Τσιστιακόφ: «Στο ελληνικό πρωτάθλημα υπήρχε πρόβλημα για χάρη μιας ομάδας»

Τσιστιακόφ: «Στο ελληνικό πρωτάθλημα υπήρχε πρόβλημα για χάρη μιας ομάδας»

Gazzetta team
Τσιστιακόφ: «Στο ελληνικό πρωτάθλημα υπήρχε πρόβλημα για χάρη μιας ομάδας»

bet365

Ο πρώην στρατηγικός σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο πέρασμα του από την Τούμπα, στη συνεργασία του με τον Ιβάν Σαββίδη και την εμπειρία από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ ήταν σημαντικός παράγοντας στις «χρυσές μέρες» της Ανζί, μια ομάδα που κατάφερε να έχει στις τάξεις της παίκτες όπως ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο Ετό και ο Χουλκ.

Ο Λιθουανός παράγοντας κλήθηκε να μιλήσει στην ιστοσελίδα «sport-express.ru», για όλα όσα έζησε εκείνη την περίοδο, ωστόσο στην καριέρα του υπάρχει και το κομμάτι που αφορά την παρουσία του στον ΠΑΟΚ. Αποτέλεσε την πρώτη επιλογή του Ιβάν Σαββίδη για οργανωτικά ζητήματα, αλλά αποχώρησε μετά την αποτυχία στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 2014.

Πιο αναλυτικά ο Γκέρμαν Τσιτσιακόφ είπε στην συνέντευξη που παραχώρησε:

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ΠΑΟΚ: «Όλα είναι διαφορετικά στην Ελλάδα. Η χώρα, η νοοτροπία, το ποδόσφαιρο. Εγώ στάθηκα τυχερός. Χάρη στον ιδιοκτήτη, είχα την μοναδική ευκαιρία να χτίσω κάτι από την αρχή. Πριν ο Ιβάν Σαββίδης πάρει τον ΠΑΟΚ, έναν σύλλογο με λαμπρή ιστορία, δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα. Χρήματα; Όχι. Στρατηγική; Όχι. Υπήρχαν δάκρυα στην ομάδα και στις κερκίδες, αόριστες προοπτικές. Ο Σαββίδης έσωσε τον ΠΑΟΚ, τον καθάρισε από τα χρέη, παρότι ήταν μία μεγάλη και σκληρή δουλειά. Το κλαμπ χρωστούσε παντού. Σε ποδοσφαιριστές, σε ατζέντηδες, σε άλλες ομάδες και στο ελληνικό κράτος. Ωστόσο τα καταφέραμε. Με δουλειά που ήταν βασισμένη πάνω στις καλύτερες πρακτικές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, σχεδόν αμέσως ο ΠΑΟΚ έγινε ο κύριος ανταγωνιστής του ψευδοηγεμόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, του Ολυμπιακού. Τώρα ο ΠΑΟΚ μπορεί δικαίως να είναι υπερήφανος τόσο για τους τίτλους, όσο και για τη σαφή οικονομική του κατάσταση, ως παράδειγμα ενός υγιούς ποδοσφαιρικού έργου σε μια οικονομικά ανθυγιεινή ευρωπαϊκή χώρα».

Για τα χαρακτηριστικά του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι πως το κλαμπ για τους οπαδούς είναι το απόλυτο φετίχ, το πρώτο πάθος. Αυτό, παρεμπιπτόντως, λείπει εξαιρετικά στη Ρωσία. Στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για κάθε στιγμή στη ζωή της ομάδας και τις συνθήκες λειτουργίας της, βρίσκεται σε άνευ προηγουμένου επίπεδο. Αν πήγαινα να πίνω καφέ κάπου, ήταν αδύνατο να το κάνω ήρεμα. Μου έλεγαν ποιος πρέπει να φύγει από την ομάδα, ποιος πρέπει να έρθει, πως θα είμαστε σίγουροι πως θα κερδίσουμε έναν αγώνα, πως θα έπρεπε η ομάδα να προπονείται. Στην αρχή, ήταν ασυνήθιστο και ενοχλητικό. Αλλά όταν βλέπεις πως όλα εξαλείφονται στη φρενίτιδα της ενέργειας στην κερκίδα, καταλαβαίνεις πως τι σημαίνει δωδέκατος παίκτης. Σας διαβεβαιώνω ότι υπήρχαν αγώνες που κερδίσαμε χάρη στον κόσμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσεις τον ΠΑΟΚ στο σπίτι του, δείτε τα στατιστικά στοιχεία».

Για το τι κατάφερε στον ΠΑΟΚ και τι όχι: «Προσωπικά δεν κατάφερα το σημαντικότερο πράγμα. Να κατακτήσω ένα τρόπαιο. Ήμασταν κοντά, αλλά χάσαμε στον τελικό του Κυπέλλου. Δεν μπορούσα μετά να το αντέξω. Έσπασα, έφυγα. Χωρίς την οικογένειά μου, σε ένα ασυνήθιστο περιβάλλον. Σε γενικές γραμμές, πήρα ένα καλό μάθημα. Μην στρίβεις, πρέπει να υπομένεις. Μετά από όλα αυτά, όλα έγιναν σωστά και τα αποτελέσματα ήρθαν».

Για τον Ιβάν Σαββίδη και την άποψη που έχουν πολλοί λόγω της εικόνας του με το όπλο στο παιχνίδι με την ΑΕΚ: «Η άποψή μου είναι εντελώς διαφορετική. Δεν θα ανακατέψω την ποδοσφαιρική ιστορία του Σαββίδη στην Ελλάδα, δεν ήμουν μέσα στο γήπεδο, οπότε δεν μπορώ να κρίνω. Ίσως στον ΠΑΟΚ συνάντησα έναν σοφό και δυνατό άνθρωπο που έσωσε πραγματικά το σύλλογο και με αυτό έσωσε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας από κατάθλιψη. Είχαμε πολλές συζητήσεις και έντονες συνομιλίες, μερικές φορές μέχρι το πρωί. Αλλά, κατά κανόνα, αυτό που ζήτησε και επέμεινε ο μεγαλομέτοχος αποδείχθηκε αληθινό. Επιπλέον, οι ιδιαιτερότητες της χώρας ήταν πολύ πιο ξεκάθαρες και πιο κοντά σε αυτόν. Είμαστε ακόμα φίλοι και εκτιμώ αυτήν τη φιλία πάρα πολύ. Το γεγονός ότι είναι συναισθηματικός και καυτός, είναι μέρος του χαρακτήρα του. Ένας άλλος δεν θα το έκανε στην Ελλάδα. Τέλος πάντων, οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι δεν αγοράζονται με κρύο κεφάλι».

Για τα οικονομικά δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο μοιάζει περισσότερο με μια επιχείρηση. Τουλάχιστον δεν υπάρχει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως στη Ρωσία. Όμως, η κλίμακα του πρωταθλήματος είναι μικρή. Ορισμένοι σύλλογοι έχουν ετήσιο μπάτζετ μόνο 3-4 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν λίγα καλά στάδια, μερικά από αυτά είναι σε άθλια κατάσταση. Υπάρχει ένα πρόβλημα στο ελληνικό πρωτάθλημα, για πολύ καιρό υπήρχε, στην πραγματικότητα για χάρη μιας ομάδας. Εξ ου και η διαφθορά και τα σκάνδαλα στην διαιτησία, αλλά παρ’ όλα αυτά, το πρωτάθλημα έχει μια πιο σωστή και υγιή πλατφόρμα από τη δική μας. Και όλα τα ντέρμπι, παρεμπιπτόντως, με πρωτοβουλία του ΠΑΟΚ, κρίνονται τώρα από ξένους διαιτητές».

Για τον ρόλο του στον ΠΑΟΚ και αν είχε εμπλοκή στις μεταγραφές: «Έπρεπε να ασχοληθώ με τα πάντα . Από αθλητικές δραστηριότητες έως το μάρκετινγκ. Το κλαμπ χτίστηκε σχεδόν από το μηδέν, η ομάδα διαχείρισης ήταν μικρή και όλοι δούλευαν όλο το εικοσιτετράωρο. Χαίρομαι που είδα τον Λούκας στην ομάδα, αλλά δεν μιλούσα για συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. Χαίρομαι που με την πάροδο του χρόνου, μέσω κοινών προσπαθειών, ο ΠΑΟΚ μετατράπηκε σε μία ισχυρή και ισορροπημένη ομάδα, η οποία κατάφερε να κάνει θόρυβο στην Ευρώπη και στο ελληνικό πρωτάθλημα να είναι φαβορί».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα