Δεν υπάρχει Κύπελλο, αλλά αν ο Ολυμπιακός αποκλειστεί πάλι από τη Λαμία θα είναι σοκαριστικό

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Δεν υπάρχει Κύπελλο, αλλά αν ο Ολυμπιακός αποκλειστεί πάλι από τη Λαμία θα είναι σοκαριστικό

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το blog του στο gazzetta με το δικό του τρόπο την ρεβάνς του Ολυμπιακού με τη Λαμία για το Κύπελλο.

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Δεν θα πω ψέματα, ότι θα με χάλαγε αν ο Ολυμπιακός έπαιρνε φέτος το Κύπελλο. Αλλά γι΄ αυτό το θεσμό εγώ έπαψα να ενδιαφέρομαι από την στιγμή που ήρθε η εξυγίανση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το ιστορικό δεδομένο, να έχουν βρεθεί στον τελικό οι ίδιες δύο ομάδες επί τρία συνεχόμενα χρόνια, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ από τότε που άρχισε να υπάρχει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, τα λέει όλα. Δεν πρόκειται να αφήσουν τον Ολυμπιακό να πάρει αυτό το τρόπαιο. Θα μου πείτε, θα τον αφήσουν να πάρει το πρωτάθλημα; Δεν νομίζω, όμως μέσω του πρωταθλήματος μπορείς να διεκδικήσεις την παρουσία σου στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του κόσμου, το Τσάμπιονς Λιγκ, οπότε αυτή η διοργάνωση είναι κάτι διαφορετικό.

Τέλος πάντων, αυτά είναι προσωπικές απόψεις. Η ουσία είναι ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, κι αφού ο Ολυμπιακός σε αυτό το θεσμό που διοργανώνει η συγκεκριμένη ΕΠΟ κάνει το λάθος και δεν παίζει με την ομάδα Νέων, εάν αποκλειστεί σήμερα από τη Λαμία θα έχει υποστεί ένα διασυρμό! Γιατί θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, δεύτερη μέσα στο Καραϊσκάκη, δεύτερη έχοντας φέρει ισοπαλία στο πρώτο ματς, το εκτός έδρας.

Υπό αυτή την έννοια, κι επειδή οι εντυπώσεις έχουν κι αυτές τον ρόλο τους, ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει έτσι ώστε να κερδίσει και να περάσει. Διότι, πρώτον και κυριότερο σε αντίθετη περίπτωση θα χαλάσει η ψυχολογία του ενόψει του πιο κρίσιμου σημείου της σεζόν, έχοντας μπροστά του τα παιχνίδια με την Άρσεναλ, την πρώτη από τις δύο επισκέψεις στην Τούμπα και πάνω απ΄ όλα τα πλέϊ οφ. Και δεύτερον θα έχει τη δυνατότητα το Μάρτιο να παίξει στα ημιτελικά ντέρμπι και να υποχρεώσει την εξυγίανση να ξεφτιλιστεί πάλι για να τον βγάλει έξω. Κι αυτό ακόμη κέρδος θα είναι, όταν παράλληλα θα γίνονται τα πλέϊ οφ και δεν θα είναι εύκολο να ξεφτιλίζονται συνεχώς, Κυριακή-Τετάρτη-Κυριακή.

Κάτω από αυτές τις παραμέτρους, ένας αποκλεισμός ακριβώς τώρα θα είναι οδυνηρός για τον Ολυμπιακό, όχι τόσο γιατί θα χαθεί ένας στόχος, που εδώ και πολλά χρόνια είναι τρίτος και τελευταίος γι΄ αυτό το σύλλογο, όσο γιατί πληγώνοντας το ηθικό της ομάδας θα την βάλει σε περιπέτειες, ενόψει των δύο άλλων, κορυφαίων στόχων, που για εμένα θα έπρεπε να είναι 50% η δυνατότητα παρουσίας στο Τσάμπιονς Λιγκ μέσω του πρωταθλήματος και 50% η όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα στο Γιουρόπα Λιγκ-αντιλαμβάνομαι όμως και τους λόγους που για το κλαμπ ο μακράν πρώτος στόχος, 100%, είναι η κατάκτηση του τίτλου.

Πώς θα είναι απόψε το παιχνίδι; Μακάρι να πέσω έξω, αλλά χωρίς να προβλέπω την τελική έκβαση βλέπω τον Ολυμπιακό να στριμώχνεται. Βλέπετε, όλη η πίεση είναι γι΄ αυτόν και καθόλου για τη Λαμία, που επιπλέον θα έρθει στον Πειραιά με θάρρος, λόγω της περσινής της πρόκρισης, και μάλιστα τότε με χειρότερο αποτέλεσμα (3-3 στο πρώτο ματς) από το φετινό 0-0. Τότε, χρειάζονταν μόνο διπλό-και το πήρε! Τώρα, της αρκεί μία ισοπαλία με γκολ! Η, ένα 0-0 για να πάει το ματς στην παράταση η, την ρουλέτα των πέναλτι. Δεν έχει τίποτα να χάσει η ομάδα του Μάντζιου από αυτό το ματς, παρά μόνο να κερδίσει.

Μην ξεχνάμε δε ότι η Λαμία δύο συνεχόμενες σεζόν είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό. Πρόπερσι άνετα (4-1 μέσα, 0-1 έξω) και πέρσι στα πέναλτι (1-0 μέσα, 0-1 έξω)! Αυτό της δίνει παραπάνω ψυχολογία, γιατί στην ομάδα λειτουργεί το σκεπτικό, «αφού το έκανα δύο φορές μέσα σε δύο χρόνια με τον Παναθηναϊκό, γιατί να μην το κάνω δύο φορές μέσα σε δύο χρόνια και με τον Ολυμπιακό». Ξέρουν βέβαια, ότι με τον Ολυμπιακό θα είναι πιο δύσκολα, ξέρουν ότι πέρσι είχαν τύχη βουνό στο 0-1 (μέχρι και πέναλτι είχε χάσει ο Φορτούνης στο 85’), αλλά ξέρουν κι ότι όπως με τον Παναθηναϊκό είχαν κάνει δύο ιστορικές προκρίσεις με νίκη στο εντός έδρας πρώτο ματς, έτσι και με τον Ολυμπιακό τους παρουσιάζεται η ευκαιρία να κάνουν δύο ακόμη πιο ιστορικές προκρίσεις με ισοπαλία εντός έδρας στο πρώτο ματς!

Κι η Λαμία βλέπω ότι το πάει όπως πέρσι! Έρχεται με ενδεκάδα μισών βασικών, μισών αναπληρωματικών, αφού την Κυριακή στην Ξάνθη παίζει το τελευταίο της χαρτί για να μπει στα πλέϊ οφ, αφού με διπλό την πιάνει στην βαθμολογία! Τηρεί τα γούρια η Λαμία, μέχρι που όπως πέρσι είχε έρθει με ξένο, Σέρβο γκολκίπερ (Σαράνοφ), που ήταν ο ήρωας του αγώνα, έτσι και τώρα έρχεται πάλι με ξένο, Σέρβο γκολκίπερ (Κάχριμαν)!

Επειδή δε πολλοί λένε ότι με ένα γρήγορο γκολ, όλα θα γίνουν πιο εύκολα για τον Ολυμπιακό, δεν μπορώ να φέρω αντίρρηση, είμαι υποχρεωμένος όμως να επισημάνω δύο πράγματα.

Πρώτον, το 0-0 είναι τόσο πονηρό σκορ, που το 1-0 μπορεί να λέει πολλά, αλλά μπορεί και τίποτα. Γιατί με το 1-0 ανά πάσα στιγμή μπορείς να φας ένα γκολ και να μείνεις έξω. Ακόμη και 2-0 να κάνεις, αν μειώσει ο άλλος στο 80’, θα γίνει θρίλερ το τελευταίο τέταρτο. Με 0-0 δηλαδή στο πρώτο ματς, πρέπει να κάνεις 3-0 για να νιώσεις κάπως άνετος!

Δεύτερον, η Λαμία είναι ομάδα που με τον Μάντζιο στον πάγκο έχει εξαιρετική αμυντική λειτουργία και καλές αντεπιθέσεις. Προπάντων δε, είναι πάρα πολύ δύσκολο να την αιφνιδιάσεις! Μετά το ντεμπούτο του Μάντζιου, τέλη περασμένου Οκτώβρη, η Λαμία εδώ και 3,5 μήνες έχει φάει αυτό που λέμε γρήγορο γκολ μόνο σε ένα ματς! Με τον ΟΦΗ, στο 11ο λεπτό. Μπαίνει πολύ σφιχτά στα παιχνίδια της και κρατάει το μηδέν. Το νωρίτερο που έχει φάει γκολ είναι γύρω στο 35’.

Αυτή είναι η πραγματικότητα του σημερινού αγώνα. Εύκολος δεν θα είναι, από την άλλη όμως αν δεν κάνεις και μία νίκη σε δύο παιχνίδια Κυπέλλου με τη Λαμία, δηλαδή σε τέσσερα μέσα σε 12 μήνες, τότε είσαι κι άξιος της μοίρας σου. Πώς να το κάνουμε. Περαιτέρω δε, πρόκειται για μία ομάδα που επιθετικά δεν το έχει το γκολ στα μεγάλα παιχνίδια της. Εντός έδρας έχει φέτος με Ολυμπιακό 0-4 (πρωτάθλημα) και 0-0 (κύπελλο), με ΠΑΟΚ 0-1 με ΑΕΚ 0-0, ΠΑΟ (1-1) και εκτός έδρας με Ολυμπιακό 0-2, ΠΑΟΚ 0-3, ΑΕΚ 0-2 και Παναθηναϊκό 0-2. Κοινώς, σε εννιά παιχνίδια έχει ένα γκολ, στο πρώτο της, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Ναι μεν δηλαδή είναι δυσκολοκατάβλητη, ειδικά εντός έδρας, όπου τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους, αλλά και εκτός έδρας (στο Καραϊσκάκη το 0-0 έμενε ως το 61’, στο δε ΟΑΚΑ ήταν 0-1 ως το 81’ με τον ΠΑΟ και από την ΑΕΚ λύγισε από το 0-1 με αυτογκόλ), όμως η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι αν ο Ολυμπιακός κρατήσει πίσω το μηδέν απέναντι σε αντίπαλο που τόσο δύσκολα σκοράρει, μπροστά θα κάνει ένα δύο γκολ και θα περάσει.

Καλώς η, κακώς, είναι αυτό που κατέγραψα στην αρχή: θα είναι σοκαριστικό αν ο Ολυμπιακός αποκλειστεί και πάλι από τη Λαμία μέσα στο σπίτι του, δεύτερη φορά μέσα σε 12 μήνες…

Άσχετο: τι σύμπτωση ρε παιδί μου κι αυτή. Όποιους διαιτητές φέρνει ο Μέλο Περέϊρα για τα ντέρμπι του ΠΑΟΚ, έχουν ένα κοινό σημείο, ήταν παρατηρητής τους σε πρόσφατο διεθνές παιχνίδι τους κάποιο μέλος της ΚΕΔ! Έτσι και με τον Ιταλό Φάμπρι, στο ΠΑΟ-ΠΑΟΚ απόψε. Στο Ντομζάλε-Μάλμε το περασμένο καλοκαίρι για το Γιουρόπα Λιγκ, παρατηρητής του Φάμπρι ήταν ο Τσιρώνης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.