Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς είναι όλη η σεζόν

Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς είναι όλη η σεζόν

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για το Σέρβο χαφ της ΑΕΚ, ο οποίος φέτος είναι ο άνθρωπος που κάνει τη διαφορά και έχει αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη των τίτλων.

Προφανώς και η αφορμή για αυτό το κείμενο είναι η κίνηση του Γκατσίνοβιτς να αγκαλιάσει τον περίλυπο Ντιαντέ Σαμασέκου, δευτερόλεπτα μετά το αυτογκόλ του μέσου του Ολυμπιακού. Ναι, οι δύο τους ήταν συμπαίκτες στη Χοφενχάιμ για ενάμιση χρόνο (ο Σαμασέκου ανήκει ακόμα στη γερμανική ομάδα), όμως ποιος θα... κάκιωνε στον άσο της ΑΕΚ, αν πήγαινε να πανηγυρίσει μαζί με τους συμπαίκτες του το 2-0; Κανείς. Ούτε καν ο ίδιος ο Σαμασέκου. Κι όμως, ο ίδιος προτίμησε πρώτα να παρηγορήσει τον άλλοτε συμπαίκτη του και στη συνέχεια να κατευθυνθεί προς τους υπόλοιπους «Ενωσίτες».

gats

Θα πει κανείς, ότι αυτά μπορεί να συμβούν μία φορά, όμως ο «Γκάτσι» βάλθηκε χθες να αποδείξει ότι δεν είναι μόνο εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, αλλά και σπουδαίος άνθρωπος. Πως; Πολύ απλά έκανε το ίδιο σε παίκτη του Ολυμπιακού, με τον οποίο δεν είχαν συνυπάρξει στο παρελθόν σε κάποια ομάδα. Εκτός από τη φάση του δεύτερου γκολ, λοιπόν, ο Σέρβος έσπευσε να σηκώσει από το έδαφος και στη συνέχεια να αγκαλιάσει τον Γκάρι Ροντρίγκες, μετά από μία μεταξύ τους μονομαχία στα πρώτα δευτερόλεπτα της επανάληψης. Τυχαίο; Μάλλον όχι.

gats

Τη διαφορά, όμως, την έχει κάνει λόγω χαρακτήρα; Φυσικά και όχι. Αγωνιστικά και μόνο. Όπως το ίδιο έκανε και πέρσι, στο δεύτερο μισό της σεζόν, με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Η αγωνιστική άνοδος του «τριφυλλιού» από το Φεβρουάριο και μετά συνδυάστηκε με την άφιξη του Γκατσίνοβιτς στην ομάδα. Ήταν ο άνθρωπος που «κούμπωσε» στην ενδεκάδα του Γιοβάνοβιτς, ως δεξιός εσωτερικός μέσος και αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε Κώτσιρα και Παλάσιος. Με το Σέρβο να δένει ανάμεσα τους, οι δυο τους ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους και δημιούργησαν μια πανίσχυρη δεξιά πτέρυγα. Και φυσικά, το κερασάκι στην τούρτα για τον ίδιο, ήταν το κερδισμένο πέναλτι στον τελικό κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, όπου ο ίδιος αγωνίστηκε με επίδεσμο στο κεφάλι.

gats

Ώσπου, το καλοκαίρι άλλαξαν τα δεδομένα. Με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού να εκτιμούν ότι «ο παίκτης δεν αξίζει όσα ζητάει η Χοφενχάιμ για τη μεταγραφή του», η ΑΕΚ περίμενε... στη γωνία και έκανε το “colpo grosso”. Η «Ένωση» πλήρωσε τα χρήματα που αξίωνε η γερμανική ομάδα και όπως αποδεικνύεται στο γήπεδο, έκανε το σωστό. Η κίνηση της ήταν σαν μια νίκη σε ντέρμπι. Μια νίκη που χαρακτηρίζεται ως «εξάποντο», γιατί δεν παίρνεις εσύ απλά τους τρεις βαθμούς, αλλά στερείς άλλους τόσους από τον αντίπαλό σου. Έτσι, ήταν και η απόκτηση του Γκατσίνοβιτς. Όχι μόνο πρόσθεσε ποιότητα στη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ, αλλά ταυτόχρονα αποδυνάμωσε τον Παναθηναϊκό.

Από την πρώτη στιγμή, ο Ματίας Αλμέιδα τον καθιέρωσε στην αρχική ενδεκάδα. Ακόμα και την εποχή που ο Αργεντινός τεχνικός έψαχνε τα ιδανικά πρόσωπα και το ιδανικό σχήμα, ο Γκατσίνοβιτς ήταν πάντοτε βασικός στο μυαλό του. Αρχικά στα δεξιά και στη συνέχεια στα αριστερά. Η αλήθεια, όμως, είναι πως όπου κι αν τον χρησιμοποιούσε, ο Σέρβος θα έδινε το 100% (όπως έχει συμβεί φέτος και με τους Αραούχο-Λιβάι Γκαρσία). Ένας ποδοσφαιριστής που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις ατομικές του επιδόσεις, παρά μόνο για την ομάδα. Μπορεί να μη φορά το περιβραχιόνιο, αλλά εμψυχώνει τους συμπαίκτες του με κάθε αφορμή. Ακόμα και σε μια καλή πάσα, χωρίς ο ίδιος να έχει συμμετοχή στη φάση, όπως έκανε χθες με τον Ολυμπιακό.

gats

Με την επιλογή του χθες ο Αλμέιδα να τον κρατήσει σε όλο το ματς, αποκάλυψε και τις προθέσεις του. Μόνο ο Γκατσίνοβιτς και ο Λιβάι Γκαρσία είναι αναντικατάστατοι στην ενδεκάδα και μόνο οι δυο τους αγωνίστηκαν σε όλο το 90λεπτο από τους μεσοεπιθετικούς. Και ο Σέρβος φρόντισε να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο προπονητής του, τόσο πριν τον τραυματισμό του, όσο και μετά. Με μία «υδραυλική» κίνηση στις καθυστερήσεις κέρδισε το πέναλτι, με το οποίο έγινε το 3-0 και ουσιαστικά τελείωσε την υπόθεση-πρόκριση. Ναι, γκολ δεν έβαλε (όπως άκουγε πέρσι από μερίδα κόσμου του Παναθηναϊκού), όμως τι σημασία έχει; Άλλωστε φέτος το κάνει και αυτό. Ήδη μετράει πέντε τέρματα με πιο σημαντικό το πρώτο. Γιατί μπορεί να μη γίνει ποτέ Ντέμης, Μαύρος, Παπαϊωάννου ή Νεστορίδης, όμως ο Σέρβος θα μείνει στην ιστορία της ΑΕΚ, ως ο πρώτος ποδοσφαιριστής, που σκόραρε στο νέο της γήπεδο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος