ΠΑΟΚ: Ο Αουγκούστο της Γάνδης και… ο Ντάγκλας της Ιερουσαλήμ

ΠΑΟΚ: Ο Αουγκούστο της Γάνδης και… ο Ντάγκλας της Ιερουσαλήμ

ΠΑΟΚ: Ο Αουγκούστο της Γάνδης και… ο Ντάγκλας της Ιερουσαλήμ

bet365

Ο ΠΑΟΚ παίζει τα… ρέστα του στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ και ο Σταύρος Σουντουλίδης θυμάται τι έγινε πριν από 504 ημέρες στην τελευταία ευρωπαϊκή βραδιά που πανηγύρισε μια πρόκριση.

Η Μπεϊτάρ, είτε με πρόκριση είτε με αποκλεισμό, είναι μόνον ένας σταθμός. Κομβικός, ναι, καμία αντίρρηση. Αλλά πάλι μονάχα ένας σταθμός του καλοκαιρινού ευρωπαϊκού ταξιδιού του ΠΑΟΚ, που θα έχει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, άλλες δύο στάσεις μέχρι τους ομίλους. Η μία γνωστή. Στα παράλια της Δαλματίας. Στο Σπλιτ περιμένει η Χάιντουκ του Λιβάγια.

Ο «Δικέφαλος», φεύγοντας για την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ, δεν είχε το μυαλό στη Χάιντουκ, αλλά στη μέχρις εσχάτων μάχη με τους Ισραηλινούς στο κατάμεστο «Teddy Stadiym» από 27.000 φανατισμένους Ισραηλινούς, που αν μη τι άλλο κάνουν την συνθήκη της πρόκρισης κομματάκι πιο δύσκολη. Το να παίζεις αρχές Αυγούστου ένα «do or die» ματς είναι ο μονόδρομος προς την πρόοδο. Τη βελτίωση. Μαθαίνεις τα όριά σου. Συνειδητοποιείς ότι μπορείς και να τα ξεπερνάς. Μεγαλώνεις. Μοιάζει να είναι ο μοναδικός τρόπος, η σκληρή εκπαίδευση στην κακουχία, για να γίνεσαι όλο και καλύτερος.

H τελευταία φορά που οι «ασπρόμαυροι» πανηγύρισαν μια ευρωπαϊκή νίκη, και μάλιστα εκτός έδρας, ήταν πριν από 504 ημέρες! Πολλές...

Στις 17 Μαρτίου του 2022 ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει με 2-1 της Γάνδης πανηγυρίζοντας την πρόκριση στα προημιτελικά του UEFA Conference League. Θυμάστε με ποιον σκόρερ και πρωταγωνιστή; Τον Ντάγκλας Αουγκούστο ο οποίος απόψε θα ξαναφορέσει την «ασπρόμαυρη» φανέλα στην 21η συμμετοχή στα κύπελλα Ευρώπης. Θα είναι η τελευταία; Κανείς δε βάζει το χέρι του στη φωτιά, ότι δεν (θα) είναι...

Ο Βραζιλιάνος χαφ εξέτισε την ποινή του, για την αποβολή του στον περυσινό αγώνα με τη Λέφσκι και πλέον είναι στη διάθεση του προπονητή του, όπως και ο Αντρέ Βιεϊρίνια, ο έτερος ήρωας εκείνης της σπουδαίας ευρωπαϊκής βραδιάς στο Βέλγιο.

Ο αρχηγός ετοιμάζεται για την 304η εμφάνιση κι αν τον ρωτήσεις, θα σου πει ότι εκείνο το βράδυ στην πρωτεύουσα της Φλαμανδίας συμπεριλαμβάνεται στο top-5 με τις καλύτερες στιγμές του στον ΠΑΟΚ. Ήταν αυτός που με τη φανέλα γεμάτη από αίματα σε μια στιγμή ποδοσφαιρικής ευφυΐας, την ώρα που όλη η άμυνα της Γάνδης περίμενε μια σέντρα, έστρωσε την μπάλα στον Αουγκούστο και ο Βραζιλιάνος με σουτ την έστειλε στα δίχτυα γράφοντας το τελικό 1-2.

Γάνδη - ΠΑΟΚ 1-2: Ο Αουγκούστο πανηγυρίζει μαζί με Τσιγγάρα και Βιεϊρίνια

Η παρουσία του Ντάγκλας Αουγκούστο στον άξονα, δίπλα στον Στέφαν Σβαμπ, θα είναι η μια από τις παρεμβάσεις του Ραζβάν Λουτσέσκου στο αρχικό σχήμα του «Δικεφάλου», που ρωτήθηκε χτες σχετικά με την ετοιμότητα του, αλλά και το ενδεχόμενο να έχει επηρεαστεί από το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ απέρριψε, ήδη, δυο προτάσεις από τη Ναντ, που ενδιαφέρεται έντονα για την απόκτηση του. «Είναι με το μυαλό του στον ΠΑΟΚ στο 100%», απάντησε ο Λουτσέσκου και έκοψε κάθε περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος, το οποίο δεν πρέπει και δεν μπορεί τούτες τις ώρες να απασχολεί κανέναν εντός της ομάδας.

Την ιστορία, τη γράφουν μόνο οι παρόντες κι αυτοί που παίζουν. «Συνήθως τη νίκη την φέρνουν οι έντεκα ποδοσφαιριστές που ξεκινούν, είναι σημαντικό να έχεις ποδοσφαιριστές που θα είναι καθοριστικοί. Έχουμε τις επιστροφές του Αουγκούστο, του Βιεϊρίνια, την ετοιμότητα του Σαμάτα, παίκτες που η παρουσία τους μας δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση», τόνισε με νόημα ο Ρουμάνος τεχνικός, που φαίνεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με την ενδεκάδα που θα ξεκινήσει το παιχνίδι με τους Ισραηλινούς.

Η πρώτη παρέμβαση, αυτή με την παρουσία του Αουγκούστο στο αρχικό σχήμα έχει «κλειδώσει», μετά το 0-0 της Τούμπας, η δεύτερη αναμένεται να είναι η συμμετοχή του Κάλεντ Νάρεϊ στο αρχικό σχήμα. Ο Τάισον είναι αυτός που μάλλον δεν κινδυνεύει από την πιθανή παρουσία του Γερμανού ακραίου επιθετικού στην αρχική ενδεκάδα, αν όντως γίνει κάτι τέτοιο, τότε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας θα αποτελέσει κι αυτός μια σημαντική παρέμβαση στη διάρκεια της αναμέτρησης ερχόμενος από τον πάγκο.

Σ’ ότι αφορά το δεξί άκρο της άμυνας, αυτός που έχει το προβάδισμα είναι ο Τόμας Κεντζιόρα και για την κορυφή της επίθεσης ο Μπράντον Τόμας, φέρνοντας από τον πάγκο τον Άλι Σαμάτα, δεν αποκλείεται βάσει της εξέλιξης του αγώνα να πάει και πιο κάτω στον πάγκο, όπου θα βρίσκεται ο Στέφανος Τζίμας.

Η υπόθεση του φορ σήκωσε πολύ σκόνη από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (27/7), όπου για τρίτο σερί επίσημο παιχνίδι οι «ασπρόμαυροι» έμειναν μακριά από το γκολ. Αυτό ψάχνει «Δικέφαλος» και δεν το έχει βρει, ούτε στα δύο τελευταία επίσημα παιχνίδια (με Ολυμπιακό στα playoffs και ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet) στο τέλος της περσινής σεζόν του, ενώ δεν κατάφερε να σκοράρει ούτε στο πρώτο ματς με την Μπεϊτάρ.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.