Ο Μεντιλίμπαρ πάτησε στην δουλειά του προηγούμενου και δείχνει μια πολύ ωραία ομάδα

Ο Μεντιλίμπαρ πάτησε στην δουλειά του προηγούμενου και δείχνει μια πολύ ωραία ομάδα

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Μεντιλίμπαρ πάτησε στην δουλειά του προηγούμενου και δείχνει μια πολύ ωραία ομάδα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ποιότητα της απόδοσης του Ολυμπιακού απέναντι στην Φερεντσβάρος και τις βάσιμες φιλοδοξίες για συνέχιση της πορείας στο Conference League.

Το βράδυ της Πέμπτης στο Ferencváros Stadion καταλάβαινες από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού το σχέδιο που είχε ετοιμάσει για τον Ολυμπιακό ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Οταν δεν είχε την μπάλα, ο Ολυμπιακός ανέβαινε ψηλά στο τερέν για να πιέσει την Φερεντσβάρος και να μη της επιτρέψει να οργανώσει μια επίθεση με καλές προϋποθέσεις. Προσπαθούσε να της πάρει την μπάλα και να αντεπιτεθεί, αλλά την ίδια ώρα σιγούρευε ότι δεν θα επιτρέψει στην αντίπαλο του να δημιουργήσει καταστάσεις στις οποίες θα υπερέχει αριθμητικά στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου.

Όταν είχε την μπάλα στο δικό του μισό, ο Ολυμπιακός επεδίωκε να παίξει άμεσο ποδόσφαιρο. Ο Πασχαλάκης ή οι αμυντικοί του σημάδευαν τον Ελ Καμπί ή τους πλάγιους επιθετικούς. Ο Ολυμπιακός έδειχνε ότι δεν ήθελε για κανέναν λόγο να επιτρέψει στην Φερεντσβάρος να τον πιέσει στο δικό του μισό.

Όχι, δεν προσπαθώ να πω ότι ο Μεντιλίμπαρ παρουσίασε ένα καινοτόμο σχέδιο ή ότι έβαλε τον Ολυμπιακό να λειτουργήσει με αρχές που εκπλήσσουν. Αυτό όμως που εκπλήσσει είναι το πόσο σύντομα έχει καταφέρει ο Ισπανός προπονητής να συνεννοηθεί με τους ποδοσφαιριστές του τόσο σε σχέση με τις τοποθετήσεις τους και τις αρχές που επιθυμεί να έχουν στο παιχνίδι όσο και σχετικά με την νοοτροπία τους. Για την ακρίβεια μέχρι εδώ μοιάζει να του χρειάστηκε μόνο ένα ημίχρονο - το πρώτο στο Καραϊσκάκη απέναντι στην Φερεντσβάρος. Έκτοτε ο Ολυμπιακός συμπεριφέρεται όπως θέλει ο νέος προπονητής του.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ SUPERLEAGUE

Ο Μεντιλίμπαρ δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό αν ο Ολυμπιακός δεν ήταν προπονημένος για αυτό. Τόσο ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ όσο και ο Κάρλος Καρβαλιάλ δούλευαν τον Ολυμπιακό προκειμένου να μπορεί να παίζει σε υψηλή ένταση, να ανεβάζει το πρέσινγκ στην μπάλα μέχρι την αντίπαλη περιοχή, να αντέχει να παίζει σε υψηλή ένταση για μεγάλα διαστήματα του παιχνιδιού, να έχει επιθετική νοοτροπία στο άμεσο πρέσινγκ. Δεν πήρε δηλαδή μια “καμμένη” ομάδα ο Μεντιλίμπαρ και την άγγιξε με το μαγικό ραβδί. Απλώς είχε την σοφία και την εμπειρία να ακολουθήσει την πεπατημένη των προηγούμενων και να κάνει τακτικές τροποποιήσεις.

Ο Ισπανός προπονητής δεν θα μπορούσε να εμφανίσει έναν Ολυμπιακό σαν αυτό που έχει εμφανίσει αν δεν είχε στα χέρια του τους ποδοσφαιριστές που επέλεξε ο Κάρλος Καρβαλιάλ. Χωρίς τον Κάρμο, τον Τσικίνιο και τον Ορτα δεν θα μπορούσε να αποδώσει αποτελεσματικά ο Ολυμπιακός με το μοντέλο παιχνιδιού του Μεντιλίμπαρ. Ο προπονητής τους βρήκε, τους κούμπωσε και τους ταίριαξε, και τώρα ο Ολυμπιακός συμπεριφέρεται, τουλάχιστον ως στιγμής, σαν μια ώριμη ομάδα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με το αν το ποδόσφαιρο που πρεσβεύει ο Μεντιλίμπαρ μπορεί να είναι αποτελεσματικό και μαζί θεαματικό. Την έχει απαντήσει αυτή την ερώτηση με μια σειρά από ομάδες σε διαφορετικές περιόδους του χρόνου. Η ομάδα που εγώ θυμάμαι να θαυμάζω από τα δικά του χέρια, η Εϊμπαρ, κατάφερνε για καιρό να συνδυάζει το θέαμα με το αποτέλεσμα. Πολύ προτού σηκώσει το Europa League με την Σεβίλλη. Το ερώτημα είναι σχετικό με το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να συνεννοηθεί με τη νέα του ομάδα, να προσαρμοστεί και να εξοικειωθεί με το ελληνικό περιβάλλον και την ελληνική κουλτούρα στην πρώτη του φορά μακριά από την Ισπανία. Οι πρώτες απαντήσεις που δίνει είναι εντυπωσιακές, αλλά επειδή ακριβώς είναι εντυπώσεις κανείς πρέπει να περιμένει λίγο για να αρχίσει να διατυπώνει μια βάσιμη άποψη περί αυτού.

Ο Ολυμπιακός που είδαμε σε 3 σερί ημίχρονα απέναντι στην Φερεντσβάρος προφανώς είναι μια ομάδα που μπορεί να βλέπει μέχρι τους 8 του Conference League και “βλέπουμε”. Διότι αυτό που βλέπεις σήμερα στο παιχνίδι του καταλαβαίνεις ότι “έχει κι άλλο”, δηλαδή ότι θα έχει βελτίωση. Το κρίσιμο για τον Μεντιλίμπαρ, εκτός από τα αποτελέσματα, είναι να συνεχίσει να πείθει τους ποδοσφαιριστές να ακολουθούν το σχέδιό του και να παίζουν με τον τρόπο του. Πλέον εκτός από την καλή φήμη του και τις φωτογραφίες με το τρόπαιο του Europa League έχει να δείχνει σε ποδοσφαιριστές και φιλάθλους και τα πρώτα δείγματα της παρουσίας του στον Ολυμπιακό. Να τα δείχνει για να τους πείθει να συνεχίζουν να δουλεύουν με τον τρόπο του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.