Αρης: Χωρίς μεσαία γραμμή δεν πας ούτε εκδρομή!

Αρης: Χωρίς μεσαία γραμμή δεν πας ούτε εκδρομή!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Αρης: Χωρίς μεσαία γραμμή δεν πας ούτε εκδρομή!

bet365

Όταν η μεσαία γραμμή μιας ομάδας δεν λειτουργεί είναι πρακτικά αδύνατον να σταθεί στα πόδια της στον αγωνιστικό χώρο! Γράφει για τον Αρη, ο Μιχάλης Λεάνης.

Στην περίπτωση του Άρη όμως τα πράματα είναι ακόμα χειρότερα. Το ζήτημα δεν είναι ότι η μεσαία γραμμή δεν λειτούργησε στο παιχνίδι με την Μακαμπι αλλά ότι δεν εμφανίστηκε ποτέ στην αναμέτρηση κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν οι παίκτες να την στελεχώσουν.

Μακάρι να ήταν υπερβολή αλλά δεν είναι. Με έναν ουσιαστικά παίκτη έτοιμο τον Ντουκουρέ και τα άλλα χαφ να ψάχνουν να βρουν το καλό τους εαυτό είναι πρακτικά αδύνατο να ανταποκριθείς σε αγώνες αυτού του επιπέδου.

Το θέμα όμως είναι τώρα τι γίνεται και στο από εδώ και στο εξής γιατί λύσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα!

Δεν λέω ότι Νταμπό και Ντιόπ δεν είναι καλοί παίκτες. Ιδιαίτερα ο Ντιόπ. Αυτό ας το πουν οι ειδικοί που τους φτάνουν 90 λεπτά για να καταλάβουν την αξία ενός ποδοσφαιριστή και να προχωρήσουν στην εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων.

Το έχουμε δει το έργο πάμπολες φορές. Όλοι είναι άχρηστοι που ξαφνικά … ανασταίνονται!

Λέω λοιπόν ότι οι δυο αυτοί παίκτες δεν είναι έτοιμοι. Ούτε φυσικά είμαι σε θέση να απαντήσω στην ερώτηση για το πότε θα επανέλθουν στα προσδοκώμενα αγωνιστικά επίπεδα.

Αυτό το γνωρίζει , ή τουλάχιστον οφείλει να το γνωρίζει , το προπονητικό επιτελείο.

Όπως όφειλαν να έχουν διαπιστώσει μετά τις πρώτες προπονήσεις αλλά και από τις πληροφορίες που είχαν περισυλλέξει για τους ποδοσφαιριστές τον βαθμό ετοιμότητας και των δυο.

Ένα βαθμό ετοιμότητας απαγορευτικό όπως όλα δείχνουν για τις πρώτες σοβαρές αναμετρήσεις. Είναι δυνατόν με την εμπειρία που κουβαλάνε να μην το διαπίστωσαν;

Με βάση αυτή την εικόνα ένας τουλάχιστον από τους χαφ της ομάδας που παραχωρήθηκαν θα έπρεπε να είχε παραμείνει ώστε να καλύψει το κενό μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη στην μεσαία γραμμή και οι προοριζόμενοι ως βασικοί να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους.

Τίποτα από όλα αυτά που επιβάλλει η κοινή λογική δεν συνέβη με αποτέλεσμα η ομάδα στον πρώτη δυσκολία να οδηγηθεί σε αδιέξοδο!

Γιατί εδώ μιλάμε για ένα σοβαρό, σοβαρότατο λάθος στον προγραμματισμό της ομάδας που δεν ξέρω πραγματικά πως και σε πιο βαθμό μπορεί να διορθωθεί από την στιγμή που δεν γνωρίζουμε πότε αυτοί οι παίκτες θα είναι στοιχειωδώς έτοιμοι!

Ένα λάθος για το οποίο ευθύνονται όλοι όσοι εμπλέκονται στον σχεδιασμό της ομάδας.

Χωρίς χαφ πως μπορεί να ορθοποδήσει μια ομάδα; Ρητορικό το ερώτημα. Η λογική λέει ότι δεν μπορεί πράμα που αποτυπώθηκε με τον πιο σαφή τρόπο στο παιχνίδι με την Μακάμπι.

Από την έλλειψη μεσαίας γραμμή ξεκινούν όλα προβλήματα για την ομάδα στην συγκεκριμένη αναμέτρηση. Από αυτή ξεκινά η επιβάρυνση της άμυνας βάζοντας σε δοκιμασία τους δυο ήδη επιβαρυμένους κεντρικούς αμυντικούς.

Αυτή στερεί από την ομάδα την συνοχή και το ανέβασμα των ακραίων μπάκ , την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τα ξεπετάγματα του Ιτούρμπε , αυτή ταλαιπωρεί τον μοναδικό χαφ Ντουκουρέ με αποτέλεσμα να υποπίπτει σε λάθη , αναμενόμενο αφού αγωνιζόταν μόνος!

Αυτή επίσης στερεί την δυνατότητα να τροφοδοτηθούν σωστά οι επιθετικοί ώστε να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός τέρματος , πολύτιμου, υπερπολύτιμου για την υπόθεση πρόκριση.

Ειλικρινά έχω μια απορία. Δεν έχει δει, δεν έχει διαπιστώσει ο κόουτς από τις προπονήσεις, αφού μιλάμε για κάτι εμφανές , ότι ο Νταμπό αδυνατεί να ανταποκριθεί, ότι είναι ακόμα πολύ πίσω για να καλύψει θέση βασικού;

Και καλά δεν το διαπίστωσε όπως όφειλε όταν ο παίκτης ενσωματώθηκε στην ομάδα , δεν το διαπίστωσε ούτε τις παραμονές του παιχνιδιού με την Μακάμπι;

Δεν το διαπίστωσε όμως ούτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Είναι δυνατόν να έχεις παρατηρήσει ότι το πρώτο γκολ που δέχεται ο Άρης ξεκινά από λάθος του Ματέο στο κέντρο που σίγουρα πετυχαίνει την ομάδα σε αμυντική ανισορροπία και συγχρόνως να μην έχεις παρατηρήσει ότι σε πέντε (5) παρακαλώ επαναληπτικές προβολές του γκολ σε κανένα κάδρο , από όλες τις λήψεις , δεν υπάρχει ο Νταμπό;

Έστω να τον δεις να γυρνά περπατώντας! Το παρατήρησα εγώ από την τηλεοπτική κάλυψη. Ο κόουτς δεν το παρατήρησε έχοντας πολύ καλύτερη εικόνα στο γήπεδο;

Από αυτά που έχω δει εγώ είμαι σε θέση να πω με σιγουριά ότι ο Ντιόπ σίγουρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Ο κόουτς έχει άλλη άποψη; Προφανώς για να μην τον ξεκινήσει βασικό!

Συγνώμη αλλά αυτό είναι άσχημο σημάδι!

Όπως άσχημο σημάδι είναι το γεγονός ότι χωρίς ο κόουτς να είναι σε θέση να βγάλει ζευγάρια παικτών ικανά να ανταποκριθούν στους ρόλους τους επιλέγει να παίξει με δυο χαφ , ο εξής ένας, μπροστά από τα σέντερ μπακ από το να προτιμήσει ένα άλλο σχήμα πιο συμπαγές , πιο αμυντικογενές.

Γιατί ανεξάρτητα από το τι έχει στο μυαλό του να παίξει ο Μπούργος αλλά και την μπάλα που προσδοκούν να δουν οι φίλαθλοι, αυτό που μετρά περισσότερο στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι το τι μπάλα είναι σε θέση να αποδώσει η ομάδα ανεξάρτητα από τα αρχικά πλάνα και τα … όνειρα!

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα η ομάδα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να περιμένει τον αντίπαλο παραμένοντας όσο το δυνατόν πιο συμπαγής στα μετόπισθεν.

Αναγκαστικά αφού τα χαφ απουσιάζουν.

Δεν ξέρω τι θα γίνει στη ρεβάνς αλλά δεν μπορώ να αισιοδοξώ από την στιγμή που τα τεράστια κενά στην μεσαία είναι κομμάτι αδύνατον να διορθωθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ενδεχομένως με τρικ και τεχνάσματα να μπορούν να καλυφθούν αλλά για καθολική διόρθωση και επαναφορά στην κανονικότητα θα πρέπει όπως όλα δείχνουν να περιμένουμε αρκετό χρονικό διάστημα μετά από αυτή την αστοχία στον σχεδιασμό της ομάδας.

Πολύ φοβάμαι όμως ότι αυτή η αστοχία - και μακάρι να πέσω έξω - δεν θα στερήσει μόνο μια ακόμη πρόκριση για την ομάδα αλλά θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην έναρξη του πρωταθλήματος κρατώντας την μακριά από τους στόχους της.

Γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει – από την στιγμή που δεν γνωρίζει το προπονητικό επιτελείο – πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα στην μεσαία γραμμή! Την πιο κομβική και νευραλγική γραμμή για την αξιοπιστία μιας ομάδας.

Κλείνοντας θέλω να γράψω κάτι για τον Γκρέι.

Κι αυτός εμφανώς ανέτοιμος παρουσιάστηκε και χωρίς εμπειρία για ένα τόσο κρίσιμο ματς.

Αλλά αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση , αρνητική μάλιστα, ήταν η αγωνιστική του συμπεριφορά. Συμπεριφορά τύπου: “Εγώ κάνω ότι λέει το συμβόλαιο” . Πραγματικά εξοργιστικός!

Δεν λέω ότι έχει δυνάμεις , αλλά είναι αδύνατον να μην σε παρασέρνει η εικόνα μια ομάδας στην οποία συμμετέχεις. Η συλλογική προσπάθεια των συναδέλφων σου. Μια φορά να γυρίσει να μαρκάρει, να βοηθήσει , να ντουμπλάρει , να δείξει ότι υπάρχει, να επιχειρήσει μια κούρσα και μετά ας σκάσει κι ας ζητήσει αλλαγή γιατί τα έδωσε όλα και τόσο άντεξε. Έστω και 20 λεπτά, μισή ώρα ρε αδελφέ.

Και καλά ο Άγγλος Κόμης σουλατσάριζε στο χορτάρι αμέριμνος ο κόουτς δεν τον έβλεπε και τον κράτησε τόση ώρα να πηγαινοέρχεται καμαρωτός;

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!