«Μία κόλαση»: Γαλατά-Λιντς με δύο νεκρούς από μαχαιρώματα, τι είχε κάνει η UEFA

Αντώνης Σαούλης
Ο οπαδός της Γαλατασαράι
Παραμονή αγώνα. Δύο νεκροί οπαοδί από μαχαιρώματα. Ενα χάος στην Κωνσταντινούπολη πριν τα ημιτελικά ανάμεσα στην Γαλατασαράι και τη Λιντς. Πως είχε ενεργήσει η UEFA...

«Οι φωνές τους θα μετατρέψουν το Αλί Σαμι Γιεν σε κόλαση για την Λιντς». Ο Φατίχ Τερίμ, τότε προπονητής της Γαλατασαράι δεν φανταζόταν πως μια ολόκληρη πόλη θα μετατρεπόταν σε κόλαση. Στις 5 Απριλίου του 2000 η Κωνσταντινούπολη περίμενε χρόνια ολόκληρα έναν τέτοιο αγώνα. Η αγαπημένη τους Γαλατασαράι είχε φτάσει στα ημιτελικά του UEFA Cup και θα αντιμετώπιζε την Λιντς στον πρώτο αγώνα.

Μία μέρα νωρίτερα όμως η κατάσταση ξέφυγε. Ξέφυγε πολύ. Από τις 22:30 και μετά ξέσπασαν σκληρές μάχες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. «Ωμές» μάχες. Οι Τούρκοι με ματσέτες κόντρα στους φιλάθλους της Λιντς που ταξίδεψαν στην Τουρκία. Mερικές ώρες αργότερα γίνονται γνωστά τα τραγικά νέα. Ο Kevin Speight (40 ετών) και ο Christopher Loftus (37 ετών) είναι νεκροί. Δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους οπαδούς. Ο ένας με μαχαιριά στην καρδιά και ο άλλος στο στομάχι! Τουλάχιστον, άλλοι 9 άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο (6 φίλαθλοι της Λιντς).

Η αρχή των επεισοδίων

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες όλα ξεκίνησαν όταν οι Αγγλοι οπαδοί είχαν μαζευτεί για μπύρες στο κέντρο της πόλης. Εκει μαζί τους ήταν μια ντουζίνα αστυνομικοί για να τους παρακολουθούν. Οι μαρτυρίες των Τούρκων κάνουν λόγο για έκτροπα των Αγγλων. Ζητουσαν να δυναμώσει η μουσική, περισσότερες μπύρες, μιλούσαν άσχημα και προκαλούσαν απλό κόσμο στην Τουρκία. Σύμφωνα μάλιστα με άλλη μαρτυρία της εποχής, είχαν σπρώξει και είχαν ρίξει στο έδαφος έναν από τους αστυνομικούς κι έσπασε το δόντι του.

Γαλατά-Λιντς
Οι παίκτες της Λιντς την ώρα που μπαίνουν στο Αλί Σαμι Γιεν

Κι εκεί οι αστυνομικοί αποφάσισαν να σπάσουν τον όχλο. Μια μεγάλη μερίδα φιλάθλων της Λιντς πήγαν έξω από τα McDonalds στην πλατεία Ταξίμ. Εκεί βρέθηκαν μερικοί οπαδοί της Γαλατά. Αντάλλαξαν μερικά μπουκάλια, μέχρι που σύμφωνα με μία άλλη μαρτυρία ένας από τους Τούρκους μπήκε να τηλεφωνήσει σε ένα εστιατόριο. Προφανώς για να καλέσει ενισχύσεις. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, οι Τουρκοι ήταν πολλαπλάσιοι από τους Αγγλους και εκεί ξεκίνησε το μακελειό...

Οι αλληλοκατηγορίες και η «βοήθεια» της Αστυνομίας

Με το που έγινε γνωστό ότι υπάρχουν νεκροί άρχισαν οι κατηγορίες. Η Hurriyet έγραψε μία μέρα μετά «Για ακόμη μία φορά οι Αγγλοι χούλιγκανς, για μία ακόμη φορά αίμα». Αυτοί που δολοφονήθηκαν ήταν κι αυτοί που επιτέθηκαν πρόσθεταν οι Τούρκοι.

Γαλατά-Λιντς
Η εικόνα του Ελαντ Ρόουντ μία μέρα μετά το διπλό φονικό.

Από την μεριά τους οι Αγγλοι είχαν την δική τους οπτική. Ο Steve Wilkinson ο οποίος επίσης είχε μαχαιρωθεί στο γόνατο και στο χέρι είπε αργότερα πως «ήταν 100 άνθρωποι με ματσέτες, μαχαίρια, καρέκλες. Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα. Για την ακρίβεια τους βοηθούσαν να μας δείρουν».

Ουδέποτε έγινε γνωστό ποιος ξεκίνησε το χάος...

Οι αποφάσεις της UEFA

Και φυσικά οι αποφάσεις της UEFA για ακόμη μια φορά προκάλεσαν αντιδράσεις. Το εντυπωσιακό τότε, ήταν πως οι αντιδράσεις προήλθαν από την Γαλατασαράι! Αρχικά το ματς έγινε κανονικά στις 5 Απριλίου! Σε ένα τρομερά τεταμένο κλίμα η Γαλατασαράι νίκησε με 2-0. Ομως οι αντιδράσεις υπήρξαν για την ρεβάνς και την UEFA να φοβάται το τι θα γίνει στην Αγγλία. Γνωρίζοντας προφανώς πως οι οπαδοί της Λιντς θα ψάχνουν για εκδίκηση!

Η Γαλατά ζήτησε να γίνει η ρεβάνς σε ουδέτερη έδρα και «κεκλεισμένων των θυρών». Η Λιντς επέμενε να γίνει ο αγώνας στο Ελαντ Ρόουντ. Τι αποφάσισε τελικά η UEFA;

Γαλατά-Λιντς
«Καλώς ήρθατε στον πολιτισμό», έγραφαν σε πλακάτ οι Αγγλοι.

Το ματς κανονικά στην Αγγλία και στο Ελαντ Ρόουντ χωρίς φιλάθλους της Γαλατά. Απόφαση που εξόργισε την Γαλατασαράι με τον αντιπρόεδρο της να δηλώνει πως «πρόκειται για μια εξοργιστική απόφαση» και ότι «η Λιντς θέλει να εκμεταλλευτεί τους νεκρούς προς όφελος της»!

Το ματς έγινε (είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία πριν το ματς με τον Χάτζι να κρατάει μια ανθοδέσμη και να την αφήνει στο ένα πέταλο) κι έληξε ισόπαλο 2-2 με την Γαλατά να περνά στον τελικό (και να το κατακτά κόντρα στην Αρσεναλ).

Ο Χάτζι

15 χρόνια φυλακή, αλλά...

Η αστυνομία της Τουρκίας συνέλαβε εκείνο το βράδυ τέσσερις Τούρκους οπαδούς. Ο Αλί Ντεμίρ ήταν ένας από αυτούς ο οποίος παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στα επεισόδια. Ο Ντεμίρ αποδείχθηκε ένοχος και η τιμωρία του ήταν 15 χρόνια φυλάκισης η οποία είχε μειωθεί από την αρχική των 30 ετών μιας και υπήρχαν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος. Μάλιστα οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης έγιναν έξαλλοι με την απόφαση φωνάζοντας πως ο Ντεμίρ είναι «πατριώτης». Οι άλλοι τρεις τιμωρήθηκαν από 6 μήνες έως 8 χρόνια φυλάκισης.

Ο Ντεμίρ έκανε έφεση το 2003, η απόφαση άλλαξε και το 2005 αφέθηκε ελεύθερος...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα