Αυτή την πορεία, ο ΠΑΟΚ την “χρωστάει” στον Λουτσέσκου

Αυτή την πορεία, ο ΠΑΟΚ την “χρωστάει” στον Λουτσέσκου

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Αυτή την πορεία, ο ΠΑΟΚ την “χρωστάει” στον Λουτσέσκου

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το σημείο καμπής στην φετινή ιστορία του ΠΑΟΚ, δηλαδή την αρχή της ευρωπαϊκής πορείας, τότε που ο ίδιος ο κόσμος του ΠΑΟΚ προεξοφλούσε την αποτυχία και ο Ρουμάνος έμενε ψύχραιμος και τον οδηγούσε στους ομίλους του Conference League.

Γυρίστε τον χρόνο πίσω κατά 142 ημέρες και θυμηθείτε την γκρίνια και την ανησυχία, στα όρια της μιζέριας και του απόλυτου πεσιμισμού, που επικρατούσε στην κοινωνία των φίλων του ΠΑΟΚ σχετικά με την τύχη που θα είχε η προσπάθεια της ομάδας τους να φτάσει στην φάση των ομίλων του Conference League.

Θυμηθείτε την γκρίνια της επόμενης ημέρας, ή και της ίδιας νύχτας του ΠΑΟΚ - Μπεϊτάρ 0-0. Και τώρα θυμηθείτε πόσο ψύχραιμα αντιμετώπιζε όλη αυτή την κατάσταση ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Στις δημόσιες σχέσεις προς τα έξω, δηλαδή με τον δημόσιο λόγο του, ο Ρουμάνος δήλωνε την εμπιστοσύνη του στο γκρουπ των ποδοσφαιριστών που είχε στη διάθεσή του και τους έδειχνε ως ικανούς και αρκετούς για την πρόκριση. Στις δημόσιες σχέσεις προς τα μέσα, δηλαδή στα αποδυτήριά του, ο Λουτσέσκου έδειχνε σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές που είχε την εμπιστοσύνη του αλλά και τους έδειχνε την ευκαιρία που είχαν για να γίνουν σημαντικοί για τον ΠΑΟΚ.

O ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ, ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, ΤΗΣ ΑΕΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Όλο αυτό συνεχίστηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο, δηλαδή μέχρι να αρχίσει να ζει ο ΠΑΟΚ την φάση των ομίλων του Conference League. Από εκεί και μετά, με ηγέτη τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς και με στηρίγματα τον Τάισον και τους “μικρούς Ελληνες” που είχαν αρχίσει να τον πείθουν από τα προκριματικά ότι φέτος “μεγαλώνουν” και μπορούν να αποδώσουν υπό πίεση, ο Λουτσέσκου άρχισε να μεταδίδει στους ποδοσφαιριστές τη νοοτροπία νικητή και αυτή την άρνηση στην ήττα.

Για αυτούς τους δύο λόγους ο Λουτσέσκου είναι ο απόλυτος “MVP” της πορείας του ΠΑΟΚ μέχρι την φάση των 16 του Conference League. Με highlights τις δύο νίκες επί της Αϊντραχτ, η ομάδα που φτιάχνει από το καλοκαίρι ο Ρουμάνος προπονητής έδειξε ότι μεγαλώνει. Η νοοτροπία της την έφτασε στο σημείο να “ισιώνει” με άνεση ένα παιχνίδι που της στραβώνει ακόμη και όταν δεν είναι μεγάλο το διακύβευμα, όπως συνέβη το βράδυ της Πέμπτης στην Τούμπα απέναντι στην Ελσίνκι.

Είναι ένα πολύ ωραίο μάθημα αυτό που δίνει αυτή η ιστορία της υπερβατικής πορείας του ΠΑΟΚ μέχρι εδώ στο Europa Conference League. Προπονητής που πιστεύει και ποδοσφαιριστές που πιστεύουν μποροιύν να πετύχουν ακόμη και όταν το περιβάλλον φτάνει όχι απλώς να τους αμφισβητεί αλλά και να προδικάζει την αποτυχία. Διότι μπάλα παίζουν τα πόδια, τα μυαλά και η ψυχή των ποδοσφαιριστών. Όχι τα πληκτρολόγια.

Εδώ που κατάφερε να βρεθεί, ο ΠΑΟΚ έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του μια πολύ καλή προοπτική, σε Ευρώπη και Ελλάδα. Διότι έχει ενσωματώσει τους καινούργιους ποδοσφαιριστές του και έχει αρχίσει να “δένει” τη νέα του ομάδα, και όλο αυτό το έχει καταφέρει ενώ βρίσκεται σε απόσταση 2 βαθμών από την πρώτη θέση της βαθμολογίας στο πρωτάθλημα. Όλο αυτό προφανώς δεν θα το είχε καταφέρει αν δεν είχε προκριθεί στην φάση των ομίλων του Conference League. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, το μέγεθος της συνεισφοράς του Λουτσέσκου σε αυτή την ευρωπαϊκή επιτυχία αλλά και στην επιτυχία της δημιουργίας της “επόμενης ομάδας” του ΠΑΟΚ, μετά από την ριζική ανανέωση είναι πολύ μεγάλη. Προφανώς η σεζόν δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ώστε να μπορεί κανείς να κάνει μια συνολική αξιολόγηση. Έφτασε όμως μέχρι εδώ: στους 16 του Conference, στο -2 από την κορυφή μετά από έναν γύρο πρωταθλήματος, και με νεαρούς ποδοσφαιριστές που έχουν αναδειχθεί και ανεβάσει την εμπορική αξία τους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.