Μπαρτσελόνα: Μπερδεμένη ανάμεσα στο μέλλον και στο (ένδοξο) παρελθόν

Μπαρτσελόνα: Μπερδεμένη ανάμεσα στο μέλλον και στο (ένδοξο) παρελθόν

Μπαρτσελόνα: Μπερδεμένη ανάμεσα στο μέλλον και στο (ένδοξο) παρελθόν

bet365

Τα πιτσιρίκια στο ρόστερ δείχνουν ότι ετοιμάζεται η ομάδα του 2031, η ίδια αναζητά την ομάδα του 2021, όμως οι κινήσεις της δείχνουν ότι φτιάχνει εκείνη του... 2011. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για τις μπερδεμένες σκέψεις του Τσάβι και της διοίκησης της Μπαρτσελόνα, προκείμενου η Μπαρτσελόνα να επιστρέψει σε τροχιά επιτυχιών.

Ο ένας έφυγε για την Παρί Σεν Ζερμέν, ο άλλος κολλάει τα τελευταία του ένσημα στην Ιαπωνία και ο ίδιος βρίσκεται εδώ και ένα μήνα στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Την «Αγία Τριάδα» Μέσι-Ινιέστα-Τσάβι δεν πρόκειται (δυστυχώς) να την απολαύσουμε ξανά στα ευρωπαϊκά γήπεδα, όσο κι αν αυτό πονάει όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τους ζήσουμε στα ποδοσφαιρικά ντουζένια τους. Η παρουσία των Πικέ-Μπουσκέτς πρωτίστως, αλλά και αυτή του Ζόρντι Άλμπα δευτερευόντως, μας θυμίζει ακόμα την Μπαρτσελόνα της προηγούμενης δεκαετίας, όμως ο χρόνος είναι αμείλικτος. Και φυσικά, δεν το νίκησε κανείς ποτέ.

Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν ρίξει το σύλλογο στα... σκοινιά, όμως η έλευση του Τσάβι στην τεχνική ηγεσία έδωσε αέρα αισιοδοξίας στους «μπλαουγκράνα». Ο ίδιος καλείται να αποδείξει - γιατί ακόμα δεν το έχει αποδείξει - ότι μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά και από τον πάγκο. Ωστόσο, επειδή πλέον δεν παίζει ο ίδιος ποδόσφαιρο (πολύ θα το ήθελαν όλοι στη Βαρκελώνη), χρειάζεται να το βοηθήσουν οι παίκτες που έχει στο ρόστερ, αλλά και αυτοί που θα αφιχθούν στο Καμπ Νου.

Γκάβι, Πέδρι, Γιουσούφ Ντεμίρ, Νίκο Γκονζάλες, Ανσού Φάτι και Αμπντί είναι μόνο κάποια από τα «διαμαντάκια» του ρόστερ. Δουλεύοντας υπό τις οδηγίες του Τσάβι, που ξέρει όσο λίγοι τη λειτουργία του συλλόγου από τη Μασία μέχρι την πρώτη ομάδα, μπορούν να εκτινάξουν την Μπαρτσελόνα τα επόμενα χρόνια. Όλοι τους είναι κάτω των 20 ετών και η φουρνιά αυτή μπορεί να μεγαλουργήσει τουλάχιστον για μια δεκαετία. Δηλαδή, μέχρι το... 2031. Ωστόσο, ακόμη έχουμε 2021 και το πρόβλημα της ομάδας είναι εδώ και... φωνάζει. Ποια είναι μία από τις λύσεις; Η μεταγραφική ενίσχυση. Έστω και με το σταγονόμετρο, όσο αντέχει η τσέπη του συλλόγου.

Ποια είναι, λοιπόν, η πρώτη κίνηση της Μπαρτσελόνα; Ο 38χρονος Ντάνι Άλβες. Μπορεί οι εμφανίσεις του να με διαψεύσουν οικτρά (κάτι που... παρακαλάω), όμως δε γίνεται η επόμενη μέρα της ομάδας να στηρίζεται σε έναν ποδοσφαιριστή αυτής της ηλικίας. Ακόμη κι αν αυτός είναι ο Ντάνι Άλβες, ένας εκ των κορυφαίων δεξιών μπακ όλων των εποχών (για κάποιους ο κορυφαίος). Ο Βραζιλιάνος μεγαλουργούσε την εποχή που ήταν συμπαίκτης με το νυν προπονητή του, τον Μέσι, τον Ινιέστα και τους άλλους. Πριν μια δεκαετία. Το... 2011.

Εκείνη τη χρονιά είχε αφιχθεί στο Καμπ Νου ένας ακόμη σημερινός μεταγραφικός στόχος της Μπαρτσελόνα. Ο λόγος για τον Αλέξις Σάντσες. Μπορεί τα ισπανικά μέσα να αναφέρουν πως ο Τσάβι έβαλε «μπλόκο» στην απόκτηση του Χιλιανού φορ, όμως το... ζουμί κρύβεται στο λόγο που το έκανε. Και αυτός είναι – δικαίως – η επιθυμία για απόκτηση του Φεράν Τόρες. Δηλαδή, αν χαλάσει το deal με τη Μάντσεστερ Σίτι, θα αποκτηθεί ο Αλέξις Σάντσες; Ένας ακόμη πρώην; Και μάλιστα, όχι με τις διακρίσεις όλων των προηγούμενων.

Και το ερώτημα είναι το εξής. Τι ακριβώς θέλει να κάνει η Μπαρτσελόνα. Γιατί άλλο να θες να προσθέσεις εμπειρία στο νεανικό ρόστερ σου και άλλο να θες να φέρεις πίσω στο Καμπ Νου την ομάδα που είχες εσύ η ίδια την προηγούμενη δεκαετία. Με αυτή τη λογική, ας επιστρέψει ο Ινιέστα στα χαφ, ο Βίγια στην επίθεση, μέχρι και ο Πουγιόλ στην άμυνα. Εκείνη η Μπαρτσελόνα δε γυρίζει πίσω και αυτό πρέπει να το αποδεχθούν άπαντες στη Βαρκελώνη. Το 2031 αργεί ακόμα, αφού τα πιτσιρίκια δεν έχουν γίνει άντρες. Το πρόβλημα βρίσκεται στο 2021 και σίγουρα η λύση δε θα έρθει από το 2011. Έστω κι αν πρόσφατα η ομάδα γύρισε στο 2001, με τον αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων του Champions League.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα