Μπαρτσελόνα: Το Europa League είναι ευκαιρία - φαρμάκι

Μπαρτσελόνα: Το Europa League είναι ευκαιρία - φαρμάκι

Αλέξανδρος Λοθάνο Αλέξανδρος Λοθάνο
Μπαρτσελόνα: Το Europa League είναι ευκαιρία - φαρμάκι

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο εξηγεί γιατί η «υποχρέωση» της Μπαρτσελόνα να κατακτήσει το φετινό Europa League μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για μια ομάδα με χτυπητές ελλείψεις και ξεκάθαρα ευρισκόμενη σε μεταβατική περίοδο.

Τον Νοέμβριο του 2000, ο Μπιλ Κλίντον γινόταν ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτονταν το Βιετνάμ μετά τον πόλεμο. Οι Backstreet Boys, ο Ρίκι Μάρτιν και οι Destiny’s Child είχαν την τιμητική τους στα μουσικά charts και, στον κινηματογράφο, ο Τζιμ Κάρεϊ έκλεβε την παράσταση ως το Γκριντς που έκλεψε τα Χριστούγεννα, ενώ οι Άγγελοι του Τσάρλι έκαναν πρεμιέρα ως ταινία.

Τον Νοέμβριο του 2000, προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ήταν ο Βασίλης Δανιήλ και το θαύμα του Euro2004 ένα (πολύ) μακρινό όνειρο. Η Γαλλία του Ζινεντίν Ζιντάν είχε κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μόλις λίγους μήνες πριν, όταν ο Λουίς Φίγκο είχε… σοκάρει την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα με την μετακίνησή του από την Μπαρτσελόνα στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Τον Νοέμβριο του 2000 η Μπάρτσα, με προπονητή τον Λορένθο Σέρα Φερέρ, ο οποίος έξι χρόνια αργότερα θα ερχόταν στα μέρη μας για λογαριασμό της ΑΕΚ, τερμάτιζε τρίτη σε όμιλο του Champions League με Μίλαν (πρώτη), Λιντς (δεύτερη) και Μπεσίκτας (τέταρτη), με αποτέλεσμα να «υποβιβαστεί» στο Κύπελλο UEFA.

21 χρόνια μετά, οι Μπλαουγκράνα βιώνουν και πάλι την ίδια, πικρή γι’ αυτούς εμπειρία. Τότε, η Μπαρτσελόνα των Ριβάλντο, Πάτρικ Κλάιφερτ και Λουίς Ενρίκε, μεταξύ άλλων, άφηνε εκτός την ΑΕΚ (με δύο νίκες) στην φάση των «16» και, εντέλει, αποκλειόταν στα ημιτελικά της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης από την μετέπειτα νικήτρια Λίβερπουλ, σε εκείνο το αξέχαστο 5-4 επί της Αλαβές.

Εκείνη η Μπαρτσελόνα είχε ταλέντο (Ριβάλντο, Κλάιφερτ, Όφερμαρς), προσωπικότητα (Γκουαρδιόλα, Λουίς Ενρίκε) και πολλά υποσχόμενα νιάτα (Τσάβι, Κάρλες Πουγιόλ), αλλά η άμυνα της ήταν πολύ προβληματική και η ομάδα βρισκόταν ξεκάθαρα σε μεταβατική περίοδο, μετά την «χρυσή» εποχή της αποκαλούμενης Ντριμ Τιμ του Γιόχαν Κρόιφ.

Η τωρινή Μπάρτσα, με συνδετικό κρίκο τον Τσάβι (ανερχόμενος παίκτης τότε, ανερχόμενος προπονητής τώρα), κουβαλάει το βάρος μιας ιστορικής δεκαετίας, όπου άλλαξε το status μιας παραδοσιακά λούζερ ομάδας στην Ευρώπη, έστω και αν είναι η μοναδική που δεν έχει λείψει ποτέ, ούτε μια σεζόν, από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.

Η τωρινή ομάδα στερείται ταλέντου και προσωπικότητας αλλά, βάσει ονόματος, είναι «υποχρεωμένη» να κατακτήσει το Europa League, όπως άλλωστε δήλωναν οι ποδοσφαιριστές της μετά το νέο ξεγύμνωμα από την Μπάγερν Μονάχου, το βράδυ της Τετάρτης (08/12). Το θέμα, όμως, είναι αν μπορεί να το κάνει.

Αυτή η Μπαρτσελόνα είναι όντως επιπέδου Europa League (βάσει ρόστερ και δυναμικής), αλλά δεν πείθει ότι είναι εκ των φαβορί της διοργάνωσης από εδώ και τώρα, έστω και αν η κατάκτηση του τίτλου θα της εξασφάλιζε το εισιτήριο για το Champions League της επόμενης περιόδου.

Στο πρωτάθλημα της La Liga, η ομάδα του Τσάβι απέχει έξι βαθμούς από την πρώτη τετράδα που δίνει αυτό το απαραίτητο (από οικονομικής άποψης) εισιτήριο και, αυτή την στιγμή τουλάχιστον, δεν πείθει ότι θα βρει τις δυνάμεις για να την προλάβει.

Τον Ιανουάριο, βεβαίως, ελπίζει να μπορέσει να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή που θα της δίνει τα γκολ που ξεκάθαρα της λείπουν (Έντινσον Καβάνι;) και ποντάρει στην επιστροφή των υγειών Πέδρι και Ανσού Φατί για να βρει έναν καλό ρυθμό και να μπει στην διεκδίκηση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα.

Στο Europa League, όμως, υπάρχουν ομάδες που δείχνουν ένα «κλικ» πιο πάνω, όπως μπορεί να είναι η Μπορούσια Ντόρτμουντ του Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ, η Σεβίλλη των έξι τροπαίων ή όποια εκ των Βιγιαρεάλ ή Αταλάντα τερματίσει τρίτη στον όμιλό τους.

Στα χαρτιά, το Europa League φαντάζει για την Μπαρτσελόνα ως μια ευκαιρία να σώσει την σεζόν και να γίνει η έκτη ομάδα που θα έχει στην συλλογή της και τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια (Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League, Κύπελλο Κυπελλούχων και Κύπελλο UEFA/Europa League), μετά τις Άγιαξ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν Μονάχου και Τσέλσι.

Στο γήπεδο, όμως, μπορεί να αποδειχθεί «φαρμάκι» για μια ομάδα που στερείται της απαραίτητης αγωνιστικής έντασης (ακόμα και αν έχει βελτιωθεί επί Τσάβι σε αυτόν τον τομέα), ταλέντου και προσωπικότητας για να πάει τόσο μακριά στην Ευρώπη. Και η πιθανή αποτυχία στο Europa League θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στο ήδη κατακερματισμένο πρεστίζ της…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...