ΠΑΟΚ: Το προφίλ της Λέφσκι Σόφιας

ΠΑΟΚ: Το προφίλ της Λέφσκι Σόφιας

ΠΑΟΚ: Το προφίλ της Λέφσκι Σόφιας

bet365

Μετά και την περσινή τρομερή πορεία στο Conference League, ο ΠΑΟΚ έχει το know how και την δύναμη για να μην επιτρέψει στους 26 φορές πρωταθλητές Βουλγαρίας από την Λέφσκι Σόφιας να τον απειλήσουν με αναποδιά.

Τη δεκαετία του '80 ο ΠΑΟΚ είχε επισκεφθεί ξανά την Βουλγαρία για ευρωπαϊκή αναμέτρηση, απέναντι στην Λοκομοτίβ Πλόβντιβ τότε. Φέτος, θα το κάνει για να κοντραριστεί με την Κυπελλούχο Βουλγαρίας, Λέφσκι Σόφιας, με φόντο τον Γ' προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Η αντίπαλος του «δικεφάλου του βορρά» μετράει 74 τρόπαια χάρη στους 26 τίτλους πρωταθλήματος και τα 26 Κύπελλα στη χώρα, έχοντας μάλιστα μετρήσει 13 νταμπλ και 1 τρεμπλ!

Πρόκειται για την μοναδική ομάδα από την Βουλγαρία που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από την πρώτη κατηγορία και μάλιστα, ήταν εκείνη που έφτασε πρώτη απ' όλες σε φάση ομίλων του Champions League! Αυτό είχε συμβεί την σεζόν 2006-2007 και είχε αντιμετωπίσει τις Τσέλσι, Μπαρτσελόνα και Βέρντερ Βρέμης!

Βέβαια, η τελευταία 10ετία κάθε άλλο παρά ευχάριστα έχει κυλήσει, αφού την τελευταία φορά που η Λέφσκι είχε κατακτήσει την κορυφή στη Λίγκα, το ημερολόγιο έδειχνε 2009...

Φέτος πήρε το Κύπελλο, ενώ, από ευρωπαϊκές διακρίσεις θα θυμάται σίγουρα τη διαδρομή μέχρι και τα προημιτελικά του νυν Europa League την αγωνιστική περίοδο 2005-2006 (με αποκλεισμό από την Σάλκε, έχοντας πρόκριση εις βάρος της Ουντινέζε).

Συνολικά έχει βρεθεί δυο φορές στους «8» της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, άλλες τρεις στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ενώ, για να βρεθεί τώρα στα προκριματικά του Europa Conference League, τερμάτισε 4η στο πρωτάθλημα.

Η χειρότερη επίδοση της τελευταίας 10ετίας ήταν το 8ο «σκαλί» της βαθμολογίας την περασμένη σεζόν.

Κόουτς του συλλόγου από τον Σεπτέμβρη του 2021 είναι ο 55χρονος Σταμίρ Στόιλοφ, ο οποίος είχε περάσει και από την εθνική ομάδα της Βουλγαρίας το 2007.

Με την Λέφσκι είχε πάρει τα πρωταθλήματα του 2005 και του 2006, τα Κύπελλα του '05, '07, '09 και του '22, ενώ είχε γίνει Πρωταθλητής και με την Αστάνα στο Καζακστάν. Είχε κατακτήσει την κορυφή σε διαδοχικές σεζόν από το 2014 μέχρι και το 2017.

Στο ρόστερ της Λέφσκι μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022, διανύοντας μισή σεζόν εκεί, βρισκόταν και ο Κύπριος, Χρήστος Σιέλης, ο οποίος πήρε μεταγραφή στον Βόλο στη χειμερινή περίοδο του τρέχοντος έτους.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ομάδα της Σόφιας τελευταία φορά παρουσιάστηκε την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 μέχρι τον δεύτερο προκριματικό του Europa League, ενώ, για να θυμηθεί φάση ομίλων, επιστρέφει στην ποδοσφαιρική χρονιά 2010-2011.

Τότε, στη δεύτερη κατά σειρά διοργάνωση συμμετείχε στον όμιλο με Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Λιλ και Γάνδη. Τερμάτισε τελευταία με μόλις δυο νίκες (κόντρα στους Πορτογάλους και τους Βέλγους).

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα