Wyscout Analysis: Γιατί ο Τσιμίκας άξιζε να βρίσκεται στην καλύτερη ενδεκάδα του Κυπέλλου (vids)

Wyscout Analysis: Γιατί ο Τσιμίκας άξιζε να βρίσκεται στην καλύτερη ενδεκάδα του Κυπέλλου (vids)

Wyscout Analysis: Γιατί ο Τσιμίκας άξιζε να βρίσκεται στην καλύτερη ενδεκάδα του Κυπέλλου (vids)

bet365

Ο 26χρονος αριστερός μπακ της Λίβερπουλ... έμεινε στην ιστορία επειδή ευστόχησε στο νικητήριο πέναλτι του τελικού με την Τσέλσι, όμως όλη η παρουσία του στο FA Cup αποδείχθηκε κομβική για τους «reds» που κατέκτησαν το τρόπαιο.

Την υπογραφή του και μάλιστα φαρδιά πλατιά στην κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας από τη Λίβερπουλ έβαλε πρόσφατα ο Κώστας Τσιμίκας, αφού στον τελικό με την Τσέλσι ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι της ομάδας του (το ζευγάρι είχε οδηγηθεί στην ψυχοφθόρο διαδικασία) και ήταν το «πρόσωπο» του ματς.

Η συγκεκριμένη φάση ήταν το κερασάκι στην τούρτα της πολύ καλής φετινής του παρουσίας (και) στο FA Cup, όπου μάλιστα συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα του θεσμού. Προφανώς και το «κρύο αίμα» που επέδειξε... έπαιξε τον ρόλο του, όμως μέσω του Wyscout θα δούμε πως ήταν κομβικός στην εν γένει πορεία των «reds».

Με άμεση συμμετοχή σε τρία τους γκολ εκ των οποίων τα δύο ήταν σε νίκες/προκρίσεις που κρίθηκαν στο ένα τέρμα (1-0 τη Νότιγχαμ, 2-1 τη Νόριτς), υψηλά ποσοστά στις μεταβιβάσεις και άκρως κομβικός στο κομμάτι της δημιουργίας, ο 26χρονος αριστερός μπακ ήταν εκ των MVP του τουρνουά.

Συμμετοχές: 5
Λεπτά: 278'
...
Ο Ελληνας αριστερός μπακ έπαιξε στα πέντε από τα έξι ματς των «reds» στο θεσμό, αφού δεν αγωνίστηκε μόνο στον ημιτελικό με τη Μάντσεστερ Σίτι (3-2). Πιο συγκεκριμένα πέρασε ως αλλαγή στο 4-1 επί της Σρούσμπερι και στον τελικό κόντρα στη Τσέλσι, ενώ ήταν βασικός στις νίκες επί των Κάρντιφ (3-1), Νόριτς (2-1), Νότιγχαμ Φόρεστ (1-0). Συνολικά «μέτρησε» στο θεσμό 278 λεπτά συμμετοχής και από τα «πατήματά» του φαίνεται πως ήταν περισσότερο εξτρέμ παρά μπακ.

Τελικές: 4
On target: 0
Ο «Τσίμι» σε αυτό το διάστημα απείλησε τέσσερις φορές τα αντίπαλα καρέ με ισάριθμα σουτ, από δύο στα παιχνίδια με Νόριτς και Νότιγχαμ. Τα τρία εξ' αυτών ήταν έξω από τα αντίπαλα καρέ ενώ εκείνο στο 14' του αγώνα του με τη δεύτερη πέρασε λίγο άουτ και «φλέρταρε» τότε περισσότερο από κάθε άλλη φορά με το γκολ.

Πάσες: 141/169
Ποσοστό ευστοχίας: 83,4%
Ασίστ: 1
Για τον 26χρονο Ελληνα διεθνή προσέχουμε πως άγγιξε το «τέλειο» στις μεταβιβάσεις του στη διοργάνωση, καθώς πάσαρε με ποσοστό ευστοχίας πάνω από 83%. Μάλιστα ήταν ο «δημιουργός» του γκολ που σημείωσε ο Ζότα στο 78' του προημιτελικού με τη Νότιγχαμ που έστειλε τη Λίβερπουλ στους «4» του θεσμού αφού διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό 1-0 υπέρ της.

Παράλληλα συμμετείχε στη δημιουργία ακόμη δύο «κόκκινων» τερμάτων, αφού από δική του εκτέλεση φάουλ «ξεκίνησε» το 4-1 του Φαμπίνιο επί της Σρούσμπερι, ενώ στο 1-0 που έκανε ο Μιναμίνο κόντρα στη Νόριτς ήταν εκείνος που βρήκε τον Οριγκί στο ύψος της μικρής περιοχής και ο Βέλγος φορ έστρωσε στον Ιάπωνα (δηλαδή έδωσε την τελική πάσα για την ασίστ).


Ευρύτερα κατέγραψε 9/20 γεμίσματα, 5/10 μακρινές μεταβιβάσεις και μετέφερε την μπάλα μπροστά με ποσοστό επιτυχίας 73,2% αφού είχε 30/41 προωθητικές μεταβιβάσεις. Πάρα πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως πήγαινε σωστά στο 1 vs 1 και δεν είναι τυχαίο πως είχε 12/19 πετυχημένες ντρίπλες (63,2%) κάτι που του επέτρεπε τόσο να ξεμαρκαριστεί όσο και να δημιουργεί υπεραρυθμία στην επίθεση της ομάδας του.

Δεν είναι τυχαίο πως εκτός της ασίστ που έδωσε «έφτιαξε» ακόμη πέντε φάσεις για το club, ενώ το πόσο κομβικός ήταν για την ανάπτυξη της Λίβερπουλ αποτυπώνεται επίσης στο ότι δέχθηκε 132 πάσες, δηλαδή οι συμπαίκτες του «έψαχναν» να τον βρουν κάθε δύο λεπτά (278'/132).

Αμυντικές «μονομαχίες»: 16/31
Ποσοστό επιτυχίας: 51,6%
Βέβαια ας μην ξεχνάμε πως είναι μπακ, οπότε καλείται να δώσει το «παρών» και στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Στο διάστημα που αγωνίστηκε η Λίβερπουλ δέχθηκε μόλις ένα γκολ (από τη Νόριτς) και αυτό καταγράφεται στα υπέρ του, τουλάχιστον στο (μεγάλο) μερίδιο που του αναλογεί ως ακραίος οπισθοφύλακας.

Επειδή στα περισσότερα ματς οι «reds» ήταν το «αφεντικό» εύλογα δεν δέχθηκε πολύ πίεση και ευρύτερα κατέγραψε ποσοστό επιτυχίας 51,6% στις αμυντικές «μονομαχίες» που ενεπλάκη. Εύρημα που δεν περνά απαρατήρητο είναι το ότι παρότι δεν είναι ψηλός «κέρδισε» τις πέντε από τις 11 εναέριες διεκδικήσεις του μπροστά και από τις δύο εστίες, ενώ συνολικά «καθάρισε» 19 παράλληλες ή μακρινές μπαλιές, όπως και σέντρες των αντιπάλων του (1/14,5').

 

FA CUP Τελευταία Νέα