Coppa Italia: Ένα τρόπαιο, μια ιστορία

Coppa Italia: Ένα τρόπαιο, μια ιστορία

Coppa Italia: Ένα τρόπαιο, μια ιστορία

bet365

Γιουβέντους και Ίντερ διεκδικούν απόψε (22:00, Novasports 2) στο Ολίμπικο το κύπελλο Ιταλίας και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε από τους κορυφαίους τελικούς, από την περίοδο που ο τίτλος κρινόταν στις έδρες και των δύο φιναλίστ.

1998: Μίλαν – Λάτσιο 1-0/1-3

Ένα τέρμα του Ζορζ Γουεά στο 90’, στον πρώτο τελικό στο Σαν Σίρο, έδωσε προβάδισμα στη Μίλαν, ενόψει του επαναληπτικού. Ωστόσο, η σπουδαία ομάδα του Σβεν Γκόραν Έρικσον εκείνη την εποχή, με αστέρια όπως οι Νέντβεντ, Μαντσίνι και Νέστα, έφτασε στην ανατροπή στο Ολίμπικο. Παρά το γεγονός πως οι «ροσονέρι» προηγήθηκαν, οι «λατσιάλι» βρήκαν τα τρία τέρματα που χρειάζονταν για να φτάσουν στην κούπα. Και τα κατάφεραν μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών (56’–66’). Μάλιστα, το τρίτο γκολ της Λάτσιο, που έδωσε τη χαριστική βολή στη Μίλαν και έχρισε κυπελλούχους τους Ρωμαίους, ήρθε από τον Αλεσάντρο Νέστα. Έναν ποδοσφαιριστή, που λίγα χρόνια μετά πήγε στη Μίλαν και έκανε σπουδαία καριέρα.

laz

1999: Πάρμα – Φιορεντίνα 1-1/2-2

Ήταν η εποχή που οι δύο ομάδες είχαν στο ρόστερ τους ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης. Μπουφόν, Καναβάρο, Τουράμ, Βερόν, Κρέσπο και Κιέζα για την Πάρμα. Μπατιστούτα, Εντμούντο, Ρούι Κόστα, Ρέπκα και Τόλντο για τη Φιορεντίνα. Και οι δύο τελικοί ήταν αμφίρροποι και κρίθηκαν στο εκτός έδρας γκολ, έπειτα από ισάριθμες ισοπαλίες. Το πρώτο ματς έγινε στο Ένιο Ταρντίνι, με το τελικό 1-1 να αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς ανάμεσα στις δύο ομάδες. Τρεις εβδομάδες μετά, στον επαναληπτικό του Αρτέμιο Φράνκι, το τρόπαιο άλλαξε χέρια αρκετές φορές. Η Πάρμα προηγήθηκε, η Φιορεντίνα το γύρισε «τούμπα», όμως στο φινάλε οι «τζιαλομπλού» ισοφάρισαν σε 2-2 και κατέκτησαν το τρόπαιο μέσα στην έδρα των αντιπάλων τους, έχοντας για προπονητή τον παλιό μας γνώριμο, Αλμπέρτο Μαλεζάνι.

par

2003: Ρόμα – Μίλαν 1-4/2-2

Ενδιάμεσα στις δύο αναμετρήσεις με τους «τζιαλορόσι» για το Coppa Italia, η Μίλαν είχε τον τελικό του Champions League. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραταχθεί με αρκετούς αναπληρωματικούς στο πρώτο ματς στο Ολίμπικο και παραλίγο να το πληρώσει. Η Ρόμα προηγήθηκε στο σκορ, με τους «ροσονέρι» να κάνουν ένα εκπληκτικό comeback στο τελευταίο μισάωρο και να φεύγουν θριαμβευτές από τη Ρώμη. Το τελικό 1-4 δεν άφηνε πολλά περιθώρια, ενόψει του επαναληπτικού, παρά το γεγονός πως η ομάδα του Τότι πήγε να πιάσει στον ύπνο τη Μίλαν, μετά το... νέκταρ της κατάκτησης του Champions League. Προηγήθηκε με 0-2 στο Σαν Σίρο, όμως η ανατροπή δεν έγινε ποτέ, με τους «ροσονέρι» να ισοφαρίζουν σε 2-2 και να κατακτούν και αυτό το τρόπαιο.

mil

2004: Λάτσιο – Γιουβέντους 2-0/2-2

Μπορεί οι μεγάλοι αστέρες της προηγούμενης φουρνιάς να είχαν αποχωρήσει από τους «λατσιάλι», όμως ένας είχε παραμείνει και οδήγησε τους Ρωμαίους ξανά στην κατάκτηση του κυπέλλου. Ο λόγος για τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο οποίος πλέον δεν ήταν παίκτης τους, αλλά προπονητής. Το 2-0 του πρώτου τελικού στο Ολίμπικο έδινε ξεκάθαρο προβάδισμα στη Λάτσιο, όμως στον επαναληπτικό, η Γιουβέντους «φλέρταρε» με τη μεγάλη ανατροπή. Η «Μεγάλη Κυρία» ισοφάρισε σχετικά νωρίς το σκορ του πρώτου αγώνα, όμως στη συνέχεια έπαθε «μπλακ άουτ». Η Λάτσιο ισοφάρισε σε 2-2 και κατέκτησε το τρόπαιο μέσα στο Τορίνο.

laz

2007: Ρόμα – Ίντερ 6-2/1-2

Ποτέ ξανά στην ιστορία του Coppa Italia δεν είχαν σημειωθεί τόσα πολλά τέρματα στον πρώτο παιχνίδι, αλλά και συνολικά στους δύο τελικούς. Μετά από δύο σερί χρονιές, στις οποίες η Ίντερ κατακτούσε το τρόπαιο απέναντι στη Ρόμα, αυτή τη φορά οι «τζιαλορόσι» απάντησαν και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, απέναντι στην πρωταθλήτρια Ιταλίας. Με το σκορ να είναι ήδη 3-0 στο πρώτο 15λεπτο, ο Φραντσέσκο Τότι και η παρέα του έφτασαν στο εντυπωσιακό 6-2, μέσα σε αποθέωση στο Ολίμπικο. Μία εβδομάδα αργότερα, ο επαναληπτικός στο Μεάτσα, ήταν περισσότερο τυπική διαδικασία. Η Ίντερ πήρε μία νίκη γοήτρου με 2-1, όμως το τρόπαιο κατέληξε – όπως αναμενόταν – στα χέρια των παικτών της Ρόμα.

rom

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΙΤΑΛΙΑΣ Τελευταία Νέα