Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Οι Τικίνιο, Άκπομ και τα «μηνύματα» Ελ Αραμπί κι Ολιβέϊρα…

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Οι Τικίνιο, Άκπομ και τα «μηνύματα» Ελ Αραμπί κι Ολιβέϊρα…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Gazzetta την εικόνα των φορ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ ενόψει της ρεβάνς της Τετάρτης.

Είναι ένα θέμα ενόψει της ρεβάνς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ η παρουσία των Ελ Αραμπί και Ολιβέϊρα στα τελευταία λεπτά του πρώτου αγώνα των δύο ομάδων στην Τούμπα. Διότι και οι δύο έστειλαν κάποια μηνύματα, παρότι μπήκαν αργά στο παιχνίδι, μόλις στο 78ο λεπτό και οι δύο. Κυρίως βέβαια ο Μαροκινός, που είναι 100% ετοιμοπόλεμος, σε σχέση με τον Πορτογάλο, ο οποίος έπαιξε για πρώτη φορά μετά την πολύμηνη αποχή του λόγω επέμβασης στους χιαστούς.

Αν θελήσουμε να ξεκινήσουμε από τον Ολιβέϊρα: η αλήθεια είναι ότι για πρώτο παιχνίδι μετά από τόσο πολύ καιρό αποχής πήγε καλά, σε ό,τι αφορά την ικανότητα του να παίζει σε ρόλο φορ-κολόνας και να κρατάει την μπάλα η, ακόμη περισσότερο, να την σπάει δεξιά, αριστερά η, πίσω του. Δεν το πιστεύω να τον ξεκινήσει βασικό ο Λουτσέσκου στο Καραϊσκάκη, αλλά η παρουσία του δίνει στον προπονητή του ΠΑΟΚ τη δυνατότητα να έχει μία λύση ως αλλαγή του Άκπομ, όταν αυτός κουραστεί από τις μεγάλες μάχες με τους στόπερ του Ολυμπιακού, τους οποίους βρίσκοντας τους επίσης καταπονημένους ο Ολιβέϊρα ίσως μπορέσει να το εκμεταλλευθεί.

Ο Μαρτίνς άφησε στον πάγκο την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη τον Αραμπί νομίζω για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί θέλησε λίγο να τον τσιτώσει-να μη νομίζει δηλαδή ότι έχει πάρει τη φανέλα στο σπίτι, επειδή τόσο καιρό δεν χρησιμοποιείται παρά ως αλλαγή ο Τικίνιο. Δεύτερον, για αγωνιστικούς λόγους. Ο ΠΑΟΚ συνήθως μέσα στην Τούμπα πρεσάρει αρκετά ψηλά κι έτσι κατά κάποιο τρόπο υποχρεώνει τον αντίπαλο να παίξει πιο άμεσο ποδόσφαιρο, με βαθιές μπαλιές προς τον σέντερ φορ-σε αυτό το στιλ του παιχνιδιού, θεωρητικά ο Τικίνιο είναι καλύτερος. Και τρίτον γιατί ο προπονητής είχε την επιθυμία να «ζεστάνει» λίγο και τον Βραζιλιάνο, που είχε να παίξει σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας πάνω από ενάμιση μήνα από εκείνο το Ολυμπιακός-Αστέρας (5-1) στο οποίο μάλιστα είχε τραυματιστεί και είχε γίνει αλλαγή από το 35’…

Ελ Αραμπί

Ο Αραμπί, από την πλευρά του, ανταποκρίθηκε μολονότι μπήκε μόνο για 15 λεπτά στο τέλος. Ζήτησε μπάλες, ήταν κινητικός, συνεργάστηκε, έδωσε μάχες, γύρισε κάποια στιγμή πίσω σε θέση δεξιού μπακ κι έκοψε, πήρε κεφαλιά διώχνοντας ένα «στημένο» του ΠΑΟΚ. Έκανε ένα «γεμάτο» τέταρτο, μάλλον πιο γεμάτο αναλογικά με τα 78 λεπτά στα οποία αγωνίστηκε ο Τικίνιο. Ο Βραζιλιάνος δεν ήταν κακός, το πάλεψε, είχε δύο-τρεις καλές συνεργασίες (π.χ. με τον Λαλά) και δύο καλές προσπάθειες, αλλά στη μία η πάσα του προς τον Μασούρα δεν ήταν καλή και στη δεύτερη η μπαλιά του στον Μπουχαλάκη βρήκε τον συμπαίκτη του στο πίσω μέρος του σώματος του.

Η μοναδική φορά, όμως, που έγινε επικίνδυνος ήταν στο 32’ όταν ο Κρέσπο έκανε λάθος πάσα κι ο φορ του Ολυμπιακού έκλεψε την μπάλα ελισσόμενος ελάχιστα έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ, με την διάθεση να σουτάρει τελειώνοντας μόνος του τη φάση. Παρότι είχε δύο συμπαίκτες δίπλα του να μοιράσει την μπάλα, ίσως και να ήταν καλή ιδέα, αφού ένα σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής ποτέ δεν είναι εύκολο για έναν γκολκίπερ. Όμως, το φάουλ που του έγινε (με τον Κούρτιτς να του πατάει το πόδι) ποτέ δεν υποδείχθηκε, οπότε χάθηκε άδοξα η δυνατότητα μίας απειλής.

Η αίσθηση μου είναι ότι ο Μαρτίνς θα επαναφέρει μεθαύριο στην ενδεκάδα τον Αραμπί, ποντάροντας στην μεγάλη κινητικότητα του, το πρεσάρισμα μπροστά και πάνω απ΄ όλα στη μυρωδιά της φάσης. Αλλά θα έχει σε ετοιμότητα και τον Τικίνιο, είτε για την περίπτωση να μην τραβήξει ο Μαροκινός η, να κουραστεί, είτε για να παίξει ο Ολυμπιακός αν χρειαστεί και με δύο φορ. Κάτι που π.χ. αυτό το τελευταίο δεν μπόρεσε να το κάνει ο Πέδρο στη Λεωφόρο, γιατί είχε περάσει τον Τικίνιο από το ημίχρονο αντί του Αραμπί.

Tikinio

Ήταν μάλλον μία βεβιασμένη κίνηση εκ μέρους του προπονητή του Ολυμπιακού, εκτός βέβαια κι αν δεν είχε αντοχές ο Αραμπί να παίξει πάνω από ένα ημίχρονο καθότι είχε χάσει προπονήσεις λόγω ίωσης. Πάντως, η εικόνα του αγωνιστικά μπορεί να μην ήταν σούπερ στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν ήταν και για αλλαγή. Τις δύο καλύτερες στιγμές της ομάδας τις ξεκίνησε ο ίδιος με πολύ καλές πάσες μακριά από την περιοχή του ΠΑΟ, ενώ όταν έπρεπε γύρισε την μπάλα για να σουτάρει ο Εμβιλά. Είχε και κακές η, ημιτελείς ενέργειες, αλλά σε σχέση με την εικόνα του Τικίνιο στο β΄ ημίχρονο ήταν ξεκάθαρα πιο επικίνδυνος. Ο Βραζιλιάνος πήρε κεφαλιές, μπροστά και πίσω, αλλά δεν μπόρεσε να μπει μέσα σε καμία καλή επίθεση κι όταν ο Φορτούνης του πέρασε μία καλή σέντρα, έχασε την κεφαλιά από πολύ καλή θέση για να σκοράρει.

Παρεμπιπτόντως, δεν σημαίνει ότι ντε και καλά ο Ολυμπακός θα ισοφάρισε τον Παναθηναϊκό, αν έπαιζε για 15-20 λεπτά στο τέλος και με Τικίνιο και με Αραμπί στην επίθεση-αυτά δεν μπορείς ποτέ να τα ξέρεις. Όμως, θυμόμαστε ότι κυρίως με την ΑΕΚ, αλλά και με τον ΠΑΣ, όταν ο Μαρτίνς έβαλε στο τέλος και τους δύο μαζί μπροστά, ο Ολυμπιακός είχε απειλήσει για ένα δεύτερο γκολ που θα του έδινε τη νίκη, άσχετα αν δεν ήρθε.

Άσχετο: H πληροφορία είναι από την Ιταλία, η Γιουβέντους θέλει να πάρει από τη Λίβερπουλ τον Τσιμίκα! Και να τον έχει πρωτοδεύτερο για τη θέση του αριστερού μπακ μαζί με τον Λούκα Πελεγκρίνι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.