Μια εκτός έδρας νίκη που κρατά τον Παναθηναϊκό στον καλό δρόμο του Γιοβάνοβιτς

Μια εκτός έδρας νίκη που κρατά τον Παναθηναϊκό στον καλό δρόμο του Γιοβάνοβιτς

Μια εκτός έδρας νίκη που κρατά τον Παναθηναϊκό στον καλό δρόμο του Γιοβάνοβιτς

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα στοιχεία του χαρακτήρα του προπονητή του, τα οποία εμφανίστηκαν στην συμπεριφορά της ομάδας του στο Περιστέρι απέναντι στον Ατρόμητο.

Προφανώς ο πρωταρχικός στόχος του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι ήταν η πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου, όχι μόνο επειδή οι Πράσινοι δεν ήθελαν να φύγουν τόσο νωρίς από την διοργάνωση αλλά και επειδή τους ένοιαζε τόσο πολύ να μην απογοητεύσουν και τον κόσμο τους, όπως καλά καταλάβαμε μέσα από τις πρώτες δηλώσεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μετά τη λήξη του αγώνα στο Περιστέρι. Το επιπλέον προφανές όφελος είναι η τόνωση στην ψυχολογία μιας ομάδας που ακόμη ψάχνει να διαμορφώσει την αγωνιστική ταυτότητά της, όπως σχολίασε με θαυμαστή ευθύτητα ο προπονητής της μετά τη λήξη του παιχνιδιού.

Ο Παναθηναϊκός την έψαχνε αυτή την εκτός έδρας νίκη, την πρώτη του στη σεζόν, και θα έπρεπε να περιμένει για αρκετό ακόμη καιρό, δεδομένου ότι ακολουθούν δύο εντός έδρας αγώνες πρωταθλήματος. Η νίκη στο Περιστέρι θεωρητικά τον βοηθά να ξεμπλοκάρει νοητικά και να προετοιμαστεί με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την επόμενη φορά που θα παίξει μακριά από την έδρα του.

Το μεγαλύτερο επιμέρους όφελος όμως είναι άλλο: η αγωνιστική νοοτροπία και ο χαρακτήρας που έβγαλε ο Παναθηναϊκός σε μια περίοδο που δοκιμαζόταν πολύ από τις αποτυχημένες απόπειρές του να φτάσει στην πρώτη εκτός έδρας νίκη. Όπως μας είπε ο Γιοβάνοβτς, οι ποδοσφαιριστές προετοιμάστηκαν για αυτό το ματς με τη συνείδηση ότι “δεν τον παίρνει” τον Παναθηναϊκό να βγει τόσο νωρίς έξω από το Κύπελλο. Αυτή η συνείδηση προσθέτει πίεση. Και αν κρίνει κανείς από τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν στο τερέν, οι ποδοσφαιριστές δημιούργησαν στον προπονητή τους την αίσθηση ότι την αντέχουν την πίεση, δηλαδή ότι μπορούν να λειτουργήσουν με καθαρό κεφάλι και να αποφύγουν τα λάθη όταν πιέζονται.

Ο Παναθηναϊκός τα κατάφερε στο Περιστέρι κυρίως χάρη στην απόδοσή του στην φάση άμυνας. Όχι πως δεν ήταν ποιοτικές οι - λιγότερες από αυτές του αντιπάλου του - ευκαιρίες που δημιούργησε. Δεν τις αξιοποίησε όμως και δεν έχτισε μεγαλύτερο προβάδισμα από αυτό του 0-1. Και στο β’ ημίχρονο πιέστηκε, από μια ομάδα που καιγόταν για μια επιτυχία που θα την βοηθούσε να αλλάξει την ψυχολογία και την αύρα της. Σε αυτό το διάστημα, που πιέστηκε, ο Παναθηναϊκός δεν επανέλαβε τα λάθη της Τρίπολης, ούτε και λάθη που είχε κάνει σε προηγούμενα παιχνίδια. Μολονότι ακόμη δεν είναι ώριμος να αντιμετωπίζει το επιθετικό πρέσινγκ των αντιπάλων του στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης των επιθέσεών του, ο Παναθηναϊκός δεν έκανε μεγάλο λάθος - δηλαδή δεν έχασε την μπάλα σε επικίνδυνο σημείο του δικού του μισού στο τερέν. Και κατά την ανάπτυξη των επιθέσεων του Ατρόμητου ο Παναθηναϊκός προσαρμόστηκε και τοποθετήθηκε καλά, με συνέπεια να μην επιτρέψει στους αντιπάλους του να εκτελέσουν από προνομιακές θέσεις.

Ο χαρακτήρας και η ωριμότητα που έδειξε ο Παναθηναϊκός στην διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου ήταν πολύ ενθαρρυντικά σημάδια για τον προπονητή του, διότι του δείχνουν ότι η ομάδα του βελτιώνεται στις αδυναμίες της μέσα από τους αγώνες και μάλιστα σε μια στιγμή που της ασκήθηκε ψυχολογική πίεση.

Αυτή είναι μια νίκη που επαναφέρει ή κρατά τον Παναθηναϊκό στον καλό δρόμο που βαδίζει με τον Γιοβάνοβιτς, έναν προπονητή με ευθύτητα που δείχνει αυτογνωσία και ειλικρίνεια κατά την αξιολόγηση του έργου του και της ομάδας του. Το σημείωνα και χθες, ο Παναθηναϊκός έχει έναν προπονητή που είναι δυνατός στην ψυχή και το πνεύμα. Στο Περιστέρι διαπίστωσε ότι αυτά τα στοιχεία αρχίζουν να περνούν και στην ομάδα του. Έχει δρόμο αυτός ο Παναθηναϊκός, αλλά βαδίζει σε καλό δρόμο για να εξελιχθεί σε ομάδα που θα αξιώνει από τον εαυτό της να πετύχει καλά πράγματα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.