Όταν το «θέλω» δεν γίνεται «μπορώ»!

Όταν το «θέλω» δεν γίνεται «μπορώ»!

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Όταν το «θέλω» δεν γίνεται «μπορώ»!

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την κακή μέρα του Άρη και την πολιορκία που προκάλεσε ελάχιστες ρωγμές στο τείχος του Ατρόμητου.

Σε ένα άλλο επάγγελμα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το παιχνίδι ήταν μια… κακή μέρα στη δουλειά, ο Άρης όμως δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Γιατί στο Κύπελλο Ελλάδας δεν κρύβεται απλά ένας στόχος, αλλά ένας μεγάλος πόθος. Είναι γνωστό ότι στο ποδόσφαιρο δεν νικά ο καλύτερος αλλά ο πιο αποτελεσματικός κι αν κανείς ρίξει μια ματιά στο φιλμ του συγκεκριμένου αγώνα θα αντιληφθεί την επιβεβαίωση αυτού του κανόνα. Κερδισμένος βγήκε ο Ατρόμητος με την απόλυτα αμυντική λογική του, αυτή της καταστροφής του παιχνιδιού του αντιπάλου και τη στόχευση στις 3-4 φάσεις στο transition παιχνίδι. Σε μία από αυτές (με τον Ούμπιντες) θα μπορούσε να είχε αγγίξει την τελειότητα.

Η διαφορά του Ατρόμητου σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι ότι για πρώτη φορά παρουσίασε τόσο υψηλό επίπεδο συνοχής σαν ομάδα, ενώ η κίνηση όλων των γραμμών ήταν τόσο άρτια λες κι έβλεπες τα… Μπολσόι. Κι έτσι η πολιορκία του Άρη δεν έριξε το τείχος, συν του ότι δεν αξιοποίησε τις δικές του στιγμές στον αγώνα.

Γιατί…

*Ο Ντάνι Λάρσον δεν έχει αίσθηση του χώρου και της φάσης στο 46ο λεπτό όταν βρέθηκε απέναντι στον Μέγερι. Από παίκτη της εμπειρίας και της ποιότητας του Σουηδού περιμένεις (τουλάχιστον) να προσπαθήσει να τελειώσει τη φάση.

*Το χαμένο πέναλτι δεν είναι απλά παράγοντας, αλλά έχει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Ενδεχομένως να βλέπαμε άλλον αγώνα στο τελευταίο 25λεπτο αν ο Μπρούνο Γκάμα δεν αστοχούσε για πρώτη φορά από την άσπρη βούλα, σίγουρα ο Άρης θα είχε ισχυρό πλεονέκτημα στη διαχείρισή του. Μια ομάδα οφείλει να προκαλεί την τύχη της και είναι εξίσου αλήθεια ότι ο Άρης δεν το έκανε στο επίπεδο που έπραξε στους προηγούμενους αγώνες.

Ο Μίκαελ Ένινγκ μίλησε για έλλειμμα ενέργειας εξηγώντας (κατ’ αυτόν τον τρόπο) και την περιορισμένη ορμή. Η εικόνα επιβεβαιώνει αυτή την άποψη. Σε βαθύτερες αιτιολογήσεις δεν θα μπορούσε να εισχωρήσει γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να προχωρήσει στη βαθμολόγηση των παικτών του σε δημόσιο λόγο. Δεν αμφισβητείται όμως ότι αρκετά από τα βασικά γρανάζια της μηχανής του Άρη ήταν τουλάχιστον δυσλειτουργικά. Ενδεχομένως να ήταν το χειρότερο παιχνίδι του Λίντσεϊ Ροζ, ο Λούκας Σάσα «έσκασε» τον Ματίγια ο οποίος μετά από ένα σημείο δεν είχε το κουράγιο να πάρει την μπάλα για τη δημιουργία παιχνιδιού, ενώ ο Ντάνι Λάρσον ήταν γενικώς… εκτός.

Αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι ο Σάββας Παντελίδης έστειλε δύο και τρεις παίκτες πάνω σε Μπρούνο Γκάμα και Γιάννη Φετφατζίδη, θα αντιληφθεί τους λόγους της έλλειψης δημιουργικότητας που χαρακτήρισε τον Άρη. Είναι επίσης αλήθεια ότι ο Μίκαελ Ένινγκ επέλεξε να αλλάξει κάτι μετά το 70ο λεπτό και σίγουρα θα κατατεθεί η άποψη περί καθυστερημένης «παρέμβασής» του στην εξέλιξη του αγώνα.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, παρόντος του Φιορίν Ντουρμισάι, ο Άρης δεν έκανε ούτε μία φάση. Τούτο δε σημαίνει ότι το βάρος των ευθυνών επωμίζεται ο 24χρονος επιθετικός γιατί γενικώς η μεσοεπιθετική γραμμή του Άρη είχε κακή λειτουργία, επιπολαιότητα και βιασύνη. Ο δε Νίκο Μαρτίνες δεν έχει δώσει ούτε ένα στοιχείο στον κάθε υποστηρικτή του, ούτως ώστε να ισχυριστεί ότι θα έπρεπε να μπει νωρίτερα στο παιχνίδι. Η ενέργεια αναζητείται…

Το ερώτημα είναι, από πού θα αντληθεί η ενέργεια δεδομένου του ότι ο Άρης έχει πολύ απαιτητικούς αγώνες στο επόμενο διάστημα. Σε 48 ώρες θα κάνει το δυσκολότερο ταξίδι αντιμετωπίζοντας στην Τρίπολη τον Αστέρα, ακολουθεί η ρεβάνς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι την ερχόμενη Πέμπτη και με μία προπόνηση θα αντιμετωπίσει την ξεκούραστη ΑΕΚ την Κυριακή (16/2).

Είναι προφανές ότι ο Γερμανός προπονητής θα χρειαστεί να ρισκάρει χρησιμοποιώντας παίκτες οι οποίοι δεν τον έχουν πείσει, γι’ αυτό εξάλλου επιλέγει μεταξύ μιας δεξαμενής 12 παικτών για να κατασταλάξει στους 11. Κυρίως, μοιάζει αναπόφευκτο να δώσει προτεραιότητα σ’ ένα παιχνίδι, όπως είχε κάνει για παράδειγμα στο Καραϊσκάκη απέναντι στον Ολυμπιακό.

Σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνέψει να χάσει τα πάντα. Η λογική λέει… Κύπελλο Οι αποφάσεις του Γερμανού προπονητή θα αναδειχθούν αναλόγως του σχήματος που θα χρησιμοποιήσει στην Τρίπολη. Ρωτήθηκε επί τούτου, απέφυγε να απαντήσει, στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πάγια τακτική του. Λογικά όμως θα δώσει προτεραιότητα στο Κύπελλο γιατί την ερχόμενη εβδομάδα στο Περιστέρι διακυβεύεται ένας μεγάλος στόχος, δίχως (αυτή τη φορά) περιθώριο λάθους.

Εκεί δεν υπάρχει το… μια κακή μέρα στη δουλειά. Κακά τα ψέματα, η αποτελεσματικότητα του Άρη στον δεύτερο αγώνα με το Περιστέρι θα διαμορφώσει καταστάσεις στο εσωτερικό του. Το σίγουρο είναι επίσης ότι το δεύτερο παιχνίδι με τον Ατρόμητο θα είναι πολύ διαφορετικό συγκριτικά με το πρώτο. Ο Σάββας Παντελίδης το χαρακτήρισε δυσκολότερο, αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι δεν θα είναι τόσο απλό να ξαναχτίσει το τείχος το σινικό τείχος, γιατί η ομάδα του θα επιδιώξει να γίνει πιο απαιτητική από τον εαυτό της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.