ΠΑΟΚ-PSV Αϊντχόφεν: Ο «ξυπόλυτος πρίγκιπας» (pics & vids)

ΠΑΟΚ-PSV Αϊντχόφεν: Ο «ξυπόλυτος πρίγκιπας» (pics & vids)

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης ανασύρει ιστορίες από το ντουλάπι του χρόνου και γράφει για τη μοναδική νίκη του ΠΑΟΚ σε 16 αγώνες επί ολλανδικών ομάδων και για έναν «ξυπόλυτο πρίγκιπα», που λεγόταν Ιφεάνι Ουντέζε!

To 2016 το κοινό της Τούμπας «σταύρωσε» τον Στέφανο Αθανασιάδη για τις χαμένες ευκαιρίες απέναντι στον Άγιαξ, σωστό ή λάθος θα το κρίνει η Ιστορία, πάντως ο Κλάους κουβαλάει ακόμα και σήμερα το βαρύ φορτίου του αποκλεισμού.

Γενικά, ο ΠΑΟΚ δεν τα πάει καλά όταν βρίσκει στο δρόμο τους ολλανδικές ομάδες, όπως θα συμβεί απόψε το βράδυ για πρώτη φορά σε φάση ομίλων κόντρα στην PSV Αϊντχόφεν. Οι δυο τους έχουν ποδοσφαιρικό παρελθόν, δύο κολλητές χρονιές κοντραρίστηκαν για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ εκτός από τα τέσσερα επίσημα παιχνίδια έχουν γίνει και τρία φιλικά παιχνίδια στη Θεσσαλονίκη. .

Οι «ασπρόμαυροι» μπορεί τα τελευταία χρόνια να απηύδησαν με τα καπρίτσια της κληρωτίδας, που όλο έφερναν τον Άγιαξ μπροστά τους, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έπαιζαν με το μεγάλο όνομα της εποχής, την ομάδα της «Philips», του (αυθεντικού) Ρονάλντο και του Φαν Νίστελροϊ. Μέσα σ’ ένα χρόνο έπαιξαν δύο φορές (σεζόν 2000-01 και 2001-02) και η μοναδική καλή ανάμνηση για τον ΠΑΟΚ είναι η νίκη του με 3-2, στις 22 Νοεμβρίου του 2001, η μοναδική σε 16 αγώνες απέναντι σε ολλανδικές ομάδες!.

Το φθινόπωρο του 2000 οι Ολλανδοί ήταν ανώτεροι σ’ όλα, επικράτησαν 3-0 στο Αϊντχόφεν και 1-0 στην Τούμπα, ενώ ένα χρόνο μετά, οι δύο ομάδες βρέθηκαν εκ νέου αντιμέτωπες, αυτή τη φορά με το πρώτο παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη. Έχοντας συντρίψει Κέρντεν και Πρίμπραμ στους δύο πρώτους γύρους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ο «Δικέφαλος» του Ντούσαν Μπάγεβιτς χτυπούσε την πόρτα για τους «16» της διοργάνωσης.

Στις 22 Νοεμβρίου του 2001 συγκεντρώθηκαν πάνω από 25.000 θεατές στην Τούμπα, o Στέφανος Αθανασιάδης έπαιζε ακόμη στα «τσικό» και ήταν ένα από τα 22 παιδιά που συνόδευαν τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων στην επίσημη παράταξη, με τον Γιώργο Γεωργιάδη τις παραμονές του αγώνα να δηλώνει στην κάμερα του Star Channel και την αφεντιά μου, «έτοιμος για όλα», καθώς οι «ασπρόμαυροι» ήθελαν να κάνουν το ευρωπαϊκό άλμα στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, έστω κι αν όπως έλεγε ο σημερινός τεχνικός διευθυντής των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών. «οι Ολλανδοί είναι το φαβορί, αλλά φέτος τους ξέρουμε και είμαστε καλύτεροι από πέρσι».

Μέχρι το 82ο λεπτό, παρά το αρχικό σοκ όταν μόλις στο 20' ο Ντε Γιονγκ έστειλε με κεφαλιά, την μπάλα στα δίκτυα του Κυριάκου Τοχούρογλου, ο «Δικέφαλος» όντως τα’ χε πάει πολύ καλύτερα, ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο χορτάρι της Τούμπας, με τους παίκτες του Μπάγεβιτς να βομβαρδίζουν την εστία του Ρόναλντ Βατερόις. Αρχικά, ισοφάρισαν σε 1-1 με τον Γιασεμάκη και πήραν κεφάλι στο σκορ με την γκολάρα του Ουντέζε πριν κλείσει το πρώτο ημίχρονο.

Ο «Πρίγκιπας Ιφεάνι»

Ο Ιφεάνι είχε κέφια εκείνο το βράδυ, ο συγκεκριμένος Αφρικανός ποδοσφαιριστής αν είχε περισσότερο το μυαλό του στην μπάλα, θα είχε κάνει μεγάλη καριέρα, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Με έξοχη ατομική προσπάθεια, ο Νιγηριανός (με τις πριγκιπικές καταβολές από τη φυλή της πατρίδας του όπου προερχόταν), πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και με έναν «κεραυνό» κάρφωσε την μπάλα στο δεξί «παραθυράκι» του Βατερόις, δίνοντας το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ με 2-1

Ανοίγουμε μια παρένθεση. Το ποδοσφαιρικό ταλέντο του Ιφεάνι Ουντέζε ήταν αδιαμφισβήτητο, ωστόσο δεδομένος ήταν και ο εξαιρετικά ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του. Ο πατέρας του ήταν ο αρχηγός του χωριού της Νιγηρίας, όπου που γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1980, γι’ αυτό και ο αθεόφοβος γιος του παρουσιαζόταν συνεχώς σε όλους ως πρίγκιπας! Να’ ταν μόνο αυτό. Κάθε φορά που έφευγε από τη Θεσσαλονίκη για να πάει στην πατρίδα του, ο μπαγάσας ξεχνούσε να επιστρέψει! Όσες επιπλέον έξτρα ημέρες άδειας εξασφάλιζε από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, επέστρεφε όποτε θυμόταν πως εκτός από… Πρίγκιπας ήταν ποδοσφαιριστής και αγωνιζόταν σε κάποια ομάδα.

Εγινε «σπορτκάστερ» σε ΜΜΕ της πατρίδας του, ενώ πολύ συχνά απασχολούσε τον Τύπο, για συμμετοχή σε διάφορα ερωτικά… τρίγωνα με γυναίκες ηθοποιούς του Nollywood. Κάποια στιγμή ο σπιτονοικοκύρης του αγανάκτησε μια τον πέταξε έξω από το σπίτι που διέμενε, καθώς δεν είχε πληρώσει το ενοίκιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσοι γνώριζαν την κατάσταση του έλεγαν ότι τα προβλήματα διογκώθηκαν λόγω του αλκοόλ και του τζόγου, αναγκάζοντας τον Ουντέζε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από παλιούς συμπαίκτες με τους οποίους είχε παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Προ τριετίας, μάλιστα, χτύπησε και την πόρτα του ΠΑΟΚ όταν σε μια προσπάθεια να σταθεί στα πόδια του ζήτησε να γίνει σκάουτερ των «ασπρόμαυρων» στη Νιγηρία και να στέλνει ταλαντούχους παίκτες στην Ελλάδα.

3-1 αντί για… 6-1

Την γκολάρα του Ιφεάνι την είδαν μόνον οι 25.000 θεατές που ήταν εκείνο το βράδυ στις κερκίδες της Τούμπας. Μπορεί το παιχνίδι να μεταδιδόταν απευθείας από το συνδρομητικό κανάλι, ωστόσο την ώρα που ο Ουντέζε «κάρφωνε» την μπάλα στα ολλανδικά δίχτυα η τηλεοπτική μετάδοση είχε διακοπεί λόγω... πυρκαγιάς στο VAN εξωτερικών μεταδόσεων του τηλεοπτικού σταθμού που έδειχνε την αναμέτρηση! Φυσικά, η πυρκαγιά ήταν και ο λόγος που το γκολ δεν γράφτηκε ούτε σε ριπλέι και υπάρχει μόνο στο YouTube από ερασιτεχνικές κάμερες μέσα από τη Θύρα 4.

Στο β’ μέρος ο «Δικέφαλος» έπαιξε μονότερμα τους Ολλανδούς, έχασε πολλές ευκαιρίες για γκολ, όμως στο 70ο λεπτό, όταν ο Μπορμπόκης εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά, ο Οκκάς έπιασε κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι και ο επερχόμενος Γιασεμάκης πλάσαρε τον Βατερόις γράφοντας το 3-1. Το σκορ θα μπορούσε να είναι και… 6-1, όμως αντί οι «ασπρόμαυροι» να πάνε με αέρα δύο γκολ στην Ολλανδία, είδαν στο 82’ τον Μπρούγκινκ να εκμεταλλεύεται την ασταθή απόκρουση του Τοχούρογλου και να διαμορφώνει το τελικό σκορ (3-2).

Στη ρεβάνς η ομάδα του Ερικ Γκέρετς κέρδισε με 4-1 και πήρε την πρόκριση για τους «16», αλλά για να το πετύχει χρειάστηκε τη βοήθεια του Γκρατσιάνο Τσέζαρι, που σφύριζε για τελευταία φορά στην καριέρα του. Το… αίμα από το «χειρουργείο άνευ αναισθητικού» (ακύρωσε γκολ στο 88' του Φουτσίνι, που θα έκανε το σκορ 3-2, δεν έδωσε καθαρό πέναλτι στον Οκκά και έδωσε αμφισβητούμενο πέναλτι στην PSV σε μαρκάρισμα του Ουντέζε επάνω στον Βάου) έσταζε στην κυριολεξία, αφήστε που σύμφωνα με μαρτυρίες ο Ιταλός ρέφερι το ίδιο βράδυ εθεάθη παρέα με παράγοντες της PSV σ’ ένα κλαμπ του Αϊντχόφεν να απολαμβάνει το πούρο του. Μικρές λεπτομέρειες…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.