Άστον Βίλα – Λιλ 2-1: Προβάδισμα η μια, το πιστεύει η άλλη (vid)

Ollie Watkins

bet365

Με γκολ των Γουότκινς και ΜακΓκιν ύστερα από κομπίνες σε στατικές φάσεις, η Άστον Βίλα προηγήθηκε 2-0 της Λιλ, η οποία όμως μείωσε με τον Ντιακιτέ (2-1) και έμεινε στο «κόλπο» της πρόκρισης στα ημιτελικά του Europa Conference League, όπου τη νικήτρια του ζευγαριού θα περιμένει ο… Ολυμπιακός.

Γλυκόπικρη γεύση άφησε στον Πρίγκιπα (και προσεχώς Βασιλιά;) Γουίλιαμ, δηλωμένο φίλαθλο της Άστον Βίλα, η νίκη με 2-1 επί της Λιλ, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για τα προημιτελικά του Europa Conference League, στο ζευγάρι όπου η νικήτρια ομάδα θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά τον… Ολυμπιακό, εφόσον οι Ερυθρόλευκοι τελειώσουν στην Κωνσταντινούπολη αυτό που ξεκίνησαν στο Φάληρο κόντρα στην Φενέρμπαχτσε.

Γλυκόπικρη γιατί η ομάδα του Ουνάι Έμερι ήταν και πάλι αποτελεσματική στις στατικές φάσεις, στις οποίες ο Βάσκος προπονητής είναι «μανούλα», αλλά ζορίστηκε ιδιαιτέρως στην άμυνα, όπου ο Εμιλιάνο Μαρτίνες είχε τέσσερις σωτήριες αποκρούσεις, προτού ο Μπαφοντέ Ντιακιτέ κρατήσει «ζωντανή» ενόψει της ρεβάνς (Πέμπτη 18/04, 19:45) την γαλλική ομάδα, η οποία άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στο «Βίλα Παρκ».

Killer ο Γουότκινς, φύλακας άγγελος ο Μαρτίνες

Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν με αυτοπεποίθηση στο ματς και οι γηπεδούχοι άργησαν να μπουν στον ρυθμό του. Όταν, όμως, το έκαναν, κατάφεραν και να προηγηθούν με γκολ του παίκτη – σημείου αναφοράς την φετινή σεζόν.

Στο 13’ ο Όλι Γουότκινς άνοιξε το σκορ με κεφαλιά, ύστερα από κόρνερ του Τζον ΜακΓκιν και διαμαρτυρίες των Γάλλων ότι είχε προηγηθεί φάουλ στον πολλά υποσχόμενο, 18χρονο κεντρικό αμυντικό Λένι Γιορό (τον θέλει η… μισή Ευρώπη, μάλλον θα τον αποκτήσει η Ρεάλ Μαδρίτης).

Αυτό ήταν αισίως το 25ο φετινό γκολ του σχεδόν βέβαιου μέλους της αποστολής της Εθνικής Αγγλίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του καλοκαιριού στην Γερμανία. Μια συγκομιδή που ισοφαρίζει την καλύτερη ενός παίκτη της Άστον Βίλα επί εποχής Premier League, από την σεζόν 1995-96 (Ντουάιτ Γιορκ).

Η ομάδα του Έμερι, χωρίς να λάμψει ιδιαιτέρως, κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με αυτό το προβάδισμα. Και το οφείλει πρωτίστως σε έναν χαρισματικό, όσο και… ιδιαίτερο τερματοφύλακα.

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες, καθοριστικός στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αργεντινή τον Δεκέμβριο του 2022, έκανε τρεις σωτήριες επεμβάσεις σε τελικές προσπάθειες – φωτιά των Ντιακιτέ, Έντον Ζέγκροβα και Τζόναθαν Ντέιβιντ, με την Λιλ να δικαιολογεί απόλυτα τα πολύ καλά λόγια που λέγονται φέτος για την δουλειά που κάνει ο Πορτογάλος Πάουλο Φονσέκα στο τιμόνι της.

Δεύτερο γκολ – κομπίνα, απάντησε ο Ντιακιτέ

Όπως και το πρώτο ημίχρονο, έτσι και το δεύτερο ξεκίνησε και πάλι ιδανικά για την Βίλα, η οποία σκόραρε εκ νέου με κομπίνα σε στατική φάση. Εκτέλεση κόρνερ με κοντινή πάσα, ο Λέον Μπέιλι την γυρίζει στο ύψος της μεγάλης περιοχής και ο εντελώς αμαρκάριστος ΜακΓκιν με συρτό σουτ αιφνιδιάζει τον Λουκά Σεβαλιέ για το 2-0 (56’).

Ούτε, όμως, το δεύτερο γκολ της Βίλα δεν πτόησε την Λιλ. Στο 63’, ο Γκάμπριελ Γκούντμουνσον νικάει από κοντά τον Μαρτίνες με σουτ στην κίνηση ύστερα από σέντρα του Ναμπίλ Μπενταλέμπ, αλλά το γκολ του Ισλανδού ακυρώνεται μέσω VAR για οριακό οφσάιντ.

Λίγο αργότερα, ο Γκούντμουνσον άγγιξε και πάλι το γκολ, με τον Μαρτίνες να κάνει τέταρτη σωτήρια απόκρουση. Εν τέλει, ο Αργεντινός νικήθηκε στο 84’, όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Ρεμί Καμπελά, ο εντελώς αμαρκάριστος Ντιακιτέ έστειλε την μπάλα στο βάθος της αγγλικής εστίας και έδωσε άλλο ενδιαφέρον στην ρεβάνς επί γαλλικού εδάφους.

Άστον Βίλα (Ουνάι Έμερι): Μαρτίνες – Κόνσα, Ντιέγκο Κάρλος, Πάου Τόρες, Ντιν (74’ Άλεξ Μορένο) – ΜακΓκιν, Ντάγκλας Λουίς, Τίλεμανς (82’ Ιροεγκμπούναμ) – Μπέιλι (74’ Ντιαμπί), Γουότκινς (82’ Ντουράν), Ρότζερς (64’ Τζανιόλο),

Λιλ (Πάουλο Φονσέκα): Σεβαλιέ – Τιάγκο Σάντος, Γιορό, Ντιακιτέ (86’ Ριμπέιρο), Ισμαΐλι – Μπενταλέμπ, Αντρέ – Ζεγκρόβα (60’ Γιατζίζι), Χάραλντσον (78’ Καμπελά), Γκούντμουντσον (78’ Γκόμες) – Ντέιβιντ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα