Ο Κλάτενμπεργκ, ο διαιτητής της ρεβάνς και η πολιτική «όλοι ευχαριστημένοι»

Ο Κλάτενμπεργκ, ο διαιτητής της ρεβάνς και η πολιτική «όλοι ευχαριστημένοι»

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog gazzetta περί διαιτησίας ενόψει της ρεβάνς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ.

Δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του Κλάτενμπεργκ, άρα είμαι σε θέση μόνο να εικάσω κάποια πράγματα σε σχέση με τον Άγγλο αρχιδιαιτητή, που θα ήθελε να παραμείνει και του χρόνου στη θέση του, αλλά εδώ και πολλούς μήνες δέχεται σφοδρές επιθέσεις από τους αντιπάλους του Ολυμπιακού.

Οι τελευταίοι, βέβαια, θέλουν με αυτό τον τρόπο να δικαιολογήσουν τη δική τους αποτυχία, για τρίτη στη σειρά σεζόν, να ανταγωνιστούν τον Ολυμπιακό. Από την άλλη, όμως, ο Κλάτενμπεργκ ξέρει ότι ήρθε στην Ελλάδα με τη σύμφωνη γνώμη των «4» παραδοσιακά μεγάλων ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου, άρα και για να συνεχίσει θα πρέπει να έχει την στήριξη τους, αν όχι όλων, της λεγόμενης πλειοψηφίας…

Η αίσθηση λοιπόν που μου δίνεται, μέσα από τις διαιτησίες των πιο σημαντικών αγώνων, είναι ότι εδώ και κάμποσο καιρό είναι σαν να υπάρχει (γιατί δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι υπάρχει) μία πολιτική, «να είναι όλοι ευχαριστημένοι». Ο Ολυμπιακός δύσκολα θα χάσει το πρωτάθλημα αφού όταν αυτός χάνει, χάνει κι ο ΠΑΟΚ…Αφού μάλλον θα το πάρει ο Ολυμπιακός, ας πάρει και κάποιος άλλος, ο…εξής ένας, το Κύπελλο, ας βγουν και στην Ευρώπη αυτοί που «πρέπει» να βγουν και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι…

Παραδέχομαι ότι είναι εικασίες αυτά, η εντύπωση μου, που δεν σημαίνει ότι ντε και καλά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ασφαλώς, όμως, δεν είναι εικασίες όσα βλέπουμε εδώ και κάποιους μήνες σχετικά με τη διαιτησία και τον Ολυμπιακό: είτε τον παίζουν Έλληνες, είτε ξένοι διαιτητές ο πρωταθλητής και πρωτοπόρος της βαθμολογίας αντιμετωπίζεται με τρόπο «σκληρό» έως εχθρικό. Αφενός μεν δεν παίρνει ούτε μισό σφύριγμα, αφετέρου δε αδικείται σε σοβαρές περιπτώσεις.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην Τούμπα

Βάλτε κάτω τη διαιτησία και του Γκρίνφελντ από το Ισραήλ στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ (1-0) και του Αγκάγιεφ από το Αζερμπαϊτζάν στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ (1-1) και του Νταμπάνοβιτς από το Μαυροβούνιο στο ΠΑΟ-Ολυμπιακός (1-0) και του Τσίφι από την Ιταλία στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (0-0), αλλά και των Τζοβάρα στο Άρης-Ολυμπιακός (2-1) και Κουτσιαύτη στο ΠΑΣ-Ολυμπιακός (1-1). Βρίσκεις μόνο αποφάσεις τους εναντίον του Ολυμπιακού!!!

Αποκορύφωμα ήταν ο Ιταλός που έπαιξε την Πέμπτη στην Τούμπα. Με τον Τσίφι να γίνεται ο όγδοος (!) Ιταλός που ορίζεται να σφυρίζει τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, με αποτελέσματα μάλιστα τέσσερις νίκες του, τρεις ισοπαλίες και μόλις μία ήττα. Την στιγμή κατά την οποία στα ίδια χρόνια Ιταλός διαιτητής είχε οριστεί σε αγώνα του Ολυμπιακού μόλις άλλη μία φορά, τι σύμπτωση πέρυσι στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (1-1), ο Φάμπρι, που ήταν VAR την περασμένη Πέμπτη στην Τούμπα και συμφώνησε με τον Τσίφι ότι δεν υπήρχε αποβολή του Άκπομ για την σκαριά στο γόνατο του Μανωλά…

Άκπομ με Μανωλά

Να δούμε τώρα και ποιος θα οριστεί την Τετάρτη διαιτητής από τον Κλάτενμπεργκ. Μήπως είναι τώρα σειρά Ισπανού; Ξέρετε, τρεις φορές έχουν έρθει Ισπανοί να παίξουν παιχνίδια αυτών των δύο ομάδων, με τα αποτελέσματα να είναι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-1, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-1 και ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-2. Και άλλες δύο φορές που έχουν παίξει Ισπανοί τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας τα αποτελέσματα είναι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0 σε τελικό Κυπέλλου και ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 1-3. Άρα, στο σύνολο τέσσερις νίκες του ΠΑΟΚ και μία ισοπαλία μέσα στο Καραϊσκάκη. Αντιθέτως, ποτέ άλλοτε δεν έχει οριστεί Ισπανός να παίξει σε παιχνίδι του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο Ελλάδας, παρά μόνο μία φορά, εκείνη με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ!

Μία άλλη εναλλακτική θα ήταν ένας Ελβετός! Ελβετοί έχουν παίξει τα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-1, ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-2 και ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 2-0 (δηλαδή με δύο νίκες του ΠΑΟΚ και μία ισοπαλία), αλλά και τα Ατρόμητος-Ολυμπιακός 0-1 (με αποβολή του Ομάρ στο 70’) και Ολυμπιακός-Άρης 1-0 (με αποβολή του Λαλά στο 40’)!!! Και μία ακόμη ο Γερμανός Τσβάιερ (τελικός ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0 και Άρης-ΠΑΟΚ 0-2...), με μερίδα του Τύπου στη Θεσσαλονίκη να γράφει σήμερα ότι ο διαιτητής πρέπει να είναι Γερμανός…

Ο διαιτητής στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Τέλος πάντων, ευχή νομίζω όλων (πρέπει να) είναι να έρθει στη ρεβάνς της Τετάρτης ένας καλός διαιτητής, που θα παίξει στα ίσα και δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Απλά, δεν είμαστε κουτοί-το αποτέλεσμα ένας διαιτητής δεν το επηρεάζει μόνο με μία χοντράδα, αν δεν δώσει ένα πέναλτι η, αν ακυρώσει ένα κανονικό γκολ η, δεν αποβάλλει κάποιον παίκτη. Το αποτέλεσμα μπορεί να το επηρεάσει και αν δεν βγάζει κάρτες εις βάρος της ομάδας που κάνει σκληρά κι αντιαθλητικά φάουλ, όπως και αν δεν δίνει καν τα φάουλ, που γίνονται υπέρ της άλλης ομάδας.

Ό,τι ακριβώς έκανε ο Ιταλός την Μεγάλη Πέμπτη σε μία από τις χειρότερες δήθεν «έξυπνες» (δεν κάνω το μεγάλο λάθος, π.χ. δεν δίνω το δήθεν πέναλτι στο χέρι του Ροντρίγκες, αλλά «ροκανίζω» συνεχώς επί 90 λεπτά τη μία ομάδα) διαιτησίες που έχουμε δει.

Άσχετο: την πολιτική «όλοι ευχαριστημένοι» την είδαμε και πέρυσι, με τη διαιτησία του Ολλανδού Μακέλι στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-1. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.