Άρης: Την τύχη σου την φτιάχνεις…

Άρης: Την τύχη σου την φτιάχνεις…

Άρης: Την τύχη σου την φτιάχνεις…

bet365

Ο Χρύσανθος Τσαλτίδης γράφει στο blog του στο gazzetta.gr για τον αποκλεισμό του Άρη για μία ακόμα φορά με επώδυνο, άδικο, αλλά και…διαφορετικό ποδοσφαιρικά τρόπο.

Πριν το παιχνίδι είχα αναφέρει ότι ο Άρης θα πρέπει να έχει στον αγώνα κόντρα στους Ουκρανούς ψυχή, τακτική και τύχη. Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές είχε μόνο αυτό που το σύνολο σχεδόν των φιλάθλων του Άρη, μετά τον αποκλεισμό λέει ότι δεν είχε.

Για την παρουσία του Τερζή στον πάγκο τοποθετήθηκα από την πρώτη στιγμή, προβλέποντας το τι θα συμβαίνει από το πρώτο φιλικό. Στα 2 παιχνίδια με την Ντινάμο Κιέβου ο Άρης και καλύτερος ήταν και πολλές περισσότερες ευκαιρίες για γκολ είχε και δικαιούταν να περάσει. Στο ποδόσφαιρο όμως περνάει αυτός που πετυχαίνει περισσότερα γκολ ακόμα και αν αυτό συμβεί στην διαδικασία των πέναλτι.

Θα μπορούσα κάλλιστα για να γίνω και αρεστός να εναρμονιστώ με το σύνολο σχεδόν των φιλάθλων και να κράξω τον Τερζή για το παιχνίδι στην Ρουμανία. Τα…ξεφωνητά πάντως δεν παρουσιάζουν τα…λάθη του. Έχουν τους χαρακτηρισμούς περί βοηθού, τα…φοβικός και από εκεί και έπειτα μπινελίκια και σχόλια για την προπονητική του αξία με βάση το γεγονός ότι επί της ουσίας ο Άρης είναι η πρώτη ομάδα που προπονεί ως πρώτος προπονητής.

Έχω 5 ώρες στο αεροδρόμιο για την επιστροφή στην Θεσσαλονίκη και άλλο ένα διώρο από Βουκουρέστι σε Αθήνα όπου προσπάθησα να καταλάβω τι συνέβη. Ο Τερζής κατά την άποψή μου χειρίστηκε τον αγώνα όπως περιμένεις από ένα κανονικό προπονητή. Βασικά και τους δύο αγώνες. Χαμηλό τέμπο, λελογισμένα ανεβάσματα με ειδική μάλιστα εντολή σε Φεράρι να ακολουθεί τον Γιαρμολένκο και τον Πάλμα αρχικά και τον Ματαρίτα στην συνέχεια να καλύπτει το μπακ, ελάχιστα ρίσκα, μικρές αποστάσεις. Επειδή είναι όμως ο Τερζής και επειδή οι παίκτες είναι αυτοί που είναι, θα κάνουν κα τα λάθη τους. Το κάνει ο Φαμπιάνο- που κατά τα άλλα θα έπρεπε ήδη να έχει ανανεώσει- στο πρώτο γκολ, το κάνει ο Ματαρίτα στο δεύτερο, αλλά κυρίως έχει λανθασμένες αντιδράσεις ο Χουτεσιώτης και στα 2 γκολ των Ουκρανών. 3 φάσεις 2 γκολ σε 120 λεπτά, βάλτε και ακόμα 2 φάσεις στο Βικελίδης.

Και από την άλλη; 1-0 αντί για 3-0 στο πρώτο ματς και ευκαιρίες για πολλά περισσότερα γκολ στο Βουκουρέστι, ειδικά στην παράταση που με δέκα παίκτες χάνει 3 κλασικές ευκαιρίες. Θέλετε να τις δούμε αναλυτικά και επιτέλους να καταγράψουμε ποδοσφαιρικά ορισμένα πραγματικά γεγονότα; Να πάει ο Τερζής πάνω στην γραμμή να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα στο 94 στο Βικελίδης ή να κάνει το ίδιο στο 58 μετά την απίστευτη ενέργεια του Φεράρι, όταν ο Κάρλσον από το μισό μέτρο πιάνει αέρα;

Αυτό που πρέπει να κάνει ο Τερζής είναι να πάρει τις παρακάτω φωτογραφίες και το βίντεο και να δείξει στους παίκτες του, ότι δεν χάθηκε η πρόκριση λόγω ατυχίας, αλλά λόγω έλλειψης συγκέντρωσης, έλλειψης ομαδικότητας, έλλειψης καθαρού μυαλού και φυσικά και ικανότητας.

Πρώτη φωτογραφία με τον Πάλμα να επιλέγει να σουτάρει αντί να κόψει στην περιοχή, να γίνει το 0-2 και αντίο ζωή για τους Ουκρανούς.

Πάλμα

Δεύτερη φωτογραφία ο Κάρλσον ενώ έχει στα αριστερά του μόνο ξεμαρκάριστο τον Μορόν, δεν του δίνει πάσα, πάει μπουρδουκλώνεται και όταν πασάρει είναι πια αργά.

Κάρλσον

Τρίτη φωτογραφία, ο Λάζαρος από ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση ψάχνει το γκολ αντί να δώσει σε δύο ξεμαρκάριστους παίκτες που κάνουν σωστά την κίνηση.

Λάζαρος

Τέταρτη φωτογραφία, όταν ο Λάζαρος βγάζει μόνο του τον Μενέντες απέναντι από τον τερματοφύλακα αντί να πάει κατά μέτωπο, πάει πλάγια και κάνει ένα σουτ λίγο χειρότερο από ότι θα έκανε ο Κώστας Βουτσάς στην ταινία που ως ηθοποιός παρίστανε τον ποδοσφαιριστή.

Μενέντες

Δείτε τώρα προσεκτικά την πέμπτη και την έκτη φωτογραφία. Είναι το 2-1 την Ντινάμο που πριν ακόμα γίνει η μπαλιά 50 μέτρων με την μπάλα να ταξιδεύει έξι δευτερόλεπτα ο Τερζής και ο βοηθός του ουρλιάζουν στον πάγκο για να μην γίνει αυτό που έγινε.

2-1

2-1

Δείτε την έβδομη φωτογραφία πριν το 1-1 όπου ο Φεράρι λέει στον Πάλμα να καλύψει τον Γερμολένκο δεν το κάνει, πάει ο Τζούρασεκ πάνω του και αφήνει ανενόχλητο τον…δικό του χρεωμένο παίκτη να βγάλει την ασίστ.

Ντιναμό

Πάμε στην όγδοη φωτογραφία. Ο Ματαρίτα αντί να δώσει σε 2 ξεμαρκάριστους παίκτες κάνει σουτ στα…περιστέρια.

Ματαρίτα

Ένατη φωτογραφία. Ο Πάβισιτς αντί να δώσει στον εντελώς μόνο Ματαρίτα που φεύγει στο βάθος, δίνει στο μισό μέτρο στον Ρουπ που έχει γυρισμένη την πλάτη στον Ματαρίτα και δίνει την μπάλα στους Ουκρανούς. 20 δεύτερα μετα γίνεται το 2-1.

Ρουπ

Σε αυτά βάλτε τις 2 τεράστιες φάσεις με Φαμπιάνο, αλλά και δεκάδες παρόμοιες ενέργειες μέσα στο γήπεδο. Ο Άρης με δέκα παίκτες και με τα…δεύτερα του είχε περισσότερα τρεξίματα από τους Ουκρανούς και για αυτό δεν μπήκε στην εξίσωση η…προετοιμασία.

Στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν πέρα του ότι πάντα μετράει η ομοιογένεια που ξεκάθαρα ο Άρης δεν έχει, παίζει τεράστιο ρόλο η σωστή απόφαση του ποδοσφαιριστή. Αυτό δεν είναι δουλειά του προπονητή. Δουλειά του προπονητή είναι να βγάλει την ομάδα στις θέσεις που βλέπετε στις φωτογραφίες και αντίστοιχα στην άμυνα να τους τοποθετήσει σωστά ή να τους δώσει τις οδηγίες για τις αλληλοκαλύψεις. Στα ματς με την Αραράτ το κοουτσάρισμα του Τερζή ήταν κάκιστο, η ομάδα δεν είχε ταυτότητα, δεν είχε αρχή μέση και τέλος. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη με τη Ντινάμο Κιέβου. Όποιος θέλει να κάνει δημόσιες σχέσεις με τον κόσμο ας τα ρίξει στον Τερζή. Το λάθος του είναι άλλο. Ότι βάζει παίκτες σαν τον Μενέντες να παίζουν και όχι τον Παναγίδη που τον είχε βασικό στα φιλικά και πήγε και καλά. Ότι έχει Ντουκουρέ εκτός ομάδας στην Ευρώπη, με τραυματίες και τους Σαβέριο, Μπράμπετς και τον Γκρέι επίσης εκτός!!! Και φυσικά στα πέναλτι, δεύτερος εκτελεστής ο Μενέντες… live το λέω στο Novibet AllAboutARIS TV ότι δεν μπορεί…

Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις το ποδόσφαιρο

Γιατί αποκλείστηκες; Γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να κοροϊδέψεις το ποδόσφαιρο. Δεν έχεις ποιότητα, θα πρέπει να έχεις αθλητικότητα. Δεν έχεις αθλητικότητα, πρέπει να έχεις ποιότητα. Δεν έχεις ούτε ποιότητα, ούτε αθλητικότητα, πρέπει να έχεις την… διαιτησία. Κάτι πρέπει να καταθέσεις στον αθλητισμό. Με ένα στόπερ, ενα 6αρι, ένα φορ, αναπληρωματικό τερματοφύλακα με μηδαμινή ευρωπαική εμπειρία, με 10 παίκτες λόγω του εγκλήματος του Πάβισιτς που ενώ θα έπρεπε να είναι ο καλύτερος(πρώτη επιλογή του τεχνικού διευθυντή, πρώτος που ενσωματώθηκε στην προετοιμασία, είναι ο…δεύτερος χειρότερος (όλοι ξέρουμε τον χειρότερο) και ένα σωρό νέους παίκτες, έκανες τη Ντινάμο Κιέβου των 70 εκ ευρώ να μοιάζει ομάδα κατώτερη από εσένα και τον κόσμο να είναι εξοργισμένος γιατί αποκλείστηκες και πάλι από ένα…χωριό. Που μόνο χωριό δεν είναι…

Αλλά σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση. Ο Άρης έχασε ευκαιρίες αλλά πλην της κεφαλιάς του Φαμπιάνο, χάθηκαν από ανικανότητα. Οι ευκαιρίες δεν πήγανε δοκάρι ούτε έγινε.. ήρωας ο τέρματας τους. Όλα άουτ ή πάνω σε αντίπαλο. Λάθος αποφάσεις της στιγμής που γέμισαν πίκρα τον κόσμο, άδειασαν κατά 700.000 τα ταμεία της ΠΑΕ και απώλεσες την ευκαιρία να πας να τα δώσεις όλα κόντρα στους Τούρκους και ότι βγει.

Την τύχη σου την φτιάχνεις…

Δεν υπάρχει τύχη στο ποδόσφαιρο, το είπε ο μέγιστος Κούπερ. Την τύχη σου την φτιάχνεις. Ο Άρης, λοιπόν, για μία ακόμα χρονιά βγαίνει εκτός Ευρώπης γιατί στις λεπτομέρειες αντί να ενισχύσει τις πιθανότητές του, δίνει δικαιώματα. Και όποτε τα δίνει σε όποια θέση λες ότι δεν μπορεί να…χτυπήσει ο Μπράμπετς στο τελευταίο φιλικό και ο Κουέστα 2 μέρες πριν την ρεβάνς, αυτό ακριβώς πάει και γίνεται. Αν τώρα κάποιος πιστεύει ότι είναι εύκολο για ομάδες με την οικονομική δυνατότητα του Άρη να χάνει Κουέστα, Μπράμπετς και Μανού Γκαρσία και να μπορεί να τους…αναπληρώνει επάξια για 2-4 ματς στην Ευρώπη είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας.

Το να δημιουργεί όμως τις καλύτερες προϋποθέσεις για να πάει στην μάχη δεν είναι θέμα τύχης. Είναι το περίφημο…συν Αθηνά. Η μόνη ατυχία του Άρη είναι ότι οι άλλες ελληνικές ομάδες πέρα από όσα έκαναν σωστά, δεν πλήρωσαν όσα έκαναν λάθος. Δοκάρια οι αντίπαλοι, δώρα πέναλτι στο 97, δώρο γκολ στο 96. Τι έκανε ο Άρης τα είδαμε παραπάνω. Το ζήτημα είναι τι θα κάνει από εδώ και πέρα. Τελείωσε λένε η χρονιά, πριν καν αρχίσει λες και θα περνούσες αέρα την Μπεσίκτας.

Η αρχή σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι στο Ηράκλειο. Οι…λεπτομέρειες που λέγαμε ότι κάνουν την διαφορά. Όλοι οι άλλοι ξεκινούν εντός έδρας με εύκολα θεωρητικά ματς χωρίς μετακίνηση.

Και ο Άρης πάει στο Ηράκλειο. Είπαμε. Την τύχη σου την φτιάχνεις…

Και είναι ξεκάθαρο ποιος...φτιάχνει την…τύχη του Άρη τα τελευταία χρόνια. Από την Γ εθνική ως την τρίτες θέσεις για 2 σεζόν, τις 5 εξόδους στην Ευρώπη και τους αποκλεισμούς με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Ο Θόδωρος Καρυπίδης ξέρει πάρα πολύ καλά ποιος του έφερε τον Ντουάρτε, τον Χαίροβιτς, τον Ντιοπ, τον Ενκουλού, ποιος επέμενε για Γκρέι και Νταμπό, ποιος τον…ξέσκισε με τον Μπούργος, ποιος με τον Πάρντιου.

Όπως ξέρει πολύ καλά ποιος έφερε τον Γκάμα, τον Ντιγκινί, τον Λάρσον, τον Μπράμπετς, τον Νταρίντα, τον Φαμπιάνο τώρα τον Φεράρι και φυσικά παλαιότερα τον Κουέστα, τον Βέλεθ, τον Ματίγια, τον Ρόουζ, τον Ματέο.

Ποιος πρότεινε Ερέρα, ποιος Παντελίδη, ποιος Μάντζιο, ποιος Ένινγκ, Μπούργος, Πάρντιου μέχρι σήμερα στον Τερζή. Όμως για να το εμπεδώσουν άπαντες, το ποδόσφαιρο δεν μπορείς να το κοροϊδέψεις, για αυτό φτιάξε την τύχη σου. Οι επιλογές προπονητή, τεχνικού διευθυντή και παικτών μέχρι σήμερα είναι ο απόλυτος οδηγός για το ποιος/ποιοι αξίζουν εμπιστοσύνης, με ποιους θα φτιάξεις την τύχη και με ποιους θα περιμένεις από την τύχη να διορθώσει τα…λάθη ή τις αστοχίες. Το ότι συμβαίνει σε άλλες ομάδες δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει και στον Άρη.

Και αφού δεδομένα δεν γίνεται, είναι μονόδρομος να ορίσουν την τύχη σου, σωστές επιλογές….

Για να επιστρέψει το ποδόσφαιρο όσα χρωστάει σε αυτόν τον τεράστιο σύλλογο και αυτούς τους υπέροχους, μοναδικούς φιλάθλους του Άρη Θεσσαλονίκης!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρύσανθος Τσαλτίδης
Χρύσανθος Τσαλτίδης

Ο Χρύσανθος Τσαλτίδης ασκεί την δημοσιογραφία από τον… περασμένο αιώνα και το μακρινό 1995! Από την Αθλητική Μακ-Θρακ ξεκίνησε μία πορεία στον έντυπο τύπο (Metrosport, Arena Press, ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ), στα ραδιόφωνα (Metropolis 95,5, Alphanews, Αθλητικά Νέα, ARIS FM, LIBERO 107.4) και στην TV (TIME channel, ΑLPHA TV-Alpha Digital και TV100). Η θέση του διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΡΗΣ αποτέλεσε φροντιστήριο… εντός των τειχών και τα… blog (sport.gr, sdna.gr,sentragoal.gr και φυσικά gazzetta.gr) φροντιστήριο φιλάθλων-οπαδών! Πλέον ως γενικός διευθυντής του www.allaboutaris.gr, αλλά και του ενημερωτικού www.googlareis.gr, βγάζει τα μούτρα του… YOUTUBER στο ALLABOUTARIS TV και φιλοδοξεί να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό στο κορυφαίο αθλητικό διαδικτυακό portal στην Ελλάδα, όπου πλέον θα BLOG-AΡH!