Άρσεναλ - Μάντσεστερ Σίτι 1-1 (4-1 πέν.): Πήρε το Community Shield και της χάλασε το «6 στα 6»! (vid)

bet365

Με γκολ – σπόντα του Λεάντρο Τροσάρ στο ενδέκατο λεπτό των καθυστερήσεων, η Άρσεναλ ισοφάρισε την γκολάρα του Κόουλ Πάλμερ (1-1), έστειλε το Community Shield στα πέναλτι, όπου νίκησε την Μάντσεστερ Σίτι με 4-1 και της στέρησε το όνειρο του «6 στα 6» σε τίτλους μέσα στο 2023.

Όνειρο ήταν και πάει! Η Μάντσεστερ Σίτι φιλοδοξούσε να γίνει η τρίτη ομάδα, μετά την Μπαρτσελόνα του 2009 και την Μπάγερν Μονάχου του 2020, που θα κατακτούσε μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος και τους έξι τίτλους που διεκδικεί.

Γι’ αυτό φρόντισαν η Άρσεναλ και η τύχη, με τους Κανονιέρηδες να ισοφαρίζουν (1-1) στο ενδέκατο λεπτό των καθυστερήσεων με γκολ… σπόντα και να κατακτούν στα πέναλτι (4-1) το 17ο Community Shield και πρώτο από το 2020.

Ο Μίκελ Αρτέτα, χωρίς τον τραυματία στο γόνατο Γκάμπριελ Ζεσούς στην διάθεσή του, ξεκίνησε στην ενδεκάδα και τα τρία νέα πρόσωπα (μέχρι τώρα) της μεταγραφικής περιόδου: Ζούριεν Τίμπερ, Ντέκλαν Ράις και Κάι Χάβερτς.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος έχει ακόμα ανέτοιμο για 90 λεπτά τον Κέβιν ντε Μπρόινε ύστερα από τον τραυματισμό του στον τελικό του Champions League, ξεκίνησε τον Στέφεν Ορτέγκα κάτω από τα δοκάρια, τον νεοαποκτηθέντα Ματέο Κόβατσιτς ως παρτενέρ του Ρόδρι στα χαφ (ο έτερος νεοαποκτηθείς Γιόσκο Γκβάρντιολ έμεινε εκτός αποστολής) και τον Χουλιάν Άλβαρες πίσω από τον Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ στην επίθεση.

Το διπλό «όχι» του Ορτέγκα στον Χάβερτς

Κυρίαρχοι της κατοχής μπάλας από το ξεκίνημα οι Πολίτες, χωρίς όμως να πλησιάζουν επικίνδυνα την εστία του Άαρον Ράμσντεϊλ, ο οποίος ένιωσε πραγματική απειλή για πρώτη φορά στο 14’, όταν σε σουτ του Ρόδρι έξω από την περιοχή, η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ.

Στην συγκεκριμένη φάση, ο Χάαλαντ ακούμπησε για πρώτη φορά την μπάλα στο ματς (!), έχοντας απομονωθεί σωστά από την άμυνα των Κανονιέρηδων, όπως άλλωστε συνέβαινε με τον Χάβερτς από την οπισθοφυλακή της Σίτι.

Ο Γερμανός, όμως, έκανε ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία του στο 25’, όταν ύστερα από πολύ καλή ανάπτυξη, άγγιξε το 1-0 σε γυριστό σουτ μέσα από την περιοχή, με τον Ορτέγκα να αποκρούει σωτήρια με το πόδι και τον Τζον Στόουνς να σταματάει με το στήθος την δεύτερη προσπάθεια του Γκάμπριελ Μαρτινέλι.

Ένα διαγώνιο σουτ λίγο άουτ του κεφάτου Μπουκάγιο Σάκα δέκα λεπτά αργότερα ήταν η δεύτερη φάση άξια αναφοράς της Άρσεναλ, η οποία άγγιξε εκ νέου το γκολ στο 39’, με νέα κοντινή προσπάθεια του Χάβερτς και νέο «όχι» του Ορτέγκα.

Θορυβημένη από την αγωνιστική άνοδο της Άρσεναλ, η Σίτι ανέβασε ρυθμούς στα τελευταία λεπτά, ο Ρόδρι έψαξε το γκολ της… σεζόν προτού αυτή καλά καλά αρχίσει με μακρινό πλασέ που δεν αιφνιδίασε τον Ράμσντεϊλ, με τον Άλβαρες να πλησιάζει και αυτός με σχετικές αξιώσεις στο γκολ.

Γκολάρα του Πάλμερ...

Η πρώτη τελική της Σίτι προς την εστία έγινε μόλις στο 52ο λεπτό, με την κεφαλιά του Στόουνς να σταματάει πάνω στα χέρια του Ράμσντεϊλ και τον Γκουαρδιόλα να ρίχνει στο ματς τον Φιλ Φόντεν, αναζητώντας δημιουργία και πρόκληση ανισορροπίας στην αντίπαλη άμυνα, τις οποίες δεν του έδωσε ο Τζακ Γκρίλις, ο οποίος μάλλον έχει μείνει στα… έντονα επινίκια για το τρεμπλ.

Ο Χάαλαντ, με μόλις επτά επαφές, μηδέν ευκαιρίες και καμία επιδραστικότητα στο παιχνίδι των Πολιτών (ο Νορβηγός συμπλήρωσε έξι σερί επίσημα ματς χωρίς γκολ, συνυπολογίζοντας την περυσινή περίοδο), έδωσε την θέση του στον πολλά υποσχόμενο Κόουλ Πάλμερ, με τον Ντε Μπρόινε να παίρνει την θέση του Κόβατσιτς και τον Καταλανό τεχνικό να ψάχνει μεγαλύτερη παρουσία της ομάδας του στο τελευταίο τέταρτο του γηπέδου, μεταφέροντας και τον Άλβαρες στην κορυφή της γραμμής κρούσης.

Η Άρσεναλ, αργά αλλά σταθερά, έπαιρνε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, δεν ένιωθε απειλή στα μετόπισθεν και έψαχνε την ευκαιρία της στην επίθεση, με τον Σάκα να αποτυγχάνει από το ύψος του πέναλτι να πιάσει το σουτ ύστερα από ωραίο γύρισμα του Μπεν Γουάιτ, λίγο πριν από το τελευταίο εικοσάλεπτο της αναμέτρησης.

Η Σίτι απάντησε με σουτ του Πάλμερ μέσα από την περιοχή που κόντραρε και έφυγε κόρνερ, προάγγελος ενδεχομένως του τι επρόκειτο να συμβεί λίγα λεπτά αργότερα. Οι τρεμπλούχοι βρήκαν χώρους, με οδηγό τον Φόντεν έφτασαν στην περιοχή και εκεί ο 21χρονος μεσοεπιθετικός, με εξαιρετικό curler, νίκησε τον Ράμσντεϊλ και έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του (77’).

Η γκολάρα του Πάλμερ υποχρέωσε τον Αρτέτα, ο οποίος νωρίτερα είχε κάνει τις δύο πρώτες αλλαγές με την είσοδο των Κίεραν Τίρνεϊ και Λεάντρο Τροσάρ, έβαλε και τον Έντι Ενκέτια αντί του (σε… ρηχά νερά στο ντεμπούτο του) Ράις, περνώντας τον Χάβερτς λίγο πιο πίσω.

Ο Φόντεν, πολύ πιο επιδραστικός από τον Γκρίλις, άγγιξε το 0-2 στο 82’ σε τετ – α – τετ με τον Ράμσντεϊλ, ο οποίος κράτησε «ζωντανή» την ομάδα του και στην αμέσως επόμενη φάση, αποσοβώντας το γκολ σε κοντινή κεφαλιά του Ρόδρι.

...γκολ – σπόντα και ισοφάριση του Τροσάρ στο 101’!

Όλα «έδειχναν» μια ακόμα κούπα για την Σίτι, αλλά η Άρσεναλ δεν είχε πει την τελευταία της λέξη, με τον Αρτέτα να εξαντλεί τις αλλαγές του και τους Κανονιέρηδες να τα παίζουν όλα για όλα.

Τα λεπτά των καθυστερήσεων, προς απογοήτευση του Γκουαρδιόλα, ήταν οκτώ (!), αλλά εντέλει έγιναν έντεκα, αφού υπήρξαν καθυστερήσεις μέσα σε αυτές. Και, στο 101’, ο Τροσάρ κινήθηκε στο ύψος της μεγάλης περιοχής από αριστερά, έπιασε το σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Μανουέλ Ακάντζι, ξεγέλασε τον Ορτέγκα και κατέληξε στο βάθος της γαλάζιας εστίας, προκαλώντας αμόκ στον Αρτέτα και τον πάγκο του.

Δοκάρι και Ράμσντεϊλ έδωσαν την κούπα

Το ματς οδηγήθηκε κατευθείαν στην διαδικασία των πέναλτι, όπου η… σοκαρισμένη Σίτι έδειξε εκτός κλίματος. Ο Ντε Μπρόινε έστειλε το σουτ του στο οριζόντιο δοκάρι, ο Ράμσντεϊλ απέκρουσε το κακό πέναλτι του Ρόδρι και, κάπως έτσι, η Άρσεναλ πήρε την πρώτη κούπα της σεζόν.

Για τους… προληπτικούς, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2011 μέχρι και πέρυσι, μόνο μια φορά (η Σίτι του 2018-19), η νικήτρια του Community Shield κατέκτησε στο τέλος της σεζόν και το πρωτάθλημα...

Η διαδικασία των πέναλτι:

Όντεγκααρντ 1-0
Ντε Μπρόινε – οριζόντιο δοκάρι
Τροσάρ 2-0
Μπερνάρντο Σίλβα 2-1
Σάκα 3-1
Ρόδρι – απόκρουση Ράμσντεϊλ
Φάμπιο Βιέιρα 4-1

Άρσεναλ (Μίκελ Αρτέτα): Ράμσντεϊλ – Γουάιτ, Σαλιμπά, Γκάμπριελ (87’ Σμιθ - Ρόου), Τίμπερ (75’ Τίρνεϊ) – Πάρτεϊ, Ράις (81’ Ενκέτια) – Σάκα, Όντεγκααρντ, Γκάμπριελ Μαρτινέλι (75’ Τροσάρντ) – Χάβερτς (87’ Φάμπιο Βιέιρα).

Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρδιόλα): Ορτέγκα – Γουόκερ, Στόουνς, Ντίας, Ακάντζι – Ρόδρι, Κόβατσιτς (64’ Ντε Μπρόινε) – Μπερνάρντο Σίλβα, Άλβαρες, Γκρίλις (58’ Φόντεν) – Χάαλαντ (64’ Πάλμερ).

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

FA COMMUNITY SHIELD Τελευταία Νέα