Παναθηναϊκός: Ένα εισιτήριο από «χρυσάφι» αλλά με μεγάλη… ανηφόρα!

Παναθηναϊκός: Ένα εισιτήριο από «χρυσάφι» αλλά με μεγάλη… ανηφόρα!

Παναθηναϊκός: Ένα εισιτήριο από «χρυσάφι» αλλά με μεγάλη… ανηφόρα!

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος γράφει στο Gazzetta για το Europa League που αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό! Οι προϋποθέσεις με το νέο φορμάτ είναι πολύ πιο ευνοϊκές από το Conference, αλλά ο δρόμος θα είναι… ανηφορικός απέναντι σε πολύ ισχυρούς αντιπάλους από την πρώτη κιόλας κλήρωση – Όλα τα δεδομένα για τον Κυπελλούχο Ελλάδας: γιατί σημαδεύει τη Σερίφ…

Ο τελικός του Κυπέλλου Ισραήλ ανάμεσα στη Χάποελ Μπερ Σέβα και τη Μακάμπι Πετάχ Τίκβα στις 30 Μάϊου στο Τελ Αβίβ με φαβορί την πρώτη και η τελική εξέλιξη – θρίλερ στο πρωτάθλημα του Βελγίου, που ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ, θα κρίνουν το τελικό γκρουπ των εννιά αντιπάλων του Κυπελλούχου Παναθηναϊκού στον δεύτερο προκριματικό γύρο του αναβαθμισμένου Europa League με το νέο φορμάτ.

Με τα τωρινά δεδομένα οι υποψήφιοι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού θα είναι οι: Αγιαξ, Μπράγκα, Μόλντε, Σερίφ Τιρασπόλ (με τον αντίπαλό της από τον πρώτο προκριματικό), Ραπίντ Βιέννης, Τραμπζονσπόρ, Ριέκα (οι δεδομένοι) και από εκεί και πέρα η Μπερ Σέβα, αν κατακτήσει το Κύπελλο Ισραήλ μαζί με την ομάδα που θα πάρει το τελευταίο εισιτήριο για το Europa από το Βέλγιο και πιθανότατα θα είναι η Γκενκ. Αν η Χάποελ Μπερ Σέβα χάσει τον τελικό του Κυπέλλου Ισραήλ, τότε στους αντιπάλους του Παναθηναϊκού θα προστεθεί η σλοβενική Μάριμπορ.

Για τους «πράσινους» είναι δεδομένο ότι απέφυγαν την ταλαιπωρία του πρώτου προκριματικού και την ευρωπαϊκή εκκίνηση στις 11 Ιουλίου, θα μάθουν τον πρώτο τους αντίπαλο, μαζί με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες (ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, αν ο Ολυμπιακός κατακτήσει το Conference League) την Τετάρτη 19 Ιουνίου, αλλά ταυτόχρονα θα είναι στους ανίσχυρους σε κάθε τους βήμα στην προκριματική διαδικασία. Και φυσικά δεν είναι υπερβολή ότι ο προκριματικός δρόμος του Παναθηναϊκού στο Europa κρίνεται αντικειμενικά πολύ πιο δύσκολος τόσο σε σχέση με αυτόν του ΠΑΟΚ στο Champions Path του Champions League, όσο και με αυτόν της ΑΕΚ στο Conference.

Iδανική για τον Παναθηναϊκό την Τετάρτη 19 Ιουνίου θα είναι εντελώς… επιλεκτικά μία κλήρωση κόντρα στη Σερίφ Τιρασπόλ. Όχι μόνο γιατί η δεύτερη ομάδα του μολδαβικού πρωταθλήματος αποτελεί τον πλέον προσιτό αντίπαλο, αλλά γιατί με τον υψηλό συντελεστή της θα επιτρέψει στους «πράσινους» να συμμετάσχουν ως ισχυροί και στην επόμενη κλήρωση του τρίτου προκριματικού, στις 22 Ιουλίου, πριν από τους αγώνες του δεύτερου προκριματικού που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου.

Όχι πως και ο τρίτος προκριματικός θα είναι εύκολος για τον Παναθηναϊκό είτε μετάσχει ως ισχυρός ή ως ανίσχυρος, αφού εκεί δεδομένα προστίθεται και η Βικτόρια Πλζεν και υπό προϋποθέσεις η ελβετική Σερβέτ μαζί με την Κρίβμπας από την Ουκρανία και αναμένεται να βρει ανταγωνιστικό αντίπαλο σε όποιο από τα δύο σενάρια.

Ακόμα πιο δύσκολη γίνεται βεβαίως η διαδικασία των πλέι οφ εκεί όπου θα προστεθούν οι αποκλεισμένες ομάδες από τον τρίτο προκριματικό του Champions League αλλά και πέντε ακόμα ομάδες από Τουρκία, Σερβία, Βέλγιο, Αυστρία και Τσεχία, αλλά οι «πράσινοι» γνωρίζουν καλά ότι με δύο προκρίσεις από τον δεύτερο και τρίτο προκριματικό του Europa League, έχουν μίνιμουμ εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή τους συμμετοχή στο League Stage του Conference. Ο Παναθηναϊκός ξεκινώντας από τον δεύτερο προκριματικό του Europa έχει το μαξιλαράκι ενός αποκλεισμού και της μετακόμισης στα προκριματικά του Conference. Αν αυτός ο αποκλεισμός έρθει στα πλέι οφ του Europa σημαίνει απευθείας συμμετοχή στο League Stage του Conference.

Σε κάθε περίπτωση αν η ΑΕΚ χρειάζεται τρία στα τρία για να φτάσει μέχρι το τέλος, στον Παναθηναϊκό αρκεί και το δύο στα τρία. Η διαφορά είναι ότι ενώ η ΑΕΚ θα είναι ισχυρή και στον τρίτο προκριματικό του Conference, με ελπίδες αυτό να συμβεί και στα πλέι οφ, ο Παναθηναϊκός θα είναι ανίσχυρος, εκτός από το Europa, και σε όποια κλήρωση του Conference League μετάσχει.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυπελλούχος Ελλάδας γνωρίζει ότι σε όποια από τις δύο διοργανώσεις ολοκληρώσει τελικά την καλοκαιρινή του διαδρομή, οι ημερομηνίες των αγώνων του θα είναι 25 Ιουλίου και 1η Αυγούστου (δεύτερος προκριματικός), 8 και 15 Αυγούστου (τρίτος προκριματικός), 22 και 29 Αυγούστου πλέι οφ.

Γνωρίζουν επίσης ότι η πρώτη τους κλήρωση θα είναι στη Νιόν στις 19 Ιουνίου, ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι παρόντες και στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού στις 22 Ιουλίου, ενώ θα συμμετάσχουν και στην κλήρωση των πλέι οφ στις 5 Αυγούστου! Αν έχουν προκριθεί από τον δεύτερο προκριματικό θα μπουν στα πλέι οφ και του Europa και του Conference League, αν έχουν αποκλειστεί από τον δεύτερο προκριματικό του Europa, θα είναι μαζί με τον αντίπαλό τους στον τρίτο προκριματικό στα πλέι οφ του Conference!

To οξύμωρο είναι ότι μαζί με την ομάδα με την οποία θα κληρωθεί στον δεύτερο προκριματικό του Europa League, ο Παναθηναϊκός θα μετάσχει σε δύο κληρώσεις στον τρίτο προκριματικό στις 22 Ιουλίου! Και σε αυτή του Europa αλλά και σε αυτή του Conference στο οποίο θα συνεχίσει η αποκλεισμένη ομάδα του ζευγαριού! Με τον χαμηλό του συντελεστή μάλιστα θα είναι στους υποψήφιους αντιπάλους της ΑΕΚ στον τρίτο προκριματικό, οπότε αυτό το ζευγάρι θα εξαιρεθεί γιατί οι δύο ελληνικές ομάδες δεν γίνεται να βρεθούν αντιμέτωπες σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης!

Σε κάθε περίπτωση αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να προκριθεί στο νέο League Stage του Europa League, θα βρεθεί σε ένα γκρουπ ιδιαίτερα ανταγωνιστικών 36 ομάδων και θα έχει εξασφαλίσει οχτώ ευρωπαϊκούς αγώνες με πρώτη αγωνιστική στις 25 ή 26 Σεπτεμβρίου και τελευταία όγδοη αγωνιστική στις 30 Ιανουαρίου.

Στην κλήρωση του Μονακό, ακριβώς όπως και στο Champions League, οι 36 αυτές ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας των εννιά ομάδων με τον Παναθηναϊκό δεδομένα στο τέταρτο. Θα πάρει δύο αντιπάλους από το πρώτο γκρουπ (με τον πρώτο θα παίξει εντός και με τον δεύτερο εκτός έδρας), από το δεύτερο, από το τρίτο, αλλά και από το δικό του τέταρτο γκρουπ.

Αν τερματίσει στην ενιαία βαθμολογία από 1-8 θα μετάσχει απευθείας στη φάση των 16 της διοργάνωσης στις 6 και 13 Μαρτίου, αν πάρει μία θέση ανάμεσα στην 9η και την 24η, θα μετάσχει στον ενδιάμεσο νοκ άουτ γύρο για την πρόκριση στους 16 στις 13 και 20 Φεβρουαρίου και αν τερματίσει από 25-36 ολοκληρώνει την ευρωπαϊκή του παρουσία.

Στο League Stage του Europa πάντως, αν οι πράσινοι καταφέρουν να κάνουν τρεις προκρίσεις απέναντι σε δεδομένα τρεις ανταγωνιστικούς αντιπάλους, τα δεδομένα είναι πολύ καλύτερα και από πλευράς οικονομικών μπόνους αλλά και μπόνους προκειμένου να βελτιώσουν τον πολύ χαμηλό τους συλλογικό συντελεστή σε σχέση με το Conference League. Με δύο αγώνες περισσότερους σε σχέση με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό (αν οι ερυθρόλευκοι δεν κερδίσουν το απευθείας σποτ στο Europa ως κάτοχοι του Conference) και κόντρα σε αντιπάλους που θα του θυμίζουν πιο πολύ… Champions League, παρά… Conference.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις ομάδες που βρίσκονται ήδη στο νέο League Stage: ομάδες όπως η Γιουνάιτεντ, η Τότεναμ, η Πόρτο, η Αλκμααρ, η Σοσιεδάδ, η Μπιλμπάο, η Χοφενχάιμ, η Νις, η Λιόν κλπ… Δώδεκα ομάδες από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με απευθείας συμμετοχή!

Μία τεράστια πρόκληση, που για τον Παναθηναϊκό κάνει σέντρα στις 25 Ιουλίου…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.