν υπάρχει προηγούμενο ανάλογης στάσης από ένα μεγάλο κλαμπ προς έναν προπονητή που αποφάσισε να απολύσει τόσο άγαρμπα.

Τι σκοπεύει να πάει να ισχυριστεί στο δικαστήριο η Μπαρτσελόνα με όραμα να τη γλιτώσει όσο πιο φτηνά γίνεται στο κομμάτι της αποζημίωσης; Ότι ο Σετιέν τη ζημίωσε επειδή δεν έπαιξε με τον σχηματισμό που του ζήτησαν και δεν έβαλε όσους νεαρούς ποδοσφαιριστές από την ακαδημία είχε υποσχεθεί. Μάλιστα σύμφωνα με τα ρεπορτάζ είναι πιθανό να επιχειρήσουν να αποδείξουν ότι έβλαψε σκοπίμως την Μπαρτσελόνα επειδή την παρέλαβε πρώτη στη βαθμολογία της LaLiga τον Ιανουάριο και δεν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αυτά δεν τα έκανε ούτε η ΑΕΚ στην εποχή του Μάκη Ψωμιάδη, τον καιρό που άδειαζε τα σπίτια και τα δωμάτια ξενοδοχείων των ποδοσφαιριστών και πετούσε τα προσωπικά αντικείμενα στους δρόμους προκειμένου να κάνει αποτελεσματικό μπούλινγκ.

Είναι γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα, η οποία είναι και θα παραμείνει ακέφαλη τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, δεδομένου ότι αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για την Κυριακή 24 Ιανουαρίου προεδρικές εκλογές, τελεί υπό πλήρη σύγχυση λόγω της οικονομικής καταστροφής που της έχει προκαλέσει η πανδημία. Ή, πιο σωστά, λειτουργεί με τον πανικό που της προκάλεσε η διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων που από πριν αντιμετώπιζε. Η Μπαρτσελόνα, της οποίας τα έσοδα στη σεζόν 2019-’20 μειώθηκαν κατά 15.7%, ζητά τούτο τον καιρό από τράπεζες και επενδυτικά funds να παγώσουν απαιτήσεις ύψους περίπου 200 εκατ. € και δηλώνει αδυναμία να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις των περίπου 300 εκατ. €. Τα συνολικά χρέη της ξεπερνούσαν τον περασμένο Ιούνιο τα 500 εκατ. €, αλλά το τρομακτικό για την υπηρεσιακή διοίκηση της δεν είναι το ύψος των χρεών· είναι η εισπρακτική αδυναμία και το γεγονός ότι δεν μπορεί να προβλέψει τα προσδοκώμενα έσοδα όσο δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει σε μια κανονικότητα.

Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες όμως, μια φυσιολογική Μπαρτσελόνα που θα λειτουργούσε με τις mes que un club αξίες της δεν θα τολμούσε ούτε στα λόγια να απειλήσει έναν προπονητή που απέλυσε ότι θα τον συκοφαντήσει στα δικαστήρια αν δεν συμβιβαστεί με το ύψος της αποζημίωσης.

Δεν μπορεί κανείς να ξέρει αν οι προβλέψεις και τα γκάλοπ θα επιβεβαιωθούν και ο Τζουάν Λαπόρτα, που παρουσιάζεται ως φαβορί, θα επιστρέψει στην προεδρία. Και δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν ο Λαπόρτα, ο Βίκτορ Φοντ ή ο Τόνι Φρέισα έχουν ή όχι αποτελεσματικό σχέδιο για να βγάλουν την Μπαρτσελόνα από το οικονομικό αδιέξοδο· στην πραγματικότητα όποιος εκ των τριών εκλεγεί δεν θα κάνει κάτι παραπάνω από το να παίξει άμυνα μέχρι την επιστροφή της κανονικότητας και την επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο και στο μουσείο της Μπαρτσελόνα. Οποιο και αν είναι το σχέδιο του νέου προέδρου όμως, είναι απίθανο να συνεχίσει η Μπαρτσελόνα να συμπεριφέρεται τόσο άσχημα και να παραμείνει τόσο ξένη με την ιστορία, τα ιδανικά και τις παραδόσεις της. Είτε μείνει ο Μέσι είτε όχι, είτε επιστρέψει ο Γκουαρδιόλα ή ο Τσάβι είτε όχι, είτε ξαναβρεί άμεσα μπροστά της τίτλους είτε όχι, η Μπαρτσελόνα θα ξαναβρεί το σημαντικότερο: την ανθρωπιά της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.