ΠΑΟΚ: Να σε πιάνει τρέλα…

ΠΑΟΚ: Να σε πιάνει τρέλα…

ΠΑΟΚ: Να σε πιάνει τρέλα…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το χθεσινό 3-1 του ΠΑΟΚ και προσπαθεί να εξηγήσει πώς οι νικητές έφθασαν στο σημείο να κινδυνεύσουν ακόμη και σε μια τέτοιου είδους αναμέτρηση.

Είναι άλλο το να ξέρεις ότι σε αυτή την περίοδο ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει εύκολα καμία ομάδα (παρά το ότι κερδίζει…) και είναι άλλο να ζεις κάθε φορά αυτόν τον απίστευτο τρόπο που η ομάδα του Λουτσέσκου κάνει ντέρμπι τα παιχνίδια της…

Στο πρώτο χθεσινό ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ έδωσε κόντρα στην Λάρισα την εικόνα μίας αναμέτρησης… 90-10 κατοχής. Χωρίς καμία δόση υπερβολής η ΑΕΛ πέρασε το κέντρο 3 φορές και έκανε μία τελική με ένα σουτ εκτός περιοχής. Η κυριαρχία του Δικεφάλου ήταν ξεκάθαρη, όπως και το επιθετικό του πνεύμα ακόμη και σε φάση άμυνας όπου με το repress κέρδιζε συνεχώς μπάλες. Το 1-0 ήταν… ό τι μικρότερο για ένα τέτοιο ματς όπου Σβααμπ, Ζίβκοβιτς και Ντόουγκλας έχασαν μερικές μεγάλες ευκαιρίες.

Και τι έγινε στο δεύτερο μέρος; Ο προπονητής της ΑΕΛ αποφάσισε να βάλει επιθετικό και να βγάλει χαφ, έπαιξε ένα 4-4-2 το οποίο για όποιον έβλεπε προσεκτικά την αναμέτρηση… δημιούργησε τεράστιες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών της φιλοξενούμενης ομάδας. Ο ΠΑΟΚ πλησίαζε όποτε ήθελε μέσα και κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Γκολ όμως δεν έβαζε λόγω κακής ποιότητας και επιπολαιότητας…

Κάπου εκεί άρχισαν τα γεμίσματα των παικτών της ΑΕΛ στον Όγκμποε! Ένας τον έψαξε από τα 30 μέτρα! Άλλος τον βρήκε από τα 50 μέτρα! Στο γκολ, ο Κολομπίνο κλώτσησε με βολέ την μπάλα ψηλά, όπως οι νεαροί στα παιδικά! Η μπάλα έσκασε(!) ανενόχλητη στην περιοχή του ΠΑΟΚ και πήγαινε –μέσω αέρα- χαλαρά στον Ζίβκοβιτς. Ο οποίος τι κατάφερε; Ένας τερματοφύλακας με ύψος 1.90, πήδηξε και με έναν απίστευτο τρόπο μετά το άλμα έγινε… 1.75 χάνοντας την κεφαλιά από τον Όγκμποε!!

Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ του 90-10 στο πρώτο μέρος… άρχισε να αγχώνεται ότι μπορεί να χάσει και την πρόκριση Γιατί; Γιατί μπροστά οι παίκτες του κορόιδευαν ή δεν μπορούσαν (με Μουργκ και Ντόουγκλας μεσοεπιθετικά η ποιότητα της τελικής απόφασης -εκτέλεση ή πάσα- πέφτει πολύ χαμηλά) ενώ πίσω δέχονταν φάση από οποιοδήποτε τυφλό γέμισμα προς τον Όγκμποε που φυσικά εκμεταλλεύτηκε κάθε λάθος τοποθέτηση κυρίως του Ίνγκασον, αλλά και του Ζίβκοβιτς.

Φοβερά πράγματα… Απίστευτα! Ξαφνικά και από το πουθενά!

Προσέξτε…

Αυτός ο κακός, ο μισός ΠΑΟΚ, ο προβληματικός, ο… γονατισμένος από τα προβλήματα και την κακή διαχείριση, η ομάδα με την πολύ μέτρια μεσοεπιθετική ποιότητα, χωρίς τον βασικό της φορ, με ταλαιπωρημένους παίκτες (Μπίσεσβαρ-Σβααμπ) και άλλους που παίζουν λίγο λόγω τραυματισμών (Βιεϊρίνια, Καντουρί, Κρέσπο, Μιτρίτσα) με μόνιμες απουσίες λόγο κορονοϊού, με παίκτες που προσπαθούν να επανέλθουν (Ίνγκασον, Ντόουγκλας) έχει την καλύτερη –και με διαφορά- επιθετική παραγωγή στη χώρα. Ο ΠΑΟΚ είναι ξεκάθαρα η ομάδα με τις καλύτερες ιδέες στη διάσπαση κλειστής άμυνας, κάτι που φέρνει τελικές και πολλά γκολ. (Δείτε για παράδειγμα πόσο ωραία τα μπακ του κλείνουν μέσα και μπροστά και γίνονται οκτάρια σε φάση ανάπτυξης…).

Παρολ’ αυτά βρίσκει πάντα τον τρόπο να δέχεται γκολ και να βάζει κάθε αντίπαλο στην ευχάριστη θέση να σκέφτεται ότι… μπορεί και να τον κερδίσει.

Το πιο ανησυχητικό από όλα που συμβαίνουν με τα γκολ που δέχεται ο ΠΑΟΚ, είναι ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου στις δηλώσεις του, βγάζει εκνευρισμό και μεγάλη τρέλα για το γεγονός, σα να δείχνει ότι ΔΕΝ γνωρίζει τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Και χθες πάλι… άρχισε να βρίζει, να γελάει, να εκνευρίζεται και να σου δείχνει ότι… δεν γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να διορθώσει την αμυντική λειτουργία, η οποία ΣΙΓΟΥΡΑ επηρεάζεται και από την ενέργεια ή τον τρόπο που ο ΠΑΟΚ επιτίθεται, εκεί που επαναλαμβάνουμε ο Δικέφαλος έχει πολλά θετικά στοιχεία και πολλά προτερήματα. Που είναι όμως αυτή η περιβόητη… balance; Όσο καλά επιτίθεσαι πρέπει και να αμύνεσαι. Δεν γίνεται η φάση ανάπτυξης να σου δημιουργεί προβλήματα στην άμυνα και το αντίστροφο...

Αν ο Λουτσέσκου πιστεύει ότι για τη συνολική κακή αμυντική λειτουργία φταίνε 2-3-4-5 πρόσωπα, προφανώς και δεν θα το έλεγε. Θα το έδειχνε όμως με τις επιλογές του… Αν κανείς πιστεύει ότι για τα γκολ που δέχεται ο ΠΑΟΚ φταίνε μόνο οι τερματοφύλακές του, ας δει πόσες αποκρούσεις έχει ο Πασχαλάκης στο πρωτάθλημα!! Καλός δεν είναι σε μεγάλο διάστημα, αλλά δεν γίνεται ο ΠΑΟΚ να δέχεται τόσες πολλές τελικές και ο τερματοφύλακάς του να είναι ο πέμπτος σε αποκρούσεις…

Αυτό λοιπόν είναι το πιο ενοχλητικό… Να ακούς τον προπονητή πάνω από πέντε φορές το τελευταίο διάστημα… «δεν ανέχομαι από τη δική μου ομάδα να δέχεται τέτοια και τόσα γκολ». Μα… τη διαπίστωση την κάνουμε και εμείς. Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα και πώς θα λυθεί… Αυτό είναι το ζήτημα που χαλάει και όλη την άλλη προσπάθεια μίας ομάδας που υποφέρει, είναι μισή, αλλά … κάτι παρουσιάζει και έχει μόνιμα 2-3 γκολ μπροστά.

Και στο κάτω-κάτω... Αν είναι δυνατόν. Το δύσκολο στο ποδόσφαιρο είναι να δημιουργήσεις. Εκεί ο ΠΑΟΚ δεν είναι κακός. Ίσα-ίσα... Στα "εύκολα" τι κάνει;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.