Ο Μαρτίνς αιφνιδίασε τον Άρη, αλλά ο Ολυμπιακός δεν προκρίθηκε ακόμη

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Μαρτίνς αιφνιδίασε τον Άρη, αλλά ο Ολυμπιακός δεν προκρίθηκε ακόμη

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον πολύ καλά προετοιμασμένο Ολυμπιακό, ο οποίος αποδιοργάνωσε τον Άρη για περίπου 25’ λεπτά, αλλά “κατάφερε” να δώσει ένα γκολ και να μην φτάσει σε σκορ πρόκρισης.

Στο Καραϊσκάκη συναντήθηκαν οι δύο κατά τεκμήριο καλύτερες ελληνικές ομάδες της στιγμής, δηλαδή ο πρωταθλητής και πρωτοπόρος με τον δεύτερο της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, ο οποίος τυγχάνει και η δεύτερη ομάδα με την καλύτερη δυναμική. Ήμασταν πολλοί αυτοί που προεκτιμήσαμε ότι η πρόκριση θα έμενε ανοιχτή στη ρεβάνς. Δεν θα τον φανταζόμασταν όμως ακριβώς έτσι το σενάριο του πρώτου παιχνιδιού. Πιθανόν επειδή δεν θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ένας τόσο καλά διαβασμένος Ολυμπιακός θα κατάφερνε να αποδιοργανώσει μια ομάδα με πολύ καλή αμυντική οργάνωση για περίπου 25’ λεπτά, αλλά και επειδή ουδείς θα φανταζόταν ότι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό και να μην καταφέρει να το εκμεταλλευτεί για να δημιουργήσει ένα σκορ πρόκρισης.

“Ήταν η πρώτη φορά που δεν είχαμε καλή αμυντική οργάνωση για τόσο μεγάλο διάστημα”, είπε στη λήξη του αγώνα ο ειλικρινής Ακης Μάντζιος. Και έτσι ήταν. Διότι ο Ολυμπιακός είχε κάνει μια πολύ καλή ανάλυση του αντιπάλου του και είχε βάλει στην τακτική του στοιχεία για να εξουδετερώσει τα δυνατά σημεία του Άρη και να τον χτυπήσει στις αδυναμίες του. Ήταν προετοιμασμένος για την πίεση στο μεσαίο τρίτο του τερέν με αυτό το μεσαίο μπλοκ που δημιουργούν οι παίκτες του Μάντζιου πιέζοντας πολύ στην μπάλα και κατάφερε να σπάσει το πρέσινγκ και να φτάνει με την μπάλα στα τελευταία 20 μέτρα του τερέν. Ήταν πολύ πιεστικός προς τον Άρη όταν αυτός προσπαθούσε να χτίσει τις επιθέσεις του από τους κεντρικούς αμυντικούς και τον μέσο - συνήθως τον Τζέγκο - που οπισθοχωρούσε για να υποδεχθεί την μπάλα και να ψάξει μια ποιοτική πάσα για να αναπτύξει την επίθεση. Ήταν πολύ συμπαγής στην φάση της άμυνας, με συνέπεια να μην αφήνει χώρους στον Άρη για να διασπάσει τις αμυντικές γραμμές του και να αναπτύξει επιθέσεις. Και την ίδια ώρα πρόσεχε πολύ τις διαγώνιες μεταβιβάσεις στην πλάτη της άμυνάς του ώστε να μην επιτρέψει στον Άρη να επιτεθεί με άμεσο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός τα έκανε όλα καλά. Όμως είναι μπάλα, δηλαδή ένα παιχνίδι πολύ πιο απρόβλεπτο από το σκάκι, κι έτσι ο Άρης κατάφερε δίχως τελική στην εστία να πετύχει γκολ, και μάλιστα της ισοφάρισης.

Προτού προλάβει να ανασυγκροτηθεί ο Άρης, ο Ολυμπιακός πέτυχε το δεύτερο γκολ. Όμως μετά από το 20’λεπτο, μετά και από την αλλαγή πλευράς στους δύο ακραίους αμυντικούς προκειμένου να πάψει να ταλαιπωρείται τόσο ο Σάκιτς από τον Χασάν, ο Άρης κατάφερε να ανασυνταχθεί, να βρει την συγκέντρωσή του, την ηρεμία και την αμυντική οργάνωσή του, δηλαδή τα σήματα κατατεθέντα της εποχής του Μάντζιου. Και η συνέχεια του ματς ήταν περίπου αυτό που μπορούσε κανείς να προεκτιμήσει όταν έπαιρνε στα χέρια του τις συνθέσεις των ομάδων: το πολύ rotation που ήταν αναγκασμένος να κάνει ο Πέδρο Μαρτίνς λόγω του καυτού δεκαημέρου στο οποίο έχει μπει ο Ολυμπιακός και η τόλμη του Αρη, ο οποίος σε μεγάλα διαστήματα του παιχνιδιού δεν είχε την νοοτροπία των νοκ άουτ και έπαιζε ανοιχτά, με τη φιλοδοξία να πετύχει γκολ, χωρίς συντηρητισμό στην στάση του στο τερέν ήταν στοιχεία που δημιούργησαν μια αμφίρροπη αναμέτρηση.

Τι του έλειψε του Άρη για να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στον Ολυμπιακό και να αυξήσει τις πιθανότητές του για πρόκριση στην ημιτελική φάση του κυπέλλου; Αυτό που του λείπει συχνά από την αρχή της σεζόν: η αποτελεσματικότητα. Η λήξη του πρώτου ημιχρόνου τον βρήκε να μην έχει βρει εστία σε 3 τελικές προσπάθειες. Στο πρώτο ημίχρονο έφτιαξε τον ίδιο αριθμό επιθέσεων με τον Ολυμπιακό (42-41), δημιούργησε περισσότερες επικίνδυνες επιθέσεις (15-19), αλλά δέχθηκε ένα γκολ παραπάνω από μια ομάδα που είχε μία τελική προσπάθεια παραπάνω (4)· μόνο που οι τρεις στις τέσσερις τελικές του Ολυμπιακού βρήκαν εστία. Διότι ο Ολυμπιακός εκτός από τον πρώτο στην λίστα των πιο αποτελεσματικών επιθετικών του πρωταθλήματος, τον Ελ Αραμπί (γκολ ανά 2.6 τελικές προσπάθειες) έχει και τον δεύτερο πιο αποτελεσματικό επιθετικό του πρωταθλήματος, τον Χασάν (γκολ ανά 3.1 τελικές προσπάθειες). Ο Ολυμπιακός κατάφερε να δουλέψει δύο φορές για τον Αιγύπτιο και ο Χασάν του έδωσε δύο γκολ βγάζοντας όλη του την ποιότητα και στις δύο φάσεις, για κακή τύχη του Σάκιτς και του Άρη. Σε ένα ματς ο Χασάν πέτυχε δύο γκολ. Ο αντίπαλος σέντερ φορ, ο Δημήτρης Μάνος έχει ρεκόρ σεζόν στο πρωτάθλημα τα τρία γκολ.

Σε ένα μέτριο βράδυ του, σε 11 τελικές προσπάθειες ο Ολυμπιακός βρήκε 7 φορές εστία. Γι’ αυτό και ο Άρης με τις 5 τελικές χωρίς να βρει στόχο πρέπει να αισθάνεται τυχερός που πέτυχε γκολ και έφυγε με το 2-1 που αφήνει ανοιχτή την πρόκριση στην ρεβάνς. Μια ομάδα που στο πρωτάθλημα χρειάζεται κατά μέσο όρο 7.5 τελικές για να πετύχει γκολ, δεν μπορεί παρά να αισθάνεται τυχερή που βρήκε γκολ χωρίς ποιοτική τελική προσπάθεια.

Στην πρώτη ανάγνωση, ο Άρης βγήκε ευνοημένος ενόψει της ρεβάνς, δεδομένου ότι έφυγε από το Καραϊσκάκη με σκορ που του επιτρέπει να πιστεύει ότι “γίνεται”. Στην δεύτερη ανάγνωση όμως κανείς πρέπει να λογαριάσει και την πιθανότητα ο Ολυμπιακός να μην έχει τόσο φορτωμένο πρόγραμμα στις ημέρες της ρεβάνς και άρα να παραταχθεί με τους βασικούς του. Αν αυτό συμβεί, η διαφορά ατομικής ποιότητας θα είναι μεγαλύτερη. Αρκετή για να κάνει τη διαφορά και να αποφασίσει το ποιος θα προκριθεί - εκτός και αν ο Άρης καταφέρει να υπερβεί εαυτόν. Άλλωστε, όπως είδαμε και στο Καραϊσκάκη, μπάλα είναι, και τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ειδικά αν ο Άρης πάρει το προβάδισμα στο σκορ στη ρεβάνς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εμείς ως τηλεθεατές είμαστε παραπάνω από τυχεροί που θα παρακολουθήσουμε μια ρεβάνς που έμεινε ανοιχτή ανάμεσα στις δύο καλύτερες ελληνικές ομάδες της στιγμής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.