Ο «τεράστιος» Εμβιλά και η ελληνική σφραγίδα του 4-2 στον Ολυμπιακό

Ο «τεράστιος» Εμβιλά και η ελληνική σφραγίδα του 4-2 στον Ολυμπιακό

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Ο «τεράστιος» Εμβιλά και η ελληνική σφραγίδα του 4-2 στον Ολυμπιακό

bet365

Ο Ολυμπιακός έπαιξε ένα από τα πιο... ροκ ευρωπαϊκά του ματς, είχε όμως τους πρωταγωνιστές για να σταθεί όρθιος και να φύγει με το 4-2 επί της PSV. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.
Αναμφίβολα ήταν από αυτά τα ματς που το δημοσιογραφικό κλισέ επιτάσσει να τα λέμε... ροντέο! Τα είδαμε όλα. Έξι γκολ, τη μπάλα πάνω - κάτω, σημαντικά λάθη και από τις δύο ομάδες αλλά και μεγάλες χαμένες ευκαιρίες. Όλα αυτά στο 4-2 του Ολυμπιακού με την Αϊντχόφεν.
Με δεδομένο το πως παίζει η PSV, ήταν σαν να βλέπαμε μία αναμέτρηση ολλανδικού πρωταθλήματος! Με έναν Ολυμπιακό που βρήκε τέσσερα γκολ σε μία πολύ παραγωγική του επιθετική βραδιά αλλά δέχθηκε δύο, εκ των οποίων το ένα δεν επιτρέπεται σε τέτοιο επίπεδο και προέκυψε από την ασυνεννοησία των Σωκράτη - Μπουχαλάκη και την λανθασμένη αντίδραση του Σα.
Ακόμα και έτσι, όμως, επέμεινε στο να δίνει χώρο στους Ολλανδούς για να αξιοποιήσει τα λάθη τους και να τους... χτυπήσει ανάλογα. Για να πάρει στο τέλος αυτό το 4-2.

Ο Εμβιλά είναι ο MVP για δύο λόγους και ο Βαλμπουενά έδωσε τη μεγάλη ώθηση

Στα δικά μου τα μάτια ο Γάλλος χαφ είναι ο κορυφαίος του αγώνα για δύο λόγους. Πρώτον, διότι έκανε τεράστια προσπάθεια για να είναι έτοιμος για να βοηθήσει και δεύτερον επειδή έχει κάνει «γεμάτο» ματς με εξαιρετικό γκολ, δυνατές μονομαχίες και καίρια κοψίματα σε ένα... ροκ παιχνίδι. Τα έδωσε όλα και ήταν όχι απλά συγκινητικός, αλλά κομβικότατος. Έδειξε σε ακόμα μία αναμέτρηση τη σπουδαιότητά του για τους Πειραιώτες. Από την άλλη ο Ματιέ Βαλμπουενά για ένα ακόμα παιχνίδι έβγαλε γκολ από στατική φάση για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, έδωσε την πολύ μεγάλη ώθηση και δεδομένα τον συγκαταλέγουμε και αυτόν στους διακριθέντες.

Μασούρας και Ελ Αραμπί είχαν δώσει την πρόκριση με Άρσεναλ, ο Μπουχαλάκης άξιζε ένα τέτοιο γκολ

Ναι, ο Εμβιλά έβαλε ωραίο γκολ με σκαστό σουτ, όμως οι Μασούρας, Ελ Αραμπί και φυσικά ο Μπουχαλάκης με τον δημιουργό του 1-0 Βαλμπουενά είχαν φαρδιά - πλατιά τη σφραγίδα τους στα γκολ. Ο Ελ Αραμπί σκόραρε με έναν από τους κλασικούς του τρόπους.
Κλέβοντας ψηλά τη μπάλα και σκοράροντας με προσωπική ενέργεια. Είναι ο Μασούρας που χρίζει αναφοράς για το πολύ καλό του τελείωμα ως μία αγωνιστική... εξιλέωση ίσως για τη χαμένη του ευκαιρία με τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής.
Υπάρχει και μία ευχάριστη ευρωπαϊκή σύμπτωση ή συγκυρία εάν θέλετε εδώ. Οι Μασούρας και Ελ Αραμπί ήταν οι παίκτες που συμμετείχαν στη φάση του 2-1 επί της Άρσεναλ σε μία σπουδαία βραδιά με πρόκριση για τον Ολυμπιακό.
Όσο για τον Μπουχαλάκη; Ναι είναι στη φάση του Ζάχαβι στο 2-2, ωστόσο ο Κρητικός χαφ εκτός από το πολύ όμορφο γκολ του έδωσε συνέχεια στα καλά του ματς, δείχνοντας για ακόμα μία φορά θετικό πρόσημο στο σύνολο της παρουσίας του. Ο Μπουχαλάκης παραμένει ένα παράδειγμα βελτίωσης και δουλειάς για κάθε Έλληνα ποδοσφαιριστή. Γενικά εάν δούμε το ματς είναι μία αναμέτρηση με ελληνική σφραγίδα καθώς: είχε γκολ ο Μασούρας, γκολ από τον Μπουχαλάκη (που άξιζε τέτοιο γκολ), ενώ από τον Φορτούνη ξεκίνησε η φάση του γκολ του 4-2.

Ο Ολυμπιακός να διδαχθεί από τα λάθη του και να είναι πιο συγκεντρωμένος αμυντικά στη ρεβάνς

Εάν θέλουμε να εστιάσουμε στα θέματα που είχε στα μετόπισθεν ο Ολυμπιακός θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι τα 3/4 της άμυνάς του είναι νέα πρόσωπα. Και τα νέα πρόσωπα πάντα θέλουν χρόνο να μάθουν ο ένας τον άλλον.
Η φάση του 1-1 μπορεί να χαρακτηριστεί «άτυχη» για τον Ολυμπιακό, όμως το 2-2 είναι μία συνολική αδράνεια, κακές τοποθετήσεις και ευθύνη άμυνας, ατομικών μαρκαρισμάτων αλλά και του γκολκίπερ. Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός... λαβώνεται από στατική φάση (κόρνερ) από γκολ αντιπάλου.
Η ουσία είναι πως σε πρώτο επίπεδο ο Ολυμπιακός τη δουλειά του την έκανε. Και στη ρεβάνς στην Ολλανδία θα πρέπει να παρουσιαστεί πιο σοβαρός, συγκεντρωμένος και να διδαχθεί από τα λάθη του στο παιχνίδι της Πέμπτης προκειμένου να σφραγίσει την πρόκρισή του και να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή του συνέχεια. Παράλληλα θα πρέπει να δει και το διάστημα που παρασύρθηκε από τον... τρελό ρυθμό της PSV και το πώς να... παγώνει πιο καλά τη ροή του ματς, να ηρεμεί και να κρατάει μπάλα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.