ΠΑΟΚ: Κι ας είναι 0-0 στο 80΄

ΠΑΟΚ: Κι ας είναι 0-0 στο 80΄
Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το μεγάλο ματς ΠΑΟΚ-Μαρσέιγ και προσπαθεί να περιγράψει πιθανά σενάρια που θα δώσουν στην ελληνική ομάδα την πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League.

Ήρθε η μέρα και γι αυτό το παιχνίδι. ΠΑΟΚ-Μαρσέιγ απόψε στην Τούμπα και το θέμα είναι πώς η ελληνική ομάδα θα κάνει την υπέρβαση για να περάσει την καλύτερη γαλλική ομάδα, μετά το σύνολο Μπαπέ, Μέσι και Νεϊμάρ.

Ας μην επαναλάβουμε και πάλι τα αυτονόητα για το φαβορί του ζευγαριού, αλλά και το πρώτο αποτέλεσμα με το οφσάιντ γκολ που έγραψε και… δυστυχώς δεν ξεγράφει. Το κατάμεστο γήπεδο θα παίξει τον ρόλο του, αρκεί οι παίκτες του Λουτσέσκου να το αξιοποιήσουν και να το εκμεταλλευτούν, χωρίς να παρασυρθούν και να χάσουν τη συγκέντρωσή τους με την ορμητικότητα του κοινού, κάτι που θυμίζουμε ότι συνέβη πολλές φορές κατά το παρελθόν σε ανάλογα δεύτερα ματς ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το ένα ευνοϊκό σενάριο για τον ΠΑΟΚ είναι να μπει καλά, όπως στο δεύτερο ημίχρονο του Βελοντρόμ και να προηγηθεί. Να τους βάλει δύσκολα εξ αρχής, να πιέσει το ευάλωτο μυαλό τους και να τους βγάλει εκτός πλάνου. Αυτό εξάλλου είναι και το πιο μεγάλο τους μειονέκτημα. Οι Γάλλοι μόνο μια φορά έχασαν φέτος εκτός έδρας και ήταν στην Τουρκία από την όχι και τόσο δυνατή Γαλατασαράι. Στο 12΄ έγινε το 1-0, άρχισε από νωρίς να παραπατάει η ομάδα του Σαμπάολι, στο 30’ έγινε και το 2-0 με αυτογκόλ! Αυτό ήταν… Τα έχασαν εντελώς και ηττήθηκαν 4-2! Τους πήρε η κατηφόρα από νωρίς και δεν το γύρισαν ποτέ. Κατά τα άλλα θυμίζουμε ότι εκτός, εκεί όπου βρίσκουν περισσότερους χώρους, έχουν πετύχει φέτος ρεκόρ επιτυχιών και πόντων! Ιστορικό ρεκόρ γι αυτούς. Τόσο καλοί είναι!

Υπάρχει -για εμένα- και ένα δεύτερο σενάριο που μπορεί να φέρει τη νίκη και αργότερα την πρόκριση. (Προφανώς είναι πολλά τα σενάρια που μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλεισμό. Πολλά, όσα και τα σκορ που βολεύουν τους Γάλλους. Γι αυτό ψάχνουμε τις εξαιρέσεις…). Το δεύτερο λοιπόν είναι να πάει το ματς στην ισορροπία. Ας είναι και 0-0. Συνέχεια και για πολλή ώρα. Μπορεί και 1-1. Μέχρι τέλους! Εκεί στην ισοπαλία. Ας πάει και στο 80΄. Σε τέτοια οριακή φάση με τον ΠΑΟΚ να διεκδικεί νίκη και παράταση. Τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου πιστεύω σε τέτοια συγκυρία και όχι τους… ημίτρελους ποδοσφαιρικά Γάλλους όταν το πράγμα αρχίζει και ζορίζει. Ας πάει εκεί και βλέπουμε.

Γενικώς πάμε για μία μεγάλη βραδιά που αξίζει να τη ζήσουν μέχρι τέλους οι ΠΑΟΚτσήδες. Είναι βραδιά υπέρβασης που αξίζει να τη διασκεδάσεις. Δεν παίζεται το παρόν και το μέλλον της ομάδας. Αυτό πρέπει να θυμόμαστε. Ο ΠΑΟΚ πάει να κάνει το βήμα παραπάνω και αν τα καταφέρει, πάμε παρακάτω. Αν όχι και του χρόνου εδώ πρέπει να είμαστε. Γιατί θα το αξίζει και όχι γιατί κάνει κάποια έκπληξη. Ούτε φέτος έχει κάνει κάποια έκπληξη. Μέχρι τώρα όλα ήταν φυσιολογικά.

Τα σωστά μηνύματα έχουν περάσουν προς όσους θα δώσουν το παρών, από όλες τις πλευρές: «Όλο το γήπεδο θα είναι σαν τη 4. Όλοι όρθιοι και φωνάζοντας ασταμάτητα για 90 λεπτά. Δεν υπάρχει πέταλο πλάγιο και επίσημα σε αυτό το ματς. Όλοι σε εγρήγορση και προσεκτικοί σε τυχόν προκλήσεις. Δεν πέφτει για κανέναν λόγο τίποτα μέσα στο γήπεδο». Ξεκάθαρο κι αυτό: «Στην Τούμπα δεν θα υπάρχουν 29.000 άτομα. Θα υπάρχουν 29.000 εκφραστές ΜΙΑΣ φωνής! 29.000 φορείς του ίδιου ονείρου. 29.000 συνεργάτες για τον μεγάλο στόχο. Σε καμία περίπτωση η φετινή ονειρεμένη πορεία δεν πρέπει να αφήσει πίσω της το παραμικρό στίγμα! Θέλουμε την Τούμπα πρωταγωνίστρια και ανοιχτή και στους επόμενους αγώνες. Θέλουμε τους οπαδούς μας να ταξιδεύουν παντού».

Ό τι και να γίνει απόψε, για τον ΠΑΟΚ υπάρχει και αύριο. Υπάρχουν πολλά και καλά μπροστά του, ειδικά όσο ο Ιβάν Σαββίδης και ο Ραζβάν Λουτσέσκου βρίσκονται στα ηνία της ΠΑΕ και της ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση κι εγώ πιστεύω ότι αν απόψε ο ΠΑΟΚ κερδίσει και προκριθεί απέναντι στους Γάλλους, μετά μπορεί να το σηκώσει το Conference. Όπως τότε… Πρώτα οι Γάλλοι στον προημιτελικό (οι πιο δύσκολοι) μετά οι Τσέχοι στον ημιτελικό και μετά… θα το βάλει ο Θεός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.