Πού, πότε και πώς θα παιχτεί ξανά ποδόσφαιρο…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Πού, πότε και πώς θα παιχτεί ξανά ποδόσφαιρο…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με λίγα λόγια πότε θα αρχίσει ξανά να κυλάει το τόπι στο χορτάρι…

bwin - Περισσότερα από 2100 παιχνίδια καζίνο για να επιλέξεις. |21+

Τα σχέδια υπάρχουν ήδη. Σε αρκετές περιπτώσεις και εναλλακτικά, σε ότι έχει να κάνει είτε με τις ημερομηνίες είτε με τον τρόπο διεξαγωγής. Η UEFA άλλωστε είναι αυτή που πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και θέλει τα πρωταθλήματα της εφετινής σεζόν να ολοκληρωθούν κανονικά, όπως φυσικά και οι δικές της διοργανώσεις.

Το δικό της σχέδιο, το οποίο ασφαλώς έχει επικοινωνήσει και στις λίγκες είναι να ολοκληρωθούν πρώτα τα εγχώρια πρωταθλήματα και στη συνέχεια οι δικές της διοργανώσεις.

Με τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν βεβαίως σε ορισμένες χώρες, σε σχέση με τις ημερομηνίες που μπορεί να παιχτεί ξανά ποδόσφαιρο, το πλάνο της UEFA, επί της ουσίας είναι να παιχτεί ποδόσφαιρο στα εγχώρια πρωταθλήματα από τις αρχές Ιουνίου, μέχρι τις αρχές ή και τα μέσα Ιουλίου σε ορισμένες περιπτώσεις, στη συνέχεια να γίνουν στα μέσα Ιουλίου οι αγώνες της φάσης των 16 που δεν έχουν ολοκληρωθεί σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ και στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να γίνει επί της ουσίας ένα ιδιότυπο φάιναλ 8 για τις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα. Είτε σε μία χώρα και μονά παιχνίδια εξυπακούεται, είτε στις έδρες των ομάδων όπως θα προκύψουν από την κλήρωση και πάλι σε μονά παιχνίδια.

Η UEFA προχωρά σε αυτή τη λύση διότι θέλει την επόμενη σεζόν να έχει κανονική λίστα με ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της από πρωταθλήματα που ολοκληρώθηκαν και φυσικά δεν θέλει να βάλει παύλα και στις φετινές δικές της διοργανώσεις. Πως μπορεί να συμβεί όλο αυτό; Μα φυσικά μόνο κορονοϊού επιτρέποντος. Ας δούμε το σχέδιο.

Με δεδομένο ότι στα περισσότερα πρωταθλήματα πάνω κάτω απομένουν 10 αγωνιστικές για να ολοκληρωθούν η UEFA πιστεύει ότι ένα διάστημα πέντε εβδομάδων είναι αρκετό με διπλά παιχνίδια κάθε εβδομάδα για να ολοκληρωθούν τα εγχώρια πρωταθλήματα.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θέλει να είναι καθαρές εβδομάδες, να μην υπάρχουν ενδιάμεσα και ευρωπαϊκά ματς. Όλα τα ματς της Ευρώπης που απομένουν για την εφετινή σεζόν τα πηγαίνει μετά την λήξη των εγχώριων πρωταθλημάτων.

Το Γουλβς – Ολυμπιακός για παράδειγμα το υπολογίζει στα μέσα Ιουλίου. Αυτό συμβαίνει και για έναν ακόμη σημαντικό λόγο. Η UEFA με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει ότι δεν θα χρειαστεί ούτε μέσα στον Ιούνιο να μετακινηθούν οι ομάδες σε άλλες χώρες, αλλά να υπάρξουν μόνο εσωτερικές μετακινήσεις μέσα στην κάθε χώρα.

Και οι όποιες μετακινήσεις για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των ομάδων για άλλες χώρες με αεροπλάνο να γίνουν μετά τις 10 Ιουλίου όταν υπάρχει η εκτίμηση ότι ο covid-19 θα είναι σε ύφεση και τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών θα γίνονται κανονικά.

Βεβαίως όλο αυτό εμπεριέχει ένα τεράστιο ρίσκο. Τι γίνεται αν για παράδειγμα μέσα στον Ιούνιο ξεκινήσει η Πρέμιερ Λιγκ ή το ισπανικό πρωτάθλημα και μετά από μία δύο αγωνιστικές βρεθεί θετικός στον covid-19 κάποιος παίκτης.

Θα πρέπει να μπει όλη η ομάδα σε καραντίνα για 14 ημέρες και συνεπώς να χάσει τέσσερα από τα προγραμματισμένα ματς. Πότε θα γίνουν αυτά τα ματς, σε αυτή την περίπτωση; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ενδεχόμενο και όλοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα κάνοντας την παραδοχή ότι το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τον κορονοϊό.

Εξυπακούεται ότι όλα τα ματς θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, όπως επίσης εξυπακούεται, ότι οι παίκτες για να παίξουν τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει προπονήσεις τουλάχιστον 10-15 ημέρες νωρίτερα.

Η Γερμανία ίσως να αποδειχθεί το καλύτερο πείραμα, για όλο αυτό το σχέδιο. Η Μπουντεσλίγκα έχει αποφασίσει να παίξει μπάλα στα μέσα Μαΐου με κλειστές τις πόρτες και όλο αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε δύο με τρεις εβδομάδες ποδοσφαίρου σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα ώστε να διαπιστωθεί ποια ζητήματα μπορούν να προκύψουν και να αποτελέσουν οδηγό για τη συνέχεια των υπολοίπων.

Διότι οι Αγγλοι και οι Ισπανοί εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να παίξουν το πρωτάθλημα τους από τις 10 Ιουνίου ως τις 15 Ιουλίου (πέντε εβδομάδες με διπλά ματς), αλλά το παράδειγμα της Γερμανίας και φυσικά η εξέλιξη της πανδημίας ως τότε, θα τους δώσει την δυνατότητα να διαπιστώσουν αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Οσο για την Ελλάδα και εδώ φαίνεται ότι το σχέδιο δεν θα είναι διαφορετικό. Αν και οι σκέψεις για οριστική διακοπή του πρωταθλήματος υπάρχει, η πίεση της UEFA, της τηλεόρασης και των όποιων χορηγών είναι μεγάλη.

Το σχέδιο να παιχτεί ποδόσφαιρο και στη χώρα μας από 10 Ιουνίου ως 15 Ιουλίου προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και το Κύπελλο είναι δεδομένο ότι υπάρχει, το θέμα είναι κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμοστεί.

Οσο για την επόμενη σεζόν, είναι πλέον πιθανή η αναδιάρθρωση, να γίνουν οι ομάδες δηλαδή της πρώτης κατηγορίας ξανά 16 και να διεξαχθεί πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών χωρίς πλέι οφ και μεγάλη διακοπή τον Δεκέμβριο, όταν μπορεί να έχει επιστρέψει και ο κορονοϊός.

Σε αυτό το ενδεχόμενο το επόμενο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, ίσως και το πρώτο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μπορέσουν οι ομάδες να κάνουν προετοιμασία και αρκετές από αυτές να παίξουν στα προκριματικά των επόμενων ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Αυτός είναι ένας ακόμη μεγάλος μπελάς για την UEFA. Τι θα κάνει με τα προκριματικά των επόμενων ευρωπαϊκών διοργανώσεων που κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσουν τέλη Ιουνίου, όταν στα τέλη Ιουλίου ή και στις αρχές Αυγούστου θα έχει ημιτελικούς και τελικούς της εφετινής σεζόν.

Το σενάριο που σήμερα εξετάζεται είναι μία «γρήγορη» διεξαγωγή τους με μονά ματς στον κάθε γύρο, και μάλιστα ανά τέσσερις - πέντε ημέρες. Με λίγα λόγια, πρώτος προκριματικός γύρος Τετάρτη με μονό ματς, δεύτερος προκριματικός γύρος Κυριακή με μονό ματς, κ.ο.κ. Μέσα σε είκοσι ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί δηλαδή και οι τέσσερις προκριματικοί γύροι, κάτι που χρονικά προσδιορίζεται να συμβεί από τις αρχές ως τα τέλη Αυγούστου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.