Παναθηναϊκός-Αρης: Μπακασέτας και Σουλεϊμάνοφ έχουν αυτή τη «μισή» ενέργεια που κρίνει τίτλους (vids)

fcc

bet365

Ο αυριανός τελικός του Κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού και Αρη ίσως καθοριστεί από μία «έμπνευση» και αυτόματα οι Τάσος Μπακασέτας και Σαπί Σουλεϊμάνοφ παίρνουν το credit πως δύναται να το πράξουν.

Με φόντο το τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδος αλλά και την έξοδό τους στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν θα συγκρουστούν αύριο (25/5) Παναθηναϊκός και Αρης στο Πανθεσσαλικό, σε ένα ματς όπου διακυβεύεται ουσία και πρεστίζ.

Λένε πολλοί και μάλλον έχουν δίκιο ότι παιχνίδια ανάλογου βεληνεκούς ενδέχεται να κριθούν στη «μισή» φάση και πως αρκεί μία ενέργεια ώστε να καθορίσει το όνομα του νικητή, ενώ το σχετικό «συμπέρασμα»... ενισχύεται όταν αναμετρώτονται ομάδες με πολύ ποιότητα, όπως δηλαδή συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση.

Οι Τάσος Μπακασέτας και Σαπί Σουλεϊμάνοφ διαθέτουν αυτό το «κάτι» που δύναται να καθορίσει το όνομα του τροπαιούχου και του club που θα πανηγυρίσει σε λίγο περισσότερες από 24 ώρες, κάτι που αυτόματα τους φέρνει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

Μεσοεπιθετικοί που συνεισφέρουν στην παραγωγική και δημιουργική διαδικασία της γραμμής κρούσης τους, από τα... πόδια τους θα κριθούν πολλά.

Τάσος Μπακασέτας

Αγώνες: 19
Λεπτά: 1.722'
Γκολ: 7
Ασίστ: 3
Δεύτερες ασίστ: 2
Αμεσα «μέσα» σε κάποιο γκολ/Λεπτά: 1/143,5'

Ο «κάπτεν» του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος επαναπατρίσθηκε τον Γενάρη για χάρη του Παναθηναϊκού και μάλιστα ντεμπουτάρισε με τη φανέλα του μόλις την επομένη της ανακοίνωσης απόκτησής του από τους «πράσινους», στις 24 Ιανουαρίου κόντρα στον Ατρόμητο για το Κύπελλο.

Σε εκείνο το παιχνίδι δε και μόλις μετά από 551 δευτερόλεπτα με το «τριφύλλι» στο στήθος «φλέρταρε» με το πρώτο του γκολ, όταν μία βολίδα που εξαπέλυσε αποκρούστηκε από το δεξί κάθετο δοκάρι του Τσιντώτα.

Παίκτης που ξέρει «πολλά κιλά» μπάλα και με αδιαμφισβήτητα ηγετικά χαρακτηριστικά, είναι σε θέση να βοηθήσει παντού στον άξονα και να «χτίσει», όπως και φυσικά να «τελειώσει», επιθέσεις του club.

Οξυδερκής και με ποιότητα, το μεγάλο του προσόν πάντως είναι τα πόδια του, κάτι που του επιτρέπει να εξαπολύει «κεραυνούς» ευρισκόμενος γύρω από το «κουτί» αλλά και να πασάρει με μαθηματικά ακρίβεια, κυρίως στα στατικά που αναλαμβάνει.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός του με την πράσινη φανέλα είναι επτά προσωπικά γκολ (με 5,48 xG) και τρεις τελικές πάσες, ενώ όπως αποτυπώνεται στο Wyscout «μετρά» και δύο δεύτερες ασίστ, δηλαδή συμμετείχε άμεσα σε επιπλέον ισάριθμα τέρματα του «τριφυλλιού» (σ.σ. αθροιστικά 12).

Στο εκτελεστικό κομμάτι έχει πάρει σε όλες τις διοργανώσεις 55 τελικές, κάτι που «μεταφράζεται» πως κατά μέσο όρο απειλεί την αντίπαλη εστία κάθε περίπου μισή ώρα δράσης (1.722'/55), ενώ οι περισσότερες από αυτές αφορούν «φαρμακερά» σουτ από τα 21 με 24 μέτρα.

Παράλληλα και εκ νέου μέσω του Wyscout παρατηρούμε ότι πασάρει με ποσοστά επιτυχίας 84% και πως δημιούργησε 39 μικρές ή μεγάλες φάσεις του Παναθηναϊκού, δηλαδή «φτιάχνει» δύο με τρεις σε κάθε «γεμάτο» ματς που συμμετέχει (σ.σ. «βρίσκεται» πολύ καλά με τον φορ Ιωαννίδη και αυτό δίνει πράγματα στην ομάδα).

Αν θυμάστε μάλιστα στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι του «τριφυλλιού» με τον Αρη όπου οι «κίτρινοι» επικράτησαν 1-0 στη Λεωφόρο βρήκε στο πρώτο ημίχρονο και από στημένες μπάλες τέσσερις φορές πράσινη φανέλα στα καρέ του Κουέστα, σε ισάριθμες των περιπτώσεων οι συμπαίκτες του έβγαλαν ευκαιρία αλλά δεν ήρθε το γκολ. Οι σχετικές του ικανότητες του επιτρέπουν να αλλάζει παιχνίδι αλλά και να μεταφέρει άμεσα τη δράση μπροστά, με 30αρες plus μεταβιβάσεις. Κρατάμε και αυτό.

Ως επί το πλείστων τον βλέπουμε πίσω από τον φορ, αλλά κατά συνθήκη παίζει από «6αρο-8άρι» μέχρι ακραίος ή «φουνταριστός» και στο Πανθεσσαλικό καλείται να... ξεδιπλώσει το mentality που τον διακρίνει. Ξέχωρα φυσικά από τα δεδομένα εξαιρετικά στοιχεία του, αγωνιστικά και μη.

Εφόσον το πράξει ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει αυτόματα ένα (μεγάλο) επιπλέον «συν».

Σαπί Σουλεϊμάνοφ

Αγώνες: 36
Λεπτά: 2.842'
Γκολ: 6
Ασίστ: 5
Δεύτερες ασίστ: 4
Αμεσα «μέσα» σε κάποιο γκολ/Λεπτά: 1/189.4'

Ο 25χρονος συγκαταλέγεται στις «αποκαλύψεις» της τρέχουσας σεζόν και παρότι δεν «κουβαλά» κάποιο extreme βιογραφικό, αποδείχθηκε... λίρα 100 για τον Αρη. Ετσι λογίζεται ως μία άκρως value for money προσθήκη και μάλιστα θα συνεχίσει στους «κίτρινους» ως μεταγραφή και όχι με τη μορφή του δανεισμού όπως και αφίχθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Παρότι ακραίος και παίκτης γραμμής και τα έξι γκολ του στην τρέχουσα περίοδο είναι μέσα από το «κουτί» και μάλιστα παρότι δεν τον λες πρώτο μπόι, απειλεί και με κεφαλιές.

Αυτόματα αποτυπώνεται ανάγλυφα πως αρέσκεται να συγκλίνει και να πατά στην αντίπαλη περιοχή, κάτι που επιτρέπει στην ομάδα του να τη γεμίζει με παίκτες. «Τρυπώνει» εκεί αν δύναται να χρησιμοποιηθεί η ανάλογη έκφραση και επειδή τα xG του οριακά ξεπερνούν τα τέσσερα (σ.σ. 4,17 για την ακρίβεια), είναι μία «απόδειξη» πως βρίσκει δίχτυα με δύσκολους τρόπους και ότι δύναται να κάνει το απρόβλεπτο.

Ως επί το πλείστων τον βλέπουμε στο δεξί «φτερό» και το 1 vs 1 είναι ένα από τα μεγάλα του plus, όπως και η εκρηκτικότητά του σε open play. Η πλατφόρμα Wyscout του καταγράφει ποσοστό επιτυχίας 51,5% σε πετυχημένες ντρίμπλες και επειδή είναι μία κίνηση που κατά μέσο όρο «ψάχνει» πέντε φορές σε κάθε γεμάτο ματς που αγωνίζεται, αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια ενός 90λεπτου τουλάχιστον σε δύο ή τρεις περιπτώσεις θα είναι σε θέση να βγάλει την ομάδα του στην επίθεση με παίκτη παραπάνω ή να πασάρει ελεύθερος, άρα με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Τεχνίτης που ξέρει μπάλα, είναι σε θέση να τρέξει με ή και χωρίς εκείνη στα πόδια και αποτελεί το δημιουργικό «βαρόμετρο» του Αρη. Με εκείνον σε καλή ημέρα οι Θεσσαλονικείς θα αυξήσουν κατακόρυφα την ποιότητά τους στο δημιουργικό κομμάτι και επειδή δεν μένει στον «ασβέστη», αρκετές από τις φάσεις που φτιάχνει προέρχονται από τον άξονα αφού κινείται ευρύτερα εκεί και έτσι ή παίζει κάθετα ή «σπάει» την ανάπτυξη στα άκρα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μετρά πέντε ασίστ και συνάμα του πιστώνονται τέσσερις δεύτερες, κάτι που σημαίνει πως είναι «μέσα» σε μέχρι στιιγμής 15 γκολ της ομάδας του. Αρα, κατά μέσο όρο σημειώνει ή πιστώνεται τη δημιουργία ενός κάθε δύο παιχνίδια, επίδοση άκρως εξαιρετική ακόμη και για παίκτη της θέσης του.

Με γνώμονα τα παραπάνω αναμένεται να «πρωταγωνιστήσει» απόψε στο Πανθεσσαλικό στις περισσότερες επιθέσεις του club, ενώ από το αν θα είναι πετυχημένες ή όχι θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, η εν γένει παρουσία των «κίτρινων» στο μεγάλο αυτό ματς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα