Η σωστή αμυντική λειτουργία δεν είναι υπόθεση 2-3 παικτών

Η σωστή αμυντική λειτουργία δεν είναι υπόθεση 2-3 παικτών

Η σωστή αμυντική λειτουργία δεν είναι υπόθεση 2-3 παικτών

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τον δεύτερο αγώνα του Άρη με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και την αναγκαία αλλαγή αγωνιστικής συμπεριφοράς της συντριπτικής πλειοψηφίας των παικτών του Άρη.

Βαδίζοντας, κάπως πρόωρα, στο μονοπάτι των τελικών – καθώς αυτόν τον χαρακτήρα έχει ο μεθαυριανός αγώνας (11/8, 21:00) με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο «Κλ. Βικελίδης» όπου διακυβεύονται πολλά περισσότερα από την πρόκριση στα Playoffs του Conference League – είναι λογικό να έρχεται σε δεύτερη μοίρα η έντονη δραστηριότητα του Άρη στο μεταγραφικό παζάρι με ξεκάθαρο στόχο την ενίσχυση της μεσοαμυντικής γραμμής. Ουσιαστικά αυτή επιβεβαιώνει την άποψη που καθιστά απαραίτητες τις ενέργειες βελτίωσης του αγωνιστικού σχεδίου της επόμενης χρονιάς. Κι αν αυτή είχε θεωρητική βάση στο προηγούμενο διάστημα, πλέον τεκμηριώνεται βάσει της εικόνας του συνόλου στο Τελ Αβίβ. Κανείς δεν βρίσκεται σε πανικό, άπαντες αντιλήφθηκαν όμως ότι οι «κίτρινοι» απώλεσαν πολλά από τα αγωνιστικά στοιχεία που τους χαρακτήρισαν στην περασμένη διετία και τους οδήγησαν στην καλύτερη πορεία των τελευταίων 40 χρόνων. Τώρα ψάχνουν να τα βρουν.

Βέβαια, ό,τι κίνηση γίνει δεν αφορά τον αγώνα με τη Μακάμπι καθώς εκεί ο Άρης θα πολεμήσει με τα όπλα που έχει στα χέρια του με τη διαφορά ότι είναι απαραίτητο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να γίνουν πιο λειτουργικά. Μετά τον πρώτο αγώνα, στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το κομμάτι της αμυντικής αδυναμίας και των αγωνιστικών χαρακτηριστικών των παικτών της μεσαίας γραμμής αν και αυτά φάνηκαν από τις αναμετρήσεις με την Γκόμελ ασχέτως του ότι τα αποτελέσματα προσέφεραν… κάλυψη απόκρυψη, όπως λένε και στον στρατό. Ενόψει του δεύτερου αγώνα με τους Ισραηλινούς και νιώθοντας την ανάγκη λήψης αγωνιστικών ρίσκο, μοιραία προκύπτει το ερώτημα περί της αμυντικής συμπεριφοράς της ομάδας. Αν δηλαδή στο Bloomfield Stadium η Μακάμπι μετέτρεψε σε… ψωμοτύρι τις φάσεις στην πλάτη της άμυνας του Άρη (πριν αυτή ανέβει αφελώς στο γήπεδο), πόσες φορές θα το καταφέρει στο «Κλ. Βικελίδης» δεδομένης της αδυναμίας των «κίτρινων» στη μεσαία γραμμή;

Ο Ντουκουρέ

Δεν φταίνε μόνο οι παίκτες του άξονα

Ο λιθοβολισμός των παικτών του άξονα (ανεξαρτήτως των αδυναμιών τους) στοιχειοθετεί κακή επιλογή και σε μεγάλο βαθμό είναι άδικη γιατί η σωστή αμυντική συμπεριφορά μιας ομάδας δεν είναι υπόθεση 2-3 παικτών. Πέρυσι ο Άρης πρόκοψε όχι μόνο λόγω της λειτουργίας των αμυντικών χαφ αλλά του συνόλου της ομάδας. Από τον Αμπουμπακάρ Καμαρά ο οποίος έδινε αμέτρητα τρεξίματα και ήταν η βάση του pressing που ασκούσε η ομάδα, τον κεντρικό χαφ (Μπερτόγλιο ή Ντιαγέ) ο οποίος λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο επιδιώκοντας τον «πνιγμό» του αντιπάλου μόλις αυτός περνούσε τη γραμμή του κέντρου ή τους πλάγιους χαφ οι οποίοι είτε με διαγώνιες κινήσεις είτε με την παροχή βοήθειας στους ακραίους μπακ συνέβαλαν στην υλοποίηση του αμυντικού σχεδίου της ομάδας. Προφανώς έπαιξε καταλυτικό ρόλο η παρουσία ενός παίκτη των χαρακτηριστικών του Λούκας Σάσα αλλά δεν ήταν μόνο ο Βραζιλιάνος. Η τωρινή εικόνα κάνει την απουσία του τρομερά έντονη.

Άμυνα οφείλει να κάνει και η επίθεση

Στην αμυντική μεθοδολογία του, ο Άρης δεν εμφάνισε αυτά τα στοιχεία στους τρεις επίσημους αγώνες που έδωσε, είναι αναγκαίο όμως να τα «αποκαλύψει» κόντρα στη Μακάμπι. Τον αναγκάζει το επίπεδο ποδοσφαιρικής ποιότητας του αντιπάλου, η δημιουργική ικανότητά του τόσο από τα άκρα όσο και από τον άξονα. Αυτό προϋποθέτει συντριπτικές αλλαγές στην αγωνιστική συμπεριφορά των παικτών της επιθετικής γραμμής. Από τον Άντρε Γκρέι ο οποίος θα πρέπει να τρέξει περισσότερο και να συμβάλλει στο pressing της ομάδας έστω κι αν κοστίσει κάποια αγωνιστικά λεπτά συμμετοχής έως τους ακραίους επιθετικούς οι οποίοι είναι σημαντικό να αντιληφθούν το σύνολο των αγωνιστικών υποχρεώσεών τους, όχι μόνο αυτές που αφορούν τη δημιουργία και την εκτέλεση.

Ο Γκρέι

Αν λοιπόν ο Χερμάν Μπούργος έχει την ευθύνη των σωστών επιλογών στο αρχικό σχήμα, αυτοί που θα βρεθούν στο χορτάρι του «Κλ. Βικελίδης» επιβάλλεται να δουν το παιχνίδι μέσα από τα μάτια των 20.000 φιλάθλων που θα βρεθούν στις κερκίδες. Το δε αποτέλεσμα του αγώνα, πρόκριση ή αποκλεισμός, δεν θα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο της δουλειάς που πρέπει να γίνει για να εμφανιστεί στο μέλλον μια συμπαγής ομάδας. Μέχρι στιγμής η τελευταία πορεύεται βάσει του ατομικού και τουλάχιστον στη συγκεκριμένη γωνιά νομιμοποιούμαστε να το (ξανά) σημειώσουμε γιατί αυτός ήταν το τίτλος του κειμένου έπειτα από το εμφατικό 5-1 επί της Γκόμελ…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.