Ο ΠΑΟΚ στη Γερμανία: «Γλέντι, έκσταση... ένα βαρύ ζεϊμπέκικο»

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στο Γκεζελκίρχεν το 2017

bet365

Το Gazzetta έψαξε να βρει απαντήσεις στο φαινόμενο «ο ΠΑΟΚ στη Γερμανία» ενόψει του «τελικού» για την πρωτιά του ομίλου στο Europa Conference League κόντρα στην Άιντραχτ.

Κάθε φορά που αγωνίζεται ο ΠΑΟΚ στη Γερμανία, επικρατεί ένας ξεσηκωμός, η ζήτηση των εισιτηρίων είναι τεράστια, όπως και τώρα ενόψει του αγώνα της Πέμπτης (30/11) με την Άιντραχτ στη Φρανκφούρτη.

Σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας τον ψυχισμό μιας κοινωνικής ομάδας;

Είναι ένα ερώτημα που τίθεται από τα πρώτα κιόλας μαθήματα στους πρωτοετείς φοιτητές ψυχολογίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και οι απαντήσεις που δίνονται μέσω των εργασιών συγκλίνουν σχεδόν απόλυτα προς το αυτονόητο...

Όσο ευφάνταστες όμως και να είναι αυτές οι απαντήσεις, είναι απλά αδύνατο να αποδώσουν αυτό που συμβαίνει, κάθε φορά που στη θέση της κοινωνικής αυτής ομάδας τυχαίνει να μπαίνουν οι φίλοι του ΠΑΟΚ που κατοικούν στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Γερμανία.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στο Ντόρτμουντ
Η κερκίδα των οπαδών του ΠΑΟΚ στο Ντόρτμουντ τον Δεκέμβριο του 2015

Επιχειρώντας να δώσουμε μια λογική εξήγηση καταφύγαμε στην άποψη του εμβληματικού αρχηγού των οπαδών του ΠΑΟΚ, Χρήστου Παπανικολάου, ο οποίος ζει στη Γερμανία, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και είναι ίσως ο καταλληλότερος να απαντήσει αυτή την ερώτηση.

«Είναι γεγονός ότι όποτε αγωνίζεται ο ΠΑΟΚ στη Γερμανία, επικρατεί ένας ξεσηκωμός και η παρουσία του κόσμου δίπλα στην ομάδα είναι μαζική και δυναμική ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας, ποιος είναι ο αντίπαλος ή ποιο είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Οι εμφανίσεις του Λαού του ΠΑΟΚ σε Μόναχο, Φρανκφούρτη, Ντόρτμουντ, Γκεζελκίρχεν τα προηγούμενα χρόνια ήταν πραγματικά εντυπωσιακές, τόσο σε όγκο όσο και σε παλμό και άφησαν ολόκληρη την Ευρώπη με ανοιχτό το στόμα...», σημειώνει ο Χρήστος και προσθέτει:

«Οι στιγμές αυτές, είναι στιγμές ζωής που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη όλων όσων τις βιώνουν και οι λόγοι είναι πολλοί. Δεν είναι απλά ένας τρόπος επιβεβαίωσης, ότι είμαστε κι εμείς εδώ, αλλά η ιδανικότερη ευκαιρία να αναγκάσουμε ακόμη και τον πιο δύσπιστο να υποκλιθεί μπροστά μας από σεβασμό...

Ο Χρήστος Παπανικολάου
Ο Χρήστος Παπανικολάου έχει... γράψει αμέτρητα χιλιόμετρα με τον ΠΑΟΚ

Είναι η περηφάνια που νιώθει ο καθένας μας όταν θα πάει την επόμενη μέρα στη δουλειά του...

Είναι η συγκίνηση που νιώθει κανείς όταν βλέπει παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο σε σχολικές αυλές φορώντας φανέλες του ΠΑΟΚ ανάμεσα σε εκείνες των μεγάλων Ευρωπαϊκών συλλόγων...

Είναι ο ΠΑΟΚ που για τους περισσότερους από εμάς είναι τρόπος ζωής και βρίσκει το πεδίο της φυσικής του έκφρασης, το πέταλο ενός γηπέδου στη χώρα που ζεις...

Είναι σα να συστήνεται από την αρχή ο καθένας από εμάς στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας που ζει με την ψευδαίσθηση ότι μας γνωρίζει πραγματικά...

Είναι σα να βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο γλέντι στο οποίο βρέθηκε τυχαία και ο συνάδελφος μας στη δουλειά, ο συμμαθητής μας, ο εργοδότης μας, ο γείτονας μας και οι φίλοι μας...

Σε ένα γλέντι δικό μας στην έκσταση του οποίου σηκωνόμαστε να χορέψουμε το πιο βαρύ ζεϊμπέκικο λέγοντας τους με τα μάτια σκάσε και βλέπε να μαθαίνεις!»

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στο Γκεζελκίρχεν
Εντυπωσιακή άποψη από την «ασπρόμαυρη» κερκίδα στο Γκεζελκίρχεν το Φεβρουάριο του 2017

- Είναι και αυτή τη φορά έτσι;

«Όχι! Αυτή τη φορά στον αγώνα με την Άιντραχτ είναι πολύ διαφορετικά. Αυτή τη φορά δεν έρχεσαι απλά σα λαός για να κάνεις απλά το κομμάτι σου προσπαθώντας να σπρώξεις την ομάδα για να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Αυτή τη φορά έρχεσαι με τρόπο επιβλητικό σαν πρωτοπόρος του ομίλου και σαν φαβορί να περάσεις απ' ευθείας στον επόμενο γύρο, βάζοντας τους Γερμανούς σε περιπέτειες.

Για αυτό και είμαι σίγουρος ότι αν υπήρχε ελεύθερη διάθεση των εισιτηρίων, το γήπεδο θα μπορούσε άνετα να γεμίσει μόνο με ΠΑΟΚτσήδες...

Πρόσεξε όμως για να μην παρεξηγηθούν τα λεγόμενα μου, ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος. Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης είναι μια ομάδα που μπορεί να ξεκίνησε μέτρια τη χρονιά φέτος, αλλά τώρα έχει ήδη ξαναβρεί τα πατήματά της.

Ο Χρήστος Παπανικολάου στην κερκίδα

Έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο πριν από δύο χρόνια και είναι ένα αξιοσημείωτο μέγεθος σε ένα πρωτάθλημα το οποίο είναι πρώτο στην Ευρώπη σε μέσο όρο εισιτηρίων και του οποίου τα νούμερα γενικότερα ζαλίζουν.

Μέσα από αυτή τους την εξέλιξη έχουν μεγαλώσει και οπαδικά, όπως οι περισσότερες γερμανικές ομάδες, με αποτέλεσμα να υπάρχει και ευγενής οπαδική άμιλλα στο συγκεκριμένο αγώνα προμηνύοντας μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση και σε οπαδικό επίπεδο...

Η εξέλιξη αυτή σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα πρέπει να είναι και το δικό μας ζητούμενο και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τέτοιες μεγάλες παραστάσεις.

Με άλλα λόγια η επιτυχία του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη είναι ουσιαστικά μονόδρομος!».

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα