Ο ΠΑΟΚ που ξέρει, ο Παναθηναϊκός που διψά…

Ο ΠΑΟΚ που ξέρει, ο Παναθηναϊκός που διψά…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον τελικό του Κυπέλλου, τα συν και τα πλην των μονομάχων και κάνει μία εκτίμηση για το που θα κριθεί…

Είναι κοινότυπο και γνωστό σε όλους, ότι κανείς τελικός δεν μπορεί να έχει φαβορί, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα ντέρμπι στον τελικό. ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και με τις ίδιες πιθανότητες πάνω κάτω, αλλά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη του ματς.

Το πρώτο γκολ σε έναν τελικό 8 στις 10 φορές είναι πολύ σημαντικό. Στην περίπτωση μας, αν το πετύχει ο ΠΑΟΚ πιθανό να αποδειχτεί ακόμη πιο καθοριστικό. Η ομάδα του Λουτσέσκου, ο ίδιος ο Ρουμάνος και οι περισσότεροι παίκτες του ΠΑΟΚ το έχουν ξανακάνει. Το έχουν ξανακάνει σε αυτό το γήπεδο, είτε με την ΑΕΚ, είτε με τον Ολυμπιακό, το έχουν ξανακάνει και ως φαβορί και ως αουτσάιντερ, το έχουν ξανακάνει με όλους τους τρόπους. Αυτός θα είναι ο οδηγός τους και απόψε.

Η ψυχοπνευματική προετοιμασία στον ΠΑΟΚ είναι ευκολότερη, ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Ο Λουτσέσκου δεν έχει να κάνει και να πει πολλά. Τα έχει κάνει και τα έχει πει ήδη και ξέρει πώς να φέρει τους παίκτες του στην κατάσταση που απαιτείται για να κατακτήσουν ένα τρόπαιο. Γι’ αυτό και ένα δικό τους πρώτο γκολ στον τελικό θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Αλλά ακόμη κι’ αν ο ΠΑΟΚ δεχτεί πρώτος γκολ, έχει τον τρόπο να αντιδράσει, ξέρει πώς να επιστρέψει. Ετσι άλλωστε έφτασε μέχρι εδώ.

Σχεδόν αποκλεισμένος στα ημιτελικά στο Καραϊσκάκη, αλλά επέστρεψε και προκρίθηκε, σχεδόν αποκλεισμένος στον προημιτελικό με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, αλλά επέστρεψε και προκρίθηκε. Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου ξέρει να χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις, ξέρει να λειτουργεί υπό πίεση, ξέρει να παίζει με την πλάτη στον τοίχο και να επιβιώνει από δύσκολες καταστάσεις και αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα του σε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Και ξέρει πώς να το κάνει και είναι πιο μπαρουτοκαπνισμένος σε αυτές τις καταστάσεις.

Την ίδια ώρα στον Παναθηναϊκό το δικό τους πλεονέκτημα είναι η κατάσταση της ομάδας. Οι παίκτες του Ιβαν Γιοβάνοβιτς θα παίξουν αυτόν τον τελικό χωρίς την επιπλέον πίεση της Ευρώπης, αφού αυτή την εξασφάλισαν από το πρωτάθλημα, αλλά και με τον αέρα της ομάδας που έρχεται, που το τελευταίο δίμηνο είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, η πλέον αποτελεσματική και αυτή που έχει αποκτήσει την ψυχολογία και τη νοοτροπία της νικήτριας ομάδας που πετυχαίνει τους στόχους της. Δυσκολεύτηκε πολύ να την βρει αυτή τη νοοτροπία νικητή, αλλά την βρήκε και από τότε δεν κοίταξε ποτέ πίσω της.

Φυσικά για να συμβούν όλα αυτά, πρώτα φρόντισε να βελτιώσει το ποδόσφαιρο της και ο Παναθηναϊκός είναι μακράν του δεύτερου, η πιο βελτιωμένη ομάδα μέσα στη σεζόν, σε σχέση με το πώς ξεκίνησε τη χρονιά και που την έφτασε. Ο Παναθηναϊκός είναι μία καλά δουλεμένη ομάδα που ξέρει τι κάνει μέσα στο γήπεδο και πλέον το κάνει σχεδόν αυτοματοποιημένα. Δεν έχει απλώς αρχή, μέση και τέλος, αλλά έχει τρόπο, ταυτότητα, στίγμα παιχνιδιού και τα έχει όλα σε υψηλό βαθμό πλέον. Μία ομάδα που αμύνεται εξαιρετικά και που έχει ομαδική, αλλά και ατομικό ποιότητα στην επίθεση για να σκοράρει.

Είναι λοιπόν μάλλον δύσκολο να εκτιμήσεις τι από τα δύο θα επικρατήσει απόψε στο ΟΑΚΑ. Είναι μάλλον δύσκολο να χρίσεις φαβορί, έστω και αν η εμπειρία και το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ και το ξέρει και έχει τον τρόπο, όπως μας έχει δείξει στο πρόσφατο παρελθόν, τον κάνουν να μοιάζει ως τέτοιο. Αλλωστε όλη την χρονιά ο Παναθηναϊκός έχει λοκάρει πάνω σε αυτό το τρόπαιο και από την αρχή της χρονιάς ακούς από τους ποδοσφαιριστές του, πόσο το θέλουν αυτό το τρόπαιο, γνωρίζοντας ότι σε αυτό το νέο ξεκίνημα που έκαναν η κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν ανέφικτος στόχος.

Οσο για το ερώτημα «που μπορεί να κριθεί ο τελικός;», η απάντηση δεν είναι ασφαλώς εύκολη. Η προσωπικότητα θα παίξει το ρόλο της, αλλά αν μέσα στο γήπεδο μπορεί κανείς να υποθέσει ότι υπάρχει κάποιο σημείο ή κάποιος παράγοντας που θα κρίνει τον τελικό, νομίζω θα καταλήξει στα κεντρικά χαφ. Αυτή είναι η δύναμη του Παναθηναϊκού με Ρουμπέν, Βιγιαφάνες και Γκατσίνοβιτς και εκεί είναι και η ποιότητα του ΠΑΟΚ με Κούρτιτς και Αουγκούστο. Ο Σλοβένος είναι στα τελευταία ματς, μακριά από τον καθοριστικό εαυτό του και ο ΠΑΟΚ σίγουρα απόψε τον χρειάζεται. Από την άλλη στον Παναθηναϊκό ξέρουν ότι αν όλα λειτουργήσουν ρολόι στον άξονα, όπως συμβαίνει αρκετές φορές, τότε οι πιθανότητες θα είναι με το μέρος τους.

Ο τελικός θα γίνει για πρώτη φορά μετά από χρόνια με τόσο πολύ κόσμο και από τις δύο ομάδες. Η ΕΠΟ έχει κάνει κάποιες προσπάθειες να τον μετατρέψει σε γιορτή. Ας μην τον χαλάσουμε και κυρίως ας είναι το θέμα συζήτησης και αμέσως μετά την λήξη του, το ποδόσφαιρο που παίχτηκε μέσα στις τέσσερις γραμμές και μόνο αυτό…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.