12 χρόνια στη Ρεάλ: η γλυκιά “εκδίκηση” του Καρίμ Μπενζεμά

12 χρόνια στη Ρεάλ: η γλυκιά “εκδίκηση” του Καρίμ Μπενζεμά

12 χρόνια στη Ρεάλ: η γλυκιά “εκδίκηση” του Καρίμ Μπενζεμά

bet365

Την ημέρα που ο Γάλλος επιθετικός συμπληρώνει 12ετία στην Μαδρίτη, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το συγκλονιστικό παράδειγμα που αυτός δημιούργησε, για να εμπνέει όσους ποδοσφαιριστές δοκιμάζονται από την αμφισβήτηση των οπαδών της ίδιας τους της ομάδας.

Μου έτυχε να παρακολουθήσω την “ταινία” που είχε φτιάξει η LaLiga για το τελευταίο clasico του Λιονελ Μέσι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Μάιο του 2018, εκείνο το ιστορικό ντέρμπι στο “Καμπ Νου” που ήταν το αποχαιρετιστήριο του Αντρές Ινιέστα. Εκτός όλων των άλλων, εκείνο είναι ένα τυπικό παιχνίδι για να συγκρίνει κανείς το “χθες” με το “σήμερα” του Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα 12 χρόνια από την ημέρα που υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την Ρεάλ και φωτογραφήθηκε με την φανέλα της. Τώρα, που έχεις δει τι κάνει και τι δίνει ο Μπενζεμά στο παιχνίδι της Ρεάλ εν τη απουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο, έχεις μπροστά σου ένα μεγάλο μέρος της εξήγησης για το πόσο υποτιμημένος ήταν ο Γάλλος επιθετικός. Μπορείς εύκολα να αντιληφθείς για ποιο λόγο είχε φτάσει να είναι ένας συνήθης στόχος των οπαδών της Ρεάλ, που ήταν έτοιμοι να του κουνήσουν τα λευκά μαντιλάκια και ψήφιζαν υπέρ της αποχώρησής του από την Μαδρίτη με κάθε αφορμή και σε κάθε ευκαιρία.

Σε εκείνο το clasico, η Ρεάλ του Ζιντάν έπαιξε δύο ημίχρονα: ένα με τον Ρονάλντο και ένα χωρίς εκείνον λόγω του τραυματισμού του. Στο πρώτο ημίχρονο, ο Ζινεντίν Ζιντάν έπαιζε με τo 4-3-3 και το BBC στην επίθεση: αριστερά ο Ρονάλντο, κεντρικός επιθετικός ο Μπενζεμά και δεξιά ο Μπέιλ. Παρακολουθώντας σήμερα το παιχνίδι επιβεβαιώνεις την αίσθηση με την οποία σε άφησε όλο το διάστημα της συνεργασίας τους: κάθε τακτική ενέργειά του, με ή χωρίς την μπάλα ήταν για τον Μπενζεμά μια αποστολή αξιοποίησης του Κριστιάνο. Η προτεραιότητά του ήταν πάντα να του δημιουργεί χώρους με τις κινήσεις του, ή να τον αναζητεί για να παίξει σε εκείνον την μπάλα στις επαφές του με αυτήν. Συνέβαινε κάποιες φορές ο Μπενζεμά να παίρνει μια προσπάθεια να εκτελέσει παρόντος του Ρονάλντο. Στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων όμως ο Γάλλος είχε βεβαιωθεί ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση - διαφορετικά δεν “έμπλεκε”. Ούτε με τον Κριστιάνο, ούτε με τον προπονητή, ούτε με τον πρόεδρο. Ηξερε ότι αυτό είναι το αγωνιστικό σχέδιο που πρέπει να υπηρετήσει: να παίξει για τον Κριστιάνο. Και φυσικά όλο αυτό, ακριβώς επειδή έπαιρνε λιγότερες εκτελέσεις, τον φόρτωνε με εκνευρισμό· και ο εκνευρισμός οδηγεί σε αστοχία, και η αστοχία σε έλλειψη αυτοπεποίθησης. Παρ’ όλα αυτά ο Μπενζεμά έμεινε συνεπής στον ρόλο του. Κάπως έτσι εξηγείται και η ποιότητα της σχέσης που διατήρησε με τον Κριστιάνο στην εξέλιξη του χρόνου, την οποία επιβεβαιώσαμε με τις στιγμές τους στο Euro 2020. Κάπως έτσι εξηγείται και το πώς κατάφερε να επιβιώσει στην Μαδρίτη ένας ποδοσφαιριστής που ήταν τόσο τόσο υποτιμημένος στην συνείδηση των οπαδών που είναι θαμώνες του “Μπερναμπέου” μέχρι την αποχώρηση του Κριστιάνο.

Είμαι βέβαιος ότι στην εξέλιξη του χρόνου θα ακούσουμε, κάποια στιγμή, τον Μπενζεμά να μιλά και για αυτά που τράβηξε στην Μαδρίτη, δηλαδή για την έντονη αμφισβήτηση από το κοινό, αλλά και για τον ρόλο που είχε στην Ρεάλ στον καιρό του Κριστιάνο. Πιθανολογώ ότι κάποτε θα ακούσουμε και τον Κριστιάνο Ρονάλντο να μιλά για την ποιότητα της συνεργασίας του με τον Μπενζεμά - τον καλύτερο συνεργάτη που είχε ποτέ στην επίθεση.

Για καλή του τύχη, ο Μπενζεμά κατάφερε να επιβιώσει στα δύσκολα, για εκείνον, χρόνια της αμφισβήτησης από τους οπαδούς, και να συνεχίσει στην Ρεάλ για να αποδείξει, με εξαιρετική συνέπεια στη διάρκεια αυτής της 3ετίας, πόσο πιο παραγωγικός μπορούσε να είναι, με όρους εκτέλεσης. Στο τελευταίο του πρωτάθλημα με τον Κριστιάνο, ο Μπενζεμά είχε πετύχει 5 γκολ. Από το 2018 μέχρι σήμερα πετυχαίνει σε κάθε σεζόν 20+ γκολ στο πρωτάθλημα. Και δεν είναι, πλέον, μόνο τα γκολ. Είναι και η ηγεσία του μέσα στο τερέν, τώρα που λειτουργεί τόσο απελευθερωμένος. Χάρη σε εκείνον κατάφερε η Ρεάλ να “επιβιώσει” σε μια ιστορική δοκιμασία μιας σεζόν covid, την οποία έβγαλε δίχως μεταγραφές.

Για πολύ καλή τύχη της Ρεάλ, ο Μπενζεμά το άντεξε όλο αυτό που τραβούσε και παρέμεινε. Και σήμερα, που η Ρεάλ αρχίζει να ζει χωρίς τον Σέρχιο Ράμος, έχει έναν κεντρικό επιθετικό - σημείο αναφοράς, έναν 33χρονο σέντερ φορ που μετρά 12 χρόνια ζωής στην Μαδρίτη και έχει βάλει την Ρεάλ στο δέρμα του. Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, που η Ρεάλ έχει αλλάξει προπονητή και δεν έχει, λόγω κορονοϊού, την οικονομική δυνατότητα να κάνει τη ζωή του παρελθόντος και να ψωνίσει “galacticos”, έχει την τύχη να διαθέτει έναν εκ των κορυφαίων σέντερ φορ του πλανήτη, ο οποίος μάλιστα έχει και την διάθεση, όπως φάνηκε στη διάρκεια της περσινής σεζόν, να δείξει ανοχή, κατανόηση, ενσυναίσθηση και να προσπαθήσει να καθοδηγήσει τους νεότερους και να προσπαθήσει μαζί τους να ξανακάνει την Ρεάλ πρωταθλήτρια.

Συνειδητοποιώντας ότι συμπλήρωσε 12ετία, δηλαδή ότι αποδείχθηκε αειθαλής στην Μαδρίτη, σκεφτόμουν ότι αυτή η “εκδίκηση” που πήρε ο Μπενζεμά ήδη πρέπει να λειτουργεί ως πρότυπο για πολλούς νεότερους από εκείνον ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν την αμφισβήτηση από τους οπαδούς της ομάδας στην οποία αγωνίζονται. Η καταξίωση, που σφραγίστηκε από την επιστροφή του στην Εθνική Γαλλίας και την μονιμοποίησή του στο βασικό σχήμα της κατόχου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι μια πολύ μεγάλη νίκη, η οποία εμπνέει και ενθαρρύνει νεότερα παιδιά που τραβούν σήμερα πάθη σαν τα δικά του των προηγούμενων ετών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.