Τριτοκοσμικές καταστάσεις στην καρδιά της Ευρώπης, όμως στην Τούμπα θα είναι διαφορετικά...

Τριτοκοσμικές καταστάσεις στην καρδιά της Ευρώπης, όμως στην Τούμπα θα είναι διαφορετικά...

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης έζησε από πρώτο χέρι τις τριτοκοσμικές καταστάσεις στο «Γιαν Μπρέιντελ» και γράφει για το αποτυχημένο σχέδιο της βελγικής αστυνομίας που προκάλεσε, δικαιολογημένα, τη μήνη των ανθρώπων του ΠΑΟΚ.

Το ποδοσφαιρικό Βέλγιο, στο κομμάτι «οπαδοί», δεν είναι παράδειγμα. Για την ακρίβεια, είναι αντιπαράδειγμα. Ειδικά, μετά τα όσα ζήσαμε χτες στο κατά τα άλλα μαγευτικό Μπριζ, όπου η τοπική αστυνομία έκανε τα πάντα λάθος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν, άνευ λόγου και αιτίας, επικίνδυνες και οριακές καταστάσεις.

Η προσωπική πείρα μου από δεκάδες ταξίδια με τον ΠΑΟΚ στην Ευρώπη είναι ότι το σχέδιο της βελγικής αστυνομίας απέτυχε, ήταν το λιγότερο προβληματικό και δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα, αντίθετα τα μεγέθυνε και από τύχη η κατάσταση δεν ξέφυγε.

Οι συλλήψεις, οι κατασχέσεις εισιτηρίων, οι έλεγχοι σε άδεια λεωφορεία, ο εκφοβισμός και η χρήση κάθε μέσου καταστολής ήταν το σχέδιο των ντόπιων, που έδειξαν εν μέρει τις προθέσεις τους αρνούμενοι να συναινέσουν στο αίτημα της ελληνικής ομάδας να δοθούν ένας αριθμός από τα απούλητα εισιτήρια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εκατοντάδων φίλων του ΠΑΟΚ που είχαν ταξιδέψει στο Μπριζ.

Ουδείς είπε ότι η δουλειά της αστυνομίας είναι εύκολη. Αλλά ουδείς, επίσης, έκανε τον αστυνομικό... αστυνομικό με το ζόρι. Κάθε ημίμετρο είναι ο πιο ασφαλής δρόμος προς το να μη ληφθεί ποτέ αληθινό μέτρο. Και συνεπώς να μη δοθεί ποτέ σοβαρή λύση. Αυτό έγινε στο Μπριζ.

Στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ και στις τάξεις των Ελλήνων φιλάθλων υπάρχει, δικαιολογημένα, έντονος εκνευρισμός για την στάση των Βέλγων και κυρίως της αστυνομίας, που συμπεριφέρθηκαν με απίστευτο προκλητικό τρόπο πριν και μετά την αναμέτρηση στο «Γιαν Μπρέιντελ».

Οι «ασπρόμαυροι» έχουν προχωρήσει σε επίσημο διάβημα και καταγγελία προς την UEFA για τις αδιανόητες προκλήσεις από τις βελγικές αρχές, που χρησιμοποίησαν κάθε μέσο προκαλώντας την οργή του επίσημου ΠΑΟΚ.

Οι οπαδοί του «Δικεφάλου» πέρασαν τα πάνδεινα από τη βελγική αστυνομία, που τους αντιμετώπισε σαν πολίτες β’ κατηγορίας, και που, στην καρδιά της ενωμένης Ευρώπης, τριτοκοσμικές καταστάσεις που ξεκίνησαν πολλές ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα, με την αστυνομία να επιστρατεύει έφιππες δυνάμεις, αλλά και κανόνια νερού, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί το παραμικρό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν δέκα συλλήψεις Ελλήνων οπαδών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο τοπικό τμήμα και δεν παρακολούθησαν τον αγώνα, όπως και δεκάδες ακόμα φίλοι του ΠΑΟΚ, στους οποίους δεν επιτράπηκε η είσοδος στο γήπεδο παρότι είχαν στην κατοχή τους εισιτήρια.

Η αστυνομία του Βελγίου προχώρησε σε νέα αναίτια επίθεση προς τους οπαδούς του Δικεφάλου κατά την έξοδό τους από το «Γιάν Μπρέιντελ», όπου έγινε νέα ρίψη χημικών και δακρυγόνων, ενώ υπάρχουν καταγγελίες από αρκετούς Έλληνες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά από την σφοδρότητα των χτυπημάτων που δέχθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βέλγοι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν στον αντιπρόεδρο και CEO της ΠΑΕ, Μάκη Γκαγκάτση να πάει στα αποδυτήρια της ομάδας, προκαλώντας τη δικαιολογημένη έκρηξη των «ασπρόμαυρων». Μάταια ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΠΑΟΚ προσπαθούσε να εξηγήσει στους υπεύθυνους το ρόλο και τη θέση του, μάλιστα ένα μέλος από την ασφάλεια της Μπριζ, κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του, με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει για αρκετά λεπτά.

Η Τούμπα θα κρίνει την πρόκριση

Στο αγωνιστικό κομμάτι του προημιτελικού, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε σε μια μέτρια βραδιά. Είχε τις στιγμές του, ειδικά στο β’ μέρος, ουσιαστικά πάντως δεν είχε απαντήσεις στο ασφυκτικό πρέσινγκ των παικτών της Μπριζ.

Με τους δύο εσωτερικούς μέσους, Μεϊτέ και Οζντόεφ, εκτός ρυθμού αγώνα, υπήρχαν στιγμές που οι «ασπρόμαυροι» υπέφεραν πάνω στο χορτάρι του «Γιαν Μπρέιντελ», όπως κι ο Βιεϊρίνια που δίχως κάλυψη βρισκόταν μονίμως σε φάση άμυνας «ένας με έναν», είτε απέναντι στον Ντε Κάιπερ, είτε απέναντι στον Μούσα.

Με τέτοια χαφ (ο Μεϊτέ έχει τεράστια ευθύνη στη φάση του 1-0) ο ΠΑΟΚ δεν είχε τύχη στο ματς, ωστόσο στη ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης (18/4) όλοι ξέρουν και το λένε πως τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά.

Η κατάμεστη Τούμπα μπορεί να κρίνει την πρόκριση! Η ατμόσφαιρα θα παίξει το ρόλο της, όλοι θυμούνται το πόσο υπέφεραν οι παίκτες της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, οι οποίοι ήταν πολύ πιο εξοικειωμένοι σε τέτοιες καταστάσεις από τους ποδοσφαιριστές της Κλαμπ Μπριζ.

ΥΓ1: Σπουδαία κίνηση ανεκτίμητης αξίας και συμβολισμού από τους 600-700 οπαδούς του ΠΑΟΚ το πρωί της Πέμπτης όταν βρέθηκαν έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στάθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα των 57 οικογενειών από το δυστύχημα των Τεμπών, που ψάχνουν δικαιοσύνη.

@Photo credits: Gazzerta

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.