ΑΕΚ: Νίκες για να «χτίζει» και το ευρωπαϊκό της μέλλον

ΑΕΚ: Νίκες για να «χτίζει» και το ευρωπαϊκό της μέλλον

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Νίκες για να «χτίζει» και το ευρωπαϊκό της μέλλον

bet365

Στην ΑΕΚ γνωρίζουν πως οι νίκες στον όμιλο, αρχής γενομένης επί της Ζόρια στην Ουκρανία, επιβάλλονται. Όχι μόνο για να διατηρηθούν οι ελπίδες πρόκρισης ζωντανές, αλλά και για να προσθέσει η Ένωση βαθμούς στο ranking της UEFA για το ευρωπαϊκό της μέλλον.

Πριν από ένα μήνα και κάτι μέρες η ΑΕΚ έκανε την υπέρβαση και επέστρεφε στους ομίλους του Europa League αποκλείοντας στις καθυστερήσεις τη Βόλφσμπουργκ με το τέρμα του Καρίμ Ανσαριφάρντ. Μια νίκη που θύμισε τις υπερβάσεις που έχει πετύχει η Ένωση τα τελευταία χρόνια με τις προκρίσεις σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Μια πρόκριση σημαντική για το πρεστίζ του συλλόγου και για τα έσοδα που φέρνει στο κλαμπ η συμμετοχή σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η ΑΕΚ μετά από δύο αγωνιστικές στον όμιλο του Europa League μετράει δύο ήττες. Με 3-0 από την Μπράγκα στην Πορτογαλία και με 1-2 από τη Λέστερ στο ΟΑΚΑ. Έτσι είδε τη διαφορά από την 2η θέση να ανοίγει στους έξι πόντους και τις ελπίδες πρόκρισης να λιγοστεύουν επικίνδυνα. Γι' αυτό και οι Τζανλούκα Κολονέλο (απόντος του Μάσιμο Καρέρα) και Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι χαρακτήρισαν «τελικό» το ματς με τη Ζόρια το βράδυ της Πέμπτης (22:00) στην Ουκρανία. Τρεις βαθμοί ιδιαίτερα σημαντικοί όμως και για το μέλλον της ΑΕΚ στην Ευρώπη...

Αναγκαίο το σερί νικών στον όμιλο και για τη θέση στο ranking της UEFA

Πριν η ΑΕΚ δώσει το πρώτο ευρωπαϊκό της ματς τη φετινή σεζόν απέναντι στη Σεντ Γκάλεν στην Ελβετία για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, είχαμε αναφερθεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις των κιτρινόμαυρων που ήταν μπροστά. Κι αυτό γιατί η ΑΕΚ, έπειτα από την περσινή της απουσία, ήταν φέτος επιβεβλημένο να επιστρέψει σε ευρωπαϊκούς ομίλους και για το μέλλον της στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Η ΑΕΚ φέτος σβήνει την τελευταία της μηδενική σεζόν (2015-2016) στο ranking της UEFA, ενώ και του χρόνου θα συμβεί κάτι παρόμοιο καθώς θα αφαιρεθεί η σεζόν των μόλις 1.000 βαθμών (2016-2017) στην επιστροφή της Ένωσης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η Ένωση οφείλει να κάνει δύο νίκες με τη Ζόρια αρχικά. Έπειτα να παλέψει για το τρίποντο και απέναντι στην Μπράγκα στο ΟΑΚΑ, πριν πάει στην Αγγλία για να παίξει με τη Λέστερ την τελευταία αγωνιστική, μαζεύοντας όσους βαθμούς είναι δυνατό προκειμένου να το εκμεταλλευτεί και να σκαρφαλώσει όσο μπορεί κι άλλο στο ranking. Κάτι που θα τη φέρει σε πιο ευνοϊκή θέση στο μέλλον στις κληρώσεις χωρίς να είναι αναγκασμένη να ψάχνει υπερβάσεις. Θυμίζουμε πως η ΑΕΚ τη φετινή σεζόν μπήκε από την 71η θέση της ειδικής βαθμολογίας, έχοντας ξεκινήσει από τη 208η από την επιστροφή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το 2016.

Η τελευταία προπόνηση στην Ουκρανία και τα πλάνα για Ζόρια

Η ΑΕΚ το βράδυ της Τετάρτης ολοκλήρωσε με προπόνηση στο Slavutych Arena την προετοιμασία της για τον αγώνα με τη Ζόρια. Οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης προπονήθηκαν για περίπου μία ώρα με τους κιτρινόμαυρους στη συνέχεια να αποσύρονται στο ξενοδοχείο που διαμένουν στη Ζαπορίζια.

Όσον αφορά τον σχηματισμό, μένει να φανεί αν η ΑΕΚ παραταχθεί με το 3-5-2 που είχε δοκιμάσει ο Καρέρα στη χθεσινή προπόνηση στα Σπάτα πριν πετάξει η αποστολή για Ουκρανία. Έναν σχηματισμό με Τσιντώτα στο τέρμα, Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσιάρου, Σβάρνα ως στόπερ, αριστερά τον Ινσούα και δεξιά τον Βασιλαντωνόπουλο, τους Σάκχοφ, Κρίστιτσιτς και Μάνταλο στον άξονα και στην επίθεση τους Λιβάια, Τάνκοβιτς και Ανσαριφάρντ να διεκδικούν δύο θέσεις. Αντίθετα μια επιλογή σε σχηματισμό 4-3-3 θα αφαιρέσει από την άμυνα πιθανότατα τον Σβάρνα. Σε αυτήν την περίπτωση ο Τάνκοβιτς θα πάει στα αριστερά, ο Λιβάια στα δεξιά και ο Ανσαριφάρντ στην κορυφή της επίθεσης.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα