Tελικός Κυπέλλου: O ΠΑΟΚ έχει το know how, αλλά ο Παναθηναϊκός το έχει ανάγκη περισσότερο

Tελικός Κυπέλλου: O ΠΑΟΚ έχει το know how, αλλά ο Παναθηναϊκός το έχει ανάγκη περισσότερο

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα δεδομένα και τα ερωτηματικά ενός τελικού - «στοίχημα» για τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ και τους οπαδούς αμφοτέρων.

Φτάσαμε στο φινάλε. Η ομάδα με την καλύτερη εικόνα τους τελευταίους δύο μήνες στην Ελλάδα, εναντίον της ομάδας που έχει πάρει τα πέντε τελευταία χρόνια όσα Κύπελλα είχε πάρει συνολικά στην ιστορία της, χωρίς μάλιστα να ηττηθεί σε κανέναν από τους τέσσερις τελικούς (τρεις με την ΑΕΚ, έναν με τον Ολυμπιακό)! Ωραίο ντέρμπι αυτός ο Τελικός Κυπέλλου Λουξ, που ξεκινά από το 45%-55%, το οποίο θα γίνει ακόμα πιο ωραίο αν δεν προκύψουν αηδίες και μπάχαλα από τους περίπου 50.000 θεατές που θα βρεθούν απόψε σ’ ένα ΟΑΚΑ από τα παλιά! Μεγάλη η ευκαιρία για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, μεγάλη η ευκαιρία για τους οπαδούς συνολικά!


Ο ΠΑΟΚ είναι εμφανώς ένα πολύ πιο σκληραγωγημένο σύνολο. Ένα σύνολο με παίκτες που έχουν κατακτήσει και πρωτάθλημα και Κύπελλα, που κατάφερε εφέτος να περάσει δυο νοκ άουτ γύρους στο Conference League μετά τους ομίλους και να αποκλείσει ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Πώς; Με τις ρεβάνς εκτός έδρας! Μετά από εντός έδρας 0-0. Και με τους γηπεδούχους να προηγούνται σε ΟΑΚΑ και Φάληρο. Εύκολο; Καμία άλλη ομάδα στην Ελλάδα εφέτος δεν θα μπορούσε να το καταφέρει, καμία!


Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που αν απόψε βρεθεί πίσω στο σκορ, ακόμα και με 2-0, δεν τον ξεγράφεις! Ποτέ, με τίποτα. Θα μπορούσε εύκολα να ανατρέψει το εναντίον του 2-0 στη Λεωφόρο αν ήταν εύστοχος στην τελική προσπάθεια, κι ας αγωνιζόταν με ελλείψεις. Ηταν αυτή η μοναδική εφετινή ήττα του από τον Παναθηναϊκό, μα απόψε θα είναι πλήρης. «Πλήρης» ναι, όχι και πανέτοιμος! Ο Αουγκούστο δεν έχει αγωνιστεί μετά τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, ο Βιεϊρίνια πήρε λίγα λεπτά συμμετοχής την προηγούμενη Τρίτη, ο Κούρτιτς πήρε πολλές ανάσες, «ρυθμό» η ενδεκάδα του δεν έχει.

Εχει όμως ποιότητα. Εχει βάθος… αμέτρητο σε όλες τις θέσεις, κυρίως μεσοεπιθετικά (τρεις σέντερ φορ, τρεις ακραίους μεσοεπιθετικούς, Φελίπε Σοάρες, πέντε χαφ!). Και λόγω της κατιούσας που πήρε στα play offs βρήκε και σούπερ κίνητρο. Δεν θα είναι πια «ένας ακόμα τελικός», εναντίον μάλιστα του Παναθηναϊκού που δεν προκαλεί στον οργανισμό την «έξαψη» που αντίστοιχα θα δημιουργούσαν ως αντίπαλοι ο Ολυμπιακός ή η ΑΕΚ. Θα είναι το ματς που όντως θα σφραγίσει με θετικό ή αρνητικό πρόσημο τη σεζόν ολόκληρη. Διότι μιλάμε για μια σεζόν που ολοκληρώθηκε αρνητικά στα play offs και έκλεισε με χαώδη διαφορά από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό που σήκωσε την κούπα μέσα στην Τούμπα, αλλά και μια επιτυχημένη σεζόν στην Ευρώπη, όπου ο Δικέφαλος αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από τη Μαρσέιγ.


Ο ΠΑΟΚ είχε εκ των προτέρων ισχυρότερη προσωπικότητα, πιο δυνατό χαρακτήρα και μεγαλύτερο εύρος ρόστερ από τον Παναθηναϊκό. Στο πρόσφατο, εύκολο 2-0 επί του Τριφυλλιού στην Τούμπα βρήκε και τη δόση θετική ενέργειας που έχαψνε σαν διψασμένος και εξαντλημένος στην έρημο των play offs. Βρήκε το χαμόγελο, γύρισε το κουμπί από το off της μίρλας στο on του χαμόγελου. Και απόψε θα παίξει πολύ και για τους οπαδούς του. Το τιμά αυτό ο οργανισμός του Δικέφαλου. Το υπολογίζει ότι κατεβαίνουν 20.000 φίλοι του από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα μετά από οκτώ χρόνια. Τότε τους είχε πικράνει, δεν μπορούσε αλλιώς, ήταν από άλλο ποδοσφαιρικό πλανήτη ο Μάρκους Μπεργκ εκείνη τη μουντή ανοιξιάτικη βραδιά του 2014.


Από τότε δεν υπάρχει ούτε ένας παίκτης στο ρόστερ του νικητή. Και, ναι, ο σημερινός Παναθηναϊκός δεν διαθέτει «Μπεργκ». Αν διέθετε, θα είχε τερματίσει εύκολα δεύτερος στο πρωτάθλημα και με μικρότερη από 10 βαθμούς διαφορά από τον εφετινό Ολυμπιακό. Είναι επίτευγμα αυτό που έχει καταφέρει ο Γιοβάνοβιτς, παίρνοντας συνολικά από τους φορ του μόλις τέσσερα γκολ από τον β΄γύρο μέχρι σήμερα. Στο χρονικό διάστημα, δηλαδή, στο οποίο ο Παναθηναϊκός, με Σένκεφελντ πανέτοιμο πια και Γκατσίνοβιτς να φέρνει την ισορροπία που αναζητούνταν και στη δεξιά πτέρυγα μαζί με Κώτσιρα - Παλάσιος, έκανε πράγματα και θαύματα. Αρκεί για να καταδειχθεί το μέγεθος της αλλαγής ότι ο αήττητος με την «κανονική» ενδεκάδα του στα play offs Παναθηναϊκός δεν είχε νικήσει ούτε σε ένα ντέρμπι μέχρι και την προτελευταία αγωνιστική της regular season όταν η ΑΕΚ σκορπούσε τις ευκαιρίες της και γράφτηκε εκείνο το 3-0 από το πρώτο ημίχρονο.


Αν δεν είχε αποβληθεί γράφοντας ιστορία ο Μακέντα στην Τούμπα, θα ήταν και οι Πράσινοι πλήρεις απόψε. Μολαταύτα, τις έχουν τις λύσεις τους από τη μέση και μπροστά. Και Καρλίτος - Χατζηγιοβάνη και Μαουρίσιο - Αλεξανδρόπουλο - Κουρμπέλη. Όμως ο Παναθηναϊκός δεν είναι μια ομάδα που «γυρίζει» εύκολα παιχνίδια. Στα play offs μια και μοναδική φορά βρέθηκαν πίσω στο σκορ, ηττήθηκαν 2-0 στην Τούμπα. Στο Κύπελλο, σ’ αυτή την πολύ βατή διαδρομή με Ατρόμητο, Βόλο, Αναγέννηση Καρδίτσας και Λαμία δεν βρέθηκαν ποτέ πίσω στο σκορ. Σ’ ολόκληρη τη regular season το έκαναν μία φορά, σαν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα: στο 3-1 επί της Λαμίας στο Βόλο. Δέκα ήττες, οι τρεις εξ’ αυτών (από Αστέρα, ΟΦΗ, ΠΑΟΚ) με ανατροπή του αντιπάλου. Αν σήμερα χρειαστεί να κάνει αυτή την υπέρβαση ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος που θα μπορούσε να βρεθεί μπροστά του! Κι ας έχoυν «σκληρύνει» οι Πράσινοι στα play offs, όπου κατάφεραν να νικήσουν τους πάντες και πήραν τα αποτελέσματα που ήθελαν στα οκτώ από τα εννέα ματς, με εξαίρεση την πρεμιέρα με το εντός έδρας 1-1 με την ΑΕΚ (το τελευταίο με τα «δεύτερα» στην Τούμπα ήταν άνευ βαθμολογικού ενδιαφέροντος).


Σαφώς και είναι αουτσάιντερ σήμερα ο Παναθηναϊκός. Διότι παρότι «ποδοσφαιρικά» είναι σε καλύτερο timing από τον αντίπαλο του, πνευματικά είναι μεγάλο στοίχημα αν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός τελικού τον οποίο έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τον αντίπαλό του. Δεν θα… καεί το σύμπαν αν ο Παναθηναϊκός ηττηθεί απόψε. Τους βασικούς στόχους του τους έχει πετύχει: έχτισε ποδοσφαιρική ταυτότητα, έβαλε θεμέλια ανανέωσης, επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, παρουσίασε από τον Φεβρουάριο και έπειτα δομημένο και όμορφο ποδόσφαιρο, βρήκε σταδιακά απαντήσεις και σε ποδοσφαιρικά ερωτήματα που έβαζε στον εαυτό του.
Αν νικήσει, αξιοποιώντας την καλύτερη «χημεία» της ενδεκάδας του, την ποιότητα και φόρμα των ακραίων του και τη δίψα του για ένα τρόπαιο; Θα εξαρτηθεί από την πνευματική προετοιμασία του και την ανταπόκριση των παικτών στις οδηγίες του προπονητή.

Ας δούμε επιτέλους έναν τελικό με οπαδικό σεβασμό σε σχεδόν κατάμεστο ΟΑΚΑ σήμερα: αυτή θα είναι μια νίκη και για τους δύο!

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...