Από τον Στέφεν στον Κάριους, οι μεγαλύτερες γκάφες που έχουμε δει από τερματοφύλακες!

Newsroom
Από τον Στέφεν στον Κάριους, οι μεγαλύτερες γκάφες που έχουμε δει από τερματοφύλακες!

bet365

Από τον Στέφεν και τον Κάριους, στον Νόιερ και τον Τσεχ! To Gazzetta ταξιδεύει στο παρελθόν και παρουσιάζει τις δέκα μεγαλύτερες γκάφες τερματοφυλάκων στο κορυφαίο επίπεδο. 

Ένα λάθος είναι αρκετό για να τους «δαιμονοποιήσει». Και άλλοτε να τους καταστήσει persona non grata μέσα στους κύκλους της ίδιας της ομάδας τους. Ανέκαθεν ο ρόλος του τερματοφύλακα ήταν ο πιο ιδιαίτερος στο ποδόσφαιρο, αφού πολλές φορές μια γκάφα αρκεί για να τους στείλει μια για πάντα στην αγωνιστική λήθη.

Και τελευταίος που βίωσε την αμφισβήτηση και την ολοκληρωτική απαξίωση ήταν ο Αμερικανός τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Σίτι, Ζακ Στέφεν. Ο αναπληρωματικός κίπερ των Πολιτών που τα έκανε... μαντάρα στον ημιτελικό του FA Cup κόντρα στη Λίβερπουλ και με γκολ δώρο στον Μανέ έβαλε το λιθαράκι του στον αποκλεισμό.

Με αφορμή, λοιπόν, τη δική του γκέλα, το Gazzetta επιχειρεί αναδρομή στο παρελθόν και παρουσιάζει τις δέκα μεγαλύτερες γκάφες τερματοφυλάκων που αντικρίσαμε ποτέ στο κορυφαίο επίπεδο.

Κάριους, Ρεάλ Μαδρίτης - Λίβερπουλ, τελικός Champions League (2018)

Κάριους, Ρεάλ Μαδρίτης - Λίβερπουλ, τελικός Champions League (2018)

Ούλραιχ, Ρεάλ Μαδρίτης - Μπάγερν, ημιτελικός Champions League (2018)

Ούλραιχ, Ρεάλ Μαδρίτης - Μπάγερν, ημιτελικός Champions League (2018)

Καν, Γερμανία - Βραζιλία, τελικός Μουντιάλ (2002)

Καν, Γερμανία - Βραζιλία, τελικός Μουντιάλ (2002)

Καμπαγιέρο, Αργεντινή - Κροατία, Μουντιάλ (2018)

Καμπαγιέρο, Αργεντινή - Κροατία, Μουντιάλ (2018)

Σιμόν, Ισπανία - Κροατία, Euro (2021)

Σιμόν, Ισπανία - Κροατία, Euro (2021)

Ρέινα, Τσέλσι - Λίβερπουλ, ημιτελικός Champions League (2009)

Ρέινα, Τσέλσι - Λίβερπουλ, ημιτελικός Champions League (2009)

Γιορίς, Γαλλία - Κροατία, τελικός Μουντιάλ (2018)

Γιορίς, Γαλλία - Κροατία, τελικός Μουντιάλ (2018)

Ντουμπράφκα, Ισπανία - Σλοβακία, Euro (2021)

Ντουμπράφκα, Ισπανία - Σλοβακία, Euro (2021)

Νόιερ, Ντόρτμουντ - Μπάγερν, τελικός Κυπέλλου (2012)

Νόιερ, Ντόρτμουντ - Μπάγερν, τελικός Κυπέλλου (2012)

Τσεχ, Ελλάδα - Τσεχία, Euro (2012)

Τσεχ, Ελλάδα - Τσεχία, Euro (2012)

Ένα λάθος που κατέστρεψε την ποδοσφαιρική του καριέρα και στοίχισε από τη Λίβερπουλ το έκτο της (τότε) Champions League. Ένα λάθος που πήρε viral διαστάσεις και αναμενόμενα αποτυπώθηκε καθολικά στη μνήμη της ποδοσφαιρικής οικουμένης. Στον τελικό του Champions League του 2018, ο Λόρις Κάριους έκανε γκολ δώρο στον Καρίμ Μπενζεμά και έδωσε την ευκαιρία στη Ρεάλ να πάρει το προβάδισμα. Ακόμα μια γκάφα του στο τελευταίο δεκάλεπτο του τελικού σφράγισε τη νίκη της Βασίλισσας με το τελικό 3-1 και υπέγραψε το πρώιμο τέλος του από την ποδοσφαιρική ελίτ.

Ένα μήνα νωρίτερα ήταν ο Σβεν Ούλραιχ που είχε απασχολήσει την ποδοσφαιρική κοινότητα για το απίθανο λάθος του σε ημιτελικό Champions League. Με την έναρξη του δευτέρου μέρους στο «Σαντιάγκο Μπερνάμπεου», o Γερμανός κίπερ γλίστρησε ενώ περίμενε πάσα, με αποτέλεσμα να δώσει την ευκαιρία στον Μπενζεμά να γράψει το 2-1 για τη Ρεάλ κόντρα στη Μπάγερν.

Συμβαίνει ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες. Ο Όλιβερ Καν βρισκόταν σε κορυφαία φόρμα στο Μουντιάλ του 2002, όμως μια στιγμή απροσεξίας αρκούσε για να στερήσει από τη Γερμανία τον τίτλο. Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο νυν πρόεδρος της Μπάγερν δεν υπολόγισε καλά το σουτ του Ριβάλντο και έδωσε την ευκαιρία στον Ρονάλντο να πάρει το ριμπάουντ και να ανοίξει το σκορ για τους Βραζιλιάνους.

Εκείνη η ασύλληπτη Κροατία και φιναλίστ στο Μουντιάλ του 2018 είχε φροντίσει να δείξει τις προθέσεις της από τη φάση των ομίλων. Και η εντυπωσιακή νίκη με 3-0 απέναντι στην Αργεντινή του Μέσι αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απόδειξη πως οι Κροάτες δεν αστειεύονταν. Προκειμένου βέβαια να ανοίξει ο δρόμος για αυτό το εκκωφαντικό σκορ χρειάστηκε και η συνδρομή του Γουίλι Καμπαγιέρο, ο οποίος ουσιαστικά έδωσε... πάσα στον Ρέμπιτς και παράλληλα τη δυνατότητα να βάλει σε θέση οδηγού το σύνολο του Ντάλιτς.

Ίσως πρόκειται για το χειρότερο δυνατό σενάριο, εκείνο που όλοι οι τερματοφύλακες τρέμουν μην τυχόν και τους τύχει. Μια πάσα δηλαδή, ένα λάθος κοντρόλ και ένα θεότρελο αυτογκόλ, έτοιμο να πάρει viral διαστάσεις εν ριπή οφθαλμού. Αυτό ακριβώς έμελλε να πάθει ο κίπερ της εθνικής Ισπανίας και της Αθλέτικ Μπιλμπάο, Ουνάι Σιμόν, ο οποίος τα έκανε... μαντάρα στο γύρισμα του Πέδρι και ουσιαστικά έβαλε σε θέση οδηγού την Κροατία. Παρόλα αυτά, το λάθος του τελικά δεν στοίχισε στους Ισπανούς, οι οποίοι επικράτησαν 5-3 στην παράταση και προκρίθηκαν στους «8» του Euro. Δείτε το σχετικό στιγμιότυπο στο 3:35.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια από τις κορυφαίες βραδιές στην ιστορία του Champions League. Εκείνο το ανεπανάληπτο 4-4 στο Λονδίνο μεταξύ Τσέλσι και Λίβερπουλ στο δεύτερο σκέλος των ημιτελικών που έδωσε τελικά την ευκαιρία στους Μπλε να πάρουν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Ίσως πάντως η ιστορία να είχε γραφτεί διαφορετικά, αν ο Πέπε Ρέινα δεν είχε υποπέσει σε ένα ανεπίτρεπτο λάθος με το σκορ στο 2-0 υπέρ των Reds, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στην Τσέλσι να επιστρέψει στο ματς με σκόρερ τον Ντιντιέ Ντρογκμπά. Δείτε το στο 2:50:

Μπορεί να μην στοίχισε τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας από τη Γαλλία, όμως ακόμα κι έτσι αποτελεί γκέλα... ολκής. Στον τελικό του Μουντιάλ του 2018, ο Ούγκο Γιορίς περίμενε με υπερβολική σιγουριά το πρέσινγκ του Μάντζουκιτς, με το αποτέλεσμα να είναι καταστροφικό. Ο υψηλόσωμος φορ έκλεψε τη μπάλα και την έστειλε στα δίχτυα για να μειώσει σε 4-2 για την Κροατία, το οποίο όμως έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.

Μια από τις χειρότερες γκάφες τερματοφυλάκων που έχουν καταγραφεί ποτέ από τον τηλεοπτικό φακό. Στην αναμέτρηση της Ισπανίας με τη Σλοβακία για τους ομίλους του Euro 2020, o Ντουμπράφκα χάρισε blooper... καριέρας, αφού στην προσπάθειά του να απομακρύνει τη μπάλα, τελικά την έστειλε στα δίχτυα της ίδιας της ομάδας του.

Μπορεί να αποτελεί έναν από τους κορυφαίους όλων των εποχών, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν κάνει λάθη. Ο Μάνουελ Νόιερ βίωσε έναν προσωπικό εφιάλτη στον τελικό του γερμανικού Κυπέλλου το 2012 κόντρα στη Ντόρτμουντ, με τους Βεστφαλούς να επικρατούν με το εκκωφαντικό 5-2. Και το τρίτο γκολ της Ντόρτμουντ προήλθε από την... ευγενική χορηγία του τερματοφύλακα της Μπάγερν, ο οποίος έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του και την είδε τελικά να καταλήγει στα δίχτυα.

Δείτε το σχετικό στιγμιότυπο στο 1.39:

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη γκάφα δεν πρόκειται να χαραχθεί ανεξίτηλα στην ιστορία, όμως δεδομένα έχει ξεχωριστή θέση στη μνήμη των Ελλήνων. Στην αναμέτρηση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος κόντρα στην Τσεχία για τη φάση των ομίλων του Euro 2012, ο Πετρ Τσεχ έκανε... δώρο στον Φάνη Γκέκα, ο οποίος τον ευχαρίστησε θερμά και μείωσε προσωρινά σε 2-1 για την Ελλάδα.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image