Κι όμως ο Ολυμπιακός έχασε χθες από τον Μαρτίνς!

Κι όμως ο Ολυμπιακός έχασε χθες από τον Μαρτίνς!

Κι όμως ο Ολυμπιακός έχασε χθες από τον Μαρτίνς!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει με το δικό του τρόπο στο blog του στο gazzetta τον αγώνα του Ολυμπιακού στη Φρανκφούρτη.

Ναι, ο τίτλος είναι και… λίγο ιντριγκαδόρικος. Θα μπορούσε, όμως, και να είναι ένας ισχυρισμός ότι έχασε λίγο εξαιτίας του Πέδρο και λίγο εξαιτίας της έλλειψης ποιότητας που έβγαλαν χθες οι ποδοσφαιριστές του. Αλλά εγώ ειλικρινά νομίζω ότι ο Ολυμπιακός στην Φρανκφούρτη έχασε από τον απεσταλμένο της UEFA, τον Πορτογάλο διαιτητή Τιάγκο Μαρτίνς.

Κι επειδή οι…άναρθρες κραυγές δεν έχουν νόημα, να εξηγήσω και να αποδείξω…

Κατ΄αρχάς, άξιζε ο Ολυμπιακός βάσει της εικόνας των δύο ομάδων να κερδίσει την Άιντραχτ; Όχι, είναι η απάντηση. Άξιζε έστω να μη χάσει; Μάλλον όχι, είναι η απάντηση. Ε, και; Ποιος λέει ότι στο ποδόσφαιρο κερδίζει πάντα ο καλύτερος; Πού το βρήκαμε αυτό; Πόσες φορές, ΔΕΝ κερδίζει ο καλύτερος; Παρεμπιπτόντως, οι Γερμανοί δεν ήταν τίποτα σούπερ, όμως στα μικρά καλά διαστήματα τους, ήταν πράγματι καλύτεροι από τους «ερυθρόλευκους» και είχαν περισσότερες και καλύτερες τελικές. Ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι του με την Άντβερπ εύκολα μπορούσε να χάσει-αλλά κέρδισε. Γιατί έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Πάμε παρακάτω: γιατί ο Ολυμπιακός έχασε από τους συμπατριώτες του Μαρτίνς-να θυμίσω ότι στο VAR ήταν ο επίσης Πορτογάλος Πινέιρο, που στο Ολυμπιακός-Νέφτσι (1-0) είχε αποβάλλει τον Καμαρά από το 42ο λεπτό.

Ένα. Στο 22’, σε μεγάλη ευκαιρία της Αϊντραχτ (την κεφαλιά που μπλόκαρε επί της γραμμής ο Βατσλίκ με δεύτερη προσπάθεια), ο παίκτης που πήρε την κεφαλιά έκανε ξεκάθαρο επιθετικό φάουλ πάνω στον Παπασταθόπουλο. Τον γκρέμισε κυριολεκτικά. Και σαν τρελός ο Σωκράτης πήγε μετά και φώναζε για το δίκιο του στο διαιτητή.

Δύο. Στο 26’ καταλογίζεται το πέναλτι για τους Γερμανούς και παίρνει χωρίς κανένα λόγο κίτρινη ο Σισέ, που απλά έχασε την ισορροπία του κι έτσι έπεσε πάνω στον αντίπαλο του. καμία κάρτα δεν έπρεπε να δοθεί. Με την κίτρινη ο Σισέ συμπλήρωσε κάρτες και χάνει τη ρεβάνς. Παράλληλα, βέβαια, υποχρεώθηκε να παίζει με κίτρινη επί 64 λεπτά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα κεντρικό αμυντικό.

Τρία. Στο 35’ το Νο 6 της Άιντραχτ ρίχνει αγκωνιά πάνω στη φάση στο πρόσωπο του Αραμπί, τον οποίο παίρνουν τα αίματα. Ο παίκτης του Ολυμπιακού μένει εκτός αγωνιστικού χώρου για τρία λεπτά, από το 35’20 έως το 38.20 προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και συνέχισε με μπανταρισμένο το κεφάλι. Το «κοράκι» της UEFA δεν έδωσε ούτε φάουλ, ούτε κίτρινη. Πολύ απλά, γιατί αν έπρεπε να δώσει κάτι, θα ήταν απευθείας αποβολή. Στο διάστημα της τρίλεπτης απουσίας του Μαροκινού, ο Ολυμπιακός κινδύνευσε να δεχθεί το 2-1 (στο σπριντ του Κόστιτς που κέρδισε από τον Εμβιλά και το σουτ του Μπόρε στο δεύτερο δοκάρι).

O Eλ Αραμπί

Τέσσερα. Στο 37’, με τον Ελ Αραμπί δηλαδή έξω, παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα-εφεύρεση ο Παπασταθόπουλος, σε φάση που δεν έκανε ούτε καν φάουλ! Με συνέπεια να παίζει ο Ολυμπιακός έχοντας κιτρινισμένους και τους δύο στόπερ του τόσο γρήγορα και καταλαβαίνει ο καθένας πόσο σημαντικά αρνητικό ήταν αυτό σε επίπεδο μονομαχιών.

Πέντε. Ο διαιτητής υπέδειξε για το ημίχρονο δύο λεπτά καθυστερήσεις. Το κρίσιμο κόρνερ εκτελέστηκε στο 46.59 και το γκολ ήρθε στο 47.11…

Έξι. Στο 53’ ο Πορτογάλος έκανε ότι δεν είδε το πέναλτι που έγινε πάνω στον Αραμπί, τον οποίο και γκρέμισε ο αντίπαλος στόπερ. Προσέξτε: το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι στο 62’ σε φάση όχι απλά ίδια, αλλά καρμπόν, έδωσε φάουλ εις βάρος του Αγκιμπού έξω από την περιοχή του Βατσλίκ, σε θέση για απευθείας σουτ (αστόχησε ο Κόστιτς στην εκτέλεση). Η δε αντιπαραβολή των δύο φάσεων αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη του διαιτητικού εγκλήματος που συντελέστηκε στο χθεσινό παιχνίδι.

Εφτά. Στο 55΄, στο καλύτερο διάστημα του Ολυμπιακού στο παιχνίδι, στα 10-11 πρώτα λεπτά της επανάληψης, ο Μαρτίνς πάλι έκανε ότι δεν είδε το ακόμη πιο καθαρό πέναλτι του παίκτη της Άιντραχτ πάνω στον Ρέαμπτσιουκ, που γλίτωσε ως εκ θαύματος από σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι! Σε φάση πολύ πιο ανώδυνη, είχε δοθεί πέναλτι υπέρ του Αραμπί στο 2-2 με τη Λούντογκορετς.

Οκτώ. Ειρωνεία: στο 60’ με το σκορ πλέον στο 3-1, υποδεικνύεται οφσάιντ ΜΕΤΑ από μία καλή επέμβαση του Βατσλίκ, γιατί δήθεν Γερμανός παίκτης επηρέαζε τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού. Κουραφέξαλα. Γελοιότητες.

Εννιά. Στο 83’ χρεώνεται με κίτρινη κάρτα και ο Κούντε, σε απόφαση με την οποία εξάντλησε ο διαιτητής την αυστηρότητα του.

Δέκα. Στη φάση του 2-1 υπάρχει σοβαρή υποψία οφσάιντ. Δείτε τη φωτογραφία. Και αναρωτηθείτε γιατί δεν μας δόθηκε η φάση με την γραμμή του οφσάιντ.

ολυμπιακός

Μην είναι κάποιος τόσο αφελής και ρωτήσει, «αφού ήταν έτσι ο κόρακας, γιατί έδωσε το πέναλτι στο χέρι;». Η απάντηση είναι απλή: γιατί ήταν καθαρό χέρι και δεν ήθελε να εκτεθεί τόσο πολύ και γιατί ήταν μόλις το 30ο λεπτό, οπότε είχε μία ώρα παιχνιδιού μπροστά του-και ο νοών νοείτω…

Και κάτι απολύτως ενδεικτικό: παρατηρητής διαιτησίας ήταν Τούρκος, με γνωστές τις άριστες σχέσεις μεταξύ ομοσπονδιών της Γερμανίας και της Τουρκίας. Και με τη Φενέρμπαχτσε, βέβαια, να ήθελε ήττα του Ολυμπιακού.

Αυτά για το κομμάτι το διαιτητικό, με συμπέρασμα: αν οι Πορτογάλοι εντεταλμένοι της UEFA ήταν δίκαιοι και έντιμοι, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε ακόμη κι έτσι όπως έπαιξε να πάρει αποτέλεσμα.

Χθες μετά το 3-1, το χειρότερο κομμάτι της ομάδας του Μαρτίνς ήταν η μη αντίδραση της. Είχε ο πρωταθλητής Ελλάδας 30 λεπτά και τις καθυστερήσεις κι έπρεπε να κυνηγήσει ένα δεύτερο γκολ, προκειμένου να αγχώσει τους γηπεδούχους-και στο 80’ και στο 85’ να το έβαζε, το ματς θα γίνονταν θρίλερ στο τέλος και όλα θα ήταν ανοικτά, και για 4-2 και για 3-3! Όμως, ο Ολυμπιακός μετά το 3-1 είχε όλο κι όλο ένα ακίνδυνο σουτ του Αγκιμπού, ουσιαστικά τίποτα. Ήταν σα να παραδόθηκε, ενόψει και το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ την Κυριακή, παρά τις πέντε αλλαγές που έγιναν από το 60’ έως το 76’.

Παρεμπιπτόντως, να παρατηρήσουμε ότι ο Ρόνι Λόπες ζήτησε μπάλα, γύρισε και μία φορά πίσω κι έκοψε και προπάντων μετά από πολύ καιρό είχε δύο όμορφες ενέργειες-στην πρώτη έβγαλε και σέντρα προς τον Κούντε (μετά ήρθε το σουτ του Κούντε) και στη δεύτερη κέρδισε φάουλ. Δεν αρκούν, όμως, αυτά ιδίως όταν άλλες τρεις φορές κόπηκε υπερβολικά εύκολα (και σε μία από αυτές βγήκε και φάση για τους Γερμανούς) κι άλλη μία έδωσε την μπάλα στον αντίπαλο. Απλά, για δεύτερη αλλαγή εξτρέμ την Κυριακή (πρώτη ο Ροντρίγκες), ίσως να έχει αυτός προβάδισμα έναντι του Ονιεκουρού, που σε 35 λεπτά απλά είχε μία καλή ενέργεια που κατέληξε σε μία κακή σέντρα κι είχε και μία δυο στιγμές που πάλεψε-επί της ουσίας τίποτα.

Τελευταίο: έως πότε θα συνεχιστεί φέτος αυτό το πράγμα με τον Εμβιλά; Ένα ματς να παίζει καλά κι ένα να έχει τόσο μέτρια απόδοση σαν την χθεσινή; Είναι απολύτως καλά από τον τραυματισμό του; Κι αν δεν είναι, γιατί παίζει;

Άσχετο:

Δύο πέναλτι δέχθηκε ο Βατσλίκ μέσα σε τέσσερις ημέρες. Φυσικά δεν έχει καμία ευθύνη-κι αν κατάλαβα καλά από τον πάγκο του είπαν να πέσει στην αριστερή γωνία, ενώ ο Μπόρε σούταρε δεξιά. Απλά θυμήθηκα ότι τα είχαμε με τον Τζολάκη γιατί στη Λούντογκορετς «δεν έπιασε ούτε ένα πέναλτι»...

Ποια... λογική έχει η ομάδα στο 80% των αγώνων της να είναι «σα να παίζει» χωρίς δεξί μπακ (όταν μιλάμε για επίπεδο Ολυμπιακού), όποιον κι αν παίζει, είτε ο Λαλά, είτε ο Καρμπόβνικ, είτε ο Ανδρούτσος, είτε ο…Μπα (στο α΄ημίχρονο στην Τουρκία)…

Έχασε το φετινό αήττητο, έχασε την πρωτιά στο Europa League, ας κοιτάξει τώρα ο Ολυμπιακός μην χάσει και την πρωτιά στη βαθμολογία του πρωταθλήματος την Κυριακή...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.