Τάισον Vs Μπερνάρ: Από τη... σάμπα στη Σαχτάρ, αντίπαλοι στο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός (vids)

Νότης Χάλαρης
Τάισον Vs Μπερνάρ: Από τη... σάμπα στη Σαχτάρ, αντίπαλοι στο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός (vids)

bet365

Το Gazzetta εκμεταλλεύεται το ραντεβού των Τάισον και Μπερνάρ στο Novibet Κύπελλο Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό και σας θυμίζει την περίοδο που ξεσήκωναν τα πλήθη στη Σαχτάρ Ντόνετσκ ως συμπαίκτες.

Γενάρης του 2013. Η Σαχτάρ Ντόνετσκ έβγαλε από τα ταμεία της το ποσό των 16 εκατ. ευρώ για να πάρει από τη Μέταλιστ έναν 24χρονο εξτρέμ που μέχρι τότε είχε εντυπωσιάσει με το ταλέντο του. Το όνομα αυτού, Τάισον, για τον οποίο ο Μιρτσέα Λουτσέσκου είχε σχηματίσει εξαιρετική άποψη και τον θεωρούσε τον κατάλληλο για να μπει στη βραζιλιάνικη «μηχανή» με τους Ντόoυγκλας Κόστα, Λουίζ Αντριάνο και Γουίλιαν.

Έξι μήνες μετά και μετά το νταμπλ Ουκρανίας, η συνταγή από τη χώρα της σελεσάο φέρνει ακόμα έναν παίκτη στη... μηχανή της ομάδας. Αυτός είναι ο Μπερνάρ ο οποίος αφήνει την Ατλέτικο Μινέιρο για να κυνηγήσει το όνειρο της Ευρώπης στα χρώματα της Σαχτάρ Ντόνετσκ έναντι 25 εκατ. ευρώ.

Για πέντε χρόνια οι δύο ποδοσφαιριστές μοιράστηκαν τον αγωνιστικό χώρο αλλά και τα αποδυτήρια στον ουκρανικό σύλλογο, προσφέροντας τη μαγεία της... σάμπα στο χορτάρι. Και φτάνουμε στις αρχές του 2023, όπου ο Τάισον έδωσε τα χέρια με τον ΠΑΟΚ και λίγες μέρες μετά βρίσκεται στην αποστολή για το παιχνίδι του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Παναθηναϊκό. Στην ομάδα που από το καλοκαίρι αγωνίζεται ο Μπερνάρ.

Το Gazzetta παίρνει την ευκαιρία και σας παρουσιάζει τι πρόσφεραν στο χορτάρι οι δύο διεθνής Βραζιλιάνοι προτού βρεθούν για πρώτη φορά ως αντίπαλο στην Ελλάδα.

Το μεγαλείο της βραζιλιάνικης μαγείας!

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ αποτελεί τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική δύναμη της Ουκρανίας στον 21ο αιώνα και ακόμα πιο πολύ, την περασμένη δεκαετία, όπου κατέκτησε τα εννέα από τα έντεκα πρωταθλήματα της χώρας από το 2010 μέχρι το 2020. Σε αυτό το διάστημα η βραζιλιάνικη αποικία βρισκόταν στο «πικ» της καθώς αυτά που έβγαζε στον αγωνιστικό χώρο, ήταν αξιοζήλευτα ακόμα και για τις μεγάλες ομάδες.

Παίκτες όπως ο Ντούγκλας Κόστα, ο Γουίλιαν, ο Λουίζ Αντριάνο και ο Φρεντ, ήταν κάποιες από τις περιπτώσεις που πρόσφεραν πολλά και έφεραν στα ταμεία της ομάδας ακόμα περισσότερα. Στην ίδια κατάσταση στο πρώτο κομμάτι, μπαίνουν στην εξίσωση και ο Τάισον με τον Μπερνάρ, παρότι η αποχώρησή του δεν έγινε με τόσο... θορυβώδη τρόπο όσο η παρουσία τους στην ομάδα.

Η επιτυχία στη μεταγραφή του Τάισον τον Γενάρη του 2013, έφερε και την απόκτηση του Μπερνάρ έξι μήνες μετά, παρότι η ομάδα έδωσε σχεδόν τα διπλάσια για να τον πάρει (!). Το ρόστερ χωριζόταν σε δύο μέρη με ένα μικρό συνδετικό κρίκο στη μέση στο θέμα των εθνικοτήτων. Από τη μέση και πίσω όλοι Ουκρανοί (μεταξύ αυτών και ο Τσιγκρίνσκι) και από τη μέση και μπροστά Βραζιλιάνοι, με μοναδική εξαίρεση τον θρυλικό Νταρίγιο Σρνα που ήταν Κροάτης.

Δεν είχαν ανάγκη ο ένας τον άλλον...

Πάμε συγκεκριμένα στην περίπτωση των δύο νυν ποδοσφαιριστών των ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Αρχικά αμφότεροι έπαιζαν στο αριστερό άκρο της επίθεσης, κάτι που έκανε την ταυτόχρονη παρουσία τους στην εντεκάδα ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά όταν έπρεπε να έρθει εκείνη τη στιγμή, συνήθως ο Μπερνάρ μετακινούταν ως 10άρι ή δεξί εξτρέμ.

Στα 70 παιχνίδια που μοιράστηκαν τον αγωνιστικό χώρο, η Σαχτάρ μέτρησε 53 νίκες (δηλαδή 75%), έξι ισοπαλίες και έντεκα ήττες, με αποκορύφωμα τα τρίποντα κόντρα σε Μάντσεστερ Σίτι, Νάπολι, Ρόμα και στον τελικό του Κυπέλλου Ουκρανίας με την Ντιναμό Κιέβου.

Ο Τάισον μέτρησε 16 γκολ και 17 ασίστ σε αυτή την περίοδο ενώ ο Μπερνάρ είχε 19 τέρματα και 15 ασίστ αλλά το αξιοσημείωτο στατιστικό είναι πώς αυτοί οι δύο δεν είχαν καμία... ανάγκη από το τι θα κάνει ο άλλος. Συγκεκριμένα μόλις δύο φορές συνεργάστηκαν οι δύο τους για να έρθει ένα τέρμα, όπου ο πρώτος «σέρβιρε» στον δεύτερο. Σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια, ο καθένας έδινε το δικό του... show για τον ουκρανικό σύλλογο.

Έχοντας από ένα μεγάλο ρεσιτάλ επί ουκρανικού εδάφους

Η τέχνη που έβγαζαν στον αγωνιστικό χώρο ήταν τεράστια, εξού και οι τεράστιες προσφορές που είχαν στα χέρια του σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Ωστόσο όσο ήταν μαζί στο γήπεδο, ο καθένας έχει από ένα τεράστιο ματς στη φαρέτρα του, στα οποία η Σαχτάρ πήρε και μεγάλες νίκες σε εύρος.

Αρχικά ο νυν μεσοεπιθετικός του Παναθηναϊκού, στο παιχνίδι κόντρα στην Άρσεναλ Κιέβου για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος το 2013, ο ίδιος έβαλε το... χεράκι του για την επικράτηση με 7-0. Συγκεκριμένα μέτρησε τέσσερις (!) ασίστ (δύο σε κάθε ημίχρονο), με τον Τάισον να μπαίνει ως αλλαγή στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Από την άλλη, ο εξτρέμ του ΠΑΟΚ το 2016, αποφάσισε να... διαλύσει την πρώην του ομάδα.

Για την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος, η Σαχτάρ διέσυρε τη Μέταλιστ με 8-1 (!) και απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ο Τάισον. Αυτή τη φορά οι ρόλοι άλλαξαν, με τον Μπερνάρ στον πάγκο και να μπαίνει ως αλλαγή στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου και να πετυχαίνει ένα τέρμα (το τελικό 8-1) αλλά ο συμπαίκτη τους είχε προσφέρει το δικό show. Με χατ-τρικ και δύο ασίστ, ο Τάισον είχε άμεση επαφή με πέντε από τα συνολικά οκτώ τέρματα της ομάδας.

Τίτλοι και η αναζήτηση της ποδοσφαιρικής χαράς στην Ελλάδα...

Καλοί οι αριθμοί και η ποδοσφαιρική πανδαισία που έβγαζαν στον αγωνιστικό χώρο αλλά Τάισον και Μπερνάρ, έδειξαν την επιρροή τους στην ομάδα και με τους τίτλους που έφεραν στον σύλλογο. Αγκαλιά πανηγύρισαν τρία πρωταθλήματα Ουκρανίας (2013/14, 2016/17, 2017/18), ισάριθμα Κύπελλα Ουκρανίας (2015/16, 2016/2017, 2017/18), ισάριθμα Super Cup Ουκρανίας (2014/15, 2015/16, 2017/18) ενώ το 2015/16 έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του Europa League όπου αποκλείστηκαν από τη Σεβίλλη.

Παρά τα εντυπωσιακά στατιστικά, το τέλος της θητείας του στη Σαχτάρ δεν έφερε τα χρήματα που έφεραν άλλοι παίκτες. Ο Τάισον έμεινε μέχρι και το καλοκαίρι του 2021 στον ουκρανικό σύλλογο, όταν και μετά από οκτώ χρόνια παρουσίας (!) αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στη Βραζιλία για την Ιντερνασιονάλ. Ο Μπερνάρ από την άλλη, έφυγε ως ελεύθερος για την Έβερτον το 2018, στην οποία ποτέ δεν έπιασε τα νούμερα που είχε στην Ουκρανία.

Η Σάρζα τον έκανε δικό της το καλοκαίρι του 2021 έναντι ενός εκατ. ευρώ και ο ίδιος έπαιξε για ένα χρόνο στα ΗΑΕ πριν αποδεχθεί την πρόταση του Παναθηναϊκού, ένα χρόνο μετά για να επιστρέψει στην Ευρώπη. Με έξι μήνες καθυστέρηση, ο Τάισον είπε το δικό του «ναι» στον ΠΑΟΚ ώστε να νιώσει ξανά τη δυναμική του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μέσω της Ελλάδας.

Και τώρα, αμφότεροι συναντιόνται για πρώτη φορά ως αντίπαλο στο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας με φόντο την πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού. Για εκείνους, όμως, είναι μία συνάντηση που κάνει τη Σαχτάρ Ντόνετσκ να μελαγχολεί.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα