Μπαρτσελόνα: Οι πυλώνες της αναγέννησης κι ο δρόμος προς το... τρεμπλ! (poll)

Νίκος Κικίδης
Μπαρτσελόνα: Οι πυλώνες της αναγέννησης κι ο δρόμος προς το... τρεμπλ! (poll)

bet365

Η Μπαρτσελόνα καταβροχθίζει κάθε αντίπαλο στο πέρασμα της, ονειρεύεται το τρεμπλ και το Gazzetta στέκεται στους πέντε πυλώνες πίσω από την αναγέννησή της.

Το καλοκαίρι έμοιαζε παγιδευμένη στην εσωστρέφεια, προερχόμενη από μια πλήρως απογοητευτική σεζόν. Μια σεζόν που στο φινάλε την βρήκε με... άδεια χέρια, χωρίς ούτε έναν τίτλο για να επιδείξει για τους κόπους της. Ο Τσάβι πλήρωσε το μάρμαρο, η Μπαρτσελόνα έμεινε χωρίς προπονητή και οι καταστάσεις την πίεζαν να διαλέξει το πρόσωπο που θα αναλάμβανε να την οδηγήσει σε μια νέα εποχή.

Ο κλήρος έπεσε στον Χάνσι Φλικ και μερικούς μήνες αργότερα η κατάσταση έχει αντιστραφεί. Μετά και την πρόκριση απέναντι στη Ντόρτμουντ παρά την ανώδυνη ήττα στη Βεστφαλία, οι Καταλανοί επέστρεψαν στα ημιτελικά του Champions League μετά από έξι ολόκληρα χρόνια και δείχνουν ικανοί να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής. Με επίθεση που... δαγκώνει, πίεση που τρομοκρατεί και ενέργεια που αναβλύζει, η ομάδα του Χάνσι Φλικ δεν θυμίζει σε τίποτα τον περσινό της εαυτό.

Και όσο τα αποθέματα ενέργειας κρατούν, τόσο πιο ορατός θα γίνεται και ο στόχος του τρεμπλ. Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League παραμένουν στο «στόχαστρο» καθώς η σεζόν πλησιάζει στην τελική ευθεία και το Gazzetta στέκεται στους πέντε κύριους λόγους πίσω από τη αναγέννηση της φετινής Μπαρτσελόνα.

Loading...

Ο Χάνσι Φλικ και η νέα εποχή

Ο Χάνσι Φλικ και η νέα εποχή

Τριπλέτα που... τρομοκρατεί

Τριπλέτα που... τρομοκρατεί

Άμυνα στη... σέντρα και ο ρόλος του οφσάιντ

Άμυνα στη... σέντρα και ο ρόλος του οφσάιντ

Ο Πέδρι πήρε ξανά το ραβδί του

Ο Πέδρι πήρε ξανά το ραβδί του

Ο πάγκος δίνει λύσεις

Ο πάγκος δίνει λύσεις

Μετά το... σίριαλ του μένω - φεύγω γύρω από το μέλλον του Τσάβι στον πάγκο της ομάδας, το καλοκαίρι η Μπαρτσελόνα επέλεξε το όνομα του Χάνσι Φλικ για να αναλάβεις τις τύχες ενός νεανικού συνόλου που διψούσε για τίτλους. Αν και ο Γερμανός δεν είχε διαπρέψει ως ομοσπονδιακός τεχνικός της πατρίδας του με μια πλήρως αποτυχημένη πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, η θητεία του στη Μπάγερν Μονάχου εξακολουθούσε να τον καθιστά μια ελκυστική επιλογή.

Μέσα σε μερικούς μήνες, ο 60χρονος έχει καταφέρει να βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στο αγωνιστικό στυλ της Μπαρτσελόνα. Από την υπνωτισμένη εκδοχή της περσινής σεζόν, ο Φλικ την έχει μεταμορφώσει σε μια ομάδα γεμάτη ενέργεια, που αρέσκεται στο ποδόσφαιρο κατοχής, υπεροχής, έντασης και ανελέητου πρέσινγκ, ποντάροντας πάντα στο επιθετικό παιχνίδι.

Αποτέλεσμα; Πρώτη στο πρωτάθλημα, παρούσα στα ημιτελικά του Champions League και στον τελικό του Copa Del Rey, ενώ ενδιάμεσα έχει να επιδείξει και ορισμένα πολύ επιβλητικά σκορ σε δυο Clasico (0-4, 2-5 κόντρα στη Ρεάλ), αλλά και μια τεσσάρα εκδίκηση απέναντι στον κακό δαίμονα, Μπάγερν!

Το κύριο γνώρισμα της φετινής Μπαρτσελόνα είναι το γκολ και η μπροστινή τριάδα φροντίζει να μην απογοητεύει. Μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμα την... αύρα του περίφημου MSN και της συνεργασίας των Μέσι - Νεϊμάρ - Σουάρες που άφησε εποχή στη Βαρκελώνη, αλλά σε επίπεδο αριθμών παραμένει τρομακτική. 82 γκολ είναι ο απολογισμός των Λεβαντόφσκι - Ραφίνια και Γιαμάλ, στην πιο τρομακτική επιθετική γραμμή της φετινής σεζόν, αλλά και των τελευταίων χρόνων.

Πιο φονικός εκ των τριών - αναμενόμενα - έχει αναδειχθεί ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος έχει σωπάσει προ πολλού τις κριτικές που δέχθηκε την περσινή σεζόν, οι οποίες κράτησαν μέχρι τους πρώτους μήνες ακόμα και της φετινής περιόδου. Πολλοί οπαδοί της Μπάρτσα δεν ήταν μεγάλοι θαυμαστές του αγωνιστικού του προφίλ και δεν δίσταζαν να το φωνάξουν. Ο Λέβα άλλωστε δεν εμπίπτει σε αυτό το προφίλ του «ψευτοεννιαριού» που λατρεύουν να υμνούν στη Βαρκελώνη.

Δεν του αρέσουν οι περιττές επαφές με τη μπάλα, πόσω δε μάλλον όταν αυτές γίνονται μακριά από την περιοχή. Με 40 γκολ ωστόσο φέτος, ο Πολωνός έχει εξαλείψει κάθε ίχνος αμφισβήτησης. «Killer» με τα όλα του, ακόμα περισσότερο και από τον αναγεννημένο Ραφίνια που τα κάνει όλα και... συμφέρει στην επιθετική γραμμή. Συνεπικουρούμενοι από τη ντρίμπλα., τη δημιουργία και τις φονικές κάθετες του 17χρονου Γιαμάλ, απαρτίζουν την πιο φονική και επικίνδυνη επιθετική τριπλέτα που τρομοκρατεί φέτος την Ευρώπη.

«Η επίθεση κερδίζει ματς, αλλά η άμυνα κερδίζει τίτλους» είχε πει ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, μια ατάκα που φαίνεται ότι θα αντέξει το τεστ του χρόνου. Και η Μπαρτσελόνα του Χάνσι Φλικ την ενστερνίζεται, αλλά με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Οι Καταλανοί πρακτικά δεν αμύνονται στο δικό τους μισό του γηπέδου, αλλά στου αντιπάλου. Από τα πρώτα ματς η τοποθέτηση της αμυντικής γραμμής κοντά στη... σέντρα είχε προκαλέσει σωρεία σχολίων, όμως κάθε αμφιβολία πέρασε στο παρελθόν μετά τη συντριπτική νίκη με 4-0 στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Ακόμα και απέναντι σε επιθετικούς που όταν βρίσκουν χώρο... σκοτώνουν, όπως οι Μπαπέ, Βινίσιους και Ροντρίγκο, η Μπαρτσελόνα κατάφερε να κρατήσει το μηδέν και να ολοκληρώσει έναν επιβλητικό θρίαμβο. Το κλειδί είναι ο συντονισμός μεταξύ των μέσων, των μπακ και των κεντρικών αμυντικών, η θέση τους στο γήπεδο και η συγκέντρωση.

Χάρη σε αυτά τα τρία κύρια συστατικά καταφέρνουν να μπλοκάρουν τον αντίπαλο, να μην του επιτρέπουν να πατήσει γκάζι σε αντεπιθέσεις μέσω μιας κάθετης μπαλιάς, ενώ στις σπάνιες περιπτώσεις όπου εκείνη θα περάσει το... σημαιάκι θα σηκωθεί για να σώσει την κατάσταση. Ο συντονισμός της άμυνας τείνει να βγάζει σε θέση οφσάιντ τον αντίπαλο, μιας συνθήκη που έχει επαναληφθεί κατά κόρον τη φετινή περίοδο.

Από την πρώτη του σεζόν ο Πέδρι είχε εκείνον τον παράγοντα «Χ» που τον έκανε να ξεχωρίζει! Αισθητικά υπέροχος, νοητικά ψύχραιμος και ταχύτατος στη σκέψη, τεχνικά ικανός να ορίζει το τέμπο και το παιχνίδι της ομάδας του σε ηλικία... απαγορευτική για συνομηλίκους του. Ορισμένοι μυϊκοί τραυματισμοί ωστόσο είχαν βάλει φρένο στην εξέλιξή του, ιδίως στην περσινή περίοδο.

Φέτος ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Μακριά από τραυματισμούς, ο Πέδρι έχει καταφέρει να ξεδιπλώσει το ταλέντο σε ολόκληρο το φάσμα του, αναγκάζοντας τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να τον ερωτευτεί ξανά. Μετρονόμος, «αστυφύλακας» για τη διασφάλιση της ομαλής κυκλοφορίας της Μπαρτσελόνα, αλλά και με μπαλιές που μπορούν να διασπάσουν ακόμα και τις πιο σκληρές άμυνας, ο Πέδρι αποτελεί πυλώνα πίσω από την ανάκαμψη των Μπλαουγκράνα.

«Διανύω την καλύτερη περίοδο της καριέρας μου. Νιώθω πολύ καλά σωματικά και ψυχολογικά κι έχω την εμπιστοσύνη της ομάδας και του προπονητή. Απολαμβάνω το ποδόσφαιρο» είχε πει μετά από ακόμα ένα βραβείο MVP στο ματς με τη Μπενφίκα και τα λόγια του επιβεβαιώνονται από τις εμφανίσεις του στο χορτάρι.

Αργά ή γρήγορα ο Χάνσι Φλικ θα κατέληγε κάποια στιγμή στα πρόσωπα που θα συντελούσαν την ιδανική του ενδεκάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχει παραμελήσει τον πάγκο. Τουναντίον, οι αλλαγές τού προσφέρουν τις απαραίτητες λύσεις όταν τα πράγματα δείχνουν να στραβώνουν. Με 16 διαφορετικούς παίκτες να έχουν βρει δίχτυα σε όλες τις διοργανώσεις, η Μπαρτσελόνα δεν εξαρτάται από... λίγους και καλούς που θα βγάλουν πάντα τα κάστανα από τη φωτιά.

Ο Φεράν Τόρες, ένας επιθετικός ξεκάθαρα πίσω στην ιεραρχία από τους Λεβαντόφσκι-Γιαμάλ-Ραφίνια, έχει καταφέρει να σημειώσει 15 τη φετινή περίοδο προερχόμενος κυρίως από τον πάγκο. Την ίδια στιγμή ο Φερμίν Λόπεθ έχει εξελιχθεί σε προφίλ «μπαλαντέρ», ακόμα κι αν τις περισσότερες φορές βλέπει τη σέντρα του αγώνα δίπλα στον... Φεράν Τόρες.

Οι δυο τους φυσικά δεν είναι οι μοναδικές αλλαγές που ξεχωρίζουν, αλλά αποτελούν τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Μόνο τυχαίο δεν είναι πάντως ότι στη La Liga η Μπαρτσελόνα έχει πετύχει συνολικά 17 γκολ από παίκτες που προήλθαν από τον πάγκο, με την Ατλέτικο Μαδρίτης να είναι η μοναδική που υπερέχει στο συγκεκριμένο κομμάτι κατά ένα γκολ περισσότερο.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image