Αρης: Το προφίλ της Ριέκα

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αρης: Το προφίλ της Ριέκα

bet365

Εφόσον ο Άρης ξεπεράσει το εμπόδιο της Κόλος Κοβαλίβκα θα αντιμετωπίσει στην Κροατία τη Ριέκα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και το gazzetta.gr γράφει για την κροατική ομάδα η οποία πετυχαίνει «μικρά θαύματα» στην τελευταία οκταετία.

Η αγωνιστική ζωή της Ριέκα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Όσα έγιναν έως το 2012 και αυτά που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Τότε δραστηριοποιήθηκε στην ομάδα ο Ιταλός επενδυτής, Γκαμπριέλε Βόλπι, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Σπέτσια αλλά και της ομάδας πόλο, Προ Ρέτσο. Ο Βόλπι είχε αναπτύξει επαγγελματική συνεργασία με τον νυν ιδιοκτήτη της Ριέκα, Νταμίρ Μίσκοβιτς, πείστηκε να επενδύσει στο εγχείρημα της Ριέκα, παρότι συνάντησε άνοιγμα μερικών εκατομμυρίων ευρώ. Η επένδυση στην κροατική ομάδα ξεπέρασε τα 30-35 εκατομμύρια ευρώ τα οποία διοχετεύτηκαν τόσο στη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων όσο και στη δημιουργία ομάδας η οποία θα μπορούσε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο ποδόσφαιρο της Κροατίας. Σε επίπεδο εγκαταστάσεων ανακαινίστηκε το στάδιο Ρουγιέβιτσα, χωρητικότητας 8.200 θέσεων.

Το δυσκολότερο κομμάτι ήταν το αγωνιστικό λόγω του κυριαρχικού ρόλου που διαδραματίσει στην Κροατία η Ντίναμο Ζάγκρεμπ. Από το 2012 και μετά, η Ριέκα άρχισε να χτίζει ομάδα και το 2017 πέτυχε κάτι που ευθύς εξαρχής φαινόταν ακατόρθωτο. Κατέκτησε το Πρωτάθλημα Κροατίας, αφού προηγήθηκε μια τριετία κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν ο βασικός αντίπαλος της μεγάλης ομάδας του Ζάγκρεμπ.

ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗΣ

Η αλήθεια είναι ότι την κυνηγάει λυσσαλέα και μάλλον πέτυχε να τη μάθει όλη η Ευρώπη, όταν στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Europa League την αγωνιστική περίοδο 2017-18 επικράτησε εντός έδρας της Μίλαν με 2-0. Εκείνη η χρονιά άρχισε με πικρή γεύση καθώς ο Ολυμπιακός της στέρησε τη δυνατότητα συμμετοχής στους ομίλους του Champions League στην προκριματική φάση της διοργάνωσης. Στον όμιλο (της ίδιας σεζόν) τερμάτισε στην 3η θέση, πίσω από την ΑΕΚ και την ιταλική ομάδα κι έτσι ολοκληρώθηκε η ευρωπαϊκή πορεία της. Πέρυσι έφτασε μια ανάσα από την πρόκρισή της στους ομίλους του Europa League αλλά αποκλείστηκε από τη Γάνδη στα Playoffs.

ΘΑ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ «ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ»

Η Ριέκα δεν έχει να κρατήσει κάτι από την παρουσία της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τουλάχιστον μέχρι την εποχής της αναγέννησής της, η οποία χρονολογείται από το 2015 μέχρι και σήμερα. Υπάρχει η συμμετοχή στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1980 όταν αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους, θα έχει όμως για πάντα το «Μπερναμπέου» και να καυχιέται ότι τον Νοέμβρη του 1984 έβαλε πολύ δύσκολα στη Ρεάλ Μαδρίτης και χρειάστηκε να μείνει με εννιά παίκτες για να αποκλειστεί από τη «Βασίλισσα» της Ευρώπης. Μεταξύ των αποβληθέντων ήταν και ο Νταμίρ Ντέσνιτσα καθώς μετά από υπόδειξη του διαιτητή, αυτός συνέχισε το παιχνίδι. Μόνο που ο Ντέσνιτσα ήταν κωφάλαλος και του ήταν αδύνατο να αντιληφθεί τι είχε συμβεί. Ωστόσο, ο διαιτητής εκείνου του αγώνα, Ρόζ Σχούτερς, είχε δικαιολογηθεί λέγοντας ότι ο Ντέσνιτσα αντιλήφθηκε κανονικότητα την υπόδειξή του αλλά δεν της έδωσε σημασία.

ΘΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΕΙ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «transfermarkt» η αξία της Ριέκα προσδιορίζεται στα (περίπου) 20 εκατομμύρια ευρώ. Όπως κάνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δημιουργήθηκε με σκοπό να διεκδικήσει το Πρωτάθλημα Κροατίας κι έπειτα από τρεις αγώνες, μετρά δύο νίκες και μια ήττες στο ντέρμπι με τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον ο Άρης προκριθεί έναντι της Κόλος Κοβαλίβκα, θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια ομάδα η οποία σίγουρα θα είναι πιο έτοιμη από αυτόν διότι ήδη θα μετρά πέντε επίσημους αγώνες.
 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα