Μπαρτσελόνα - Μαγιόρκα 2-1: Νίκη - ανάσα και αγκαλιά με το σεντόνι (vid)

Μπαρτσελόνα - Μαγιόρκα 2-1: Νίκη - ανάσα και αγκαλιά με το σεντόνι (vid)

bet365

Ύστερα από τρεις διαδοχικές εντός έδρας ήττες, η Μπαρτσελόνα λύγισε την Μαγιόρκα στο «Καμπ Νόου» (2-1) και ανέβηκε στην δεύτερη θέση της La Liga, κάνοντας σημαντικό βήμα για την έξοδο στο Champions League - Επιστροφή του Ανσού Φατί, μετά από 101 ημέρες.

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε πανάξια το πρωτάθλημα και η Μπαρτσελόνα έκανε άλμα για να εξασφαλίσει το δικό της, φετινό «πρωτάθλημα»: Την έξοδο στο Champions League, ει δυνατόν με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης της La Liga.

Χωρίς να βγάλει μάτια, αλλά ούσα πολύ πιο ουσιαστική και αποτελεσματική, η Μπάρτσα νίκησε στο «Καμπ Νόου» την Μαγιόρκα (2-1) και έμεινε μόνη δεύτερη, στο +2 από την Σεβίλλη και στο +5 από την Ατλέτικο Μαδρίτης, τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος.

Ο Τσάβι, χωρίς τους τραυματίες Πέδρι, Νίκο, Σερζίνιο Ντεστ και Σέρτζι Ρομπέρτο, αλλά και τους θετικούς στον κορονοϊό Όσκαρ Μινγκέθα και Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ, έκανε τρεις αλλαγές στην ενδεκάδα σε σχέση με την ήττα από την Ράγιο Βαγιεκάνο, ξεκινώντας Ντάνι Άλβες, Ζεράρ Πικέ και Μέμφις Ντεπάι αντί Ντεστ, Έρικ Γκαρθία και Ουσμάν Ντεμπελέ, με τον Γάλλο να ταλαιπωρείται από αμυγδαλίτιδα, αλλά να βρίσκεται στον πάγκο.

Ο Χαβιέρ Αγκίρε, χωρίς τον τιμωρημένο Μουρίκι και τους τραυματίες Τζάουμε Κόστα, Ντε Γαλαρέτα, Σεντλάρ και Γκριφ, επέλεξε εκ νέου μια φουλ αμυντική διάταξη, με τρεις στόπερ και δύο ακραίους μπακ.

Ο Ντεπάι έδειξε τον δρόμο

Οι Μπλαουγκράνα, ύστερα από τρεις διαδοχικές εντός έδρας ήττες (από Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Κάντιθ και Ράγιο Βαγιεκάνο), μπήκαν δυνατά και άγγιξαν το γκολ πριν καν συμπληρωθεί το πέμπτο λεπτό, με τον Σέρχιο Ρίκο να αποκρούει την εξ’ επαφής κεφαλιά του Πιέρ - Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, ύστερα από σέντρα του Γκάβι.

Πίεση ψηλά, διαρκής κίνηση χωρίς την μπάλα και διάθεση, στοιχεία που έλειπαν από τα τελευταία ματς για τους γηπεδούχους, με τους φιλοξενούμενους πάντως να κρατούν με άνεση το μηδέν στην άμυνα στα πρώτα 25 λεπτά.

Και, μάλιστα, άγγιξαν το 0-1 στο 19’, όταν ύστερα από σέντρα - σουτ του Μπράιαν Ολιβάν από τα αριστερά, ο Φερ Νίνιο έφτασε τελευταία στιγμή στην μπάλα και μόνος του προ του Μαρκ - Αντρέ Τερ Στέγκεν πλάσαρε ψηλά άουτ.

Τεσσερα λεπτά αργότερα ο Ρόναλντ Αραούχο, την εβδομάδα που ανανέωσε το συμβόλαιό του έως το 2026, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά, γκολ που ορθά ακυρώθηκε για οφσάιντ του Ουρουγουανού κεντρικού αμυντικού.

Εντέλει, στο 25’, ο Τζόρντι Άλμπα βρήκε με ωραία βαθιά μπαλιά τον Ντεπάι, ο οποίος κοντρόλαρε την μπάλα και «εκτέλεσε» τον Σέρχιο Ρίκο, φτάνοντας τα έντεκα γκολ στη σεζόν, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του, με ένα παραπάνω από τον Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος βεβαίως αποκτήθηκε τον Ιανουάριο.

Ο Πικέ, ο οποίος δεν λέει να συνέλθει από τα μυϊκά του προβλήματα, δεν άντεξε άλλο και ζήτησε την αλλαγή, με τον Τσάβι να τον αντικαθιστά με τον Έρικ Γκαρθία, καταδεικνύοντας πόσο απαραίτητη είναι η απόκτηση ενός (Αντρέας Κρίστενσεν;) ή δύο στόπερ για την επόμενη σεζόν, αφού Κλεμάν Λενγκλέ και Σαμουέλ Ουμτιτί δεν υπολογίζονται.

Το γκολ του Ντεπάι υποχρέωσε την Μαγιόρκα να (επιχειρήσει τουλάχιστον να) βγει από το καβούκι της, δίνοντας περισσότερους κενούς χώρους στην Μπάρτσα, η οποία δεν τους εκμεταλλεύτηκε με Ομπαμεγιάνγκ, Φεράν Τόρες και Φρένκι Ντε Γιονγκ, ούσα με την σειρά της ασταθής και πάλι στην άμυνα, χωρίς όμως να το πληρώσει, κόντρα άλλωστε σε μια ομάδα που παλεύει για την παραμονή της.

Το 2-0 ο Μπουσκέτς

Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στο δεύτερο μέρος, αναζητώντας το γκολ της ηρεμίας, το οποίο ήρθε στο 54’, με τον… ασυνήθη ύποπτο, αρχηγό Σέρχιο Μπουσκέτς, να νικάει τον συνονόματό του Ρίκο με διαγώνιο, αριστερό (!) σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, ύστερα από ασθενές διώξιμο της άμυνας σε σουτ του Φεράν Τόρες.

Το γκολ του «Μπούσι» απελευθέρωσε εντελώς τους Μπλαουγκράνα, οι οποίοι ανέβασαν (και άλλο) στροφές, αφού άλλωστε είχαν να βρεθούν με προβάδισμα δύο γκολ από το 4-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στις 20 Μαρτίου!

Η Μαγιόρκα, ανήμπορη να αντιδράσει παρά την είσοδο των Τακεφούσα Κούμπο και Κλεμάν Γκρενιέ, κατέφυγε στο σκληρό παιχνίδι και τα φάουλ που έφεραν μαζεμένες κάρτες για τους φιλοξενούμενους.

Πολύ κεφάτος ο Ντεπάι, από τα πόδια του οποίου προέκυπταν οι καλύτερες ευκαιρίες για την Μπάρτσα, η οποία πέτυχε γκολ με τον Φεράν Τόρες ύστερα από φάση διαρκείας, το οποίο όμως ακυρώθηκε ορθά γιατί είχε προηγηθεί οφσάιντ του Ντεπάι.

Φατί παρών, Ραΐγο… επίσης

Το σκορ και η καλή εικόνα της ομάδας, παρά ένα επικίνδυνο διαγώνιο σουτ του Κούμπο, επέτρεψε στον Τσάβι να δώσει τα πρώτα λεπτά στον τρομερά άτυχο Ανσού Φατί, ο οποίος επέστρεψε στην δράση ύστερα από 101 ημέρες και τον (νέο) τραυματισμό του στον αγώνα Κυπέλλου με την Αθλέτικ Μπιλμπάο (20 Ιανουαρίου).

Όλα έδειχναν ένα ήρεμο φινάλε του ματς, αλλά στο 79’ η Μαγιόρκα υπενθύμισε ότι… παίζει στο ματς. Εκτέλεση φάουλ του Σάλβα Σεβίγια, κοντινή προβολή του αρχηγού Αντόνιο Ραΐγο και νέο ενδιαφέρον στην τελική ευθεία της αναμέτρησης, με την μείωση του σκορ σε 2-1.

Παρά το γκολ, η ομάδα των Βαλεαρίδων Νήσων δεν απείλησε ξανά την εστία του Τερ Στέγκεν, με τον Τσάβι να συνδυάζει με (πολύτιμη) νίκη το 800ό του ματς με την Μπάρτσα, αφού είχε 767 ως ποδοσφαιριστής και 33 πλέον ως προπονητής.

Είναι, με διαφορά, ο παίκτης/προπονητής με περισσότερα παιχνίδια στους Μπλαουγκράνα, μπροστά από τα 633 του Πεπ Γκουαρδιόλα (386 και 247) και τα 610 του Γιόχαν Κρόιφ (189 και 430).

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν - Ντάνι Άλβες (89’ Λενγκλέ), Πικέ (28’ λ. τρ. Έρικ Γκαρθία), Αραούχο, Τζόρντι Άλμπα - Φρένκι Ντε Γιονγκ, Μπουσκέτς, Γκάβι - Φεράν Τόρες (75’ Ντεμπελέ), Ομπαμεγιάνγκ (75’ Φατί), Ντεπάι.

Μαγιόρκα (Χαβιέρ Αγκίρε): Σέρχιο Ρίκο - Ρούσο, Βάλιεντ, Ραΐγο - Μαφέο, Αντόνιο Σάντσεθ (70’ Σάλβα Σεβίγια), Μπατάλια (70’ Κανγκ - Ιν Λι), Ολιβάν - Ντάνι Ροντρίγκεθ (59’ Γκρενιέ), Φερ Νίνιο (59’ Κούμπο), Άνχελ (89’ Χοπ).

Οι πρώτοι της La Liga (σε 34 αγώνες): Ρεάλ Μαδρίτης (πρωταθλήτρια) 81, Μπαρτσελόνα 66, Σεβίλλη 64, Ατλέτικο Μαδρίτης 61, Μπέτις (33) 57, Ρεάλ Σοσιεδάδ 56, Βιγιαρεάλ 52, Αθλέτικ Μπιλμπάο 51.

Απομακρύνεται η τετράδα για τη Σοσιεδάδ, «χρυσός» βαθμός στο 90+2' για Γρανάδα

Εδραιώνεται στην εξάδα η Ρεάλ Σοσιεδάδ, αλλά το Champions League γίνεται όλο και πιο δύσκολος στόχος. Οι Βάσκοι έμειναν στο 1-1 στην έδρα της Ράγιο Βαγιεκάνο κι έτσι πέταξαν στα... σκουπίδια την ήττα της Ατλέτικο Μαδρίτης από την Μπιλμπάο, ψαλιδίζοντας τη διαφορά απλά στο -5. Η ομάδα του Ιμανόλ Αλγουαθίλ προηγήθηκε με τον Σόρλοτ στο 33' και κρατούσε το προβάδισμα ως το τελευταίο τέταρτο, αλλά λογάριαζε δίχως τον Ραδαμέλ Φαλκάο. Ο «Tigre» πέρασε στο ματς στο 77' και δευτερόλεπτα αργότερα σκόραρε κι έφερε το ματς στα ίσα, χαρίζοντας τον βαθμό που ουσιαστικά εξασφάλισε την παραμονή της Ράγιο στη La Liga και την επόμενη χρονιά.

Παρόμοια τύχη με τη Ράγιο είχαν και οι Θέλτα και Έλτσε. Η ομάδα του Βίγκο άγγιξε το τρίποντο στην έδρα της Γρανάδα με το αυτογκόλ του Πουέρτας από το 72', ισοφαρίστηκε μεν στις καθυστερήσεις (1-1), αλλά ακόμα και ο βαθμός την απομάκρυνε στο +9 από την επικίνδυνη ζώνη. Από τη μεριά τους, το γκολ που πέτυχαν οι Μαδριλένοι με τον Μίγια χάρισε έναν πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» της σωτηρίας, μειώνοντας σε απόσταση αναπνοής από την 17η Κάντιθ (31 έναντι 32 βαθμών). Στο άλλο ματς της ημέρας, ίδιο αποτέλεσμα και με το ίδιο σκορ (1-1) καθόρισε το ματς της Έλτσε κόντρα στην Οσασούνα, με τους γηπεδούχους να απομακρύνονται στο +8 από τη ζώνη του υποβιβασμού.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα