ΠΑΟΚ: Ήμουν κι εγώ εκεί, θα είμαι μέχρι τέλους…

ΠΑΟΚ: Ήμουν κι εγώ εκεί, θα είμαι μέχρι τέλους…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την ποδοσφαιρική εμπειρία ζωής που του χάρισε η ομάδα του ΠΑΟΚ στο τρομακτικό 5-1 επί των Κροατών που ακούν Ελλάδα και νιώθουν ήδη χαμένοι.

Και πώς να ξεχαστεί; Πώς να ξεπεραστεί αυτό το μαγικό βράδυ με τον τεράστιο θρίαμβο-πρόκριση του ΠΑΟΚ; Όσοι το έζησαν από κοντά θα έχουν να το λένε για πολλά-πολλά-πολλά χρόνια.

Μαθήματα ποδοσφαίρου (και) χθες στην Τούμπα! Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο και μας δίδαξε γι’ ακόμη μία φορά τα… βασικά. Ειδικά σε όσους έμαθαν την μπάλα στις παιχνιδομηχανές και θεωρούν ακόμη ότι το 4-2-3-1 και το 4-4-2 σε ρόμβο ή σε γραμμή, είναι το πιο σημαντικά για να πάρεις ένα αποτέλεσμα ή να κάνεις μία μεγάλη πορεία.

«-Ο ΠΑΟΚ έσβησε και πάλι στο τέλος της χρονιάς και τώρα θα καταρρεύσει

- Ο ΠΑΟΚ δεν είναι για μεγάλα ματς

- Η ομάδα είναι μονότονη και προβλέψιμη

- Ο ΠΑΟΚ βάζει τέσσερα και πέντε μόνο στο Βόλο και στον Πανσερραϊκό

- Ο ΠΑΟΚ είναι εγκλωβισμένος στο 4-2-3-1 (άσχετα αν αμύνεται σε 4-4-2)

- Το σύνολο έχει κουραστεί και δεν μπορεί πλέον να δημιουργήσει

- Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να διασπάσει κλειστές άμυνες

- Η ομάδα θυμίζει ακυβέρνητο καράβι

- Κακώς ανανέωσε ο Λουτσέσκου

- Ο Βιεϊρίνια παίζει με.. μέσο»

Πόσα άλλα με κύριο χαρακτηριστικό την μεγάλη αμπαλοσύνη και φυσικά τον κομπλεξισμό που κυριαρχεί στα social.

Με το ίδιο… σύστημα λοιπόν, με τις επιλογές κορμού και τον Βιεϊρίνια στα μπακ, με την ίδια λογική κυριαρχικού ποδοσφαίρου και τις πολλές πάσες σε φάση κατοχής μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη συνεργασία κοντά στην περιοχή, ΑΛΛΑ ΑΛΛΑ ΑΛΛΑ και με ατελείωτο πάθος, ένταση, τεράστια ενέργεια με στόχο να «πνίξουν» ποδοσφαιρικά τον αντίπαλο, σκεπτόμενοι ΜΟΝΟ τον τεράστιο στόχο και τίποτα άλλο που απασχολεί προσωπικά τον καθένα. Αυτό είναι κυρίως το ποδόσφαιρο και όχι το 4-2-3-1…

Με διάθεση λοιπόν για πιο γρήγορη και απρόβλεπτη ενέργεια, χωρίς δεύτερες σκέψεις φόβου, η ομάδα του Λουτσέσκου μπήκε χθες στην Τούμπα και ειδικά στο πρώτο μέρος, κυρίως μετά το 15΄ (βιάστηκε και ο Μίσιτς να χαρακτηρίσει κρίσιμο το πρώτο τέταρτο που συνήθως ο ΠΑΟΚ «διαβάζει» το παιχνίδι) έκρυψε την μπάλα και γύρισε εξ ολοκλήρου την εις βάρος της κατάσταση.

Οι φάσεις έβγαιναν από παντού και με κάθε πιθανό τρόπο στο καλύτερο ημίχρονο του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. «Πνίξιμο» κανονικό με τη Ντινάμο να θέλει, αλλά να μην μπορεί. Με τους Κροάτες να περιμένουν και πάλι για να παίξουν κλειστά, αλλά τον ΠΑΟΚ να… μην τους βλέπει. Να τους… πηδάει από πάνω με το δικό του συνδυαστικό ποδόσφαιρο, αλλά και τις σωστές αμυντικές μεταβάσεις αν δεν «έπιανε» η προσπάθεια για άμεση επανάκτηση με τον repress. Και φυσικά μέσα σε όλα… πολύ δουλειά σε στημένες μπάλες. Πάρα πολλή δουλειά και αποτελεσματικότητα στον πιο σημαντικό τομέα του σύγχρονου ποδοσφαίρου. (Προχθές διάβασα ότι η Τσέλσι έκανα μεταγραφή τον κόουτς στημένων φάσεων μίας άλλης Αγγλικής ομάδας, νομίζω της Μπρέντφορτ).

Ήταν 3-0 θα μπορούσε και περισσότερο με τους φιλοξενούμενους να παραχωρούν τουλάχιστον 12 πλάγια άουτ από το φόβο τους… Μα ήταν εκεί να παίξουν την οργανωμένη άμυνά τους. Ε και; Για κάθε άμυνα υπάρχει ένα καλύτερο σχέδιο. Πάντα η πολύ καλή επιθετική δουλειά, μπορεί να κερδίσει την καλύτερη αμυντική οργάνωση.

Πως πήγε να ξεγλιστρήσει

Ποδόσφαιρο όμως… Όπως ο ΠΑΟΚ αντέδρασε μετά το κακό του παιχνίδι στην Κροατία, έτσι έκαναν και οι αντίπαλοι σήμερα. Με το 3-1 (λάθος τοποθέτηση των παικτών του ΠΑΟΚ σε ένα γέμισμα του Κοτάρσκι και λάθος εκτίμηση του γκολκήπερ μετά το λάθος του Κεντζιόρα) το ματς άρχισε να… αλλάζει άρδην. Οι Κροάτες το πίστεψαν, συνεργάστηκαν καλά στους χώρους, ο ΠΑΟΚ έδειξε να λυγίζει πνευματικά στο άγχος του ότι του γλιστράει το ματς και κάπως έτσι ο Κοτάρσκι έπρεπε να δράσει. Το κατάφερε ο τρομερός συμπατριώτης των χθεσινών ηττημένων για να γίνει ο τι έγινε στο φινάλε, με τους ασπρόμαυρους να ανακάμπτουν και στο τέλος να βρίσκει και του χώρους που τόσο αγαπάει.

Η νίκη είναι ιστορική γιατί ο ΠΑΟΚ έκανε μεγάλη ανατροπή και συνεχίζει να ονειρεύεται στη διοργάνωση, αλλά και τρομερής σημασίας για το μήνυμα που στέλνει μέσα στον ΙΔΙΟ τον ΠΑΟΚ. Στα αποδυτήρια και στον περίγυρο. ΟΛΟΙ τους πλέον πρέπει να εμπεδώσουν ότι το ταβάνι είναι μεγάλο, αρκεί έτσι να είναι και η πίστη και η στήριξη στην ομάδα. Μια ιστορική ανατροπή με προεκτάσεις για φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Τώρα και από σήμερα συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε. Πρώτα με την κλήρωση και μετά με τη δύσκολη προσπάθεια για διάκριση σε Ελλάδα και Ευρώπη με τις επόμενες μεγάλες ματσάρες που έρχονται. Δουλειά στην ομάδα, στήριξη και… όλα γίνονται.

* Είδα χθες το βράδυ μερικά μηνύματα για το αν μερικοί (ειδικά στα social) που λένε ότι υποστηρίζουν τον Δικέφαλο του Βορρά, αξίζουν τελικά αυτόν τον ΠΑΟΚ. Αν αξίζουν τον Σαββίδη και όσα έχει προσφέρει. Αν αξίζουν τον Ράζβαν Λουτσέσκου ως (τον πιο επιτυχημένο) προπονητή στην ιστορία της ομάδας. Αν αξίζουν ακόμη και τον Αντρέ Βιεϊρίνια που τολμάνε χωρίς τσίπα να λοιδορούν. Χαρείτε τώρα όλοι εσείς, γιατί είναι τόσο βέβαιο ότι με την κακία και τα κόμπλεξ σας, είστε πολύ δυστυχισμένοι στη ζωή σας για να βρίσκετε άλλες πηγές χαράς και ευτυχίας.

* Οι Κροάτες έχουν τιμωρηθεί πολύ σκληρά φέτος από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για πολλούς και διάφορους λόγους έχουν φάει τη μία

«κεφαλιά» μετά την άλλη! Δύο φορές η Ντινάμο και μία η Χάιντουκ. Ειδικά η ομάδα των μπλε αγοριών θα ακούει Ελλάδα και θα… τρέχει. Αυτοί που μετά το πρώτο ματς πανηγύριζαν σαν τρελοί, οι προπονητές τους που προκάλεσαν σοκ με το πόσο αλαζονικά αντιμετώπισαν τη νίκη και φυσικά ο Ζάετς με τους άλλους παράγοντες που είχαν ήδη σκεφτεί που θα παίξουν και τον τελικό. Τι καλές… πάσες για τα ασπρόμαυρα αποδυτήρια. Σιγά μη χάνονταν η ευκαιρία. Τι κίνητρο έδωσαν οι Κροάτες χωρίς να το ξέρουν. Πάντα τέτοια!

* Τελικά κάτι καλό γίνεται και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, φυσικά με βάση και τον ανταγωνισμό στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κακώς βγήκαν την περασμένη εβδομάδα βιαστικά συμπεράσματα από μία βραδιά. Από όλη τη χρονιά αντιλαμβάνεσαι σωστά πράγματα. Ο ανταγωνισμός ανεβάζει τις ομάδες μας και στην Ευρώπη, εκεί όπου από την αρχή φέτος έδειξαν και την απαιτούμενη προσοχή. Έχουμε καλές ομάδες και με βάση τους τέσσερις μεγάλους είμαστε στους 10-12 καλύτερους.

Και τώρα έτσι όπως θα μπλέξει το πρόγραμμα η… σκέψη να διακοπούν τα playoff και να ισχύσει η κανονική περίοδος, είναι η πιο σωστή...

Ας το διασκεδάσουμε λοιπόν ευρωπαϊκά…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.