Ο Εμβιλά είπε τη λέξη κλειδί για τον Ολυμπιακό της Ευρώπης

Ο Εμβιλά είπε τη λέξη κλειδί για τον Ολυμπιακό της Ευρώπης

Ο Εμβιλά είπε τη λέξη κλειδί για τον Ολυμπιακό της Ευρώπης

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Gazzetta κάποια πράγματα για τον Ολυμπιακό της Ευρώπης, μετά και τα φετινά προκριματικά του καλοκαιριού.

Η ισοπαλία του Ολυμπιακού στην Μπρατισλάβα με την Σλόβαν πέρασε, ως αποτέλεσμα κι εμφάνιση, μάλλον στα ψιλά, λόγω της ουσιαστικά πρόκρισης του από το πρώτο ματς, με το 3-0 στο Καραϊσκάκη, αλλά και της επικαιρότητας, της μεταγραφικής περιόδου.

Μόνο που κατά την γνώμη μου, ήταν ένα ματς στο οποίο απλά επιβεβαιώθηκε κάτι πάρα πολύ σημαντικό: ότι δηλαδή ο Ολυμπιακός των εκτός έδρας αγώνων του στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετικός από τον Ολυμπιακό των εντός έδρας αγώνων του. Μία διαφορά, που πάντοτε σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια, παίζει μεγάλο ρόλο, για την ακρίβεια μεγάλο ανασταλτικό ρόλο, στην προσπάθεια του συλλόγου να πάει ακόμη πιο μακριά, πιο ψηλά αν θέλετε, στα Κύπελλα Ευρώπης.

Ας πάρουμε για παράδειγμα, τι έχει κάνει ο Ολυμπιακός στα καλοκαιρινά προκριματικά με τον Μαρτίνς στον πάγκο. Μιλάμε για τα καλύτερα αποτελέσματα που έχει η ομάδα στην Ευρώπη, σε σχέση με τις φάσεις των ομίλων και στη συνέχεια τα νοκ άουτ. Στα καλοκαιρινά προκριματικά ο Ολυμπιακός είναι αήττητος, σε εννιά παρτίδες και συνολικά 18 αγώνες, με 12 νίκες κι έξι ισοπαλίες. Να προσέξουμε, όμως, ότι στα εννιά εντός έδρας παιχνίδια ο Ολυμπιακός έχει οκτώ νίκες και μία ισοπαλία (το 1-1 με τη Λούντογκορετς), ενώ στα εκτός έδρας παιχνίδια έχει τέσσερις νίκες (Λουκέρνη 3-1, Κράσνονταρ 2-1, Μπασάκσεχιρ 1-0, Νέφτσι 1-0) και πέντε ισοπαλίες (Μπέρνλι 1-1, Πλίζεν 0-0, Ομόνοια 0-0, Λούντογκορετς 2-2 και Σλόβαν 2-2). Κι αν το αξιολογήσουμε περισσότερο, θα διαπιστώσουμε ότι οι νίκες στη Λουκέρνη και την Κράσνονταρ ήταν με τελειωμένες τις προκρίσεις από τα πρώτα παιχνίδια (με νίκες 4-0 εντός έδρας) κι ότι το διπλό επί της Μπασάκ ήρθε με απόκρουση πέναλτι του Σα στο 92ο λεπτό.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό; Η διαφορά τερμάτων στους εννιά αγώνες του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη είναι 24-2 και εκτός έδρας μόλις 12-7. Κοινώς, εντός έδρας Οι «ερυθρόλευκοι» βάζουν τα διπλάσια γκολ απ΄ότι εκτός έδρας και εκτός έδρας τρώνε τα τριπλάσια γκολ απ΄ ότι εντός έδρας!

Περαιτέρω επιμέρους διαπιστώσεις;

Ο Ολυμπιακός μακριά από το Καραϊσκάκη αδυνατεί να κρατήσει τα υπέρ του αποτελέσματα: Στην Μπέρνλι προηγήθηκε 1-0 στο 83’ κι ισοφαρίστηκε 1-1 στο 85’…Στη Λούντογκορετς προηγήθηκε 1-0 από το 31’ και βρέθηκε να χάνει 1-2 από δύο γκολ μέσα σε οκτώ λεπτά (49’-57’)…Στην Σλόβαν προηγήθηκε δύο φορές και ισοφαρίστηκε και τις δύο με γκολ που τα έφαγε μέσα σε οκτώ-εννιά λεπτά μετά τα δικά του γκολ…

Καμαρά

Ο Ολυμπιακός μακριά από το σπίτι του ακόμη και παίζοντας με παίκτη παραπάνω αδυνατεί να εκμεταλλευθεί την αριθμητική υπεροχή του: στην Μπασάκσεχιρ έπαιζε με παίκτη παραπάνω επί 15 λεπτά λόγω αποβολής Τούρκου στο 80ο λεπτό κι ενώ κέρδιζε με 1-0, οι γηπεδούχοι με παίκτη λιγότερο ήταν συνεχώς στην επίθεση από το 81’ έως το 95’ και δεν ισοφάρισαν μόνο λόγω της επέμβασης του Σα στο πέναλτι…Στην Σλόβαν έπαιζε με παίκτη παραπάνω από το 26ο λεπτό και όμως δεν μπόρεσε να κάνει διπλό, ισοφαριζόμενος δύο φορές (2-2)…

Για να καταλάβουμε τη διαφορά: στο Ολυμπιακός-Νέφτσι 1-0, ο Ολυμπιακός λόγω αποβολής του Καμαρά έπαιζε με παίκτη λιγότερο πάνω από 20 λεπτά, από το 43’ έως το 64’ όταν κι αποβλήθηκε κι ένας Αζέρος. Κι όμως, κρατούσε το υπέρ του σκορ…Στο Ολυμπιακός-Μπέρνλι 3-1, ο Ολυμπιακός έκανε το τρίτο γκολ με πέναλτι αμέσως μετά την αποβολή Άγγλου στο 59ο λεπτό. Και κράτησε με ευκολία το υπέρ του 3-1 ως το τέλος…

Απ΄ όποια πλευρά δηλαδή κι αν το πιάσουμε, βλέπουμε μεγάλες διαφορές της ομάδας από την εικόνα της και κατ΄ επέκταση τα αποτελέσματα της στους αγώνες της εντός κι εκτός έδρας. Και κατά την γνώμη μου αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό εμπόδιο για να προχωρήσει ο Ολυμπιακός παραπέρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μην κοιτάμε την εξαίρεση στον κανόνα, τα διπλά στο Έμιρεϊτς με την Άρσεναλ (που το δεύτερο ήταν μετά από ήττα 1-3 εντός έδρας…).

Κάποτε είχα γράψει, ότι το πρόβλημα του Ολυμπιακού στην Ευρώπη εκτός έδρας είναι ότι δεν δείχνει την ίδια αποφασιστικότητα, αμυντικά κι επιθετικά, με την αποφασιστικότητα που βγάζει η ομάδα μέσα στο Καραϊσκάκη. Και είδα ότι μετά το 2-2 με την Σλόβαν ο Εμβιλά, έκανε δήλωση και είπε, «έπρεπε να παίξουμε σήμερα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα»…

Την λέξη κλειδί την είπε ο Εμβιλά-αποφασιστικότητα. Δεν ξέρω αν την είπε, όπως είναι πιθανό, μόνο για το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά στα δικά μου μάτια είναι η μεγάλη αλήθεια για τον εκτός έδρας Ολυμπιακό της Ευρώπης…

Άσχετο: Όλα τα λεφτά για τον Ολυμπιακό είναι να γυρίσει υγιής ο Τζολάκης από την Εθνική Ελπίδων! Με τόσα που έχουν δει τα μάτια μας φέτος!!!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.