Ολυμπιακός: Τα κρίσιμα σημεία του αγώνα των «ερυθρολεύκων» με τη Φέρεντσβαρος!

Ολυμπιακός: Τα κρίσιμα σημεία του αγώνα των «ερυθρολεύκων» με τη Φέρεντσβαρος!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta κάποια σημαντικά σημεία του αποψινού κρίσιμου ευρωπαϊκού παιχνιδιού του Ολυμπιακού.

Επιστροφή του Ολυμπιακού λοιπόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δη πρώτο παιχνίδι του στην πιο καινούργια από αυτές, το Κόνφερενς Λιγκ, όπου ο ΠΑΟΚ πρόπερσι είχε φτάσει στα προημιτελικά, για να αποκλειστεί από τη Μαρσέιγ, αφού πρώτα απέκλεισε την Μίντιλαντ από τη Δανία και την Γκεντ από το Βέλγιο.

Σημαντική ιδιαιτερότητα για τον Ολυμπιακό ότι παίζει για πρώτη φορά με τον κόσμο του στο Καραϊσκάκη μετά από 3,5 μήνες (!) και δη από ένα παιχνίδι καταστροφικό, το 2-4 από τον ΠΑΟΚ στις 5 Νοεμβρίου. Στο σπίτι της φέτος η ομάδα μπορεί να έχει αποτύχει να πάρει έστω κάτι από ένα ντέρμπι (βλέπε εκτός από το 2-4 από τον ΠΑΟΚ, το 1-2 από την ΑΕΚ, το 0-0 με τον ΠΑΟ και τον αποκλεισμό στα πέναλτι, αλλά και το 1-1 με τον ΠΑΟ που έγινε 0-3 στα χαρτιά), όμως στην Ευρώπη παρουσιάζει ένα άλλο πρόσωπο, πολύ καλύτερο. Κάπως έτσι, κέρδισε την Γουέστ Χαμ με 2-1 και την Γκενκ με 1-0, έριξε οκτώ γκολ στις ομάδες της Σερβίας (5-2 την Τόπολα και 3-1 την Τσουκάριτσκι), ενώ έχασε οριακά και άδικα βάσει εμφάνισης 2-3 από την Φράιμπουργκ.

Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι ο Ολυμπιακός και η Φέρεντσβαρος είναι δύο περίπου ισάξιες ομάδες. Κατ΄ αρχάς φαίνεται κι από την κατάταξη τους στο ranking της ΟΥΕΦΑ, δηλαδή από τα αποτελέσματα τους στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία: ο Ολυμπιακός είναι 50ος και η Φέρεντσβαρος είναι 51η μαζί με τον ΠΑΟΚ! Όπως φαίνεται κι από διάφορες άλλες «λεπτομέρειες». Για παράδειγμα, και οι δύο στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν αντιμετώπισαν την Γκενκ. Η μεν Φέρεντσβαρος στη φάση των ομίλων του Κόνφερενς Λιγκ έφερε με τους Βέλγους δύο ισοπαλίες, 0-0 εκτός έδρας και 1-1 εντός έδρας. Ο δε Ολυμπιακός στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ κέρδισε 1-0 εντός έδρας την Γκενκ, που είχε δοκάρι στο 96’ στο Καραϊσκάκη κι έφερε 1-1 στο Βέλγιο, ισοφαρίζοντας αυτός στο 96’. Μιλάμε δηλαδή, για τέσσερα παιχνίδια που ήταν ακριβώς στο 50-50.

Η βασική διαφορά των δύο ομάδων σε μία γενική θεώρηση έχει να κάνει με την εμπειρία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, καθώς φτάνει κάθε σεζόν, σε ένα ποσοστό 80% και πλέον, τουλάχιστον στα πρώτα νοκ άουτ παιχνίδια, του Φεβρουαρίου, ενώ η μόνιμη εδώ και χρόνια πρωταθλήτρια Ουγγαρίας το καταφέρνει μόλις την τελευταία διετία-πέρυσι αποκλείστηκε, λογικά, από την Μπάγερ Λέβερκουζεν με δύο ήττες (0-2, 0-2).

φορτούνης

Από την άλλη, η Φέρεντσβαρος, οι «πράσινοι» της Ουγγαρίας, εδώ και πέντε χρόνια κάνει μία σοβαρή προσπάθεια να μπει στον ευρωπαϊκό χάρτη και τα έχει καταφέρει αρκετά καλά. Το 2019-20 τερμάτισε 3η στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ πίσω από Εσπανιόλ, Λούντογκορετς και μπροστά από ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το 2020-21 μπόρεσε και μπήκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τερματίζοντας 4η πίσω από Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Ντινάμο Κιέβου. Το 2021-22 πάλι σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ ήταν 4η πίσω από Λέβερκουζεν, Μπέτις και Σέλτικ. Το 2022-23, όμως, έκανε τη διαφορά και ήταν 1η στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ μπροστά από Μονακό, Τράμπζονσπορ κι Ερυθρό Αστέρα, για να αποκλειστεί από τη Λέβερκουζεν στα πρώτα νοκ άουτ. Και φέτος στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ ήταν 2η πίσω από τη Φιορεντίνα και μπροστά από τις Γκενκ και Τσουκάριτσκι.

Η επονομαζόμενη και Φράντι επενδύει πάντα σε καλούς προπονητές και σχεδόν πάντα τους στηρίζει: για τρία χρόνια, από το καλοκαίρι του 2018 έως το καλοκαίρι του 2021 είχε τον Ουκρανό Ρεμπρόφ. Από το Δεκέμβριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2023 τον Ρώσο Τσερτσέσοφ. Κι από τον περασμένο Σεπτέμβριο τον Σέρβο Στάνκοβιτς, που είχε καλή παρουσία στον πάγκο του Ερυθρό Αστέρα για 2,5 χρόνια.

Αν μπορώ κάτι να διακρίνω στον Στάνκοβιτς, είναι ότι πρόκειται για προπονητή που πάρα πολύ δύσκολα τον κερδίζεις, αλλά και ο ίδιος συχνά δυσκολεύεται να κερδίσει τα πιο δύσκολα παιχνίδια του. Είναι αυτό που λέμε προπονητής της ισοπαλίας, όπως φαίνεται κι από τα τέσσερα Χ (!) με Φιορεντίνα και Γκενκ στους ομίλους! Το ίδιο ήταν και στον Ερυθρό Αστέρα, με πέντε ισοπαλίες κόντρα στην Παρτίζαν, αλλά και πολλά Χ στην Ευρώπη (με Μακάμπι Χάιφα, Μπράγκα, Μίντιλαντ, Σέριφ, Ομόνοια, Χόφενχαϊμ, Λίμπερετς, αλλά και δύο με Μίλαν!).

Μία δεύτερη παρατήρηση για την Φέρεντσβαρος: στη φάση των ομίλων είχε ένα πολύ άσχημο δεκάλεπτο στα μέσα των β΄ ημιχρόνων της, δεχόμενη τρία γκολ από Γκενκ και Φιορεντίνα στο 62, στο 66 και στο 73! Αντίθετα, μπαίνει δυνατά στα πρώτα λεπτά των β΄ ημιχρόνων και προφανέστατα δεν είναι τυχαίο ότι σκόραρε στα δύο παιχνίδια της με τη Φιορεντίνα στο 48’ και στο 50’ και στο ένα παιχνίδι με την Γκενκ στο 48’! Αν το καταλάβατε, οι Ούγγροι στα τέσσερα παιχνίδια τους με τη Φιορεντίνα και την Γκενκ έβαλαν τέσσερα γκολ (εκ των οποίων τα τρία από το 48’ έως το 50’) κι έφαγαν τέσσερα γκολ (εκ των οποίων τα τρία από το 62’ έως το 73’)!

Αν έχω αντιληφθεί, πάντως, σωστά μπορεί μία ομάδα να αιφνιδιάσει τη Φέρεντσβαρος, μπαίνοντας πολύ δυνατά στο παιχνίδι. Έχει δεχθεί τη φετινή σεζόν σχεδόν δέκα γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο! Έτσι άλλωστε δεν είναι αυτή την στιγμή πρώτη στο πρωτάθλημα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια! Η πρωτοπόρος, έστω κατά ένα βαθμό, Πακς την έχει κερδίσει 3-2, προηγούμενη με 2-0 από γκολ στο 8’ και στο 15’! Στο δε παιχνίδι της στη Σερβία, έχανε 0-1 από την Τσουκάριτσκι από γκολ στο 11’, για να το γυρίσει σε 2-1 με γκολ στο 83’ και στο 98’! Τον δε Ιούλιο είχε πάθει τεράστια ζημιά, καθώς αποκλείστηκε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με την εντός έδρας ήττα σοκ 0-3 από την ισλανδική Κλάκσβικ, που είχε προηγηθεί στο 8ο λεπτό…

Αναφορικά με τον διαιτητή Νίμπεργκ, ελπίζω να παίξει κανονικά και να μην επηρεαστεί από την παρουσία του συμπατριώτη του Φρόϊντφελντ ως αρχιδιαιτητή στην ΕΠΟ-να μην θέλει να δείξει δηλαδή ότι μπορεί να επηρεαστεί και να σφυρίξει τελικά ανάποδα τον Ολυμπιακό. Τη Φέρεντσβαρος ο Σουηδός διεθνής πολύ καλός ρέφερι την είχε παίξει στην νίκη της 4-0 εντός έδρας επί της Σάμροκ Ρόβερς την προηγούμενη σεζόν.

VAR είναι ο Γερμανός Φριτς, θεωρούμενος από την ΟΥΕΦΑ ως εξπέρ σε αυτό το κομμάτι-έτσι τον έχει ορίσει ως varista σε 11ο παιχνίδι φέτος!

Άσχετο:

Ευτυχώς που είναι ο Κουτσιαύτης στο Action και λέει κάποια πράγματα, όπως π.χ. ότι το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού στις Σέρρες ήταν ξεκάθαρο επιθετικό φάουλ…

Παρεμπιπτόντως, ο ΠΑΟ ήταν καλός στην Τούμπα, αλλά ο ΠΑΟΚ έχασε πάλι αποτέλεσμα (αυτή τη φορά ένα 1-1) από ένα δοκάρι, όπως είχε ενδεχομένως χάσει αποτέλεσμα (μία νίκη 2-1) και με την ΑΕΚ την Κυριακή, όπου πάλι είχε δοκάρι. Ας ελπίσουμε να μην εξαντλήθηκε η ατυχία του σε αυτά τα δύο ματς και να την βρει με τον Ολυμπιακό!

Η φωτογραφία της ημέρας:

Στην Ισπανία λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι την Κυριακή, στο Σεβίλλη-Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0 έσβησε η…κατάρα του Μεντιλίμπαρ στη Σεβίλλη, καθότι από τότε που τον έδιωξε, στις αρχές Οκτωβρίου, η Σεβίλλη δεν είχε σταυρώσει νίκη εντός έδρας (τέσσερις ισοπαλίες και πέντε ήττες)!

Στα λιγότερα…δαιμονικά τώρα: ο Μεντιλίμπαρ δίνει σήμερα με τον Ολυμπιακό μόλις το 8ο ευρωπαϊκό παιχνίδι της καριέρας του. Είχε ξεκινήσει με μία πολύ μεγάλη αποτυχία, το καλοκαίρι του 2005, με τον αποκλεισμό της Αθλέτικ Μπιλμπάο από τη ρουμάνικη Κλουζ στο…Ιντερ Τότο Καπ (στα πέναλτι με ήττα 0-1 έξω και νίκη 1-0 μέσα) και πέρυσι έπαιξε τα πέντε παιχνίδια αήττητος με τη Σεβίλλη (2-2 και 3-0 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 1-1 και 2-1 με τη Γιουβέντους και 1-1 με τη Ρόμα στον τελικό, κερδίζοντας στα πέναλτι στη Βουδαπέστη, όπου την άλλη εβδομάδα θα γίνει η ρεβάνς με τη Φέρεντσβαρος).

mendilibar_intime

Κατά τα άλλα, για το αίτημα του Ολυμπιακού περί αναβολής του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, μέχρι που μπορεί να μην μπει καν σε ψηφοφορία στη Λίγκα, αφού οι «συμμαχικές δυνάμεις» είναι σαφές ότι δεν θέλουν να εξυπηρετήσουν τους «ερυθρόλευκους» στην ευρωπαϊκή προσπάθεια τους…

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.