Παναθηναϊκός: Το διπλό λάθος και το διπλό «καμπανάκι» για τον Μπόλονι

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Το διπλό λάθος και το διπλό «καμπανάκι» για τον Μπόλονι

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα μηνύματα και τα μαθήματα που καλείται να πάρει ο Λάζλο Μπόλονι από την εμφάνιση του Παναθηναϊκού εναντίον του ΠΑΣ Γιάννινα.

O Λάζλο Μπόλονι και ο Λούκας Βιγιαφάνιες χαρακτήρισαν «χαστούκι» την ήττα του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΣ Γιάννινα, όμως στην πραγματικότητα το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν τέτοιο. Θα μπορούσε να ήταν, αν το ταμπλό έγραφε 3-1, 4-2, 5-2: θα μπορούσε να λήξει με τόσο ευρύ σκορ το παιχνίδι! Όμως ο ΠΑΣ, παρά την καταπληκτική εμφάνισή του στο δεύτερο ημίχρονο, δεν κατάφερε να μετουσιώσει σε γκολ την απόλυτη υπεροχή του. Κι αν τελικά αποκλειστεί στη ρεβάνς της Λεωφόρου (λίγες ημέρες μετά το ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΑΕΚ), στα Γιάννενα θα θυμούνται αυτό το ματς του Αγρινίου και θα μιλούν για «χαμένη ευκαιρία»…

Δεν είναι κάθε μέρα τ’ Αϊ Λάζλο. Ούτε του Αγίου Σωκράτη που απουσίαζε προχθές (θα μπορούσε να παίξει χθες ο Διούδης και να αγωνιστεί ο Ξενόπουλος με τον Παναιτωλικό). Η τύχη του Τριφυλλιού εξαντλήθηκε στο… γνωστό πλέον επί Μπόλονι «πρώτη φάση- πρώτο γκολ» και στην αστοχία των παικτών του ΠΑΣ ειδικά μετά το 2-1, όταν θα μπορούσαν να πανηγυρίσουν περισσότερα γκολ. Κι αν καλούμασταν να επιλέξουμε μία και μοναδική λέξη για να περιγράψουμε το μήνυμα προς τον Παναθηναϊκό μετά απ΄αυτό το παιχνίδι, αυτή θα ήταν η λέξη «καμπανάκι». Σε δύο πεδία…

ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ

Καμπανάκι Νο 1 για τη μεσαία γραμμή. Ο Μπόλονι σωστά έκανε rotation στο συγκεκριμένο ματς. Ομως αυτό δεν έπρεπε να είναι τόσο εκτεταμένο. Εκτός κι αν πιστεύει ότι ο Παναιτωλικός (τον οποίο αντιμετωπίζουν τη Δευτέρα στο Αγρίνο οι Πράσινοι) είναι καλύτερος από τον ΠΑΣ. Η’ αν εκτιμά ότι πιο εύκολα «διορθώνεται» ένα «λάθος» στον πρώτο προημιτελικό Κυπέλλου από ένα «λάθος» στο πρωτάθλημα το οποίο θα έχει μετά τη Δευτέρα επιπλέον 13 παιχνίδια για τους Πράσινους! Σωστά, λοιπόν, ο Μπόλονι άφησε εκτός τους τραυματίες και τους εξαντλημένους: Μολό, Βέλεθ, Καμπετσής ήταν κατάκοποι, Ιωαννίδης, Σανκαρέ, Χουάνκαρ ήταν τραυματίες. Σωστά τους άφησε στην Αθήνα. Το σφάλμα του ήταν ότι αποφάσισε να «ξεκουράσει» στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα (και όχι τη Δευτέρα εναντίον του Παναιτωλικού) τον Μαουρίσιο. Και ότι πίστεψε ότι η τριάδα στη μεσαία γραμμή αποτελούμενη από τον Αλεξανδρόπουλο που παίζει αδιαλείπτως, τον άγουρο Νιάς που έχει παίξει δυόμισι επίσημα ματς εδώ και δύο χρόνια και τον Βιγιαφάνιες που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα ανασταλτικά του καθήκοντα, θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις δοκιμασίες που θα του έβαζε ο ΠΑΣ. Εκανε λάθος, στον πάγκο είχε μόνο Σερπέζη – Αθανασακόπουλο, το πλήρωσε τελικά, αλλά όχι τόσο ακριβά. Όχι απεπανόρθωτα.

Ο Μαουρίσιο είναι ο «προπονητής» της ομάδας μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι ο μετρονόμος του παιχνιδιού, αυτός που καθορίζει τον ρυθμό του από πλευράς Παναθηναϊκού. Είναι εκείνος ο οποίος επειδή απολαμβάνει του σεβασμού και της εκτίμησης όλων των συμπαικτών του καθορίζει με τον τρόπο του (αποφάσεις αγωνιστικές, ενθάρρυνση/οδηγίες προς συμπαίκτες, ακόμα και φωνές ή διαμαρτυρίες προς αντιπάλους και διαιτητές) πολλές αφανείς στο ευρύ κοινό «λεπτομέρειες» κατά τη διάρκεια του αγώνα. Κι όταν απουσιάζουν ταυτόχρονα Κουρμπέλης και Σανκαρέ, πρέπει να ζυγίσεις τα δεδομένα. Και να τον χρησιμοποιήσεις σ’ αυτό το παιχνίδι για 60 λεπτά, αφήνοντάς τον στον πάγκο τη Δευτέρα εναντίον του Παναιτωλικού (για 30-45 λεπτά), παρότι θα απουσιάζει ο τιμωρημένος Αλεξανδρόπουλος.

Ο ΝΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΕ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΑ ΜΑΤΣ

Πέραν τούτου, αν επιχειρήσουμε να δούμε το «δάσος» και όχι το δέντρο, το «καμπανάκι» αγγίζει συνολικά τη μεσαία γραμμή του Τριφυλλιού μέχρι να επιστρέψει ο Κουρμπέλης στα play offs. Γιατί; Διότι ο Νιάς δεν φαίνεται ικανός να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα του βασικού αμυντικού μέσου. Η κακή εμφάνισή του ως αλλαγή στο ματς με τον Ολυμπιακό «δικαιολογείται» επειδή μπήκε σε χρονικό σημείο αφόρητης πίεσης από την πλευρά των Ερυθρόλευκων, την ίδια στιγμή που Μαουρίσιο – Σανκαρέ είχαν μείνει από μπαταρία. Χθες με τον ΠΑΣ Γιάννινα, όμως, ο δανεικός από τη Λιλ Σενεγαλέζος φανέρωσε τα μεγάλα προβλήματά του τακτικά και έδειξε ότι ακόμα δεν διαθέτει το απαιτούμενο θάρρος για αποφάσεις και πρωτοβουλίες καθοριστικές για έναν βασικό αμυντικό μέσο: λογικό, διότι έχει ελάχιστα επίσημα ματς στην καριέρα του και ακόμα… μαθαίνει τους νέους συμπαίκτες του και το καινούριο περιβάλλον.

Ο Νιάς δεν είναι έτοιμος για βασικός αμυντικός χαφ σε ντέρμπι και απαιτητικά ματς. Κι όσο απουσιάζει και ο Σανκαρέ που θα προσπαθήσει να είναι έτοιμος για την αναμέτρηση με την ήδη λαβωμένη στη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός θα έχει πρόβλημα στη μεσαία γραμμή του και θα… κάνει την προσευχή του για να μην πάθει τίποτα ένας εκ των Μαουρίσιο –Αλεξανδρόπουλου.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 0-1 ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Καμπανάκι Νο 2: ο Παναθηναϊκός πρέπει να μάθει να «διαβάζει» καλύτερα τα παιχνίδια. Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν έχει καλύτερους παίκτες από το Τριφύλλι. Όμως έχει τον ίδιο προπονητή επί δύο χρόνια, έχει συνοχή, αυτοματισμούς και ταυτότητα πολύ πιο όμορφη στο μάτι από τον Παναθηναϊκό. Είναι καλύτερος ως σύνολο, στις ποδοσφαιρικές αρχές και στον τρόπο παιχνιδιού του, έχοντας κατώτερης ποιότητας παίκτες στις περισσότερες θέσεις.

Ο Παναθηναϊκός έκανε χθες διπλό σφάλμα. Το πρώτο είναι ότι μετά το 0-1 στο 2’ δεν προσπάθησε να αξιοποιήσει το momentum, να πιέσει για δεύτερο γκολ, να «καθαρίσει» το ματς και να το διαχειριστεί εν συνεχεία με μεγαλύτερη άνεση. Προτίμησε να «καθίσει» πίσω και να περιμένει για κόντρα επιθέσεις. Και το πλήρωσε με ισοφάριση και 1-2 επιπλέον ευκαιρίες του ΠΑΣ στο πρώτο μέρος. Αποφάσισε να ξεμυτίσει από το 30’ έως το 45’, έπαιξε κανονικό ποδόσφαιρο για 15 λεπτά, απείλησε, ξόδεψε τις δικές του στιγμές με Αϊτόρ – Χατζηγιοβάνη και στο δεύτερο ημίχρονο εγένετο… μονότερμα.

ΜΗΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΣΕΖΟΝ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Ο Μπόλονι άργησε να κάνει αλλαγές, δίστασε να βάλει τον Βέλεθ για να ενισχύσει τις αντιστάσεις του μπροστά από την τετράδα της άμυνας και με καλύψεις στα άκρα, το πλήρωσε τελικά μόνο με ένα γκολ. Κι αυτό από στατική φάση (κόρνερ) όπως και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Μεγαλύτερη σημασία έχει για το Τριφύλλι να καθίσουν όλοι μαζί και να αναλύσουν τα ποδοσφαιρικά αίτια της ολικής κατάρρευσης στο β΄ημίχρονο, όταν υπήρχαν διαστήματα που ο ΠΑΣ έμοιαζε με μικτή Μπάγερν – Μ. Σίτι. Γιατί έχτισε μόνο δύο σωστές κόντρα επιθέσεις, γιατί δεν μπορούσε να κρατήσει και να κυκλοφορήσει τη μπάλα, πώς πιεζόταν αφόρητα γύρω από τη μεγάλη περιοχή του, γιατί δεν «ακούμπησε» τη μπάλα στους εξτρέμ, πώς ο ΠΑΣ Γιάννινα τον αφόπλισε και ταυτόχρονα τον πίεζε αφόρητα.

Αν το προπονητικό τιμ πιστέψει ότι απλώς με την αλλαγή κάποιων παικτών στην ενδεκάδα η ομάδα θα μεταμορφωθεί ολικά, το ρίσκο θα είναι τεράστιο. Ο Παναθηναϊκός καλείται σταδιακά να προσθέσει στοιχεία στο παιχνίδι του. Πιο «ψηλά»οι ακραίοι μπακ; Πιο ψηλά η τετράδα της άμυνας συνολικά; Σε πιο συχνά διαστήματα το pressing στους αντίπαλους αμυντικούς; Καλύτερη λειτουργία των εξτρέμ μεταξύ των γραμμών με ταυτόχρονα συγχρονισμένα ανεβάσματα των ακραίων μπακ; Είναι ατελείωτη η λίστα, αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσει για να μην… τελειώσει η σεζόν στη νίκη επί του Ολυμπιακού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...