Ολυμπιακός - Άρσεναλ 0-1

Γιώργος Ντυμένος
Ολυμπιακός - Άρσεναλ 0-1

bet365

Ο Ολυμπιακός... κοίταξε στα μάτια την Άρσεναλ, είχε ευκαιρίες για γκολ, αλλά η ποιότητα των Λονδρέζων υπερίσχυσε και το 0-1 με το γκολ του Λακαζέτ, ουσιαστικά «ψαλιδίζει» τις ερυθρόλευκες ελπίδες πρόκρισης. Δοκάρι ο Παπασταθόπουλος.
Κρίμα και άδικο απόψε για τον Ολυμπιακό, καθώς έχασε με 1-0 από την Αρσεναλ στο πρώτο ματς του ζευγαριού για τη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ και πλέον η αποστολή του έγινε πολύ δύσκολη ενόψει της ρεβάνς του Λονδίνου. Ηταν οι «κανονιέρηδες» καλύτεροι; Σε καμία περίπτωση. Πιο τυχεροί; Οχι, δεν το λες. Ουσιαστικοί είναι μάλλον ο πιο σωστός χαρακτηρισμός, κυνικοί ίσως, ενώ ας μην λησμονούμε και την αξία τους ως ομάδα, τόσο συνολικά όσο και ατομικά.
Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε με τον Σα κάτω από τα γκολπόστ, τους Ομάρ, Μπα, Σεμέδο, Τσιμίκα στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τον Γκιλιέρμε «6άρι», τους Καμαρά, Μπουχαλάκη εσωτερικούς χαφ, τον Βαλμπουενά αριστερό εξτρέμ, τον Μασούρα δεξιό και τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης.
«Μαγεία» Βαλμπουενά!
Σέντρα στο μεγάλο ματς και στα πρώτα 15 με 17 λεπτά απολαύσαμε τον Βαλμπουενά. Η Αρσεναλ θέλησε να πιέσει ψηλά, αλλά ο Γάλλος μεσοεπιθετικός «διάβασε» τον αγώνα εξαιρετικά και σε αυτό το διάστημα «σμπαράλιασε» κάθε ανασταλτικό πλάνο του Αρτέτα (ο Παπασταθόπουλος που ήταν δεξιός μπακ αντιμετώπισε πολλά προβλήματα). Επαιξε πολλές φορές με overlap τον Τσιμίκα που έκανε συνεχώς κούρσες (βρήκε 2-3 σέντρες αμαρκάριστος), οι συμπαίκτες του τον έψαχναν με μακρινές μπαλιές και μόλις στο 3' απείλησε ο ίδιος με σουτ στην κίνηση (προηγήθηκε κλέψιμο του Σεμέδο και μεταβίβαση από τον Ελ Αραμπί). Μάλιστα αμέσως μετά (4') «έφτιαξε» τη φάση για την κεφαλιά του Μασούρα, που όμως δεν λογίζεται για ευκαιρία επειδή ήταν εκτεθειμένος.
Μετά το 20' «ισορρόπησε» η Αρσεναλ
Λίγο μετά το τέταρτο όμως οι φιλοξενούμενοι ισορρόπησαν και άρχισαν να βγαίνουν μπροστά. Περισσότερο από τον άξονα (ο Μπουχαλάκης έκανε ένα κομβικό stop) και στο 20' άγγιξαν το γκολ με τον Λακαζέτ που αστόχησε από το ύψος της μικρής περιοχής (ο Γουίλοκ έκανε φανταστική ατομική ενέργεια), ενώ μέχρι το 35' η αναμέτρηση είχε καλό ρυθμό. Ο Βαλμπουενά «μονιμοποιήθηκε» εκ νέου αριστερά, ο Μασούρας με σέντρα «ξυράφι» στο 26' «ανάγκασε» τον Λένο σε δύσκολη απόκρουση για να κρατήσει το μηδέν (η μπάλα παραλίγο να τον ξεγελάσει ύστερα από παρέμβαση συμπαικτών του) και μόνο μετά το 40' οι «κανονιέρηδες» πήραν τα ηνία. Η ανάπαυλα τους βρήκε με οριακή κατοχή μπάλας (52%-48%), τον Ολυμπιακό με 5 τελικές έναντι 4 δικών τους και με πολλούς λόγους να χαμογελά. Ηταν πάρα πολύ καλός και τους κοίταζε στα μάτια.
Ο Μαρτίνς άλλαξε δύο φορές το σύστημα!
Στο δεύτερο μισό ο Μαρτίνς έκανε πολλές κινήσεις από τον πάγκο. Στα πρώτα του λεπτά ο αγώνας δεν καθήλωνε. Χωρίς φάσεις και ιδιαίτερο ρυθμό. Πρώτη «επέμβαση» από τον Πορτογάλο ήταν με την είσοδο του Φορτούνη (65'), όπου και «γύρισε» το σύστημα σε 4-2-3-1, από 4-3-3 που ήταν. Ο Ολυμπιακός πάτησε γκάζι και πατούσε καλύτερα, ενώ το τέμπο ήταν ανάλογο και με τον Λοβέρα στο γήπεδο και διάταξη 4-4-2. Ναι μεν οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν τη μεγάλη φάση, πλην της απευθείας εκτέλεσης φάουλ του Βαλμπουενά στο 72', αλλά το παιχνίδι παίζονταν ως επί το πλείστον στο «μισό» της Αρσεναλ και κέρδισαν πολλές στατικές μπάλες, τις οποίες όμως δεν εκμεταλλεύτηκε (ο Μπα που απείλησε ουσιαστικά στο 72' ήταν σε θέση οφ σάιντ).

Γκολ και δοκάρι η Αρσεναλ
Υπό αυτές τις συνθήκες μπήκαμε στο τελευταίο δεκάλεπτο και κάπου εκεί επήλθε η ψυχρολουσία. Η Αρσεναλ για πρώτη φορά μετά το 20' απείλησε ουσιαστικά και μάλιστα ήταν ξανά με τον Λακαζέτ , ο οποίος στο 81' «τρύπωσε» στην άμυνα του Ολυμπιακού σε παράλληλη του Σάκα που πάτησε περιοχή μετά από μεταβίβαση του Ομπαμεγιάνγκ και από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των Πειραιωτών. Αυτό ήταν... Τα «ερυθρόλευκα» πόδια... κόπηκαν και μέχρι το τέλος οι «κανονιέρηδες» βρέθηκαν ακόμη δύο φορές κοντά στο γκολ. Στο 85' ο Σα απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ το σουτ του Λακαζέτ και στην εκτέλεσή του ο Παπασταθόπουλος έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

MVP: Ο Λακαζέτ. Ο Γάλλος είναι φορ παγκόσμιας κλάσης και για αυτό κοστολογείται πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Σε μία βραδιά που δεν φάνηκε ιδιαίτερα, είχε γκολ και δύο πολύ καλές φάσεις. Απλά... killer.

Στο ύψος του: Ο Βαλμπουενά. Στο πρώτο ημίχρονο, κυρίως ως το 20', ήταν εξαιρετικός. Με πολλές εμπνεύσεις και πρωτοβουλίες, θα μπορούσε να χριστεί σκόρερ. Πάντως στο φινάλε κουράστηκε και δεν ακολούθησε τον Σακά στη φάση του γκολ.

Αδύναμος κρίκος: Ο Μαρτινέλι. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός πέρασε απαρατήρητος. Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν πολύ καλή πάνω του και δικαίως αντικαταστάθηκε.

Η «γκάφα»: Την έκανε η άμυνα του Ολυμπιακού στη φάση του γκολ. Οχι τόσο γιατί ο Λακαζέτ μπήκε «σφήνα», αλλά επειδή ο Σάκα έκανε ανενόχλητος την παράλληλη. Ο αριστερός μπακ την Αρσεναλ ανέβηκε, πάτησε περιοχή και «βρήκε» τον συμπαίκτη του χωρίς να τον «ενοχλήσει» κάποιος «ερυθρόλευκος».

Το «στραγάλι»: Καλό ματς από τον Ζβάιερ και τους βοηθούς του. Λίγα λάθη, δεν επηρέασαν την εξέλιξη του ματς. Ο Αχμούλερ ίσως, με πάσα επιφύλαξη το λέμε, να υπέπεσε σε «γκάφα» στο πρώτο μισό και να υπέδειξε οφ σάιντ από πλάγιο, αλλά αν τελικά συνέβη τότε κατάλαβε το λάθος του, ενώ και ο Γερμανός ρέφερι δεν το ασπάστηκε.

Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Αδικο αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός δεν άξιζε να χάσει, τουλάχιστον. Το μόνο διάστημα που η Αρσεναλ είχε τα ηνία ήταν το 40'-45' και μετά το 1-0 του Λακαζέτ στο 81'. όπου η «ερυθρόλευκη» ψυχολογία βρέθηκε στα τάρταρα. Αυτό δεν της... επιτρέπει να ισχυριστεί πως κέρδισε δίκαια.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ομάρ, Μπα, Σεμέδο, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Καμαρά, Μπουχαλάκης (65' Φορτούνης), Μασούρας (75' Λοβέρα), Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί.
ΑΡΣΕΝΑΛ: Λένο, Παπασταθόπουλος (90'+1' Ναϊτλάντ), Μουστάφι, Νταβίντ Λουίζ, Σάκα, Τσάκα, Γκεντουζί,Γουίλοκ (75' Πέπε), Μαρτινέλι (58' Θεμπάγιος), Λακαζέτ, Ομπαμεγιάνγκ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα