Η πιο πειθαρχημένη εμφάνιση του Ολυμπιακού

Η πιο πειθαρχημένη εμφάνιση του Ολυμπιακού

Η πιο πειθαρχημένη εμφάνιση του Ολυμπιακού

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την αμυντική λειτουργία της ομάδας του Μίτσελ μετά την αλλαγή του σχηματισμού στο ματς με την Καραμπάγκ.

Έχοντας παρακολουθήσει ίσως την πιο πειθαρχημένη εμφάνιση του Ολυμπιακού στη σεζόν, τουλάχιστον για 75’ αγωνιστικά λεπτά κανείς αναρωτιέται πόσο διαφορετική θα μπορούσε να είναι σήμερα η βαθμολογική θέση του στο Europa League και η ψυχολογική του κατάσταση. Όταν ο Μίτσελ διάβασε το παιχνίδι της Καραμπάγκ και άλλαξε την τοποθέτηση των ποδοσφαιριστών του στη φάση άμυνας, ο Ολυμπιακός διαχειρίστηκε με άνεση έναν εκτός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα και μολονότι δεν πραγματοποίησε μια ισορροπημένη εμφάνιση στις δύο φάσεις παιχνιδιού ήταν εκείνος πιο απειλητικός για την αντίπαλη εστία.

Ήταν ένα ποδοσφαιρικό ματς, και γι’ αυτό πρέπει κανείς να κοιτάζει και την αγωνιστική συμπεριφορά του αντιπάλου και όχι να απομονώνει την απόδοση της μιας ομάδας. Και είναι γεγονός ότι η Καραμπάγκ έπαιξε πιο συντηρητικά, μέχρι το τέλος, αυτή την παρτίδα συγκριτικά με εκείνη στο Καραϊσκάκη. Συμπεριφερόταν σαν μια ομάδα της οποίας ο στρατηγικός πρωταρχικός στόχος ήταν να μη χάσει το ματς και όχι να ρισκάρει την ισορροπία της για να κυνηγήσει τη νίκη. Απέναντι σε αυτή την αντίπαλο ο Ολυμπιακός έκανε περίπου το ίδιο, δηλαδή φρόντισε σε κάθε επίθεση να έχει στο νου του την αμυντική μετάβαση και να σιγουρεύεται ότι δεν θα αφήσει εκτεθειμένη την αμυντική γραμμή του. Και το έκανε πολύ καλά, χάρη στην προσήλωση των ποδοσφαιριστών στο σχέδιο και τους ρόλους που είχε αναθέσει ο προπονητής.

Όταν βρήκε τον τρόπο να βελτιώσει την αρχή του στο χτίσιμο των επιθέσεων και να βγάζει με μεγαλύτερη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις την μπάλα από το δικό του μισό, ο Ολυμπιακός βγήκε από την αρχική πίεση της Καραμπάγκ και άρχισε να γίνεται απειλητικός. Προφανώς του έλειψε ο τρόπος για να παίξει περισσότερο στο επιθετικό τρίτο του τερέν και γι’ αυτό δεν κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό ευκαιριών. Με τις δικές του 15 επιθέσεις όμως κατάφερε να φτάσει σε 6 τελικές προσπάθειες, οι 2 εκ των οποίων βρήκαν εστία, την ίδια ώρα που η Καραμπάγκ από 48 επιθέσεις έφτασε μόνο σε 9 τελικές προσπάθειες και δεν βρήκε εστία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι επρόκειτο για μια ενδεκάδα που βρέθηκε για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι, η ομαδική αμυντική λειτουργία στο τακτικό κομμάτι ήταν ένα δείγμα συγκέντρωσης και καλής συνεννόησης με τον προπονητή. Από τη στιγμή που άλλαξε σχηματισμό, ο Ολυμπιακός κράτησε κοντά τις γραμμές του στη φάση άμυνας και βελτίωσε την ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του κατά την επιθετική ανάπτυξη. Με άλλα λόγια κατάφερε για πρώτη φορά να μη βγει με άδεια χέρια από έναν αγώνα του Europa League επειδή δούλεψε αποτελεσματικά στην άμυνα απέναντι σε μια ομάδα που είναι πολύ ωριμότερη και πολύ περισσότερο δεμένη από την σημερινή δική του.

Ένα ματς δεν προσφέρεται για γενίκευση. Ο τρόπος που κύλησαν τα δύο παιχνίδια με την Καραμπάγκ όμως δημιουργεί την αίσθηση ότι στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός αδίκησε τον εαυτό του με τον τρόπο που επέλεξε να διαχειριστεί εκείνο το ματς.

Βγαίνοντας αήττητος από το δεύτερο παιχνίδι με την Καραμπάγκ ο Ολυμπιακός δεν πήρε μόνο τον βαθμό που του επιτρέπει να μένει αισιόδοξος για την πιθανότητα να συνεχίσει στο Conference League. Παίρνει μαζί του εκτός από την ψυχολογική τόνωση και την αισιοδοξία που μπορεί να αντλήσει από την διαπίστωση ότι τούτη τη φορά ο Μίτσελ βρήκε τον τρόπο να συνεννοηθεί καλά με τους ποδοσφαιριστές του μετά από το αρχικό διάστημα και να τους καθοδηγήσει σε μια πειθαρχημένη εμφάνιση που δείχνει ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να φτάσει στο επίπεδο να ελέγξει ένα εκτός έδρας παιχνίδι. Το τι παραπάνω από αυτό μπορεί να κάνει στην Ευρώπη θα το διαπιστώσουμε μαζί του στις δύο τελευταίες αγωνιστικές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.