ΠΑΟΚ: Εχει (κακή) προϊστορία στην Ισπανία! (pics&vid)

ΠΑΟΚ: Εχει (κακή) προϊστορία στην Ισπανία! (pics&vid)

bet365

Το «Estadio de los Carmenes» είναι το πέμπτο ισπανικό γήπεδο στο οποίο θα παίξει ο ΠΑΟΚ, επιδιώκοντας να πάρει το θετικό αποτέλεσμα, απέναντι στη φορμαρισμένη Γρανάδα.

ΑΕΚ - Λέστερ: Οι αποδόσεις που έψαχνες βρίσκονται εδώ! |21+

Ο ΠΑΟΚ απόψε το βράδυ (22:00 – COSMOTE SPORT 2 HD) αντιμετωπίζει τη Γρανάδα για τη 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του UEFA Europa League, με τους «rojiblancos» από την Ανδαλουσία να είναι η πέμπτη ισπανική ομάδα που θα βρεθεί στον δρόμο των «ασπρόμαυρων».

Στην πλούσια ιστορία του στα Κύπελλα Ευρώπης ο «Δικέφαλος» έχει αντιμετωπίσει κατά σειρά: Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη (δύο φορές), Ατλέτικο Μαδρίτης και Βιγιαρεάλ. Οι πρώτες τέσσερις αναμετρήσεις ήταν σε νοκ άουτ φάσεις του κυπέλλου UEFA και η τέταρτη πριν από δέκα χρόνια για τη φάση των ομίλων του Europa League.

Στις τέσσερις επισκέψεις επί ισπανικού εδάφους ο ΠΑΟΚ γνώρισε την ήττα και πήρε μόλις μια ισοπαλία το 1990 από τη Σεβίλλη χάνοντας την πρόκριση στην Τούμπα και στη διαδικασία των πέναλτι:

  • 01–10–1975: Μπαρτσελόνα – ΠΑΟΚ 6-1
  • 03–11–1982: Σεβίλλη – ΠΑΟΚ 4-0
  • 19–09–1990: Σεβίλλη – ΠΑΟΚ 0-0
  • 21–10–1997: Ατλέτικο Μαδρίτης – ΠΑΟΚ 5-2
  • 21-10-2010: Βιγιαρεάλ – ΠΑΟΚ 1-0

Ο Φράνκο και η τραυματική εμπειρία στο Καμπ Νου

Πριν από 45 χρόνια ο ΠΑΟΚ συμμετείχε για πρώτη φορά στο Κύπελλο UEFA και απέναντι του βρέθηκε η Μπαρτσελόνα του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ. Σε μία ονειρική πρεμιέρα, μπροστά σε 50.000 οπαδούς στην Τούμπα, ο «Δικέφαλος» επικρατεί 1-0 και δύο εβδομάδες αργότερα ταξιδεύει για την πρωτεύουσα της Καταλονίας, με στόχο να υπερασπιστεί το υπέρ του σκορ.

Το ταξίδι των «ασπρόμαυρων» πέρασε από «χίλια κύματα» και η αναμέτρηση στο Καμπ Νου εξελίχθηκε σε «εφιάλτη» για τους παίκτες του Γκιούλα Λόραντ, που παράταξε και στα δύο παιχνίδια την ίδια ακριβώς ενδεκάδα.

Παραμονές του δεύτερου αγώνα ο δικτάτορας Φράνκο είχε δώσει διαταγή και εκτελέστηκαν πέντε Βάσκοι αυτονομιστές. Οι δημοκρατικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιδρούν μπροστά στο άκουσμα της είδησης, αποφασίσουν να κόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ισπανία και κάπου εκεί στη… μέση βρέθηκε ο ΠΑΟΚ.

Φορείς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιέζουν και ζητάνε από τη διοίκηση του «Δικεφάλου» να μην ταξιδέψει στη Βαρκελώνη. Από τον πρώτο αγώνα της Τούμπας υπήρχαν σημάδια αντίδρασης με πανό κατά του Ισπανού δικτάτορα.

Μέχρι και την παραμονή του ταξιδιού -μέσω Αθηνών- στην πρωτεύουσα της Καταλονίας οι άνθρωποι της διοίκησης αναζητούσαν μια επίσημη απάντηση από τις ελληνικές ποδοσφαιρικές αρχές. Κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε και υπό το φόβο πιθανής διετούς τιμωρίας από την UEFA, αλλά και την οικονομική αποζημίωση που θα έδινε στην Μπαρτσελόνα, ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε και βρέθηκε στη Βαρκελώνη, όπου κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Πριγκίπισσα Σοφία», προς τιμήν της πρώην πριγκίπισσας της Ελλάδας.

Μπροστά σε 50.000 θεατές ο «Δικέφαλος» γνώρισε την συντριβή από τους «μπλαουγκράνα» με 6-1. Το σκορ άνοιξε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι ο Νέεσκενς (23’), ο Ρέσακ έκανε στο 44' το 2-0 και στο δεύτερο μέρος βρήκαν δίχτυα οι Κρόιφ 52’, Νέεσκενς 56’ και με αυτογκόλ ο Γκουερίνο στο 54’. Για τον ΠΑΟΚ το γκολ της τιμής πέτυχε ο Αναστασιάδης στο 77'.

Οι… κόκκινες φανέλες του Χέερ

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο «Δικέφαλος» έδωσε δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια, με άλλο χρώμα φανέλας, πλην της κλασικής ασπρόμαυρης. Το ένα παιχνίδι ήταν στη γειτονική Βουλγαρία κόντρα στη Λοκομοτίβ Πλόβντιβ τη σεζόν 1983-84 και το άλλον ένα χρόνο νωρίτερα κόντρα στη Σεβίλλη.

Μέχρι και σήμερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οπαδοί της ομάδας συνεχίζουν να απορούν για την απόφαση που λήφθηκε και οδήγησε τον ΠΑΟΚ να εμφανιστεί με ολοκόκκινη εμφάνιση στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» της Ανδαλουσίας πριν από 38 χρόνια.

Η απόφαση λέγεται ότι ανήκε στο Χάινς Χέερ. Ο αστικός μύθος της εποχής ήθελε τον Γερμανό προπονητή, μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ με 2-0 (με γκολ των Θωμά Σίγγα και Γιώργου Κωστίκου) στην Τούμπα να επιχειρεί να… μπερδέψει τους Ισπανούς, οι οποίοι έχουν το κόκκινο χρώμα στο σήμα και στη φανέλα τους, αλλά από τότε αγωνιζόταν, κυρίως, με ολόλευκη εμφάνιση.

Κάποιοι άλλοι λένε ότι ο Χέερ απευθύνθηκε στη γερμανική εταιρία, που «έντυνε» εκείνη την εποχή την ομάδα, ζητώντας να ετοιμάσουν κόκκινες εμφανίσεις, αφού πίστευε ότι το χρώμα θα παρέπεμπε στην αγωνιστική μαχητικότητα των μεγάλων γερμανικών ομάδων της εποχής.

Τελικά, ο συγχωρεμένος προπονητής, όχι μόνο δεν μπέρδεψε τους Ισπανούς, αλλά ούτε και οι ποδοσφαιριστές είχαν το πάθος των γερμανικών ομάδων, το αντίθετο κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος.

Σε μια βραδιά που συγκαταλέγεται στο top-10 των κορυφαίων ευρωπαϊκών στιγμών της Σεβίλλης, ο «Δικέφαλος» ηττήθηκε με 4-0 και αποκλείστηκε από την επόμενη φάση του κυπέλλου UEFA. Μέσα στα πρώτα 38 λεπτά οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα (Σάντι 18’, Λόπεθ 38’) και στο δεύτερο μέρος πέτυχαν άλλα δύο γκολ με τον Μαγκνταλένο στο 58' και τον Πιντίνιο στο 90', πανηγυρίζοντας την πρόκριση με… ανατροπή.

To 1990 οι δύο ομάδες βρέθηκαν ξανά αντιμέτωπες για τον α’ γύρο του κυπέλλου UEFA. Μόνο που τότε το παιχνίδι έληξε ισόπαλο (0-0) με μεγάλο πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, Γιάννη Γκιτσιούδη, ο οποίος έκανε ίσως την κορυφαία εμφάνιση κάτω από τα «ασπρόμαυρα» δοκάρια.

Όταν ο Βιέρι «χόρεψε συρτάκι» τον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ στις 21 Οκτωβρίου του 1997 πήγε στη Μαδρίτη χωρίς σέντερ φορ! Όμως, βρήκε μπροστά του έναν τεράστιο σέντερ φορ, τον Κριστιάν Βιέρι, που πέτυχε ένα «χατ τρικ» για το οποίο, όπως αποκάλυψε μετά από χρόνια πήρε ως δώρο μια Φεράρι από το Χέσους Χιλ, προσθέτοντας μια στιγμή σπάνιας ομορφιάς στην ποδοσφαιρική ιστορία.

Ο «Μπόμπο» υπήρξε ποδοσφαιριστής υψηλής κλάσης και το απέδειξε και στον αλησμόνητο αγώνα της Ατλέτικο Μαδρίτης με τον ΠΑΟΚ για το κύπελλο UEFA, που βρήκε τους «ροχιμπλάνκος» νικητές με 5-2, κάνοντας πιο άνετη τη ρεβάνς της Τούμπας στην οποία μάλιστα δεν μπήκε καν στον κόπο να αγωνιστεί...

Ο Νίκος Μιχόπουλος για κακή του τύχη ήταν ο γκολκίπερ, που δέχθηκε αυτό το γκολ, κυρίως λόγω της δικής του αβλεψίας να αφήσει την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του για να βγει άουτ…

Όμως, ο Ιταλός στράικερ πρόλαβε την μπάλα και με σουτ πάνω από την τελική γραμμή κι από πολύ δύσκολη γωνία έστειλε με απίστευτο τρόπο την μπάλα στα δίχτυα! Ο Πέρσι Ολιβάρες απλά κοιτούσε την μπάλα και σήκωνε το χέρι ζητώντας άουτ.

Το 2010 ο Βιέρι βρέθηκε μαζί με τον Βρύζα και καμιά δεκαριά Ελληνες δημοσιογράφους σε ένα φημισμένο οινοποιείο περίπου 50 χιλιόμετρα έξω από την Κοΐμπρα για την αποχαιρετιστήρια γιορτή του Σέρτζιο Κονσεϊσάο, με τον οποίο συνυπήρξαν στην Ιντερ και στη Λάτσιο. Κι όπως φαντάζεστε, η κουβέντα πήγε κάποια στιγμή και σ’ εκείνο το απίστευτο γκολ, που είχε πετύχει δεκατρία χρόνια πριν και είχε γίνει «play of the day» στο CNN!

«Φυσικά και θυμάμαι εκείνο το παιχνίδι. Είχα πετύχει πολλά γκολ και το ένα απ' αυτά, μάλιστα, θεωρώ ότι ήταν ένα από τα καλύτερα της καριέρας μου», είχε πει ο «Μπόμπο».

Γενικά ήταν μια δύσκολη εβδομάδα για τις ελληνικές ομάδες στη Μαδρίτη. Ο ΠΑΟΚ εκείνο το βράδυ δέχθηκε πέντε γκολ στο «Βιθέντε Καλντερόν», η ισπανική αστυνομία ήταν σε συναγερμό για να αποκλείσει το ενδεχόμενο επεισοδίων μεταξύ οπαδών του «Δικεφάλου» και του Ολυμπιακού, ο οποίος την επομένη δέχθηκε επίσης πέντε γκολ από τη Ρεάλ στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου»!

Οι «ροχιμπλάνκος» μπήκαν αφηνιασμένοι στο βρεγμένο τερέν του Βιθέντε Καλντερόν. Ο Αγγελος Αναστασιάδης, γνωρίζοντας τη δυναμική των Μαδριλένων, κατέβασε τον ΠΑΟΚ χωρίς καθαρό φορ. Ο ήρωας του «Χάιμπουρι», Ζήσης Βρύζας, είχε μείνει στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας ενός πειθαρχικού παραπτώματος (τότε πρωτοχάλασε η σχέση του με τον Ελληνα προπονητή…), ο Πάρις Ζουμπούλης έμεινε στον πάγκο και ο Κώστας Φρατζέσκος ήταν αυτός, ουσιαστικά, που έπαιξε πιο μπροστά από τους υπόλοιπους δέκα του «Δικεφάλου».

Στα πρώτα δώδεκα λεπτά, Βιέρι και Γιόρντι Λαρντίν, ήδη, είχαν στείλει την μπάλα δύο φορές στα δίχτυα του Μιχόπουλου και το βράδυ προβλεπόταν εφιαλτικό. Ο Φρατζέσκος με ένα αριστοτεχνικό χτύπημα φάουλ έστειλε στο 20’ την μπάλα στο «γάμα» του Μολίνα, ο ΠΑΟΚ μείωσε σε 2-1, όμως στο 32’ και στο 54’ ο Ιταλός στράικερ χτύπησε άλλες δύο φορές και η Ατλέτικο ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 4-1.

Ο Σπύρος Μαραγκός, πάλι με φάουλ, μείωσε για τον ΠΑΟΚ σε 4-2 στο 65ο λεπτό, κάποιες ελπίδες φάνηκαν από τη χαραμάδα, αλλά ήρθε ο Κίκο δέκα λεπτά αργότερα να βάλει… τελεία στα όποια όνειρα πρόκρισης κάνοντας το τελικό 5-2.

Στην Τούμπα, δύο εβδομάδες αργότερα, ΠΑΟΚ και Ατλέτικο θα μοιράσουν σκορ και θέαμα σ’ ένα επίσης χορταστικό ματς, που έληξε 4-4.

Το ντεμπούτο του Χάβου

Η πρεμιέρα του Μάκη Χάβου στον «ασπρόμαυρο» πάγκο ήταν ένα κολύμπι… στον ωκεανό. Στην Ισπανία και συγκεκριμένα απέναντι στην τότε τρίτη δύναμη της La Liga, Βιγιαρεάλ. Στις 21 Οκτωβρίου του 2010 ο «Δικέφαλος» έμεινε όρθιος, αλλά γνώρισε την ήττα με 1-0.

Μετά την απομάκρυνση του Παύλου Δερμιτζάκη η διοίκηση του «Δικεφάλου» αναζητούσε προπονητή με ταξίδια στο εξωτερικό και επαφές με διάφορους τεχνικούς, αλλά οι επιδόσεις του... Χάβου δεν περνούσαν απαρατήρητες! Κι όσο πήγαινε από νίκη σε νίκη, τόσο μονιμότερος γινόταν. Η συνέχεια αποδείχθηκε αντίστροφη και το κλίμα… άλλαξε άρδην προς το καλύτερο.

Ο ΠΑΟΚ με τον Μάκη Χάβο στον πάγκο πέτυχε τέσσερις νίκες στο πρωτάθλημα, και από τη ζώνη του υποβιβασμού πλέον βρέθηκε στην τρίτη θέση της Σούπερ Λιγκ, ενώ στην Ευρώπη μπορεί να ξεκίνησε με ήττα από την Βιγιαρεάλ, αλλά η συνέχεια ήταν διαφορετική οδηγώντας την ομάδα στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Διαβάστε επίσης:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα