ΠΑΟΚ: Απολογισμός για τον Δικέφαλο του Βορρά στα στόπερ, το γκολ και οι άλλοι…  

ΠΑΟΚ: Απολογισμός για τον Δικέφαλο του Βορρά στα στόπερ, το γκολ και οι άλλοι…  

ΠΑΟΚ: Απολογισμός για τον Δικέφαλο του Βορρά στα στόπερ, το γκολ και οι άλλοι…  

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου σχολιάζει τα τελευταία μεταγραφικά του ΠΑΟΚ, βλέπει τις επιλογές στα στόπερ και στην υπόθεση γκολ, ενώ συμπληρώνει για τις άλλες ελληνικές ομάδες. 

Καλές οι θεωρίες, καλά τα πλάνα, τα όποια… projects, τα σχέδια και όλα τα άλλα που αποτελούν στόχο του ΠΑΟΚ, τη δεδομένη στιγμή όμως πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Ο ΠΑΟΚ (τουλάχιστον) στα στόπερ έχει αποδυναμωθεί!

Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει κάτι να μετρήσουμε, να συγκρίνουμε, να θεωρητικολογήσουμε. Η ομάδα τελείωσε την περσινή χρονιά με: Ίνγκασον, Κρέσπο, Βαρέλα, Μιχάι, Μιχαηλίδη και θα ξεκινήσει τη φετινή με: Ίνγκασον, Μιχαηλίδη, Κάργα, Νάσμπεργκ και τον νεαρό Κουλιεράκη. Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Μιχαηλίδης θα επιστρέψει αργότερα το φθινόπωρο από χιαστούς και φυσικά ότι ο Νάσμπεργκ στο ξεκίνημά του υπέστη βαριά θλάση. Από όπου και να το δούμε, η σύγκριση και ο απολογισμός σήμερα, βγάζει αρνητικό πρόσημο για την ποιότητα στις θέσεις. Τι θα γίνει αργότερα θα δούμε…

Αφήστε που ο ΠΑΟΚτσής στις προσευχές του βάζει πλέον και τον Ίνγκασον μη γίνει καμιά στραβή…

Όλα κατανοητά για τους λόγους που τελείωσε ο Βαρέλα, με τον Κρέσπο ακόμη δεν κατάλαβαν στον ΠΑΟΚ πώς και γιατί έφυγε, τον Μιχάι δεν τον πίστευαν, από εκεί και πέρα όμως πώς αισθάνονται καλά με τον τελικό απολογισμό στη θέση ενόψει της νέας σεζόν, δεν μπορώ να καταλάβω…

Αφού καταπιανόμαστε με το ρόστερ του ΠΑΟΚ και ενώ όλα είναι κατανοητά με τις ανάγκες, τα προβλήματα, τους στόχους της ανανέωσης, την προοπτική, την προσπάθεια να δημιουργηθεί κάτι νέο από τον πολύ σπουδαίο Λουτσέσκου μέσα και από τις επιλογές του εξαιρετικού στη δουλειά του Μπότο, κάποια βασικά και πολύ πρακτικά ερωτηματικά, παραμένουν. Το θέμα το έθεσα από τα τέλη Μαΐου: Τρεις θέσεις όλα τα λεφτά για τον ΠΑΟΚ

Το γκολ για τον ΠΑΟΚ ποιος θα το βάλει;

Ό τι και να λένε όσοι έχουν άλλα προβλήματα, ο ΠΑΟΚ πέρσι είχε την πρώτη επίθεση στο πρωτάθλημα λόγω της δουλειάς του προπονητή. Η ομάδα δούλευε πάρα-πάρα πολύ μέσα στα παιχνίδια για να δημιουργήσει ωραίες και ομαδικές φάσεις, χωρίς να έχει όμως την καλή-ποιοτική εκτέλεση που θα έφερνε ακόμη πιο εύκολα τέρματα. Μόνο ο Κούρτιτς έκανε… θαύματα, τα οποία ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση να επαναληφθούν. Αν μείνει ο Σλοβένος…

Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να ασχοληθεί μεταγραφικά με το θέμα γκολ. Τι έκανε; Πήρε τον Μπράντον Τόμας που έχει λίγες παραγωγικές χρονιές. (Και πέρσι έβαλε πολλά πέναλτι). Απέκτησε τον Νάρει που μόνο πέρσι είχε νούμερα και οκτώ γκολ στη Β´ Γερμανίας. Επέμεινε στον Μπίσεσβαρ που απλά ζητάει μπάλα και δεν θα έχει νούμερα. Έχει και τον Ελ Καντουρί που κακώς υπολογίζεται. Θα κάνει τη διαφορά ο Ζίβκοβιτς στο σκοράρισμα; Έχει ο Ντάντας νούμερα είτε ως οκτάρι, είτε ως δεκάρι; Έχει ο Φελίπε Σοάρες αυτό το ταλέντο; Ο Ντόουγκλας; Ο Κωνσταντέλιας; Ο Αντρέ Ρικάρντο θα δούμε… Ο Κούτσιας που δεν έχει άλλα χαρακτηριστικά, το έχει το γκολ. Αν παίξει…

Όσον αφορά το μεγάλο θέμα Ολιβέιρα που είναι και το θεωρητικό ατού, αφού θα είναι και ο βασικός φορ, έγραψα ολόκληρο κείμενο: Δύο κρίσιμες αποφάσεις με πολύ ρίσκο για τον ΠΑΟΚ
Αν κάποιος είναι 100% σίγουρος για την κατάστασή του μετά την σοβαρή επέμβαση του Πορτογάλου, μακάρι να δικαιωθεί. Σε κάθε περίπτωση, πολύ ενδιαφέρουσα για το θέμα είναι η σημερινή αποκάλυψη της FORZA για το ενδεχόμενο μετακόμισης του Τόμας πιο πίσω, για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ φορ. Κι αυτό δείχνει πολλά για όσα έχω επισημάνει εδώ και καιρό… Για το διαπιστωμένο πρόβλημα και την προσπάθεια να ξεπεραστεί.

Τελικώς, εκτιμώ ότι ο ΠΑΟΚ έκανε ήδη πολλές επιλογές για το νέο του ρόστερ, το θέμα στην ποιοτική εκτέλεση όμως όχι μόνο δεν το έλυσε, αμφιβάλω αν το διόρθωσε σε ένα ποσοστό. Μακάρι να κάνω λάθος. Γιατί ο Λουτσέσκου θα δουλέψει και θα τις κάνει τις φάσεις ο ΠΑΟΚ. Στα 5-10-15 τελευταία μέτρα του γηπέδου όμως, μόνο η ποιότητα του εκτελεστή «μιλάει». Και πέρσι ο ΠΑΟΚ έχασε (για παράδειγμα) την Ευρώπη από τη Μαρσέιγ και το κύπελλο από τον Παναθηναϊκό, γιατί έχασε περίπου… 15 μεγάλες ευκαιρίες στους δύο αυτούς τελικούς!

Έπαθε… Έμαθε;

Αφού πάντως έχουν γίνει τόσες επιλογές (εγώ μετά από 10 μεταγραφές δεν θα γράψω ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει 15 για να λύσει τα θέματά του που έπρεπε ήδη να έχουν μειωθεί μετά από τόσες κινήσεις) μακάρι στην τελευταία του μεσοεπιθετικού (10 ή αριστερού εξτρέμ, εκτός αν πάει τελικά για φορ) ΑΝ γίνει αυτή η μεταγραφή, η ποιότητα και τα νούμερα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

* Πριν λίγες ημέρες έγραψα την άποψή μου και για τις άλλες ελληνικές ομάδες και πώς ξεκινάνε τη σεζόν. Όχι βάσει αποτελεσμάτων. Αλίμονο… Εστίασα περισσότερο σε Άρη και Ολυμπιακό. Προφανώς και δεν θα άλλαζα κάτι από τα δεδομένα, ανάλογα με τα επόμενα αποτελέσματα. Αλίμονο αν τα συμπεράσματα για τη βασική φιλοσοφία των ομάδων και τις κομβικές επιλογές τους, επηρεάζονταν από το τι θα έκαναν προχθές.

Δηλαδή αν ο Άρης προκρίνονταν (αλήθεια είναι ότι δεν ήθελε και πολύ, έστω και η αντίπαλος έδειχνε πιο οργανωμένη ως ομάδα) θα ήταν ανάξια κριτικής η πρωτοφανής απόφαση να ξεκινήσει η ομάδα τη χρονιά με δύο στόπερ, έναν μόνο φορ, και δέκα περίπου μεσοεπιθετικούς και όλα αυτά στηριζόμενα αποκλειστικά στις βουλές του προέδρου, του μοναδικού που οραματίζεται, εκπονεί και υλοποιεί το χτίσιμο της ομάδας; Ή μήπως τώρα που πέρασε ο Ολυμπιακός (όπως πέρασε και με τόσο προβληματική εικόνα) μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε ποδοσφαιρική λογική στην απίστευτη αναδόμηση όλης της ομάδας, αφού αυτή ξεκίνησε τα παιχνίδια της; Ειδικά στον Ολυμπιακό, αυτά που έγιναν και συνεχίζονται με όλες τις αλλαγές σε περίοδο αγώνων, είναι απίστευτα!

Για τον Άρη, όφειλα να επισημάνω και σε εκείνο το κείμενο ότι ο Καρυπίδης με τις όποιες αμφιλεγόμενες τακτικές του, πέτυχε επί δυο χρόνια να έχει τον Άρη, τρίτο. Νομίζω βέβαια ότι αυτό το πέτυχε ο Άρης βασιζόμενος στην αγωνιστική ταυτότητα που του έδωσε ο Μάντζιος. Θα φανεί…

Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό, επαναλαμβάνω ότι ο Γιοβάνοβιτς κάνει εξαιρετική δουλειά και είναι τιμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο ότι δουλεύει εδώ. Από εκεί και πέρα η επικοινωνιακή τακτική να γίνεται… αλά Ολυμπιακός, μόνιμη επίθεση στη διαιτησία, είναι πράγματι κωμικοτραγική. Εκτός και αν είναι «προπόνηση» για την τακτική που «πρέπει» να ακολουθηθεί από (τους φίλους) πράσινους και κόκκινους για τον αντικαταστάτη του Κλάτενμπεργκ και την ελληνική διαιτησία. Για όλα αυτά τα 200% τοξικά που έρχονται από την άλλη εβδομάδα, γιατί έτσι… πρέπει, έγραψα και δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνομαι. Εκτός και αν δεν πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα για να… ετοιμαστούν καλύτερα όσοι έχουν ανάγκη.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.